פשטות מתוחכמת

מאמינים שאוכל צריך להיות בריא אך טעים? לכו על תורת האיורוודה

88 שיתופים | 132 צפיות

"Ayurveda is common sense, and common sense is very uncommon", כך מציג בפני עמי ריין את הרפואה ההודית העתיקה. "יש באיורוודה דברים אקזוטיים ומעניינים, אבל היא שמה את הדגש בעיקר על הדברים הפשוטים".

בשנתיים האחרונות, עומד ריין בראש המגמה לאיורוודה במכללת רידמן, המתנהלת בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת גוג'ראט ההודית, המוקדשת כל כולה לרפואה העתיקה. האיורוודה , ששורשיה נעוצים אלפי שנים אחורה בראשית התרבות ההודית, הופכת יותר ויותר פופולרית לא רק בישראל ובעולם המערבי בכלל, אלא גם בהודו עצמה. הבריטים, ששלטו בתת היבשת עד אמצע המאה ה-19, הביאו והפיצו בה את הרפואה המערבית. גם לאחר שקיבלה הודו עצמאות בשנת 1947, העדיפו השלטונות לקדם את הרפואה המערבית, וכך האיורוודה קיבלה פחות דגש. כיום מתקיימת שם האיורוודה בהצלחה לצד הרפואה המערבית.

פשוט וקל

ריין, בן ה-33, עשה את היכרותו עם האיורוודה לפני שש שנים, כשהגיע להודו בפעם השנייה. הוא היה בעל תואר ראשון בפיזיקה ובפילוסופיה מאוניברסיטת תל-אביב והחזיק במשרה בתחום המחשבים. בנסיעה הזו, שנמשכה שנתיים וחצי, הוא הכיר את תורת האיורוודה ונכבש בקסמיה. הוא למד באוניברסיטת גוג'ארט ובהמשך התמחה אצל רופא הודי. במקביל, הוא העביר סדנאות עיסוי איורו-ודי לתיירים וכך מימן את שהותו בהודו. כשהגיע ארצה שמו כבר הלך לפניו בקרב ישראלים ששהו בהודו, והוא החל לטפל כאן בארץ. כאשר פתחו במכללת רידמן את המגמה לאיורוודה , הם פנו אליו.

כיצד מתמודדת הרפואה ההודית העתיקה עם התזונה המערבית המעובדת והתעשייתית?

"הפער אינו רק באוכל המעובד אלא גם באורח החיים. פעם אנשים עבדו בשדות והיום הם עובדים במשרדים, ישובים מול מחשב. כל כך הרבה דברים השתנו. איורוודה מציעה כלים מסורתיים לטיפול דרך תזונה, עיסויים, צמחי מרפא וטיפולי הזעה. אבל בתורה זו יש יותר מאוסף טיפולים. היא מביאה עימה עקרונות שמתאימים לכל בן אדם, בכל עת ובכל מקום. בגלל העקרונות האוניברסליים שלה, האיורוודה מתאימה לכל מקום בעולם".

"לדוגמה, אחד העקרונות באיורוודה הוא שהאוכל צריך להיות פשוט וקל לעיכול. הוא צריך גם להיות חם ולח. האיורוודה לא מטיפה ברוח של 'עשה ואל תעשה', אלא בעיקר באמצעות פיתוח מודעות. ההנחיה היא לאכול פחות סוגים של מזון בכל ארוחה. במקום לאכול ארוחה שיש בה סלט ירקות, חצילים, טחינה, צ'יפס, שניצל וקטשופ, ההמלצה היא לאכול ארוחה עם שלושה מרכיבים. כך האדם יכול לשים לב לאופן שבו כל מזון משפיע עליו".

"באופן כללי, בתרבות שלנו יש גירויים רבים והשפעות שונות. אני לא יודע אם כואב לי הראש בגלל שהחברה שלי עצבנה אותי, בגלל הפיח מהמכוניות או בגלל החציל שאכלתי בצהריים. עקרון הפשטות מאפשר לי לפתח מודעות ורגישות.



