הליקובקטר פילורי: החיידק המסתורי שגורם לכאבי בטן

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

סובלת מכאבי בטן, עייפות וצרבות? יכול להיות שנדבקת בחיידק הליקובקטר פילורי. איך מטפלים, מה לאכול ועל מה לוותר?

88 שיתופים | 132 צפיות

מירית צור (20) הייתה בת עשר כשהתחילה לחוש בכאבים עזים בבטן. כמו אצל כל ילד שחוטף כאב בטן, הוריה הניחו שמדובר בעצירות או בווירוס וטיפלו בה עם אקמול והבטחה שכאבי בטן עוברים. אבל הכאב הזה לא עבר. "הרגשתי דקירות חזקות שבאות והולכות בבטן העליונה, כאבים בקיבה העליונה ומעט עצירות. לא יכולתי לאכול, כל דבר שאכלתי גרם לי לדקירות כואבות יותר", מספרת צור שסבלה מהכאב יותר מחודש עד שהוריה החליטו לקחת אותה להיבדק. הרופא שמע את התלונות ובעיקר ראה כי הכאב אינו מרפה אלא בא והולך. הוא הפנה את צור לבדיקה אשר בה אובחן כי נדבקה בחיידק הליקובקטר פילורי.

אז מה זה בעצם הליקובקטר פילורי?

המסובך מסתתר חיידק בלתי נראה שאחראי לכמה צרות לא נעימות בכלל, הנפוצה שבהן היא פצע בקיבה (אולקוס, כיב קיבה) וזאת בנוסף לכאבי בטן קשים. תופעות לוואי כמו צרבות, שלשולים, עצירות, בחילות וכן עייפות וירידה במשקל מקושרות לא פעם לחיידק, על אף שלא הוכח קשר מדעי בינן לבין הידבקות בו.

הליקובטר פילורי התגלה לראשונה בשנות השמונים ונפוץ ממה שנדמה. בארצות המערב הנתונים מדברים על כמחצית מהאוכלוסיה שנדבקו בחיידק, כאשר המספרים מאמירים לעד 90% מגילאי 65 ומעלה. הליקובקטר "מתיישב" על רירית הקיבה והתריסריון ומצליח לשרוד במערכת העיכול, בזכות יכולתו לפרק שתנן ולייצר אמוניה, חומר בסיסי שנוגד את חומציות הקיבה. באופן זה הוא יוצר תגובה דלקתית ומביא לפגיעה בתאי הקיבה ואף מהווה גורם סיכון לסרטן הקיבה. צור שנחשבת למקרה קל יחסית סבלה במשך שלוש שנים מסויטות מהחיידק, במהלכן טופלה במספר תרופות אנטיביוטיות שונות עד שההתקפים נעלמו לחלוטין וכיום היא מספרת שהיא חיה באופן רגיל לגמרי.

"דקירות חזקות שבאות והולכות בבטן העליונה" | צילום: Shutterstock
"דקירות חזקות שבאות והולכות בבטן העליונה" | צילום: Shutterstock

עוד כתבות מעניינות
שני כהן על המחלה שתוקפת אחת מכל עשר נשים
פיברומיאלגיה: איך חיים עם מחלה שכולם חושבים שהמצאת?
ביי לטמפון: ניסינו למשך שבוע שלם תחתוני מחזור רב פעמיים

איך יודעים אם יש לי הליקובקטר?

כמו במחלות רבות אחרים, גם כאן ההדבקה נעשית מאדם לאדם, דרך רוק או למשל בשימוש בכלים משותפים. "ההידבקות היא למעשה עקב תנאי סנטיציה לקויים, אם זה בגלל שימוש באותם כלים או פשוט באזורים בהרם הרמה הסוציו-אקונומית בינונית ומטה" מסביר לנו דן קרטר, גסטרולוג בכיר במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. "בגיל צעיר נבדוק ילדים שמתלוננים על כאבי בטן עזים ושמתארים תחושת דקירה חדה באזור העליון של הבטן, מלווה בעצירות ובחוסר תיאבון". לא כל כאב בטן מחשיד מעיד על הידבקות בחיידק. במידה והרופא יניח שאכן מדובר בהליקובקטר הוא יבצע בדיקת צואה וכן תבחין נשיפה, בדיקה פשוטה שאינה פולשנית שכשמה כן היא – המטופל נושף ובהתאם לדו תחמוצת הפחמן שנפלטת ניתן לדעת האם מדובר במקרה של הדבקה.

בגילאים מבוגרים יותר תבוצע גם בדיקת גסטרוסקופיה, בדיקה פולשנית במסגרתה מוחדר סיב אופטי לקיבה. חשוב לדעת שבדיקת דם בלבד אינה מספיקה כדי לאשר הידבקות בחיידק והיא נחשבת הכי פחות אמינה מכולן, שכן גם מי שכבר נדבק בחיידק בעבר וטופל בהצלחה עלול להימצא בבדיקת דם כמי שסובל ממנו.

איך מטפלים בהליקובטר?

