אור בקצה המנהרה: תקווה חדשה לנשים הנאבקות בסרטן

מחקרים פורצי דרך ודור חדש של תרופות | צילום: שאטרסטוק
מחקרים פורצי דרך ודור חדש של תרופות | צילום: שאטרסטוק

פריצת דרך חדשה בטיפול בסרטן השד, הרחם, השחלות וצוואר הרחם מסמנת עידן חדש עבור נשים חולות ברחבי העולם - זה קורה דווקא בזמנים מאתגרים, כמו השפעת המלחמה. פרופ' תמר ספרא אופטימית

88 שיתופים | 132 צפיות

השנים האחרונות הביאו לגל התקדמות בטיפולי סרטן, במיוחד בתחום סרטן הנשים. ועידת ESMO האירופית לשנת 2024, שהתקיימה בברצלונה, הביאה עמה בשורה לנשים הנאבקות בסרטן השד, הרחם וצוואר הרחם, עם עלייה משמעותית בשיעורי ההישרדות. פריצות דרך אלו מסמנות עידן חדש של טיפול, ומביאות אופטימיות מחודשת לנשים ברחבי העולם המתמודדות עם מחלות מאתגרות אלו. עם זאת, ההתפתחויות הללו מגיעות בזמן שהעולם מתמודד עם אתגרים חסרי תקדים, כולל השפעת המלחמה, שסיבכה את הגישה לשירותי בריאות והגדילה את מקרי הסרטן.

השפעת המלחמה על מקרי הסרטן

המלחמה הציגה אתגרים שנמשכים מעבר לשדה הקרב, עם השלכות משמעותיות על בריאות הציבור. מתח וחרדה, המוגברים על ידי קונפליקט, מגבירים את הסיכון הכולל למחלות, כולל סרטן. יתרה מכך, עקירת אוכלוסיות עקב מלחמה משבשת את הגישה לשירותי בריאות חיוניים, וכתוצאה מכך דחיית או החמצה של בדיקות ובדיקות שגרתיות. נשים, במיוחד, הושפעו באופן לא פרופורציונלי מהשיבושים אלה. על פי נתונים עדכניים, חלה ירידה ניכרת במספר הנשים שעוברות בדיקות סרטן שגרתיות כמו בדיקות פאפ, ממוגרפיה ובדיקות שד. רק 54% מהנשים הולכות לבדיקות פאפ, ואפילו פחות – במיוחד אלה שעקורים – מגיעות לממוגרפיה או לבדיקות שד.

הפחתה זו בבדיקות השגרתיות מדאיגה, שכן גילוי מוקדם הוא קריטי בשיפור שיעורי ההישרדות מסרטן. הימנעותן של נשים מטיפול רפואי עקב פחד, בריאות נפשית לקויה או מחסומים לוגיסטיים מהווה איום משמעותי על רווחתן, ומגבירה את הסבירות לגילוי סרטן בשלבים מתקדמים יותר ופחות ניתנים לטיפול. המחיר הפסיכולוגי של המלחמה, בשילוב עם מערכות בריאות משובשות, מחריף את האתגרים התלולים ממילא שנשים מתמודדות איתם בכל הנוגע למניעה, אבחון וטיפול בסרטן.

התקדמויות חדשות בטיפול בסרטן

בתוך האתגרים הללו, גוברת התקווה לנשים המתמודדות עם סרטן גינקולוגי. ההתקדמות האחרונה בטיפולים ממוקדים ואימונותרפיה מציעה תוצאות מבטיחות לסרטן השד, השחלות, הרחם וצוואר הרחם, שבאופן מסורתי היו להם פחות אפשרויות טיפול בהשוואה לסוגים אחרים של סרטן. סוגי סרטן אלו, במיוחד סרטן השחלות והרחם, נוטים לחזור גם לאחר טיפולים ראשוניים מוצלחים, מה שהופך את הצורך בטיפולים יעילים יותר ופחות רעילים לגוף. תחום האימונותרפיה התגלה כמשנה משחק. תרופות אימונותרפיה פועלות על ידי הפעלת המערכת החיסונית של החולה לזהות ולתקוף תאים סרטניים, תוך עקיפת המנגנונים שבהם משתמשים גידולים כדי להתחמק מגילוי. בכנס ESMO 2024 הוצגו תוצאות מרגשות המציעות אפשרויות חדשות לנשים עם סרטן בשלב מתקדם.

סרטן צוואר הרחם: תוצאות פורצות דרך

אחת מפריצות הדרך המשמעותיות ביותר שדווחו בכנס הייתה התוצאה של מחקר KNA18, שכלל 1,060 חולות עם סרטן צוואר הרחם מתקדם מקומי. לאחר מעקב של 30 חודשים, המחקר הראה ירידה מדהימה של 43% בסיכון לתמותה ולהתקדמות המחלה בקרב חולות שטופלו בשילוב של אימונותרפיה, כימותרפיה והקרנות. תוצאות אלו חשובות במיוחד עבור חולות בסיכון גבוה, ומספקות להן סיכויי הישרדות טובים יותר באופן משמעותי בהשוואה לטיפולים המסורתיים. התקדמות זו היא קריטית, שכן סרטן צוואר הרחם נותר גורם משמעותי למוות הקשור לסרטן בנשים ברחבי העולם. היעילות של אימונותרפיה בטיפול בסרטן צוואר הרחם מתקדם מציעה תקווה לחולות שבעבר היו להן אפשרויות טיפול מוגבלות והתמודדו עם פרוגנוזה קודרת.

תקווה חדשה לחולות סרטן השד

סרטן השד, אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר בקרב נשים, ראה גם התקדמות חדשה, במיוחד עבור אלו שאובחנו עם סרטן שד טריפל נגטיב (TNBC), צורה אגרסיבית מאוד של המחלה. בישראל לבדה מאובחנות מדי שנה כ-5,000 נשים כחולות בסרטן השד, כאשר 10% מהן סובלות מסרטן שד מסוג טריפל נגטיב, שאינו רגיש לטיפול הורמונלי, מה שהופך אותו לקשה יותר לטיפול ולסבירות גבוהה יותר להישנות לאחר הטיפול הראשוני. בכנס ESMO נחשפו נתוני הישרדות חדשים עבור חולות עם טריפל נגטיב בשלב מוקדם, המראים שיעור הישרדות של 86.6% במהלך מעקב של חמש שנים עבור אלו שקיבלו שילוב של אימונותרפיה וכימותרפיה. תוצאות אלו מהוות פריצת דרך ותקווה, במיוחד עבור נשים עם צורה אגרסיבית זו של סרטן השד. עם טיפולים כאלה שכבר נגישים בחלקים מסוימים של העולם, כמו ישראל, הנוף העולמי לטיפול בסרטן השד עובר לגישות מותאמות אישית ויעילות יותר.

הדור החדש של התרופות: צעד מהפכני

התקדמות פורצת דרך נוספת בטיפול בסרטן כוללת נוגדנים-תרופות מצומדים (ADC), הידועים גם בתור נוגדנים מקושרים לתרופות. טיפול זה משתמש בנוגדנים כדי למקד ספציפית לחלבונים שנמצאים על תאים סרטניים, ומספק כימותרפיה ישירות לתאים הממאירים. גישה ממוקדת זו מפחיתה את הסיכון לתופעות לוואי, מכיוון שהכימותרפיה מתפרקת רק בתוך התאים הסרטניים, ופוסחת על רקמות בריאות. במחקרים בהם נעשה שימוש בתרופות מקבוצה זו, נצפתה פעילות אנטי-גידולית מבטיחה בחולות עם סרטן השד, השחלות וסרטן רירית הרחם, במיוחד אלו שכבר עברו טיפולים קודמים. טיפולים אלו משנים את מהלך המחלה, ומספקים טיפול יעיל עם פחות תופעות לוואי. הפוטנציאל של נוגדנים אלו הוא עצום, והמשך מחקר בתחום זה עשוי לשנות באופן דרמטי את מהלך הטיפול בסרטן בשנים הקרובות.
טיפול אחד הראה תוצאות יוצאות דופן בחולים עם סרטן שחלות וסרטן רירית הרחם מתקדם. טיפול זה, המכוון לחלבון Claudin 6 – חלבון המתבטא בצורה חריגה בסוגי סרטן רבים – הוכיח פעילות אנטי-סרטנית משמעותית בחולים שמיצו אפשרויות טיפול אחרות. התקדמות כזו לא רק מציעה תקווה חדשה, אלא גם מדגישה את החשיבות של המשך מחקר וחדשנות בטיפול בסרטן.

היתרונות של אימונותרפיה

סרטן גינקולוגי, כולל סרטן רירית הרחם וצוואר הרחם, ממשיכים להוות אתגרים גדולים לבריאות האישה בעולם. למרות שאימונותרפיה שיפרה משמעותית את שיעורי ההישרדות עבור סוגי סרטן רבים, הצלחתה בסוגי סרטן גינקולוגיים לא הייתה עקבית. עם זאת, מחקרים מתמשכים שואפים לקבוע את הדרכים הטובות ביותר לשילוב אימונותרפיה בתוכניות טיפול לנשים עם סוגי סרטן אלו. בנוסף, ניסוי שלב 3 נוסף המתמקד בסרטן רירית הרחם בסיכון גבוה הראה כי חולים עם גידולים חסרי מוטציות חוו שיפור קליני משמעותי בהישרדות ללא התקדמות כאשר טופלו באימונותרפיה. תוצאות אלו מצביעות על כך שאימונותרפיה יכולה להציע יתרונות משמעותיים לתת-קבוצות ספציפיות של חולי סרטן גינקולוגיים.

עתיד עם תקווה

ההתפתחויות אלה, מייצגות קפיצת מדרגה משמעותית במאבק בסרטן נשים. טיפולים חדשים, במיוחד אימונותרפיה וטיפול בתרופות מוצמדות נוגדן, נותנים לנשים תקווה חדשה לתוצאות משופרות, שיעורי הישרדות ארוכים יותר ואיכות חיים טובה יותר. ככל שהמחקר ממשיך להתקדם וככל שמתפתחים טיפולים חדשניים יותר, המטרה נותרה ברורה: לספק לכל אישה הזדמנות לגילוי מוקדם, טיפול יעיל ועתיד מלא תקווה נקי מסרטן. האור בקצה המנהרה הולך וגדל, ומציע אפשרויות חדשות בעידן של אתגרים!

פרופ' תמר ספרא | צילום: ד"ר איריס יעיש
פרופ' תמר ספרא | צילום: ד"ר איריס יעיש

הכותבת היא פרופ׳ תמר ספרא, מנהלת המרכז לסרטן האישה בי"ח איכילוב, תל אביב