רוצה לעבור הפלה – ולא יודעת מאיפה להתחיל? המדריך המלא

איפה מתחילות, למי פונות, מהן העלויות ומה מחכה בדרך, ואיך לעבור את זה בלי שיפוטיות, לחץ או דיסאינפורמציה. כל מה שחשוב לדעת על הפסקת היריון - כולל עזרה, ליווי ומידע עדכני
אם נחפש בגוגל את המילים "היריון לא מתוכנן" – ביטוי שמאות נשים בישראל מקלידות בשורת החיפוש מדי יום – התוצאות הראשונות שיופיעו יהיו מתוך האתר של אגודת אפרת. לאחרונה חזרה האגודה השנויה במחלוקת לכותרות, עם מיתוג חדש ומצוחצח ונטלי דדון על תקן פרזנטורית בחליפה ורודה – מהלך שהציף מחדש את הדרך המורכבת והכואבת של כל אישה שהחליטה לבצע הפלה.
>> נטלי דדון, שומעת? הפלה בישראל היא מסע השפלה
לכאורה, אגודת אפרת אינה מזדהה כ"אגודה לעידוד ילודה", אך מבט אחד בדף האודות של הארגון, במטרותיו ובעמודי התמיכה הרפואית והרגשית שלו, חושף טרמינולוגיה מובהקת: השאיפה היא, כידוע, לגרום לנשים שנכנסו להיריון לא מתוכנן לשמור את תינוקן. אבל יש גם אלטרנטיבות בשטח – כאלה שיסייעו לך לעבור הפלה, יתמכו בך, יחסכו ממך שיפוטיות וגזלייטינג, וילוו אותך מהשלב הראשון ועד הסיום.
שוחחנו עם נציגות עמותת "דלת פתוחה" ועמותת "לדעת לבחור נכון" – שתי עמותות ותיקות שמלוות נשים בתהליך הפסקת היריון – והן האירו את עינינו. נטע ורדי, מנהלת "דלת פתוחה" בבאר שבע, מספרת כי העמותה שלה מתמקדת בבנות נוער ונשים צעירות, אבל אומרת: "כמובן שאם מגיעה אלינו אישה נשואה או מבוגרת יותר נסייע גם לה. נשים שפונות אלינו לפעמים, גם נשים מהחברה הבדואית והפלסטינית בישראל, פוחדות מהוועדה, או גרוע מכך – מבן זוגן, ולכן הן מחליטות לא להפסיק את ההיריון. זה מצב מאוד מורכב וקשה".

ורדי שופכת אור על הצעד הראשון בתהליך: "בשיחה הראשונה אנחנו לוקחות פרטים: מבינות איך קרה ההיריון, האם בתוך מערכת יחסים או לא. אנחנו פורסות בפני הצעירות את כל האפשרויות – אימוץ, השארת התינוק, והפסקת היריון. לפעמים הן מגיעות עם ידיעה ברורה שהן רוצות להפיל, אבל לפעמים הן רוצות פשוט לדבר על זה, ובסוף ההחלטה היא שלהן לחלוטין. אנחנו מקיימות עם מי שמתקשרות שיח פתוח שמאפשר להגיד הכל, ולא משנה מה ההחלטה שנלקחה בסוף – אנחנו רוצות לדעת איך היא מרגישה איתה".

ומה קורה במקרה של הפסקת היריון אצל נשים נשואות? דינה שלו, מנכ"לית "לדעת לבחור נכון", מסברת את האוזן: "ההליך נראה דומה מאוד, אך ברוב המקרים, אישה בריאה מתחת לגיל 40 לא תעבור ועדת הפסקת היריון – ההפלה לא תאושר לה. העמותה שלנו מסייעת במקום הזה, ועוזרת לעבור את הוועדה במידה ואין רצון להמשיך את ההיריון. בעבר, אישה נדרשה לשקר שההיריון לא מבעלה, או להביא חוות דעת נפשית מפסיכיאטר שמעידה על סכנה נפשית לאם. ראשית, אנחנו לא ממליצות לשקר – משום שהשקר הזה עשוי להיות בשימוש כנגדך אם מגיעים להליך גירושים בבית דין רבני. מעבר לכך – המכתב הפסיכיאטרי יקר מאוד וקשה להשיגו – המחיר יכול להגיע לכמה מאות שקלים".
"בעבר, אישה נדרשה לשקר שההיריון לא מבעלה, או להביא חוות דעת נפשית מפסיכיאטר שמעידה על סכנה נפשית לאם. אנחנו לא ממליצות לשקר – משום שזה עשוי להיות בשימוש נגדה אם מגיעים להליך גירושים"
עזרה, תמיכה וליווי לכל אחת
"מאז 2022, אפשר גם להביא מכתב דומה מעובד או עובדת סוציאליים, מפסיכולוג או מרופאת משפחה", אומרת שלו, "אנחנו נעזור לכל אישה שמגיעה אלינו להשיג מכתב כזה. נשים בגירות צריכות לשלם על ועדה הפסקת ההיריון אגרה בגובה 500 שקלים, ואז הן יכולות לחזור עם אישור הוועדה לקופת חולים, להוציא טופס התחייבות וטופס 17 (אם ישנה התחייבות מקופת החולים, אין עוד עלויות חוץ מהוועדה). מדובר בהרבה בירוקרטיה. לכן, 'לדעת' מלווה נשים בכל צעד בדרך: לפני הוועדה, במהלכה ולאחריה, קובעות תור אצל רופאת נשים לביקורת. הרופאות הסוציאליות שלנו מציעות כמה מפגשי עיבוד לאחר הפסקת ההיריון, ובקרוב נפתח קבוצת תמיכה לנשים שנמצאות בתהליך או נמצאות לאחריו. האג'נדה היחידה שלנו היא שהאישה יודעת מה טוב לה, ושיש לה את היכולת והאוטונומיה לבחור לגבי הגוף שלה. אנחנו לא מתערבות בשיקולים. הפלה היא לא החלטה 'קלת דעת' או 'חסרת אחריות' – יש לנו זכות על גופנו. אגב, הרבה נשים שאנחנו מלוות הן כבר אימהות, יש להן שלושה ילדים בבית והן לא רוצות ילד רביעי. זו החלטה לגיטימית".