איורוודה  מציעה כלים מסורתיים לטיפול דרך תזונה, עיסויים, צמחי מרפא וטיפולי הזעה<br />אילוסטרציה: ASAP Photos" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/683/19683/380×225.jpg?1181480229" />  </p>
<div>   איורוודה מציעה כלים מסורתיים לטיפול דרך תזונה, עיסויים, צמחי מרפא וטיפולי הזעה<br />   אילוסטרציה: ASAP Photos</div>
</p></div>
<h2>  בלי מהפכות</h2>
<p>  "יש להודו דימוי של מקום רוחני, ואילו האיורוודה היא מאוד פרקטית. היא אמנם עוסקת בפילוסופיה, אבל כשמתמקדים בטיפול, הפילוסופיה מעניינת פחות".</p>
<p>  "האיורוודה, כאמור, היא רפואה לכל דבר", מסביר ריין. "זו תורה הוליסטית, ולכן ההתייחסות היא כוללנית – גם לגוף וגם לנפש. אם יש בעיה בגוף – יש בעיה גם בנפש. אם יש לי בעיה בעיכול ויש לי בעיה בראיה, באיורוודה הדברים קשורים ביניהם. אנחנו לא מטפלים באמצעות כלי אחד בלבד אלא באמצעות שילוב של כלים".</p>
<p>  "יש כאן דגש על הטיפול במטופל ולא על טיפול במחלה. לכן, אנשים שונים עם אותה מחלה יקבלו טיפול שונה. לא מטפלים במחלה במקום בחולה – אלא עוזרים לחולה לחזור לאיזון כדי שיוכל לטפל בעצמו. נכון שזה לוקח יותר זמן, אבל השיטה מבטיחה שהבעיה לא תחזור ואיתה ייעלמו בעיות משנה נוספות".</p>
<p>  "עקרון ההדרגתיות הוא מרכזי באיורוודה. אדם אינו נדרש לחולל מהפיכה בכל אורח חייו, אלא לעשות שינוי באופן הדרגתי. הטענה היא שכל דבר עשוי לעזור ועלול לפגוע, בהתאם למינון ולתזמון השימוש. האיורוודה, המאופיינת בגמישות ופתיחות, חיה בכפיפה אחת עם הרפואה המערבית. יש לה גם דיאלוג עם הרפואה הסינית ועם זו של הרמב"ם. רופא איורו-ודי בהודו לא יהסס לשלוח מטופל שלו לבית חולים מערבי במצבים מסוימים".</p>
<p>  "כאשר רופא איורו-ודי ניגש לעזור למטופל", מסביר ריין, "עומדים בפניו כלים מסורתיים רבים. אחד החשובים והעיקריים שבהם זו התזונה. תזונה היא סוג של תרופה שאנו לוקחים כל יום באופן כזה או אחר. גם אם אני אוכל ארוחה מושלמת מבחינת המרכיבים, אבל לא אוכל בצורה נכונה – למשל, אוכל תוך כדי נסיעה בפקק או מתוך סערה רגשית – האוכל לא יתעכל כמו שצריך".</p>
<p>  "האיורוודה שמה פחות דגש על המרכיבים התזונתיים ויותר על מזונות שהינם קלים לעיכול וייספגו בצורה טובה. לכן, חשוב שהאוכל יהיה מבושל, וזה בשונה ממה שאנו רגילים לשמוע בתזונה המערבית הטוענת כי כך מאבדים חלק מהוויטמינים. חשוב יותר שהמזון ייספג בצורה טובה מאשר כמות הוויטמינים שיש בתוכו. אני אומר בביטחון מלא שאפילו במערב עם הירקות המרוססים, אם אדם יאכל בצורה טובה ופשוטה – הוא יקבל את כל מרכיבי המזון הנחוצים".</p>
<p>  "האוכל צריך להיות טעים. אכילת מזון לא טעים אך בריא עומדת בניגוד לעקרונות האיורוודה . האוכל צריך להיות חם, כי אוכל קר הינו קשה יותר לעיכול. הוא גם צריך להיות לח. ארוחה ללא רוטב, אינה ארוחה.<br />  "נכון שממליצים על אוכל טרי. אבל טרי זה לאו דווקא אוכל לא מבושל, אלא אוכל שהוכן באותו יום. חשוב גם שהאוכל יהיה מותאם לעונה ולבן אדם. מומלץ לשמור על השגרה, כלומר לאכול כמות מסוימת של מזון בזמן קבוע ביום. נכון שאנשים שונים צריכים כמות מזון שונה, אבל חשוב שהארוחות תהינה בזמנים קבועים".</p>
<p>  "איורוודה אינה מטיפה לתזונה פנאטית או צמחונית. לרוב האנשים אמנם מומלץ לצמצם את כמות הבשר שהם אוכלים, אבל לעתים יש סיטואציות שבהן מומלץ לאכול בשר. תזונה איורוודית אינה מוגבלת לתבלינים הודיים, בניגוד למה שחושבים בטעות. אפשר להשתמש בעקרונותיה בכל מטבח".</p>
<p>  "ישנה התייחסות לפעילות לפני ואחרי האכילה. אם מגיעים לארוחה אחרי פעילות גופנית, העיכול, הדורש אנרגיה רבה, נפגע. חשוב לנוח קצת קודם. זמן העיכול חשוב לא פחות מזמן האכילה. כאשר אוכלים בצורה רגועה, אך מיד מתרוצצים בצורה אינטנסיבית, העיכול יפגע. מקובל לחשוב כי אחרי פעילות גופנית מאומצת צריך להחזיר לגוף אנרגיה ולאכול ארוחה מזינה, אך ההיפך הוא הנכון. כך חומר שלא התעכל נשאר כרעל בגוף".</p>
<p>  </p>
<div class= "אם יש בעיה בגוף – יש בעיה גם בנפש"
אילוסטרציה: ASAP Photos