לחיידק עמיד מאוד, ודאי ביחס לטיפול אנטיביוטי רגיל. לכן ההמלצה היום היא על שילוב של מספר תרופות שונות יחד, למשל שני סוגי אנטיביוטיקה יחד עם תרופה סותרת חומצה (אומפרדקס, לוסק). "בדרך כלל ינתנו שלושה סוגי אנטיביוטיקה למטופלים, לעיתים בזה אחר זה ולעיתים בשילובים שונים" מסבר ד"ר קרטר. במידה והטיפול המשולש ייכשל, ינסו הרופאים קומבינציות אחרות של תרופות משולבות יחד. בנוסף ילוו המלצות הטיפול בתזונה קלה ולא מכבידה וכן פרוביוטיקה שמקלה על תופעות התרופות האנטיביוטיות ואף מפחיתה את אחוזי ההדבקה מחדש בחיידק.

ארגון הבריאות העולמי הגדיר את החיידק כקרצינוגן, כלומר חיידק מחולל סרטן, לכן חשוב מאוד לטפל בהידבקות ולא להזניח. כמו כן, מומלץ לבצע בדיקות תקופתיות אם ידוע על קרוב משפחה שחלה בסרטן הקיבה. מעניין לדעת כי במקומות בעולם אשר בהם שופרו תנאי הסניטציה – ירדה שכיחות התחלואה בסרטן הקיבה.

העדיפו תזונה קלה ולא מכבידב | צילום: Shutterstock
העדיפו תזונה קלה ולא מכבידב | צילום: Shutterstock

טיפול בהליקובקטר: דרך הרפואה הקונבנציונאלית או דרך רפואה משלימה?

את הוויכוח העתיק בין הרפואה הקונבנציונלית לרפואה המשלימה כולנו מכירות, כאשר כל אחד מהם טוען שהוא המזור האמיתי. "בכל מה שקשור להליקובקטר פלורי לא מעט פעמים לאחר נטילת האנטיביוטיקה, חולים רבים עדיין נדבקים מחדש והתקפי הכאב שבים לפקוד אותם. בדרך כלל ברגע הזה הם יפנו לרפואה המשלימה למצוא פתרון. "מגיעים אליי מגיל 10 ועד גיל 80" מתארת הנטורופתית עינת אייזנמן. "החיידק אינו סימפטומטי ולכן לוקח זמן להבין שהוא זה שגורם לכל התופעות: בחילות, הקאות, כאבי בטן חדים, נפיחות, צרבות תחושה של "גוש" בגרון ועוד".

"את האבחון אני עושה בבדיקה כפי שנעשה על ידי כל רופא משפחה אך הטיפול שלי להקלה ולמניעת הידבקות מחודשת אינו כולל תרופות במרשם". אייזנמן מציעה טיפול בשני חלקים. החלק הראשון הוא קטילת החיידק, לצורך כך היא משתמשת בתמציות פרחים או שמנים אתריים. "בטבע החומרים האלה מגנים על פטריות מפני מחלות שתוקפות אותן. זו בעצם אנטיביוטיקה טבעית שעדיפה לטיפול בהליקובקטר, שכן החיידק מפתח עמידות לאנטיביוטיקה הרפואית". החלק השני של הטיפול הנתורפתי יכלול הקלה של תופעות הלוואי, וכולל צמחים בעלי סיבים ריריים שירפדו וישקמו את רירית הקיבה ויאזנו את רמת החומציות בה, שנהרסה כתוצאה מהימצאות החיידק ולאחר נטילת נוגדי חומצה. בנוסף אייזנמן מציינת טיפול בשיטת "ביו רזוננס" (נקראת גם רפואת תדרים אשר בעזרת מכשיר מיוחד סורקת את הגוף ומאבחנת את מצבו) וכמובן שינוי התזונה של המטופל לתפריט מותאם אשר קל לעיכול ולא יכלול מאכלים שגורמים לכאב או לחומציות.

תזונה קלה ומאוזנת | צילום: Shutterstock
תזונה קלה ומאוזנת | צילום: Shutterstock

הנטורפתית מתנה בסון (34) הפכה את המאבק האישי שלה בהליקובטר לדרך חיים ולחלק מפרנסתה. "בגיל 23 התחלתי ללמוד לימודי תזונה. במהלך הלימודים התחלתי לחוש כאבי בטן איומים. הרגשתי דקירות בבטן, בחילות וצרבות. כמו רוב האנשים פניתי מייד לכדורים נגד צרבת אבל ראיתי שזה לא באמת פותר את הבעיה, רק מקל קצת ואז הכאבים שוב חוזרים. בהמלצת הרופא לקחתי אנטיביוטיקה אבל אחרי שנה הכל חזר מחדש ובעוצמות כאב גבוהות. הפעם לא יכולתי לאכול כלום, הכל גרם לי לצרבות קשות. החלטתי שאני אמצא דרך לרפא את עצמי ואם התזונה לא תיתן לי מענה – אני עוזבת את המקצוע".

