שווה עצירה: 10 המלצות לאתרים ומסעדות בדרך לחרמון

לבן ויפה מתמיד, ושוב פתוח. הר חרמון | צילום: אתר החרמון
לבן ויפה מתמיד, ושוב פתוח. הר חרמון | צילום: אתר החרמון

החרמון נפתח מחדש, אז הכנו לכן את רשימת ההמלצות המושלמת בדרך לפסגה: היער הכי יפה שיש, המפל הכי גבוה בישראל וההמבורגר המיתולוגי שרק בשבילו שווה לנסוע לצפון

88 שיתופים | 132 צפיות

בתוך צונאמי של בשורות קשות וסערת רגשות שמדינת ישראל חווה, יש מקום לקצת חדשות טובות שצובעות את המציאות בלבן בוהק, כי אתר החרמון חוזר לפעילות – רגע לפני שהחורף נגמר.

>> זהב לבן: כל הסיבות לטוס לחופשת סקי בבולגריה

עוגן התיירות המוביל בצפון נפתח לאחר שנה וחצי שבמהלכן הוגדר כשטח צבאי סגור ואירח אך ורק את חיילי צה"ל שהגנו על הגזרה הצפונית. לאחר שתי עונות שבהן השלג נותר מרוחק ובתולי התקבל סוף סוף אישור מאלוף פיקוד הצפון המאפשר כניסת מטיילים, אבל את המגלשיים אפשר להשאיר עדיין בארון: הפתיחה המחודשת מוגבלת בשלב זה למבקרים בלבד, ללא אפשרות לגלישת סקי. כתוצאה מפגיעה ישירה בשני רכבלים נגרמו במהלך המלחמה נזקים משמעותיים לתשתיות, וצוות האתר פועל לשיקום הנזקים בסיוע טכנאים מחו"ל שיגיעו רק בחודשי הקיץ. אז סקי אין, אבל שלג ופעילויות יש ויש – נסיעה ברכבל המבקרים, גלישה במתקן מזחלות אקסטרים, ה"סקייריידר" במציאות מדומה ומזחלות שלג לילדים.

שלג לבן ובתולי | צילום: אתר החרמון
שלג לבן ובתולי | צילום: אתר החרמון

במסעדה שבאתר אפשר לנשנש ארוחה שוקו חם, מרק, פיתה דרוזית וארוחות שניצלונים והמבורגר (9-73 ש"ח), וודאי תשמחי לדעת שמחירי הכניסה נותרו ללא שינוי: מ-36 ש"ח לילד ו-42 ש"ח למבוגר (בפיקוח). תמורת עליה ברכבל תיפרדי מ-60 ש"ח לאדם, וכרטיס לאטרקציה יעלה 45 ש"ח. לכן מומלץ לבדוק חבילות משולבות הכוללות כניסה ורכבל (93 ש"ח), חבילה הכוללת גם אטרקציה (126 ש"ח) וחבילה משפחתית חדשה הכוללת זוג כרטיסי כניסה, שני כרטיסים לרכבל ושני כרטיסים לאטרקציות במחיר 235 ש"ח (ברכישה מוקדמת באינטרנט). מספר המבקרים נקבע בהתאם לקיבולת האתר, ובמצב חירום יש להתנהל כמו בחוף הים או בכל שטח פתוח אחר – לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים (במידת הצורך יתבצע פינוי מסודר של האתר יחד עם כוחות צבא ובטחון). רכבל הקרוניות פועל על פי לוח זמנים בימי שגרה והוא נפתח כבר בשעה 08:00, כאשר העלייה האחרונה בשעה 15:20. כפי שהתרגלנו מימי הקורונה, הכניסה לחרמון מתאפשרת רק באמצעות רכישת כרטיסים מראש באתר, שבו תמצאי גם פירוט של תנאי מזג האוויר ועדכונים שוטפים. ביגוד תרמי, מסנן קרינה והרבה סבלנות ומצברוח טוב, ואפשר לצאת לדרך.