מה דעתך על הרגלי התזונה שלנו?

"השאלה היא האם מה שמתחשק לי כרגע זה מה שטוב לי. אם, לדוגמה, הגוף שלי מאותת שהוא רוצה שוקולד. בעקרון, באיורוודה טוענים כי כאשר אנו בריאים וצלולים, הגוף יודע מה נכון; אך במרבית הזמן איננו נמצאים במצב הזה, ואז הרצונות שלנו מונעים מפרסומות ומתשוקות כאלה ואחרות שלא קשורות למה שטוב לנו. אם אדם מגיע למצב של שגרה, שבתוכה יותר קל ליישם את הדברים, אז הוא מסוגל לשים לב מה טוב ומה פחות טוב עבורו".

הרצוי והמצוי

כשריין פוגש מטופל הוא מקיים אבחון המורכב מכמה חלקים: בדיקת דופק, תשאול, התבוננות באדם ובאופן בו הוא עונה, וכן בשאלון מיוחד המחולק לשניים – פקריטי וויקריטי. הפקריטי הוא האבחון המולד באיורוודה, המתייחס לנטיות מולדות כאלו ואחרות. כשמאבחנים את זה, גם אם האדם בריא, אפשר להציע לו אורח חיים ותזונה מתאימים. הויקריטי, זו הסטייה מהמצב המולד, והמטרה היא להחזיר את הויקריטי לפקריטי.

השאלון מציג שורה ארוכה של שאלות הנוגעות למצבים רגשיים, מנטליים ופיזיולוגיים בעבר ובהווה. התשובות מסייעות למטפל לעשות אבחנה, שיש לה חשיבות מרכזית באיורוודה .
"הרפואה האיורוודית מזהה יסודות מרכזיים המכונים 'שלושת הדושה', והמאפשרים חיים: וטה – המניע, הפיטה – המעכל וקאפה – היציבות. כל דבר חי צריך שתהיה לו תנועה עצמית, אנרגיה עצמית ויכולת לשמור על יציבות".

"וטה מאופיינת בתנועה, בקור, ביובש ובקלילות; פיטה מאופיינת בחום, בחדות ובאדמומיות; וקאפה מאופיינת בכבדות, בשומניות, בקור וביציבות. כל אחד מאיתנו נולד עם דומיננטיות של דושה כזו או אחרת. לטיפוסי וטה קל לרדת במשקל וקשה להם לעלות במשקל. טיפוסי קאפה הם הפוכים. צריך גם לקחת בחשבון שבמהלך החיים יש שינויים דינמיים – בקיץ הפיטה מתגברת ובחורף הקאפה מתגברת. בבוקר הקאפה מתגברת ואילו אחר הצהריים הוטה דומיננטית יותר".

