פשטות מתוחכמת

מאמינים שאוכל צריך להיות בריא אך טעים? לכו על תורת האיורוודה
"Ayurveda is common sense, and common sense is very uncommon", כך מציג בפני עמי ריין את הרפואה ההודית העתיקה. "יש באיורוודה דברים אקזוטיים ומעניינים, אבל היא שמה את הדגש בעיקר על הדברים הפשוטים".
בשנתיים האחרונות, עומד ריין בראש המגמה לאיורוודה במכללת רידמן, המתנהלת בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת גוג'ראט ההודית, המוקדשת כל כולה לרפואה העתיקה. האיורוודה , ששורשיה נעוצים אלפי שנים אחורה בראשית התרבות ההודית, הופכת יותר ויותר פופולרית לא רק בישראל ובעולם המערבי בכלל, אלא גם בהודו עצמה. הבריטים, ששלטו בתת היבשת עד אמצע המאה ה-19, הביאו והפיצו בה את הרפואה המערבית. גם לאחר שקיבלה הודו עצמאות בשנת 1947, העדיפו השלטונות לקדם את הרפואה המערבית, וכך האיורוודה קיבלה פחות דגש. כיום מתקיימת שם האיורוודה בהצלחה לצד הרפואה המערבית.
פשוט וקל
ריין, בן ה-33, עשה את היכרותו עם האיורוודה לפני שש שנים, כשהגיע להודו בפעם השנייה. הוא היה בעל תואר ראשון בפיזיקה ובפילוסופיה מאוניברסיטת תל-אביב והחזיק במשרה בתחום המחשבים. בנסיעה הזו, שנמשכה שנתיים וחצי, הוא הכיר את תורת האיורוודה ונכבש בקסמיה. הוא למד באוניברסיטת גוג'ארט ובהמשך התמחה אצל רופא הודי. במקביל, הוא העביר סדנאות עיסוי איורו-ודי לתיירים וכך מימן את שהותו בהודו. כשהגיע ארצה שמו כבר הלך לפניו בקרב ישראלים ששהו בהודו, והוא החל לטפל כאן בארץ. כאשר פתחו במכללת רידמן את המגמה לאיורוודה , הם פנו אליו.
כיצד מתמודדת הרפואה ההודית העתיקה עם התזונה המערבית המעובדת והתעשייתית?
"הפער אינו רק באוכל המעובד אלא גם באורח החיים. פעם אנשים עבדו בשדות והיום הם עובדים במשרדים, ישובים מול מחשב. כל כך הרבה דברים השתנו. איורוודה מציעה כלים מסורתיים לטיפול דרך תזונה, עיסויים, צמחי מרפא וטיפולי הזעה. אבל בתורה זו יש יותר מאוסף טיפולים. היא מביאה עימה עקרונות שמתאימים לכל בן אדם, בכל עת ובכל מקום. בגלל העקרונות האוניברסליים שלה, האיורוודה מתאימה לכל מקום בעולם".
"לדוגמה, אחד העקרונות באיורוודה הוא שהאוכל צריך להיות פשוט וקל לעיכול. הוא צריך גם להיות חם ולח. האיורוודה לא מטיפה ברוח של 'עשה ואל תעשה', אלא בעיקר באמצעות פיתוח מודעות. ההנחיה היא לאכול פחות סוגים של מזון בכל ארוחה. במקום לאכול ארוחה שיש בה סלט ירקות, חצילים, טחינה, צ'יפס, שניצל וקטשופ, ההמלצה היא לאכול ארוחה עם שלושה מרכיבים. כך האדם יכול לשים לב לאופן שבו כל מזון משפיע עליו".
"באופן כללי, בתרבות שלנו יש גירויים רבים והשפעות שונות. אני לא יודע אם כואב לי הראש בגלל שהחברה שלי עצבנה אותי, בגלל הפיח מהמכוניות או בגלל החציל שאכלתי בצהריים. עקרון הפשטות מאפשר לי לפתח מודעות ורגישות.
מה דעתך על הרגלי התזונה שלנו?
"השאלה היא האם מה שמתחשק לי כרגע זה מה שטוב לי. אם, לדוגמה, הגוף שלי מאותת שהוא רוצה שוקולד. בעקרון, באיורוודה טוענים כי כאשר אנו בריאים וצלולים, הגוף יודע מה נכון; אך במרבית הזמן איננו נמצאים במצב הזה, ואז הרצונות שלנו מונעים מפרסומות ומתשוקות כאלה ואחרות שלא קשורות למה שטוב לנו. אם אדם מגיע למצב של שגרה, שבתוכה יותר קל ליישם את הדברים, אז הוא מסוגל לשים לב מה טוב ומה פחות טוב עבורו".
הרצוי והמצוי
כשריין פוגש מטופל הוא מקיים אבחון המורכב מכמה חלקים: בדיקת דופק, תשאול, התבוננות באדם ובאופן בו הוא עונה, וכן בשאלון מיוחד המחולק לשניים – פקריטי וויקריטי. הפקריטי הוא האבחון המולד באיורוודה, המתייחס לנטיות מולדות כאלו ואחרות. כשמאבחנים את זה, גם אם האדם בריא, אפשר להציע לו אורח חיים ותזונה מתאימים. הויקריטי, זו הסטייה מהמצב המולד, והמטרה היא להחזיר את הויקריטי לפקריטי.
