"התאבדות לטווח הארוך": מיטות שיזוף – ראו הוזהרתן
ידעתן ששעה של מיטת שיזוף היא כמו ארבע שעות של שמש ישירה? ארגון הבריאות הלאומי כבר מזמן המליץ להתייחס למיטות השיזוף כ"מסרטנות לבני אדם". בריאיון שערכנו עם ד"ר אריה ולדמן, מומחה לרפואת עור הוא פוסק, "אפשר למות מזה"
נערה בת 16 מהקריות השתזפה במיטת שיזוף מבלי ליידע את אימא שלה. זו האחרונה תבעה את המכון שלא התריע בפני בתה, שהשימוש במיטת השיזוף אסור לגילה. היא זכתה במשפט. אישה אחרת שילמה עבור כרטיסיה של 20 כניסות למכון שיזוף – היא הספיקה להיכנס למיטה פעמיים בלבד לפני שחלתה בזאבת ואושפזה בבית חולים. היא תבעה את המכון והוכיחה שיש קשר ישיר בין המחלה האוטואימונית שלה למיטות השיזוף. גם היא זכתה במשפט. ב-2017 דיווח ארגון הבריאות העולמי כי כחצי מיליון בני אדם באירופה, בארצות הברית ובאוסטרליה חלו בסרטן כתוצאה משימוש במיטות שיזוף והמליץ להתייחס למיטות שיזוף "כמסרטנות לבני אדם".
>> מרים סלימאן היא האישה שחייה בסכנה בגלל שאיבת שומן. הסיפור המלא
המכונה מסוכנת כמו השמש
אחרי כל זה, בואו נודה, מי לא אוהבת את המראה השזוף-השזוף הזה. המראה השזוף נחשב לכאורה בעיני רבות כסמל לבריאות, לחיוניות – "שזוף זה יפה ומרזה", וכל קיץ, אבל גם בחורף, יש את אלה שאינן מוותרות. נדמה שהמשימה של כולן היא לתפוס צבע.
שזוף זה יפה גם בעיני חברות הקוסמטיקה, שמעודדות את המראה השזוף עם שלל ברונזרים, צבעי שיזוף וטיפים איך להכין את העור למראה השזוף שנראה מלא חיות וקורן. אז נכון, היום כולנו חוששות מהשמש היוקדת ויודעות היטב אודות הסכנות הגדולות הנשקפות ממנה, אבל כשמדובר במיטות שיזוף, רבות עדיין נשכבות על משטח הזכוכית של המיטה, כשקרני האור חודרות לכל תא בגוף, מלפנים מאחור ומהצדדים, והן חושבות לתומן שזה בסדר, כי העיקר שהן לא בשמש. התפיסה שמיטת שיזוף היא פחות מסוכנות מהשמש היא קונספציה מוטעית.
בישראל פועלים מאות מכונים עם אלפי מיטות שיזוף ולא חסרה להם עבודה. אבל בשתי מילים: ראו הוזהרתן. ראוי לציין כי כבר בשנת 2014 קבע משרד הבריאות בארץ כי מיטות שיזוף הן מסרטנות, ונקבעו תקנות לפיהן שימוש במיטות שיזוף מוגבל לגילאי 18 ומעלה.
"שיזוף באמצעות מיטות שיזוף זו התאבדות לטווח הארוך", אומר ד"ר אריה ולדמן מומחה לרפואת עור ומנהל חמישה סניפים של קופת חולים מאוחדת בחיפה. "במיטות שיזוף הקרינה ממוקדת, אתן שוכבות על הקרינה ועטופות בה מכל הכיוונים. אין שיזוף בטוח. חשוב לדעת שהשיזוף במיטות השיזוף משמעותו חשיפה לקרניים אולטרה סגולות שעלולות לגרום לפגיעה בעיניים ובראייה, להזדקנות מוקדמת של העור, לנגעים קדם סרטניים עד סרטן עור ומלנומה".
