איך לגדל בנים שלא יהפכו לאנסים?
6 כללים שיעזרו לך לחנך את הילד שלך לכבד נשים ולא להפוך לאנס או או אפילו לסתם דושבג
הריאיון עם הקורבן בפרשת איה נאפה חשף שוב עד כמה חלק מטובי בנינו משוכנעים שאישה היא לא יותר מחפץ שנועד לספק את רצונותיהם. הילדים שלנו, בין אם הם פעוטות, מתבגרים צעירים ואולי אפילו כבר נערים של ממש בכיתות י"א או י"ב נחשפים לתפיסות המבזות והמשפילות האלה בלי הפסקה. והנה עכשיו שוב עולה לכותרות פרשה מזעזעת חדשה של אונס קבוצתי של ילדה בת 16 באילת. שלומית הברון, מחנכת מינית ובעלת האתר "מידע אמין על מין", משוכנעת שיש תקווה אך מדגישה שמעורבות הורית היא הכרחית. "אני מגיעה לבתי ספר ומדברת עם הרבה ילדים ועם בני נוער, אבל חשוב לא להפיל את כל האשמה על בתי הספר. המשימה לדאוג שהילדים לא יהיו פוגעניים שייכת להורים. ערכים מקבלים בבית". היא אומרת ומנדבת עצות כדי שחלילה ילדכם לא יצאו תוקפים מינית או סתם דושבגים.
1. ספקו להם מידע
אם אנחנו רוצים שהילדים שלנו לא יתמכו בתעשייה של צריכת מין – הם צריכים לדעת למה היא כל כך גרועה. "למתבגרים יש מוסר, יש להם יכולת להביע אמפתיה ולהזדהות עם הצד השני" אומרת הברון. "אחרי כיתה י' אפשר לדבר איתם על הכל ואני ממליצה להורים לשלוח לילדים בוואטסאפ לינקים לאייטמים שישברו להם את מיתוס הזונה והחשפנית המאושרת (שהיא בכלל סטודנטית לפסיכולוגיה ועושה את זה בשביל הכיף) ויבהירו להם שבין 70 ל-90 אחוז מהנשים בתעשיית המין עברו פגיעה מינית נרחבת בילדות".
תוכלו להיעזר באתרים כמו אלה של מכון תודעה או מטה המאבק לסחר בנשים, אך אל תסתפקו רק בשליחה, ודאו שאכן הילדים קראו. "אחרי ששולחים להם את החומר, אפשר לשאול אותם בערב – 'קראת? מה אתה חושב על זה? איך זה גורם לך להרגיש? המטרה היא לעודד אותם לתת שם לרגשות שלהם, כך תוכלו לפתח איתם שיחה איכותית" מדגישה הברון.
2. הגיבו למה שאתם שומעים בבית
"אם הייתם שומעים שהילד שלכם אומר לחבר שהוא עומד לרכוב על אופניים בלי קסדה הייתם מגיבים, נכון? באותה הצורה צריך להגיב גם כשהוא אומר לחבר מילים כמו "כוסית", "זונה" או "שרמוטה". הברון מסבירה שהיחס למה שנאמר יכול להשתנות מגיל לגיל אבל תמיד צריך להתייחס. "בגיל צעיר יותר אולי אסתפק בלומר לילד שככה לא מדברים בבית שלנו, אבל בגיל מבוגר יותר אנצל את ההזדמנות לנהל על זה שיחה. לא חייבים לעשות פאדיחה לילד ליד החברים – אפשר לחכות לאחר כך, אבל לא להתעלם".