טיולים ופעילויות

1. הרי געש, כרכומים ופטריות | יער אודם

יער אודם הוא החורש הטבעי היחיד בארץ, פיסת טבע יפהפייה ובה יער אלונים מרשים ובמרכזו תופעת טבע געשית מיוחדת: הג'ובה הגדולה – מכתש וולקני שבעונה זו של השנה הוא ירוק במיוחד. בחורף מתמלא היער, המתפרש על הרי געש כבויים, בצמחייה עשירה, במיוחד פרחי כרכום ופטריות עונתיות שמבצבצות בין העצים (וכאן נזכיר שלא קוטפים ולא אוכלים אלא אם יודעים לזהות בוודאות). הליכה בין עצי האלון הגדולים, לצד מטעי התפוחים וקרקע הבזלת, פותחת את הלב הדואב. המסלול המרכזי תל קצעה (מסומן בסימון כחול) מטפס בתוך היער עד למפגש עם דרך עפר, שם פונים ימינה ובכביש שוב ימינה לחזרה לעבר נקודת הסיום בכביש 98. הטבע השקט והאוויר הצלול הופכים את הביקור ביער אודם לחוויה חורפית מושלמת, במיוחד כשיש שלג, עם סימנים קטנים שהאביב כבר תכף כאן.

שביל הגולן, יער אודם | צילום: שרית פלאצי מיארה, רשות הטבע והגנים
שביל הגולן, יער אודם | צילום: שרית פלאצי מיארה, רשות הטבע והגנים

2. המפל הגבוה בארץ | שמורת טבע גמלא

קו התפר שבין החורף לאביב מתגלה במלוא יופיו בשמורת טבע גמלא שבלב רמת הגולן, עם נוף עוצר נשימה, היסטוריה מרתקת וטבע פראי, המתמזגים לחוויית ביקור בלתי נשכחת. בימים הקרים, כמו בכל השנה, זורמים מים במפל גמלא שגובהו 51 מטרים והוא הגבוה ביותר בארץ. מעל קניון נחל גמלא תוכלי לצפות בנשרים דואים ולהתפעם מפריחת השקדיות, שמוסיפה צבע לנוף החורפי. הליכה בין שרידי העיר העתיקה מספקת הצצה מרתקת לעברה ההיסטורי של גמלא, שנחרבה במרד הגדול נגד הרומאים לפני כ־2,000 שנה. שילוב יוצא דופן של טבע והיסטוריה שמתממשים לנגד העיניים הופך את שמורת טבע גמלא לעצירת חובה, אפילו לכמה דקות בדרך לצפון או בחזרה הביתה.

שמורת טבע גמלא | צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים
שמורת טבע גמלא | צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים

3. מהשדה לצלחת | סיורי ליקוט

"בת קיימא – בית ספר לליקוט ובישול בטבע" חוגג את סוף החורף בסיורי ליקוט וסדנאות להכרת צמחי הבר ששופעים עכשיו – איך לזהות אותם בביטחון ולבשל איתם ארוחה טעימה בטבע, ואיך להשתמש בהם למאכל ולמרפא. על הדרך מרוויחים כמה שעות של ניתוק מהמסכים וחיבור לטבע מזווית חווייתית, וגם חיסכון בהוצאות המטבח והרפואה בבית – למשל חסה כחולת פרחים המרגיעה שיעול, משרה שינה ואפילו מזמינה חלומות צלולים, כך אומרים. בחודש מרץ מתקיימות סדנאות ליקוט מעמיקות ביער ביריה (7.3) וברמות מנשה (21.3), וכן סדנת ליקוט אביבית וארוחת בר ביער בית קשת (15.3), ובהמשך יתפרסמו תאריכים לחודשים הבאים. כהכנה לסיור, במיוחד כאשר הילדים מצטרפים לפעילות, מומלץ להציץ בחדר הבריחה הווירטואלי באתר – משחק דמיוני מרתק ועשיר בתכנים על מכשפה צעירה ששואפת להיות מלכת היער.