השאלון מציג שורה ארוכה של שאלות הנוגעות למצבים רגשיים, מנטליים ופיזיולוגיים בעבר ובהווה. התשובות מסייעות למטפל לעשות אבחנה, שיש לה חשיבות מרכזית באיורוודה .
"הרפואה האיורוודית מזהה יסודות מרכזיים המכונים 'שלושת הדושה', והמאפשרים חיים: וטה – המניע, הפיטה – המעכל וקאפה – היציבות. כל דבר חי צריך שתהיה לו תנועה עצמית, אנרגיה עצמית ויכולת לשמור על יציבות".
"וטה מאופיינת בתנועה, בקור, ביובש ובקלילות; פיטה מאופיינת בחום, בחדות ובאדמומיות; וקאפה מאופיינת בכבדות, בשומניות, בקור וביציבות. כל אחד מאיתנו נולד עם דומיננטיות של דושה כזו או אחרת. לטיפוסי וטה קל לרדת במשקל וקשה להם לעלות במשקל. טיפוסי קאפה הם הפוכים. צריך גם לקחת בחשבון שבמהלך החיים יש שינויים דינמיים – בקיץ הפיטה מתגברת ובחורף הקאפה מתגברת. בבוקר הקאפה מתגברת ואילו אחר הצהריים הוטה דומיננטית יותר".
ריין מבקש להבהיר שאין טיפוסים טובים או רעים, והכל הוא תיאור עובדות, לא יותר. המטרה היא לזהות מה האנרגיות המרכיבות את האדם וכך לתקן את הסטייה של הויקריטי ולהביא את האדם לאיזון, לפקריטי שלו.
מתכונים איורוודים לחיזוק העיכול
מאת עמי ריין
גהי הוא השמן הטהור של החלב, ונחשב באיורוודה כשמן הטוב ביותר לבישול ובכלל לשימוש פנימי. הוא מזין, מחזק עיכול ומשפר יכולות מנטאליות. ניתן להשיג גהי בחנויות המתמחות במוצרים מהודו, אך ניתן גם להכין גהי די בקלות:
אופן ההכנה:
- שמים חמאה רגילה (לא מומלחת) בסיר ומחממים על אש נמוכה.
- לאחר כמה דקות מסירים את הקצף. מערבבים. (ניתן לשמור על הקצף לשימוש להקרמת תבשילים). חשוב לערבב בשלב זה.
- הגהי מוכן כשהנוזל הופך צלול, מקבל צבע מוזהב, במקום צליל פקפוק נותר רק רחש, ומופיע ריח גהי אופייני.
- מסירים מהאש ומאפשרים לגהי להתקרר. מסננים לתוך מיכל זכוכית. אם נותרו "פרורים" לבנים, יש לסנן שוב.
ניתן (ואף מומלץ) לשמור את הגהי מחוץ למקרר. חשוב לשמור עליו טהור, כלומר להכניס אל הצנצנת רק כפיות יבשות ונקיות.
משקה זה מרווה, מזין ומחזק את מערכת העיכול. טוב במיוחד לבעיות עיכול כרוניות ולטחורים.
- לוקחים כמות שווה של יוגורט (רגיל) ומים.
- מוסיפים קורט מלח ומערבלים עד קבלת מרקם אחיד.
- ניתן להוסיף תבלינים שונים – אגוז מוסקט (טוב במיוחד לשלשול), קינמון, ג'ינג'ר מיובש והל.
תבשיל זה הוא הידוע ביותר באיורוודה כקל לעיכול ומזין במקביל. הוא מתאים במיוחד כשחשים חולשה או מתאוששים ממחלה. אפשר להשתמש בסיר לחץ. בישול ללא מכסה הופך את התבשיל לקל יותר לעיכול, אך יש להוסיף מידי פעם מים רתוחים לסיר.
מרכיבים:
- 1 כוס שעועית מאש (או עדשים אחרים)
- 2 כוסות אורז (מומלץ אורז בסמטי)
- 7 כוסות מים
- 2 כפות גהי
- 1 כפית גרגרי חרדל
- 1 כפית גרגרי כמון
- 1 כפית כורכום
- 2 מקלות קינמון, 2 מקלות ציפורן, 2 תרמילי הל פתוחים
- ג'ינג'ר, מלח ופלפל שחור לפי הטעם
- לימון
- חופן כוסברה
אופן ההכנה:
- משרים את העדשים במים למשך כמה שעות.
- שמים כף גהי (או שמן אחר) בסיר מחממים ומוסיפים גרגרי כמון וגרגרי חרדל.
- כשגרגרי החרדל מתחילים לקפוץ, מוסיפים את הלימון והכורכום, העדשים והאורז.
- מערבבים את המרכיבים בסיר ומוסיפים את המים, הקינמון, הציפורן, ההל, הכורכום, הג'ינג'ר, המלח והפלפל השחור.
- מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש נמוכה עוד 20 דקות.
מגישים עם הרבה לימון. מומלץ להוסיף גהי וכוסברה טרייה.
מרתיחים מים עם קינמון, ציפורן, הל, ג'ינג'ר ופלפל שחור עד שנותרת חצי מכמות המים המקורית. ניתן להמתיק עם דבש לאחר שהתקרר קמעה.
מתוך: מגזין דרך האושר
לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה
"אם יש בעיה בגוף – יש בעיה גם בנפש"