"התביישתי לומר 'אני ענת הראל ואני בגיל המעבר', עד שאמרתי פאק איט"

ענת הראל | צילום: עידו לביא
ענת הראל | צילום: עידו לביא

גלי חום, השמנה, ירידה באנרגיה וחוסר שינה - תסמיני גיל המעבר לא פסחו על ענת הראל, וזה לא שינה להם שהיא בכושר שיא. מתוך התסכול והמצוקה שלה, היא החליטה להקים מיזם שיקל לנשים על החיים

88 שיתופים | 132 צפיות

מישל אובמה דיברה בקול רם על גלי החום שהפכו לחלק משגרת חייה, אופרה ווינפרי חשפה את גלי החום התכופים שלה והשחקנית נעמי ווטס אמרה שהחליטה לדבר על תופעות גיל המעבר שלה דווקא בגלל שהנושא הזה הוא טאבו. זוהי עובדה: נשים לא אוהבות לדבר על ירידת האסטרוגן בגופן ועל התופעות הנלוות לכך. נכון, זה לא הנושא הכי סקסי, אבל אף אחת מאיתנו לא יכולה לברוח ממנו וחשוב להעלות אותו ולהביאו לקדמת הבמה.

>> סקס, סמים ופרק ב': "את לא מבינה מה מחכה לך בגיל 40!"

"בעולם, גיל המעבר הוא נושא חם מאוד ויש התעוררות גדולה סביבו, בעוד בישראל אנחנו נמצאות בפיגור והנושא הזה לא מקבל את ההתייחסות הראויה", אומרת ענת הראל, גורו הבריאות והכושר, וכן, היא בת 54, ונמצאת בעיצומו של גיל המעבר. "בעולם מתוקן, הגינקולוג או הגינקולוגית שלך צריכים להגיד לך מה צפוי לך כדי שתגיעי מוכנה, אבל אצלנו זה בשוליים ומדובר בהזנחה פושעת. מעל 90% אחוז מהגינקולוגים מתמחים בפריון ופחות מ-10% מתמחים בגיל המעבר – והרי כל אישה תגיע לשם, הכיוון הוא אחד".

"בעולם מתוקן, הגינקולוג או הגינקולוגית שלך צריכים להגיד לך מה צפוי לך כדי שתגיעי מוכנה, אבל אצלנו זה בשוליים ומדובר בהזנחה פושעת. מעל 90% אחוז מהגינקולוגים מתמחים בפריון ופחות מ-10% מתמחים בגיל המעבר"

 

 

"השלב הראשון של גיל המעבר, הפרימנופאוזה, מתחיל כבר בסביבות גיל 37", אומרת הראל, "אז למה לא מכינים נשים לגלי החום, לאכילה הרגשית, להשמנה הבטנית, למצבי הרוח המשתנים, לירידה בחשק המיני ובאיכות השינה ועוד ועוד? זו לא גזירה משמיים. נשים רבות אינן יודעות כי קיימים פתרונות טבעיים שיכולים להקל – ואף למנוע – את התסמינים הנובעים מהשינוי ההורמונלי שכל אישה שעברה את גיל 40 חווה".

"אף אחד לא טרח להגיד לי שזה קשור לגיל המעבר". ענת הראל | צילום: רונית כהן
"אף אחד לא טרח להגיד לי שזה קשור לגיל המעבר". ענת הראל | צילום: רונית כהן

מה את יכולה לספר לנו על מה שחווית על בשרך ונפשך?
"לפני כמה שנים הרגשתי שרמת האנרגיה שלי ירדה, וגם כשצמצמתי צריכה קלורית עדיין השמנתי. הגעתי למצב שכבר לא ישנתי טוב בלילה והתחרפנתי מזה שאני מתעוררת בארבע לפנות בוקר ולא מצליחה להירדם שוב. חוסר שינה משפיע קוגניטיבית, קצב חילוף החומרים נהיה איטי והגוף חלש יותר ופחות חטוב. עד אז רצתי למרחקים ארוכים, וכמי שתמיד בכושר, גיליתי שהגוף לא מגיב אותו דבר בגלל שרמת האסטרוגן בגוף יורדת. למרות שאני אדם עם מודעות תזונתית ובמשקל תקין, גם אני הייתי צריכה להבין שמה שעבד לפני גיל 40 לא עובד כבר אותו דבר. היה לי קשה יותר באימונים. הגוף לא הגיב אותו דבר, ואף אחד לא טרח להגיד לי שזה קשור לגיל המעבר".