3. נסו לצרוך תכנים ביחד
צפייה משותפת בטלוויזיה היא תמיד הזדמנות לדבר על היחס לנשים כפי שהוא משתקף מהמסך. העניין הוא שהיום רוב הילדים והנערים יעדיפו לצרוך את התכנים שלהם כשהם בחדר לבד והרחק מההורים. "אתה רואה את הילד או הילדה שלך צופים בסדרה במחשב או באייפד? תשאלו אותם מה הם רואים. אולי זו סדרה שמאיך שהיא מתארת יחסים בין גברים לנשים אפשר לקבל מסרים מוטעים? שווה לדבר על זה", אומרת הברון. "הטלוויזיה מלאה בהחפצות, באלימות, סצנות של אישה סוטרת לגבר ומיד מנשקת אותו או מועדוני חשפנויות כקישוט לעלילה. פשוט הביעו עניין במה שהילדים שלכם רואים ודברו איתם על זה".
אם אתם בכל זאת בית שרואה יחד טלוויזיה – נסו לצפות יחד בחדשות ולהגיב למה שמסופר. "כשיש כתבה על נפגעת תלונה מינית שמתלוננת נגד אדם מפורסם אני פותחת את זה לדיון מול ילדיי ומספרת להם שאני תמיד מאמינה למתלוננות, כי מאוד קשה לנפגעת לבוא ולספר דבר כזה. המסר הזה הוא סופר חזק", אומרת הברון.
4. אי אפשר למנוע פורנו – אבל אפשר לדבר עליו
"כל המתבגרים צופים בפורנו", מאשרת הברון. "החל מכתה ז' זה לא אפקטיבי לנסות לאסור על כך בקרב נערים. אצל בנות זה מתחיל קצת מאוחר יותר, אבל עדיין קיים. במקום לאסור על פורנו צריך לקיים עליו שיח קבוע ורציף. ליידע את הילדים על הנזק שהוא גורם להם. כשהם קצת יותר גדולים ואכפת להם לא רק מעצמם אלא גם מההשלכות החברתיות – כדאי להציב אותם מול העובדה שפורנו זה בעצם זנות, וכמה סבל הוא כולל".
5. שוחחו עם הילדים על אינטימיות
אולי הדבר המטריד ביותר בפרשת יאיר נתניהו וסיבוב מופעי החשפנות היה לשמוע אותו מדבר על האקסית שלו, ומציע לחבריו "שיסדר להם אותה" כדי לכסות את החוב. סירסור כזה, ביזוי של אדם שהיית איתו במערכת יחסים אינו מנהג מנותק מהמציאות. הילדים שלנו חשופים להתנהגות הזו בכל פעם שהם מקבלים לוואטסאפ שלהם סרטון אינטימי, שהופץ ללא הסכמת המצולמת. ההבנה מה קורה בין שני אנשים ומה אפשר לשתף מופרעת ומושג האינטימיות מטושטש. הדרך לחזק אותו היא לחזור ולדבר עם הילדים על מה זה בכלל אינטימיות וקרבה. "בדיוק ראיתי כתבה של גיא לרר שמסייע לאישה להילחם בהפצת סרטונים אינטמיים איתה. בעיני חשוב לחשוף את הנוער לכתבות כאלה ולשאול אותם- מה דעתך? האם זו השרמוטה הגדולה שמגיע לה דבר כזה?".
בנוסף מציינת הברון שכדאי לידע את הילדים על החוק. "חשוב שהם יידעו שלא חוקי להפיץ סרטון אינטימי בוואטסאפ ושזה חושף אותם לקנס כספי. לכן אנחנו כהורים יכולים לאסור עליהם זאת. כי אנחנו אלה שנשלם את הקנס".
6. זכרו, אתם לא יודעים הכול על הילדים
"הורים רבים טועים לחשוב שהם יודעים כל מה שקורה עם הילדים שלהם" אומרת הברון. "נכון שגם אנחנו היינו בני נוער, אבל יכול להיות שהמציאות שלהם אחרת לגמרי מזו שאנחנו חווינו. בני נוער הם גם לא מקשה אחת. ככל שתשאלו יותר שאלות – כך תדעו מה קורה בעולם שבו חי הילד שלך. למשל איך נוצרים זוגות בכתה שלו? יש מקומות בהם עדיין מציעים חברות ובמקום אחר זו יכולה להיות שליחה של דיק פיק. אם לא תשאל ולא תתעניין – לא תדע".