במקום אפידורל: התחליפים שיעזרו להתמודד עם כאב הלידה

לידה ללא אפידורל. צילום: shutterstock
לידה ללא אפידורל. צילום: shutterstock

תרופות, גז צחוק ומכשירים חשמליים חיצוניים, לצד הרבה הכנה מראש, תנועה ועיסויים: כל הדרכים להקל על כאבי צירי הלידה במקום אפידורל

88 שיתופים | 132 צפיות

בואו נודה בזה: לידה זה כואב. נקודה. המחסור בזריקות אפידורל, אותו חומר מאלחש, משכך הפלא, המוזרק לאזור חוט השדרה בעת הלידה ומביא להפחתה משמעותית בכאבים – גורם להריוניות רבות לחשש. המכתב ששיגר איגוד הרופאים המרדימים למנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש אודות מחסור עולמי חמור באפידורל, יצר פאניקה בקרב הריוניות ברחבי העולם. בארגון המיילדות אומרים שמדובר בתחזית עתידית בלבד ואין מצב שבו אישה שתרצה ללדת בישראל עם אפידורל, לא תוכל לעשות זאת. אבל מה יהיה אם חלילה המחסור בכל זאת יגיע לפתחנו?

על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל מתבצעות כ-170 אלף לידות בשנה, כאשר 70-80 מהנשים היולדות מקבלות אפידורל. השאר יולדות בדרכים אחרים, כולל לידות טבעיות נטולות משככים וניתוחים קיסריים. אסנת לוי, מיילדת בחדר לידה בהלל יפה וראש ועדת ההסברה בארגון המיילדות בישראל (ארגון מקצועי המייצג 1,400 מיילדות מוסמכות בבתי חולים, מיילדות בית ובקהילה) מנסה להנמיך את להבות הלחץ סביב המחסור העתידי באפידורל ומציעה פתרונות להתמודד אם וכאשר יהיה מחסור. אבל היא מדגישה: מדובר בפתרונות להפחתת הכאב בלבד.

איך לידה ללא אפידורל שינתה את חייה של קרן איתן לטובה? >>>

מהי העצה הכי טובה שאת יכולה לתת לנשים בהיריון?
"להיות מוכנות מראש" אומרת לוי. "להגיע ללידה כשאת מודעת לכל מה שתוכלי להיתקל בו בחדר הלידה ויודעת מהן הדרכים השונות להתמודד אתו. ליווי של מיילדת משלבי ההיריון המוקדמים ולאורך כל ההיריון מאוד חשובים. המיילדת אמונה על מעקב ההיריון של האישה, מוודאת את צרכיה ואת פחדיה הפיזיים והנפשיים ומקנה לה כלים להתמודד איתם – גם אם היא לא זו שתהיה לצידה בחדר הלידה. זה שירות שניתן ללא תשלום. הוא קיים בארצות רבות בעולם, בין השאר בניו זילנד, אוסטרליה, ארצות הברית, גרמניה, הולנד ועוד מחקרים הוכיחו שליווי פרטני רציף בהיריון מוריד שימוש במשככי כאבים.

מה ההבדל בין מיילדת לאחות ליווי היריון שקיימת גם בישראל?
"מיילדת היא מי שעברה התמחות קלינית להיריון ולידה של 1,000 שעות. אחות לומדת ארבע שנים ומיילדת שש שנים, זוהי התמחות אחרת. אחות ליווי היריון אינה מחליפה את הרופא, ומיילדת כן יכולה להחליף אותו".

בישראל, למרבה הצער, מיילדת מטפלת במקביל ב-3-4 יולדות במקביל. המחסור בכוח אדם הוא לרעת כולנו. אם תהייה מיילדת לכל יולדת, זה יפחית ניתוחים קיסריים, לידות מכשירניות ושימוש במשככים

"גם בחדר הלידה חשוב שיהיה ליווי רציף של מיילדת שעוזרת להתמודד עם הציר, לנשום נכון, להתנועע, להרפות ולנוח בין הצירים. בישראל, למרבה הצער, מיילדת מטפלת במקביל ב-3-4 יולדות במקביל. המחסור בכוח אדם הוא לרעת כולנו. אם תהייה מיילדת לכל יולדת, זה יפחית ניתוחים קיסריים, לידות מכשירניות ושימוש במשככים. זה יפחית גם את השימוש בחתכי החיץ שיוצרים כדי להרחיב את פתח היציאה של התינוק. זה משהו שמגיע לכולן ולא עולה כסף. צריך לזכור שלידה היא חוויה מכוננת בחיי אישה, ואם היא עוברת אותה בצורה מעצימה וטובה – יהיה גם לה וגם לכל בני המשפחה קל יותר גם בתקופה שאחריה".