אם מישהי שוקלת להמשיך בהיריון – היא מקבלת מכן ליווי גם בתהליך הזה?
שלו: "כמובן. אנחנו מנסות להבין מה מקורות התמיכה והמשאבים שלה ועוזרות לה לדמיין את ההורות. אם היא לא מרגישה בנוח להפיל אבל לא מאמינה שהיא מוכנה לגדל ילד, אולי מסירה לאימוץ היא הבחירה הנכונה. הפלה היא לא תמיד החלטה שיש בה מאה אחוז ודאות, ואנחנו מציגות את זה לנשים שמגיעות אלינו. את בוחרת בהיריון? בוחרת בהפסקת היריון? אנחנו נעזור לך להיות שלמה עם הבחירה שלך כך או כך. בהיריון, ועל אחת כמה וכמה בהיריון לא מתוכנן, יש אלמנט של אובדן שליטה. אנחנו רוצות להחזיר לנשים הללו את השליטה שלהן".
הפסקת היריון: צעד אחר צעד
נטע ורדי, מנהלת "דלת פתוחה" בבאר שבע, מסכמת מהם השלבים שמצפים לך בדרך:
שלב 1: שיחת הכנה
תגיעי לשיחת הכנה עם מתנדבת או רכזת בעמותה.
יסבירו לך את שלבי התהליך, יוודאו שאת שלמה עם ההחלטה שלך, ויחתימו אותך על טופס ויתור סודיות – כדי שתוכלי לקבל ליווי רפואי בהמשך.
שלב 2: פנייה לקופת חולים
תתקשרו יחד לקופת החולים שלך, ואם צריך – יעדכנו את מספר הטלפון שלך בקופה (לשמירה על דיסקרטיות).
תקבעי תור לרופאת נשים שתפנה אותך לבדיקות שנדרשות בוועדה שמאשרת הפסקת ההיריון: אולטרסאונד, בדיקת סוג דם וספירה.
שלב 3: הוועדה להפסקת היריון
לאחר הבדיקות, יקבעו לך תור לוועדה בבית החולים.
בוועדה, הפסקת ההיריון בתקווה תאושר, וייקבע סוג הליך ההפלה לפי שלב ההיריון:
הליך תרופתי – כולל שתי הגעות לבית החולים.
הליך כירורגי – הגעה אחת, בהרדמה מלאה, כולל שהייה קצרה להתאוששות.
שלב 4: לאחר ההליך
כחודש אחרי הפסקת ההיריון – תור לרופאת נשים לוודא שההליך הושלם באופן תקין.
בנוסף תוזמני לשיחת סיכום עם הרכזת שליוותה אותך – לעיבוד התהליך והחוויה.
מידע חשוב
אם את מתחת לגיל 18, יש לך חיסיון רפואי מוחלט, ואת לא צריכה לשלם על ההליך – קופת החולים תנפיק עבורך התחייבות (טופס 17). כל נערה וצעירה יכולה לבקש שיחה על אמצעי מניעה להמשך, לפי רצונה. ניתן לקבל ליווי רגשי לאחר ההליך מטעם העמותה.
לקבלת סיוע: אתר עמותת "לדעת לבחור נכון" או בטלפון 02-6258841 | אתר עמותת "דלת פתוחה" (דרך האתר אפשר לפנות גם בוואטסאפ) או בטלפון 6338* | שתי העמותות פצחו בקמפיין גיוס המונים על מנת לאפשר את המשך פעילותן. מוזמנות לקרוא עוד ולתרום אם מתאים לכן: קמפיין הגיוס של "לדעת לבחור נכון" | קמפיין הגיוס של "דלת פתוחה".