ריין מבקש להבהיר שאין טיפוסים טובים או רעים, והכל הוא תיאור עובדות, לא יותר. המטרה היא לזהות מה האנרגיות המרכיבות את האדם וכך לתקן את הסטייה של הויקריטי ולהביא את האדם לאיזון, לפקריטי שלו.

מתכונים איורוודים לחיזוק העיכול

מאת עמי ריין

גהי»

לאסי מלוח»

קיצ'רי»

מרקחת מחממת ומשפרת עיכול»

גהי (ghee, חמאה מזוקקת)

גהי הוא השמן הטהור של החלב, ונחשב באיורוודה כשמן הטוב ביותר לבישול ובכלל לשימוש פנימי. הוא מזין, מחזק עיכול ומשפר יכולות מנטאליות. ניתן להשיג גהי בחנויות המתמחות במוצרים מהודו, אך ניתן גם להכין גהי די בקלות:

אופן ההכנה:

  1. שמים חמאה רגילה (לא מומלחת) בסיר ומחממים על אש נמוכה.
  2. לאחר כמה דקות מסירים את הקצף. מערבבים. (ניתן לשמור על הקצף לשימוש להקרמת תבשילים). חשוב לערבב בשלב זה.
  3. הגהי מוכן כשהנוזל הופך צלול, מקבל צבע מוזהב, במקום צליל פקפוק נותר רק רחש, ומופיע ריח גהי אופייני.
  4. מסירים מהאש ומאפשרים לגהי להתקרר. מסננים לתוך מיכל זכוכית. אם נותרו "פרורים" לבנים, יש לסנן שוב.

ניתן (ואף מומלץ) לשמור את הגהי מחוץ למקרר. חשוב לשמור עליו טהור, כלומר להכניס אל הצנצנת רק כפיות יבשות ונקיות.

לאסי מלוח

משקה זה מרווה, מזין ומחזק את מערכת העיכול. טוב במיוחד לבעיות עיכול כרוניות ולטחורים.

  1. לוקחים כמות שווה של יוגורט (רגיל) ומים.
  2. מוסיפים קורט מלח ומערבלים עד קבלת מרקם אחיד.
  3. ניתן להוסיף תבלינים שונים – אגוז מוסקט (טוב במיוחד לשלשול), קינמון, ג'ינג'ר מיובש והל.

קיצ'רי

תבשיל זה הוא הידוע ביותר באיורוודה כקל לעיכול ומזין במקביל. הוא מתאים במיוחד כשחשים חולשה או מתאוששים ממחלה. אפשר להשתמש בסיר לחץ. בישול ללא מכסה הופך את התבשיל לקל יותר לעיכול, אך יש להוסיף מידי פעם מים רתוחים לסיר.

מרכיבים:

  • 1 כוס שעועית מאש (או עדשים אחרים)
  • 2 כוסות אורז (מומלץ אורז בסמטי)
  • 7 כוסות מים
  • 2 כפות גהי
  • 1 כפית גרגרי חרדל
  • 1 כפית גרגרי כמון
  • 1 כפית כורכום
  • 2 מקלות קינמון, 2 מקלות ציפורן, 2 תרמילי הל פתוחים
  • ג'ינג'ר, מלח ופלפל שחור לפי הטעם
  • לימון
  • חופן כוסברה

אופן ההכנה:

  1. משרים את העדשים במים למשך כמה שעות.
  2. שמים כף גהי (או שמן אחר) בסיר מחממים ומוסיפים גרגרי כמון וגרגרי חרדל.
  3. כשגרגרי החרדל מתחילים לקפוץ, מוסיפים את הלימון והכורכום, העדשים והאורז.
  4. מערבבים את המרכיבים בסיר ומוסיפים את המים, הקינמון, הציפורן, ההל, הכורכום, הג'ינג'ר, המלח והפלפל השחור.
  5. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש נמוכה עוד 20 דקות.

מגישים עם הרבה לימון. מומלץ להוסיף גהי וכוסברה טרייה.


מרתיחים מים עם קינמון, ציפורן, הל, ג'ינג'ר ופלפל שחור עד שנותרת חצי מכמות המים המקורית. ניתן להמתיק עם דבש לאחר שהתקרר קמעה.

מתוך: מגזין דרך האושר

לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה