הסרט החדש של נטפליקס ילמד אתכם לזהות דפוסי אלימות במשפחה

"האישה בחלון" | צילום: באדיבות Netflix
"האישה בחלון" | צילום: באדיבות Netflix

אחד הסרטים המובילים כרגע בצפיות בנטפליקס הוא "האישה בחלון", המספר את סיפורה של פסיכולוגית אגרופובית שמסתגרת בביתה ונחשפת למעשה אימה שקורה ממש מבעד לחלונה

88 שיתופים | 132 צפיות

לפני כשנה הכרנו לכם את 10 הסימנים לזיהוי אלימות בבית של השכנים, הסרט "האישה בחלון" ממחיש כיצד פסיכולוגית ילדים מצליחה לזהות דפוס אלימות על ידי הכרות של נער בן 15 שעבר להתגורר עם משפחתו בבית שבבניין ממול, אליו היא משקיפה מחלון ביתה.

הסרט הוא מותחן פסיכולוגי המבוסס על הספר של א. ג' פין שמתכתב עם "חלון אחורי" של היצ'קוק ועם מותחנים קלאסיים נוספים. במרכז העלילה עומדת השחקנית איימי אדמס כפסיכולוגית אגרופובית (ואלכוהליסטית) בשם אנה פוקס, שנתקפת חרדה רק מהמחשבה לצאת מפתח ביתה. הנער מהבניין ממול, שרק עבר לשם לא מזמן, מגיע לבקר אותה ומתוך שיחה איתו היא מתחילה להבין שיש סוד שהוא מסתיר ממנה. במהלך עלילת הסרט היא עדה לקנאות של אב המשפחה כשבהכרות הראשונית ביניהם הוא מגיע לבדוק אם מישהו ממשפחתו ביקר אצלה, המבט הכואב בעיניה של האם שמספרת לה על מציאות מורכבת שמתרחשת בביתה והרעשים הבוקעים מחלון ביתם. מתוך כך היא מסיקה כי משהו בביתם לא מתנהל כשורה.

"האישה בחלון" | צילום: באדיבות Netflix
"האישה בחלון" | צילום: באדיבות Netflix

פוקס שמה משקל רב על דפוס ההתנהגות האגרסיבית של האב שהיא מזהה דרך צפייה בבית המשפחה מחלון ביתה, בקנאות המופרזת שזיהתה אצלו וגם בעובדה שהיא מגלה שהעוזרת האישית שלו נרצחה לאחרונה, כל אלה מדליקים אצלה נורה אדומה.

"האישה בחלון" | צילום: באדיבות Netflix
"האישה בחלון" | צילום: באדיבות Netflix

אם כל זה לא מספיק, במהלך עלילת הסרט פוקס מטילה ספק בדיוויד (ואייט ראסל), הדייר שחי במרתף ביתה, זה שאמור להוות לה עוגן מתוך כך שאינה מסוגלת לצאת מביתה. אותו דייר מהווה עליה איום, כזה שאנחנו לא מבינים עד לסוף הסרט האם יש לו הצדקה או שהבסיס לו היא החרדה שהיא חווה.

בסרטו של היצ'קוק מ1954 "חלון אחורי", צלם עיתונות שנפצע ומרותק לכיסא גלגלים, מעביר את זמנו במעקב אחרי שכניו. בשלב מסויים הוא משוכנע כי השכן שלו רצח את אישתו. הדמיון בין הסרט של היצ'קוק לבין "האישה בחלון" של נטפליקס, עומד בעיקר על התלבטות הצופה המתמדת, שבשום רגע אינו בטוח האם הדמות הראשית צודקת בתיאוריה שלה או שמדובר בדמיון מעוות. אי אפשר שלא לקחת בחשבון שאותה פסיכולוגית סובלת מבעיות חרדה קשות ומטופלת באמצעות כדורים פסיכיאטריים, בנוסף היא מרבה לשתות אלכוהול יחד עם אותם כדורים, מה שמגביר אצל הצופה את התחושה שאולי מדובר בפנטזיה שמתחוללת בראשה ותו לא.

"חלון אחורי" של היצ'קוק | צילום מסך
"חלון אחורי" של היצ'קוק | צילום מסך

הסרט עשוי היטב, סוחף ומתאים מאוד לחובבי ז'אנר המותחנים הפסיכולוגים. עם צוות שחקנים איכותי כמו איימי אדמס, ג'וליאן מור וגארי אולדמן, "האישה בחלון" מצליח להביע תופעה מציאותית וכואבת שחלקנו אף היינו עדים לרמזים לה בחיינו ולעורר אצלנו חמלה כלפי אותה משפחה שברור לנו מאוד שמתחוללת אצלה טרגדיה נוראית.

על אף המודעות הגוברת בתקשורת, בסרטים ובסדרות בשנים האחרונות, אלימות במשפחה נחשבת לתופעת לוואי איומה שהתחזקה במיוחד במשבר הקורונה ובמקרים מסויימים אף הסתיימה ברצח של נשים במשפחה. כ-20 נשים נרצחות בממוצע בכל שנה בישראל כאשר בשנת הקורונה האחרונה עברנו את הממוצע. מיזם חדש בשם 'האקתון על שם סלה', שיזמה לילי בן עמי לזכר אחותה מיכל סלה ז"ל שנרצחה על ידי בן זוגה באוקטובר האחרון, מפתח טכנולוגיות על מנת למנוע את הרצח הבא ולמגר את תופעת האלימות במשפחה. המיזם יפעיל כ-1500 מתכנתים ומתכנתות שיפתחו טכנולוגיות שונות, החל מאפליקציות זיהוי קולי שמתריעות כאשר יש בבית סכנה לאלימות ועד איתור של מילות חיפוש מסויימות בגוגל, כמו 'קנאה זוגית', 'אבא מכה' ועוד.