לאכול, לראות ולטייל: כל מה שאסור לכן לפספס בירושלים

מאפים של דוד לאור | צילום: אפיק גבאי
מאפים של דוד לאור | צילום: אפיק גבאי

אחרי הימים הסוערים שעברו עליה, ירושלים מתעוררת לחיים ומזכירה שיש לה הרבה מה להציע. מה עושים, מה אוכלים ואיך משעשעים את הילדים? המדריך המלא לטיול בירושלים

88 שיתופים | 132 צפיות

המילה "חו"ל" רק מתחילה לחזור להיות רלוונטית, אבל מרוב כמיהה החוצה לפעמים אפשר לשכוח שיש מקומות בארץ שאנשים מכל קצוות העולם מחתימים דרכון בשביל לבקר בהם. זוהי ההזדמנות להרים לירושלים עיר הבירה, ולגלות אותה מחדש עכשיו, כשהיא חוזרת לעצמה ומתעוררת לחיים אחרי ימים לא פשוטים.

לראות

אקווריום ישראל
שמונה שנות הקמה, השקעה של יותר מ־100 מיליון ש"ח, שטח שמשתרע על פני 7,000 מ"ר ואלפי יצורים ימיים מ־20 מדינות הם החומרים שמהם מורכב אקווריום ישראל ע"ש משפחת גוטסמן, שבגן החיות התנ"כי בירושלים. גם אם תניחי לרגע בצד את נושא שימור הסביבה החשוב כשלעצמו, ביקור במוזיאון הוא פשוט כיף – בריחה לעולם של שקט וגוני טורקיז, שבו שטים להנאתם סוסוני ים, דגי ים סוף צבעוניים, כוכבי ים, מדוזות ואפילו כרישים. ברוח התקופה, הכניסה מותרת בהתאם להנחיות משרד הבריאות וצריך להזמין כרטיסים מראש באתר .israel-aquarium.org.il

אקווריום ישראל | צילום: שלומי כהן
אקווריום ישראל | צילום: שלומי כהן
אקווריום ישראל | צילום: שלומי כהן
אקווריום ישראל | צילום: שלומי כהן

המוזיאון לאמנות האסלאם
לפני כמה חודשים עלה לכותרות המוזיאון לאמנות האסלאם בירושלים, כאשר פריטים יקרי ערך ממנו הועמדו למכירה פומבית. בעקבות הסערה הציבורית שהתעוררה בוטלה המכירה, ולכן כדאי שבעתיים לקפוץ ולראות על מה כל הרעש. תערוכות הקבע במוזיאון מספקות הצצה לזמנים אחרים, עשירים ומרתקים: מאוסף חפצי אמנות שמתעד מסורות מהאסלאם מהמאה השביעית ועד למאה ה־19, ועד אוסף שעונים נדיר ובו בין היתר שעון שהיה שייך למלכה מארי אנטואנט. islamicart.co.il

המוזיאון לאמנות האסלאם | צילום: בן אפרים
המוזיאון לאמנות האסלאם | צילום: בן אפרים
המוזיאון לאמנות האסלאם | צילום: בן אפרים
המוזיאון לאמנות האסלאם | צילום: בן אפרים

לטייל

עין חניה
לאחר סיום העבודות נפתח לפני כמה שבועות עין חניה, אתר בנחל רפאים שבהרי ירושלים (גן לאומי הרי יהודה). בלבו נמצא מעיין עין חניה וסביבו שרידי התיישבות ששורשיה בתקופת בית ראשון, ואולי אף מוקדם יותר. במסגרת פעולות שימור ופיתוח שוחזרו מערכות מים והשקיה, שוקמו טרסות, ניטעו עצים ונשתלה צמחייה אופיינית לאזור: אלון מצוי ואלה ארץ ישראלית לצד כרמי זיתים ושקדים. בטבע שבהרי ירושלים קיים גם עולם החי, ולא מן הנמנע שתפגשי בדרכך שועל מצוי, חוגלת סלעים וקרפדה ירוקה. 

עין חניה | צילום: צילום יניב כהן
עין חניה | צילום: צילום יניב כהן

גן לאומי עין חמד
במרחק נסיעה קצרה מירושלים תמצאי את גן לאומי עין חמד – פיסת טבע שקטה שאפשר לבלות בה יום שלם. מים זורמים, צמחי מים וגדה ייחודיים ועצי חורש ים תיכוני משמרים את נופי העבר, במיוחד עצי דולב מזרחי שניטעו לפני שנים וצמחו לגובה. עליהם הגדולים שנראים כמו כף יד מייצרים נוף גדול וצפוף המעניק צל רב, שמתבקש לפרוש תחתיו מחצלת ולנוח. את פינת הארכיאולוגיה סוגר מבנה אבן מרשים מהתקופה הצלבנית, ששימש חווה חקלאית. פרט לו, כל מוקדי העניין בגן הלאומי נגישים באמצעות שביל מתאים. 