"כשהתחילו אצלי גלי החום הראשונים, כבר הייתי עמוק במנופאוזה. אילו ידעתי, הייתי יכולה לחסוך לעצמי הרבה סבל. לקח לי זמן עד שהבנתי שאני יוצרת עומס על המערכת ההורמונלית שלי. היום אני לוקחת הורמונים"

 

כמו מרבית הנשים שמגיעות לשלב הזה בחיים, הרגשת קצת בושה?
"כן. התביישתי לומר ׳אני ענת ואני בגיל המעבר׳, אבל ככל שחוויתי יותר אמרתי ׳פאק איט׳, איזו דוגמה אני נותנת לנשים. בגילאי החמישים את בשיא הקריירה, הילדים כבר גדולים. פתאום הבנתי שצריך להפסיק עם הסיפור הזה של הבושה. כשהתחילו אצלי גלי החום הראשונים, כבר הייתי עמוק במנופאוזה. אילו ידעתי, הייתי יכולה לחסוך לעצמי הרבה סבל. למשל, לנשים בגיל המעבר מומלץ לוותר על אימוני אירובי לטובת אימוני כוח, ולקח לי זמן עד שהבנתי שאני יוצרת עומס על המערכת ההורמונלית שלי. אגב, אני כבר כמה שנים לוקחת הורמונים".

נושא שנוי במחלוקת.
"אני לוקחת, ואני בעד. היה מחקר שיצא בשנת 2002, והיו בו מסקנות מוטעות שעל פיהן נטילת הורמונים מגבירה סיכון לסרטן ונשים זרקו את ההורמונים. בעקבות זה היה ריבוי מקרים של אוסטאופורוזיס, תחלואה לבבית והתדרדרות של המוח. אני מאמינה בהורמונים".

את הראל (שנראית נפלא), גרושה ואם לבן (24), הנמצאת בזוגיות ארוכה של 16 שנה, אנחנו מכירות כבר שנים מעולמות הוולנס. היא הנחתה תוכניות טלוויזיה בתחום הבריאות והיא גם זכורה כפיינליסטית "הישרדות", יש לה קבוצות אימון וקבוצות ריצה לנשים ובשנים האחרונות היא גם בעולמות הקואצ'ינג.

לאחרונה היא שמה לעצמה מטרה חדשה וחשובה: להראות לנשים שיש דרך אחרת להתבגר. במקום להשלים עם התסמינים – לדבריה, ניתן להשתמש בכלים מאוד יעילים שנבדקו מדעית, ויכולים לשפר משמעותית את איכות החיים – וכל זה בקלי קלות.

"זה לא פייר שנשים נופלות בין הכיסאות". ענת הראל | צילום: רונית כהן
"זה לא פייר שנשים נופלות בין הכיסאות". ענת הראל | צילום: רונית כהן

במשך שנה וחצי היא חקרה את הנושא, קראה עשרות מאמרים, נפגשה עם רופאים ותזונאיות ופיתחה תוכנית ליווי לנשים בגיל המעבר בשם "My Prime 360". "הגעתי לזה כאישה שנמצאת עמוק במנופאוזה, לא המצאתי כלום אבל ארזתי הכל כדי לעזור לנשים בגיל המעבר", היא אומרת. "זה לא הגיוני ולא פייר שנשים בגיל המעבר נופלות בין הכיסאות".

לדברי הראל, מדובר בפלטפורמת תוכן, תזונה ואימונים ראשונה מסוגה בישראל, הנותנת מענה לשלל התסמינים של נשים בגיל המעבר. התוכנית מבוססת על שיטה הנשענת על מחקרים בתחום ומשלבת שינוי הרגלי תזונה, התאמת פעילות גופנית ותרגול מיינדפולנס.

