חדשות רעות לחדי הקרן: הגליטר הורס את כדור הארץ

לופיטה מיונגו וגליטר בערב המט גאלה | צילום dimitrious kambouris getty images
לופיטה מיונגו וגליטר בערב המט גאלה | צילום dimitrious kambouris getty images

חשבת לשים צללית גליטר בערב הסילבסטר? מקוות שזאת תהיה הפעם האחרונה, כי החלקיקים הקטנים והמנצנצים האלה הורסים את האוקיינוסים, הורגים את הדגים וגם פוגעים בנו

88 שיתופים | 132 צפיות

אחד הדברים שמסמלים את סוף העשור הוא חיבתנו היתרה לגליטר, שחזר לפתע כתת ז'אנר תחת הכותרת "הפיגוע שהם חדי הקרן בעולם האופנה והטיפוח". היום יודעת כל מיליניאל רעננה שחד קרן (סליחה על הצרפתית) מחרבן גליטר, ככה נולד החומר הקסום הנוצץ שמאוחר יותר מגיע אלינו בצורת צללית, לק לציפורניים, סליים או ג'ל מנצנץ לגוף.

>> המאפרת חן אלקבץ ממליצה על איפור לסילבסטר

כמה נפלא! הגליטר הפך אפילו לאומנות ביצירותיה של שרה שקיל, שלקחה תמונות והעניקה להן אפקט גליטרי, ובכך העצימה את האפקט שמעוררת התמונה.

אבל בדיוק כשהתכוונו למרוח את הג'ל המנצנץ בניחוח שאנל 5 שקיבלנו במתנה לקראת החג הגיעו חדשות מבאסות – מתברר שבכל פעם שאנחנו מורחות צללית גליטר בתולת ים מתה. טוב, אולי לא בתולת ים, אבל בהחלט לא כדאי להמשיך להשתמש בגליטר אם אכפת לכן מעתידו של כוכב הלכת הזה. וכל המחקרים מראים שאיכפת לכן, כי "אני ואפסי עוד" ו"אחריי המבול" זה כל כך העשור הקודם. העשור הבא, אומרות כל התחזיות, יהיה העשור בו ניקח אחריות על מעשינו. אז בואו נתחיל.

>> המאפרים של בר רפאלי ורותם סלע בוחרים את מוצרי העשור

בשנת 2015 עבר חוק בקונגרס האמריקאי האוסר על חברות הקוסמטיקה לייצר מוצרי פילינג ג'ל עם חלקיקים קטנים של גליטר, העשויים מחומר בשם פוליאתילן, והנה מתברר שאותו חומר נמצא גם בגליטר. מה הסכנה בו? בתור התחלה הוא אינו מתכלה. גליטר הוא בדרך כלל שילוב של חומר פלסטי (הפוליאתילן) יחד עם מרכיב ממתכת, ככל הנראה אלומיניום. החלקיקים האלה הנקראים מיקרופלסטיקים לא נעלמים לעולם. כאשר אנחנו מסירות אותם מהפנים שלנו ושוטפות במים הם מגיעים בסופו של דבר – אחרי יום כיף בתעלות ניקוז, בורות שפכים וביוב – אל הים וממנו אל האוקיינוסים, שם הם נאכלים על ידי פלנקטון ודגים קטנים. הדגים הקטנים האלה נאכלים על ידי דגים גדולים, והדגים האלה מגיעים לצלחת שלנו, כאשר הם מכילים את החומרים האלה שהוכחו כבעלי יכולת לפצל או לשבור הורמונים של אנשים ובעלי חיים.

במילים אחרות, לחומר הזה יש יכולת להתערב ולשנות את ההורמונים בגוף שלנו, ועל ידי כך לשנות את רמת הפעילות של איברים מסוימים בגוף, ואפילו לשנות את החומר הגנטי שלנו, הדי.אן. איי, וזה אף פעם לא דבר טוב. טריסיה פארלי היא אנתרופולוגית סביבתית, וכבר לפני שלוש שנים היא צוטטה על ידי ה"אינדיפנדנט" הבריטי וטענה שצריך לאסור שימוש בגליטר כי הוא מסוכן לסביבה ולאדם. מותג הביוטי LUSH התחייב להחליף את הגליטר במוצרי האמבט שלו וניסה למשך זמן מסוים חומר מתכלה בשם MICA בעל אפקט גליטרי, אבל חיש מהר התברר כי החומר הזה נכרה במכרות בלתי חוקיים בהודו בהם הועסקו ילדים קטנים בתנאים מחפירים, ובחברה פנו לייצור החומר הזה בצורתו הסינתטית.

למרות חיבתנו הגדולה מאוד לאיפור עיניים מנצנץ ולגליטר בכל צורותיו, כנראה שנפסיק להשתמש בו. כשנסיים את הבודי ג'ל של השאנל 5, כמובן, אנחנו לא קדושות. אחרי הכול, ככל שאנחנו אוהבות את הגליטר, את כדור הארץ אנחנו אוהבות יותר. כדור הארץ הוא כדור הדיסקו של מערכת השמש, הגליטר הנוצץ של גלקסיית שביל החלב. ואם נתגעגע לקצת גליטר בחיינו, נסע למכתש רמון, נחכה שיירד הלילה ונביט מעלה אל השמיים זרועי הכוכבים  ונחשוב לעצמנו "כמה יפים שמי הלילה", ו"מי צריך גליטר כשיש מטח ליאונידים בשמיים?".

>> זה הזמן לעבור לקוסמטיקה טבעית

ואם כל זה לא יעזור, נתנחם בשיר הגליטר של שירלי נום, הנה חלק ממנו בתרגום חופשי

"ואז זה הכה בי
מתחת לבגדים
משהו היה שם
זה לא היה נעים.
הצצתי וראיתי גליטר מתחת
בדיוק במקום בו השמש לא זורחת.
גליטר כשאני מתעטשת
גליטר כשאני משתעלת
כבר שבועיים עברו ואני
לא מצליחה להיפטר מזה.
גליטר זה כמו הרפס
גליטר בתחתונים
גליטר בנעליים
כשהלכתי לשירותיים
גליטר במספר שתיים".