ארוחת ליקוט בטבע. בת קיימא | צילום מהאינסטגרם lilachmutzafi@
ארוחת ליקוט בטבע. בת קיימא | צילום מהאינסטגרם lilachmutzafi@

4. חומות אדירות ומעברים סודיים | מבצר נמרוד

מבצר נמרוד, הניצב בגובה כ-760 מטר למרגלות החרמון, משיב לתחייה סיפורים על אבירים כמו באגדות ובמשחקי הכס. המבצר הגדול ביותר מימי הביניים שנותר עומד על תלו מוקף נופים הדרמטיים של עמק החולה והחרמון (לעיתים אף ניתן לראות את המבצר עטוף בערפל חורפי שמוסיף לאווירה המסתורית). בין השרידים המרשימים ניתן לגלות כתובות היסטוריות, חומות אדירות, מעברים סודיים, ומגדלים מתקופת הממלוכים והצלבנים, כשרק אביר על סוס לבן חסר כדי להשלים את התמונה.

גן לאומי מבצר נמרוד | צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
גן לאומי מבצר נמרוד | צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים

5. סדנאות ופעילויות | זמן גליל מערבי

אם חיפשת מה לעשות והיכן לעצור בדרך לחרמון, אתר זמן גליל מערבי שמפעילה העמותה לקידום התיירות בגליל המערבי, הוא אוצר אינסופי של פעילויות ומידע שימושי: סדנאות יצירה ובישול, אטרקציות, ארוחות ומפגשים, נקודות עצירה לפיקניק ועוד ועוד. בלחיצת מקש תוכלי לאתר אירועים שקורים בסמוך לתאריך הנסיעה או בחלוקה לתחומי עניין ולהרכב המשתתפים – זוגות, נשים, ומשפחות. מניסיון אישי נמליץ על ביקור ב”בית רימא” – גלריה בפסוטה שהוקמה על ידי יזמת מקומית לטובת העצמת נשות הכפר, ועל סדנאות שוקולד לילדים ולמבוגרים ב-Odette, בית מלאכה ארטיזנלי שהקימה בקיבוץ רגבה ד"ר שלומית זמיר, מהנדסת חומרים בתעשייה הביטחונית שהחליטה להתמסר לתחביב וקראה למקום על שם אמה.

סדנאות ב"אודט" בוטיק שוקולדים ופרלינים | צילום אנטולי מיכאלו
סדנאות ב"אודט" בוטיק שוקולדים ופרלינים | צילום אנטולי מיכאלו

איפה אוכלות

6. המבורגר צפוני | כביש 90

לאחר תקופה שבה פונתה ממקומה המיתולוגי והתארחה אצל חיים כהן בתל אביב, שבה מסעדת כביש 90 האהובה אל מקומה הקבוע, שתי דקות נסיעה מראש פינה. תושבי האזור ומטיילים שהתמכרו לקונספט המנצח שוב זוללים ארוחת המבורגר עסיסי ובירה פריכה וצוננת, שמוגשים במינימום פוזה ומקסימום חמידות. את ההמבורגר מכינים מבשר מקומי טרי ושלל טופינגז, שהופכים את הקציצה בלחמנייה לביס מושלם וחורך אינסטגרם. הצ'יפס פריך ולוהט וכך גם שאר המנות – נקניקיות שמנמנות, המבורגרים טבעוניים, סמאשבורגר ומנות עוף וילדים. האווירה קלילה ותוססת, והחל מ-21:00 יש דילים משתלמים על אלכוהול, למי שאינו נוהג כמובן. ובקיצור: עצירת חובה מתבקשת בדרך לחרמון ולכל יעד אחר בצפון.