בסון טוענת כי תרופות סותרות חומצה ונגד צרבת לא מקלות על התופעה ואף מחמירות אותה וכי גם תרופות אנטיביוטיות אינן עוזרות בסופו של דבר. "רוב האנשים ממהרים ליטול סותרי חומצה ואינם מבינים שברגע שהם מורידים את רמות החוצה בקיבה – דווקא אז ההליקובקטר משגשג. יש אולי תחושת הקלה מיידית אבל הכאבים חוזרים מהר. מה שבאמת צריך לעשות זה לאזן את רמת החומציות ולא להוריד אותה באופן מלאכותי. תרופות אנטיביוטית פוגעות ברירית הקיבה, וגם כאן – זו קרקע פורייה עבור החיידר להתרבות ולשגשג יותר". בדבר אחד שתי שיטות הרפואה מסכימות – פרוביוטיקה היא אלמנט הכרחי כדי להקל על הסימפטומים ולמנוע את הסיכוי בהידבקות נוספת בהליקובקטר.

בסון לא הסתפקה רק בשינוי תזונתי כדי להילחם בחיידק ולמעשה שינתה את כל אורח חייה. "הרגשתי שכשאני תחת לחץ גדול הסימפטומים קשים יותר, לכן התחלתי לעשות פעילויות מרגיעות באופן מודע וליהמנע מלחץ מיותר. כיום אני בת 34, תשע שנים לאחר גילוי החיידק לראשונה וללא כל תופעות לוואי או תסמינים". רוב המרואיינים איתם דיברנו לצורך הכנת הכתבה ציינו גם הם כי בתקופת לחץ קשה הם חווים את התופעות של החיידק בצורה חריפה וחמורה יותר. ברפואה הקונבנציונלית אין התייחסות למצב לחץ כמחולל הידבקות אבל ברפואה המשלימה ניתן מקום גם למצב הרגשי, ולכן ההמלצה היא להרבות בפעילויות מרגיעות דוגמה יוגה, פילאטיס, רפלקסולוגיה או אפילו סתם הליכה בחיק הטבע. אפילו תגרום של פעם בשבועי יתרום לאיזון רמות הסטרס ובכך יוריד סיכויי הדבקה.

אפילו תרגול יוגה של פעם בשבוע יכול להוריד את רמות הסטרס | צילום: Shutterstock
אפילו תרגול יוגה של פעם בשבוע יכול להוריד את רמות הסטרס | צילום: Shutterstock

הרופא איבחן שיש לי הליקובקטר. מה אוכלים עכשיו?

הנטורפתית עינת אייזנמן מציעה תפריט קל לעיכול עבור מי שנדבקו בחיידק

ארוחת בוקר: ביצה וירקות חתוכים או סלט טונה וירקות.

ארוחת צהריים: מנת בשר או דג למי שיכול לעכל חלבון, במידה ואינכם מסוגלים – העדיפו קטניות שעברו השרייה ובישול ארוך, יחד עם תוספת אורז לבן בסמטי וירקות.

ארוחות ערב: ביצה, סלט ומרק ירקות או דייסת אורז דביק או שיבולת שועל. למי שאינו סובל מצרבות ניתן להוסיף למתכונים גם ג'ינג'ר שנוגד זיהום במערכת העיכול. למי שמתקשה לוותר על לחם בארוחת הערב כדאי להעדיף לחם מחמצת כוסמין או לחם שיפון.

בין הארוחות מומלץ לאכול אגוזים ושקדים.

גם בריא וגם טעים | צילום: Shutterstock
גם בריא וגם טעים | צילום: Shutterstock

כך תימנעו מהידבקות חוזרת בחיידק ההליקובקטר: הטיפים של הנתורפתית מתנה בסון

1. להרבות בשתייה של מים – המים מחדשים את הריריות במערכת הקיבה ובכך מאפשרים "ניקיון" וזרימה במערכת העיכול.

2. להימנע מאוכל מטוגן, חריף מאוד ומתובל מאוד – מדובר במזונות שמגרים את רירית הקיבה ומשבשים את רמת החומציות שבה, מה שגורם לחיידק לשוב ולשגשג.

3. צרכו ספירולינה אצת הספירולינה נחשבת לסופר פוד שעוזר בשיקום ריריות, בעלת סגולות אנטי חיידקיות, עשירה בסיבים שמנקים את המעי, בחלבון ועוד. מינון מומלץ: 3 גרם ליום.

4. צרכו פרוביוטיקה – במינון של למעלה מ-25 ביליון חיידקים.

5. הרבו באכילת חלבונים – התמקדו בדגים שעיכולם קל יותר מבשר ומחזקים את מערכת החיסון.

6. הקפידו לאכול ירקות טריים רק בשעות הבוקר – אצל אנשים עם קשיי עיכול אכילה של ירקות טריים בשעות הערב עלולה להוביל לתסיסה במעיים, שכן בשעות אלו אין הפרשה מספקת של אנזימי עיכול מה שמוביל לגזים ונפיחות במעי שבשעות הבוקר הופכת לצרבת.