מחאת האפידורל: "זה חייב להיות Me Too הבא >>>

בימים אלה, מספרת לוי, הן מקדמות בארגון מודל ליווי היריון רציף לנשים, עם משרד הבריאות, קופות החולים והאיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה, תוך יצירת פרוטוקול לכל תקופת ההיריון ולא רק לרגע הלידה. במקביל, הן פועלות להרחבת התקן בארץ למיילדות ביחס של מיילדת לכל יולדת.

מיילדת לכל יולדת תפחית ניתוחים קיסריים ושימוש במשככי כאבים צילום: Shutterstock
מיילדת לכל יולדת תפחית ניתוחים קיסריים ושימוש במשככי כאבים צילום: Shutterstock

מה יכול להקל על הכאבים במידה ואין אפשרות לקבל אפידורל?
"פטידין – תרופה ממשפחת המורפיום שניתנת במינונים נמוכים דרך הווריד. היא לא מפסיקה לגמרי את הכאב אבל מאפשרת לנוח בין הצירים ואולי אפילו לאפשר ליולדת להירדם בין ציר אחד לשני. חשוב רק לבדוק במקרים האלה את המוניטור של העובר, כי החומר עובר לשליה וזה משפיע גם על התינוק".

איך אפשר להפוך לידה של אישה שחוותה טראומה מינית לחוויה מעצימה? >>>

מאלקטרודות חשמליות ועד דימיון מודרך

"עוד אפשרות היא להשתמש בטנס – מכשיר של אלקטרודות שמייצרות גירוי חשמלי. את הטנס מניחים על הגב התחתון, והגירוי החשמלי גורם לגוף להפריש אנדרופינים שעוזרים להתמודד עם הכאב ולהפחית אותו. את המכשיר אפשר לרכוש או להשאיל ביד שרה. יש שעושים שימוש בחדר הלידה בגז צחוק, אותו אחד שנותנים לילדים אצל רופאי שיניים. נותנים אותו באמצעות מסכת חמצן והוא מתפוגג כשמפסיקים לנשום אותו".

הדברים שלעולם לא נראה בסרטים וסדרות על לידות >>>

חשוב לזוז כל הזמן צילום: shutterstock
חשוב לזוז כל הזמן צילום: shutterstock

בין הדרכים הטבעיות להתמודדות עם כאבי הצירים מונה לוי את השימוש במים – בתוך מקלחת, בריכה או ג'קוזי. מים מסייעים להפחתת הכאב כי כשהגוף מתחת למים, פחות רצפטורים (קולטנים) פועלים בו.  גם תנועתיות יכולה לסייע וחשוב לזוז כל הזמן – בישיבה, בשכיבה, בעמידה, על המזרון או על כדור פיזיו – מה שהגוף מבקש. אפשר להשתמש גם בחבלים שעוזרים למתוח את הגוף, למשוך בעזרתם את הידיים ולהתכופף למצב כריעה. עיסויים ולחיצות באזור הגב התחתון וגם חיבוק מאחור שתופס את הבטן יכולים להקל. הציר מושך את הבטן כלפי מטה, והתפיסה שלה מעניקה חום, אוספת את הבטן ומרימה אותה. ולסיום: דמיון מודרך, הכנה ודיבור מראש על הפחדים והכאבים – גם הם יעזרו ברגע האמת.

נשים בהיריון שרוצות להתייעץ מוזמנות להיכנס לקבוצת הפייסבוק "מילה של מיילדת", לשאול שאלות (גם באופן אנונימי) ולקבל מענה מקצועי.