כביש 90 | צילום עדי פרץ
כביש 90 | צילום עדי פרץ

7. פיצה בחצר | פיצה נחמיה

בני הזוג גילית ואורי חיון הם מה שנקרא מלח הארץ, תושבי שדה נחמיה שהתעקשו מאז השבעה באוקטובר לא לזוז מהקיבוץ. לאורך כל המלחמה הם המשיכו לאפות פיצות לחיילים, לכיתות כוננות ולכל מי שנשאר, גם כשמעל מתעופפים כתב"מים. עם חתימת הפסקת אש כבר יותר בטוח לשבת אצלם בחצר (ובימים קרירים בתוך הבית), לזלול פיצה לוהטת (וגם קלצונה, סלטים וקינוחים) ולשתות בירה קרה, ולשאול איפה ישנם עוד אנשים כאלה.
קיבוץ שדה נחמיה, ראשון-חמישי 16:30-22:00, שישי – סגור, שבת – מצאת שבת, 04-6945113/054-4767823

פיצה נחמיה | צילום דנה רפאל
פיצה נחמיה | צילום דנה רפאל

>> בלי להתרחק מהלובי: מסעדות שף מומלצות בבתי מלון בארץ

8. בחזרה לחדר האוכל | לולו קיבוצטריה

בתוך בית הקירור הראשון של קיבוץ עמיר, מבנה לשימור מוקף מדשאות, נפתחה לאחרונה באקט של לוקאל פטריוטיות לולו קיבוצטריה – מסעדה נעימה שמובילים רועי כהן, מי שהקים יחד עם שף חיים טיבי את מסעדת טיבי'ס, וזוגתו אופיר זילברשטיין, ייננית בהכשרתה. בחלל שמשמר את הפשטות והקרבה לאדמה מוגש תפריט שמתבסס על תנובת הצפון – דגים מהדן, ירקות טריים וגבינות ממחלבה מקומית שהופכים במטבח למנות בסגנון איטלקי עם טאץ' ישראלי: ארטישוק יהודי מטוגן וסלט פנצנלה, מלנזנה וקאצ'ו א פפה ועוד מנות שכולם אוהבים. האווירה נעימה ומבעד לחלון הנוף ירוק ויפהפה ושקט, כמו קבלת פנים מחבקת מהצפון שאט אט שב לעצמו.
קיבוץ עמיר, שני-שבת מ-12:30, 04-6954040

לולו קיבוצטריה | צילום אופיר זילברשטיין
לולו קיבוצטריה | צילום אופיר זילברשטיין

9. ארוחת רמדאן | ארמון סהרה

המסעדה הגלילית "ארמון סהרה" היא יעד אהוב בזכות הכנסת האורחים הלבבית, שעות הפתיחה הנוחות, תפריט עשיר ומחירים סבירים יחסית למרכז וליוקר המחייה. בחודש הרמדאן מתקיימת במסעדה ארוחת דה יאפא, "אירוח" בערבית, שפותחת את הדלת ואת הלב אל מנהגי החג בארוחה ממיטב המסורת הערבית־גלילית, בדגש על מנות מיוחדות לרמדאן. הארוחה מוגשת למינימום זוג סועדים, אחרת אין אפשרות להתגבר על מצעד המנות – ראשונות, ביניים, עיקריות וקינוח, למשל סלט שקדים ירוקים ושומר בר, עראייס, פריקי עם בשר בבישול ארוך, קובה משוויה, פאתה, צלעות טלה עם תרד בר ועוד מטעמים מקרבי לבבות. 220 ש"ח לאדם עד 25.3, מומלץ להזמין מקומות מראש.
כביש מס' 65 לעפולה, בדרך לכפר תבור, נין, 04-6935101, ראשון-שבת 11:30-23:00

ארמון סהרה | צילום טל-פז תקשורת
ארמון סהרה | צילום טל-פז תקשורת

10. תבשילים עתיקים ואופנה עדכנית | לונא ביסטרו

מסעדת לונא היא מוקד עלייה לרגל בזכות תפריט שמבליט מנות עתיקות, תוצר של מחקר קולינרי שעשתה השפית לונה זרייק. אל תוותרי על השישברק והמעמולים, והשאירי לעצמך כוח לסיבוב בפאשן מול (שפתוח גם בשבת) לבדיקת מצב המבצעים.

לונא | צילום יח"צ
לונא | צילום יח"צ