יחד עם הראל, לוקחת חלק בתוכנית ד"ר נועה חובב, רופאת גיל המעבר ומומחית ברפואת משפחה, מחברת הספר "כל מה שאת חייבת לדעת על גיל המעבר" ומרכזת קורס להוראת גיל המעבר באוניברסיטה. חלק מהתכנים בתוכנית אף מועברים על ידה.

איך את מתווכת את הדברים האלה לנשים?
"אני מזמינה נשים לוובינר, הדרכה חינמית בת שעה בזום, ומדברת על נקודות הכאב ועל חוסר המודעות. נשים לא מדברות על התסמינים, ואני רוצה להפוך את הלא סקסי לסקסי. לגיל המעבר יש תדמית גרועה של זקנה – גלי חום שווה אישה זקנה – וזה לא חייב להיות ככה. נשים אומרות לי ׳אבל עדיין יש לי מחזור׳, ואני עונה – אז מה. כי השלבים הראשונים מתרחשים עוד כשיש וסת. המדע התפתח והרפואה התקדמה, כך שהיום אפשר לנהל אורח חיים בצורה שתבטל חלק מתסמיני גיל המעבר, או שלפחות תקל עליהם ועל האישה".

היי חברה, לידיעתך. אופרה ווינפרי | צילום: GettyImages / Rachel Luna
היי חברה, לידיעתך. אופרה ווינפרי | צילום: GettyImages / Rachel Luna

>> לפזר את מסך הערפל: מה זה בכלל "טפשת גיל המעבר"?

איך עובדת התוכנית?
"מי שרוצה נרשמת לתוכנית ליווי יומית שנמשכת עשרה שבועות, 70 ימים, בתשלום. התוכנית מונגשת באמצעות אפליקציה קלה לשימוש, ודרך תהליך הליווי נשים לומדות ומתרגלות בהתמדה הרגלים חשובים ויעילים בתזונה, כושר ומיינדפולס – כולם נועדו להקל ואף למגר את תסמיני גיל המעבר בכל תחומי החיים שנפגעים. אני מדגימה להן את המשימות הנדרשות בתהליך, מדובר במשימות לא מורכבות שאינן גוזלות יותר מדי זמן ומסייעות ברכישת הרגלים מותאמים לגיל המעבר ולהשגת איזון הורמונלי".

אמרת שגילית שאימונים אירוביים לא מתאימים בגיל המעבר. אז מה כן?
"אני מדגימה אימוני כוח קצרים של עד 20 דקות עם פוקוס מדויק לאותן נשים, בהתאם למחקרים של מה הגוף שלנו צריך ברמה הבריאותית וההורמונלית, וגם בכל מה שקשור לניהול משקל ואחוזי שומן. יש לנו בתוכנית דיאטניות שמלוות את התהליך, ומסבירות למשל איזה מזונות עוזרים להגביר את רמת הסרוטונין ומסייעים לשינה טובה יותר. במסגרת התוכנית יש גם מפגשי לייב בזום, ליווי במסגרת קבוצת וואטסאפ מצומצמת וקבוצת פייסבוק סגורה, ואני נותנת בנוסף מענה אישי למי שצריכה, ביחד עם מאמנות 'פריים' שהוכשרו לכך".

כמה נשים כבר עברו את השיטה?
"כמה מאות נשים ברחבי בארץ, וגם ישראליות בחו"ל – חילוניות, דתיות וחרדיות, בשלבים השונים של גיל המעבר. אני הכי מתרגשת מהמשובים שלהן, ואיך שבא להן שוב לטרוף את החיים".

מרגיש לי שכל כולך מחויבת לנושא הזה.
"נכון. אם יגידו לך שהולכת להיות סופת טורנדו, וכל החזאים מסכימים שזה מה שיקרה, לא היית רוצה לדעת על כך קודם כדי להיות מוכנה לקראת זה? ככה גם עם גיל המעבר. אם תתכונני אליו, השד לא יהיה נורא בכלל".