"אפשר למות מזה"
"ממחקרים בארצות הברית הברית משנת 2020 עלה כי אנשים שהשתזפו במיטות שיזוף העלו בצורה משמעותית את הסיכון למלנומה, סרטן העור הקשה ביותר", ממשיך ד"ר ולדמן. "בקבוצות ביקורת, בהשוואה לקבוצות רגילות, הקפיצה בסיכון לחלות במחלה היא פי שלושה".
מתישהו בעתיד המיטות האלה יוצאו מחוץ לחוק להערכתך?
"לאורך שנים ההוראה הייתה להשתמש באופן מושכל במיטות שיזוף. אבל כשמשרד הבריאות העולמי קבע בשנים האחרונות שהשימוש במיטות שיזוף הוא קרוב לוודאי מסרטן וכי הנזקים מצטברים לטווח הארוך, כל הגישה כלפי מיטות השיזוף השתנתה. יש מדינות כמו ברזיל ואוסטרליה, שאצלן אסור לחלוטין להשתמש במיטות שיזוף. במדינות כמו ישראל, אנגליה גרמניה, יוון, ובכמה מדינות בארצות הברית, השימוש במיטות מותר רק מגיל 18. צריך לזכור שגם סיגריות הן מזיקות ולא הוציאו אותם מחוץ לחוק. אנחנו חיים במדינה דמוקרטית שבה לאדם יש בעלות על גופו ואי אפשר למנוע מאנשים, אבל כן להזהיר אותם שוב ושוב".
תוכל להסביר על הקרניים ועל רמת המסוכנות שלהן?
"קרינת UV היא קרינה אלקטרומגנטית מסוכנת של קרניים שקופות שלא נראות לעין. קרינת UVA פחות מסוכנת ממנה, אבל עדיין יכולה לגרום נזק לתאים ולהזדקנות מוקדמת של העור, לקמטים ולקמטוטים. UVB היא הקרינה המסוכנת יותר – היא יכולה לגרום להתעבות העור, לטרום ממאירות שלו ועלולה לגרום לסרטן השכיח ביותר, קרצינומה. קרינת UVC מסוכנת גם היא, אבל שכבת האוזון סופגת את רוב הקרינה שלה עוד לפני שהיא מגיעה אלינו".
"לאורך שנים ההוראה הייתה להשתמש באופן מושכל במיטות שיזוף, אבל כשמשרד הבריאות העולמי קבע בשנים האחרונות שהשימוש במיטות שיזוף הוא קרוב לוודאי מסרטן וכי הנזקים מצטברים לטווח הארוך, כל הגישה הזו השתנתה"
איזו קרינה פולטות מיטות השיזוף?
"קרינת UVB וצריך לזכור שאם רוצים לשמור על השיזוף, צריך להמשיך להשתמש במיטה בממוצע בהפרשים של בין שבוע לעשרה ימים".
בשמש אנחנו מורחות מסנני קרינה, זה יכול לעזור גם במכון?
"את תהיי מוגנת מהנזקים, אבל כמעט לא תשתזפי, אז מה עשית? אם היו מספקים קרמים עם הגנה חלקית, נזק רב היה יכול להמנע".
מה לגבי המשזפים הביתיים?
"אם הם לא גורמים לאלרגיות, פריחות או גירודים, אין צורך לצאת בקריאה נגדם".
מה ההבדל מבחינת זמן שהייה בין מיטת שיזוף לשהייה בשמש?
"שעה של מיטת שיזוף היא כמו ארבע שעות של שמש ישירה".
מה לגבי שיזוף בהתזה?
"פחות מסוכן. ישנו חומר שנקרא DHA שהוא סוג של אטצון שצובע את הדרמיס ומעניק גוון שחום לעור, ולא קשור ל-UV. זה כמו לצבוע את העור מבלי לעשות בדרך כלל נזק ל-DNA, אבל ארגון הבריאות האמריקאי קבע שגם DHA יכול לגרום ליובש בעיניים ולסדקים ועד מוטציות גנטיות ושמאוד מסוכן למרוח אותו ליד הפה והעיניים".
עם יד על הלב, אפשר למות ממיטות שיזוף?
"במילה אחת, כן. אם ארחיב, מלנומה היא מחלה שהורגת. אבל לא לשכוח, שגם סימפטומים אחרים יכולים להיות כרוכים בייסורים גדולים".