לאכול

הקיוסק
הקולינריה הירושלמית הבועטת זכתה לאחרונה לחיזוק משמעותי בתחום הפחמימות כשהקונדיטור דוד לאור הגיע לעיר. המאפייה שלו במבשרת היא אבן שואבת לפודי'ז שמגיעים לטעום מאפים מלוחים ומתוקים, קינוחים ובאגטים כמו בפריז, והקיוסק הוא שלוחה שנפתחה לטובת התושבים. במבנה אבן קטן נמכרים כמעט כל המאפים מחללית האם, וגם כריכי באגט וקרואסונים ממולאים, טוסטים, ממתקים בעבודת יד וגלידת וניל תוצרת בית. כעצירה ביום שוטטות בירושלים הסואנת, הקיוסק הוא לוקיישן מושלם לקפה ומאפה או לארוחה קלה בחיק הטבע האורבני.
גן גדעון, בקעה, ירושלים, ראשון־חמישי 7:30־19:00, שישי עד 15:00.

מאפים של דוד לאור | צילום: אפיק גבאי
מאפים של דוד לאור | צילום: אפיק גבאי
מאפים של דוד לאור | צילום: אפיק גבאי
מאפים של דוד לאור | צילום: אפיק גבאי

שוק מחנה יהודה
בתום שנה מאתגרת, שב היהלום שבכתר סצנת האוכל בבירה לפעילות, והוא צבעוני ומפתיע מתמיד. לדוכנים ולחמארות נוספו בחסות הקורונה בתי אוכל חדשים ומסקרנים, ששייכים לירושלמים שמאמינים בעיר שלהם. כאלה הם בני הזוג אימרי משה ותאיר גרטי, שהקימו בבית בימי החל"ת עסק לאפיית חלות. כשהחיים חזרו לסדרם, הם פתחו בשוק מחנה יהודה את חלאתי, דוכן לכריכי חלה עסיסיים במילוי שניצל, חצילים ומטבוחה וקציצות עיג'ה. במרחק הליכה קצרה נפתחה שפדוני – מסעדת בר וגריל בשרים בעיצוב עדכני, ומסעדת ואלרו הוותיקה הוסיפה לתפריט כריכי בשר עסיסיים. אל תשכחי לבוא רעבה מהבית.

שפדוני | צילום: ירון מימון
שפדוני | צילום: ירון מימון

לישון

ענבל
לאחר חצי שנת סגר, פותח מלון ענבל שוב את הדלתות במרץ מחודש. המבנה האייקוני, שתוכנן על ידי האדריכל יעקב רכטר, זכה לאחרונה למתיחת פנים על ידי מעצב העל מיכאל אזולאי, שתיבל את הקלאסיות הירושלמית בצבעוניות עכשווית. גוני אפור ואבן ירושלמית ואלמנטים מוזהבים יוצרים מראה מינימליסטי אך עשיר, מודרני ועל זמני. המולת העיר נותרת בחוץ, הגוף עובר למצב פינוק והלב מתרחב למראה הנוף שנשקף מהחלון. כחלק מההתחדשות נפתחה בקומת הכניסה מסעדת 02 פרי יצירתם של מושיקו גמליאלי (מונא) ואיתמר נבון (מחניודה), מבכירי השפים בעיר. התפריט משקף את מעמדה של ירושלים כמרכז קולינרי תוסס, והוא מתרגם את שוק מחנה יהודה והמטבחים העדתיים למטבח עילי מתוחכם. בריכה, חדר כושר וספא משלימים בריחה קלה מהמציאות, כשקסמי ירושלים נמצאים ממש מעבר לפינה. מ־1350 ש"ח ללילה בחדר זוגי על בסיס לינה וארוחת בוקר.

מלון ענבל | צילום: עודד סמדר
מלון ענבל | צילום: עודד סמדר
מלון ענבל | צילום: עודד סמדר
מלון ענבל | צילום: עודד סמדר

בצלאל
בין אם את נופשת מיומנת ובין אם פחות, את בוודאי יודעת שכדאי לבחור מלון לפי הגודל (עדיף קטן ואינטימי על פני תחנת רכבת), העיצוב והמרחק ממרכז העיר. מלון בצלאל מסמן וי בכל המשבצות: יש בו בסך הכול 37 חדרים והוא ממוקם במרחק דקה הליכה מברים, מסעדות ושופינג. בניין בצלאל ההיסטורי נמצא ממש מעבר לפינה, והוא זה ששימש השראה לקונספט האמנותי של המלון. בכל פינה ועל כל קיר תגלי עבודות של אמנים ישראלים, מעין גלריה המשקפת את פני האמנות הישראלית והירושלמית, ממשה גרשוני ונלי אגסי ועד לקרמיקה ארמנית מסורתית מהעיר העתיקה. החדרים נעימים ואינטימיים, ובחצר הצמודה ללובי תוכלי לתפוס כמה דקות של שקט לפני היציאה לעיר. מ־762 ש"ח ללילה בחדר זוגי על בסיס לינה וארוחת בוקר (מבצע לילה שני ב־50 אחוז באמצע השבוע).

מלון בצלאל | צילום: סיון אסקיו
מלון בצלאל | צילום: סיון אסקיו