הגרוש שלך לא משלם מזונות? זה מה שאת צריכה לעשות
לא מעט אימהות פרודות או גרושות נתקלות בבעיות בקבלת דמי מזונות עבור הילדים - לא עוד: ללשכת ההוצאה לפועל יש פתרון ידידותי יותר לכולם
בשגרה ובמיוחד בתקופת מלחמה מתמשכת, לא מעט נשים נתקלות בקושי בקבלת דמי המזונות עבור ילדיהן. בטור הזה ננסה להציג בפניכן פתרון שיכול לסייע לכן.
>> לא רק סטטיק ורונה לי: למה כל כך הרבה סלבס נפרדים?
לאחר פרידה או גירושים, נשים (וגם חלק מהגברים) מקבלות פסק דין למזונות (הוצאות מחייה ומגורים) עבור הילדים מבית משפט לענייני משפחה או מבית דין דתי (רבני, שרעי וכיו"ב). במידה ובן הזוג לשעבר לא משלם, הן יכולות לפנות למערכת ההוצאה לפועל ברשות האכיפה והגבייה, לפתוח תיק, לקחת עורך דין שייצג אותן ויבקש לנקוט הליכי גבייה נגד בן הזוג לשעבר. לשם כך, הן תצטרכנה לשאת בעלויות של שכר הטרחה וההוצאות, כשהחשש להמשיך את ההתקוטטות עם בן הזוג לשעבר, מעיב על הכל. אופציה נוספת היא לפנות לביטוח הלאומי לקבלת מזונות מינימליים, כל עוד את עומדת בתנאי הזכאות.
מסלול המזונות
לאור הקשיים הקיימים גם במסלול הרגיל בהוצאה לפועל וגם בביטוח הלאומי, יזמה רשות האכיפה והגבייה עוד בשנת 2014 מסלול מזונות בהוצאה לפועל, שבמסגרתו האישה פותחת תיק, ומכאן ואילך, עובדי המסלול נכנסים לנעליה וגובים את החוב עבורה. עובדי ועובדות המסלול מהווים גורם ניטרלי שמפחית את הלהבות בין הצדדים. בנוסף, הם מהווים חוליה מגשרת, שמדברת עם שני הצדדים ומנסה לגרום לצד שחייב לשלם, עוד לפני נקיטת הליכי גבייה.
פותחות תיק
בעקבות תיקון החוק הוקמו לשכות מסלול מזונות בירושלים, בכפר סבא, בחיפה, בתל אביב ובבאר שבע. עם זאת, אישה יכולה לגשת לקבלת שירות (פתיחת תיק, הגשת בקשות ועוד) בכל אחת מלשכות ההוצאה לפועל (23 לשכות בכל הארץ), והבקשה תועבר למסלול הרלוונטי. מסלול המזונות נועד לסייע גם בגביית חובות המזונות עבור הביטוח הלאומי. תיקי מזונות מהווים 3% מסך התיקים המטופלים בהוצאה לפועל. תיקים אלה מורכבים יותר בשל מערכת היחסים בין בני הזוג ובגלל משך הטיפול בתיק, וייחודיים משום שהם מתמשכים ומתחדשים מדי חודש. נכון לשנת 2023, 84% מתיקי המזונות בהוצאה לפועל נפתחים במסלול המזונות, ואילו 16% מהתיקים נפתחים במסלול הרגיל. בכל שלב עומדת לרשות הזוכות, האפשרות להעביר את התיק ממסלול מזונות למסלול הרגיל.
איך זה קורה?
עם פתיחת תיק המזונות במסלול, נשלחת לצד השני הודעת אזהרה על פתיחת התיק. לאחר פרק זמן הקבוע בחוק ממועד קבלת האזהרה, יחלו לנקוט בהליכים לגביית החוב. לשכת ההוצאה לפועל מוסמכת לנקוט בכל ההליכים הקבועים בחוק ההוצאה לפועל ובתקנות לפי מדרג, כולל עיקולים, הטלת הגבלות, עיכוב יציאה מהארץ, הגשת בקשות לקבלת מידע ומאסר.
בזמן מלחמה
גם בתקופת המלחמה, הרשות פועלת לסייע בגביית דמי המזונות הן במסלול הרגיל והן במסגרת מסלול המזונות. אמנם תקנות חרבות ברזל בהוצאה לפועל חוסמות את האפשרות לפתוח תיקים ולנקוט הליכים נגד האוכלוסיות שנפגעו מהמלחמה –זכאי ההגנה (חיילים, שוטרים, כבאים, מפונים, פצועים, חטופים), והקרובים שלהם, אבל תיקי המזונות הוחרגו מהתקנות וניתן לפתוח תיקים. לגבי נקיטת הליכים נגד זכאי הגנה, יש לפנות בבקשה לאישור רשם הוצאה לפועל. עוד חשוב לציין שבמסגרת מסלול המזונות בהוצאה לפועל, נציגות המסלול מצויות בקשר עם גורמים בקהילה, רשויות מקומיות, לשכות רווחה, ביטוח לאומי ועוד על מנת לסייע בגביית החוב.
אז אם את זקוקה לסיוע בגביית דמי המזונות עבור הילדים, את יכולה ליצור קשר עם מרכז המידע והשירות של רשות האכיפה והגבייה בטלפון 35592* ולזמן תור ללשכה הקרובה לאזור מגוריך או לזמן תור באתר הרשות.
הכותבת היא עו"ד שמרית רגב שרייבר, דוברת רשות האכיפה והגבייה בהוצאה לפועל