אצה רצה

בריאות מהים - סוגי אצות שכדאי להכיר
אצות הן צמחים קדומים מאוד שהתקיימו על-פני כדור הארץ כבר לפני 600 מיליון שנה. במזרח הרחוק הן משמשות כמרכיב תזונתי חשוב ועיקרי מזה מאות שנים, אולם במערב החלו לעשות בהן שימוש בעיקר בעשור האחרון.
אצות הים הן צמחים הגדלים לרוב במי ים, הן זעירות ולרוב אינן נראות לעין בלתי מזוינת ואינן מכילות שורשים, גזע או עלים. ישנם כ-25,000 סוגי אצות, השונות בגודלן, צבען (המשתנה מכחול לזהוב, ירוק, חום ואדום) ריכוז המלחים שבהן (חלקן גדלות במים מתוקים, באגמים ובנהרות וחלקן במים מלוחים), מרכיביהן, והטמפרטורה שבה הן גדלות (בין 0ל-50 מעלות).
מה הן מכילות?
אצות מכילות כלורופיל, החומר המקנה לצמח את הפיגמנט הירוק שחשיבותו רבה לגוף. הוא מסייע בפינוי רעלים, בריפוי פצעים בדרכי העיכול, מקל על דלקות, מחדש רקמות ובונה דם (מבנה הכלורופיל דומה למבנה ההומגלובין) ומסייע בהפעלת אנזימים לייצור ויטמינים K,E,A.
אצות מכילות 70-50 אחוז חלבון, 8 אחוז חומצות אמינו החיוניות לגוף, 6 אחוז שומנים, מינרלים כמו סידן, אשלגן, ברזל, זרחן, יוד, מגנזיום, סלניום, קדמיום, גופרית, אבץ, נחושת, קובלט, מנגן; ויטמינים כמו C, B1 D E K, B2, B3,B6 , B5, B12 (ויטמין B12 המצוי במזונות מן החי מתפתח מחיידקים הגדלים על-גבי אצות אלו), בטא קרוטן (ויטמין A), חומצה פולית, ביוטין, כולין, חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 ושומנים בלתי רוויים החשובים למניעת מחלות לב וכלי דם, הורדת כולסטרול, הפחתת לחץ הדם ומניעת גידולים ממאירים. אצות מכילות גם אחוז גבוה של מים כאשר מוציאים אותן מן הים (כ-90-80 אחוז). לאחר ייבוש אחוז המים מגיע עד 18ל-10 אחוז מים.
מדוע הן בריאות?
לאצות תכונות אנטי-פטרייתיות ואנטי-בקטריאליות. הן מחזקות ומחדשות את המערכת ההורמונלית, מחזקות דם (יעיל במיוחד למצבי אנמיה), מעלות את רמת האנרגיה, משפרות את חילוף החומרים, מחזקות את מערכת החיסון, מאזנות את מערכת העצבים ומשפרות את פעילות בלוטת התריס, בעיקר בשל היוד שהן מכילות, המשפר את תפקוד הבלוטה וממריץ את פעילותה.
אצות נחשבות גם למנטרלות רעלים, גם לאחר מצבי הרעלה כתוצאה מכימותרפיה ומתכות רעילות הנאגרות בגוף כמו עופרת וקרינה רדיואקטיבית. אצות אף מסייעות בירידה במשקל משום היותן ממריצות את חילוף החומרים בגוף וכן משום שהן מסייעות לפינוי נוזלים ובצקות המצטברות בגוף.
לאצה מנגנון טבעי של ניקוי פסולת והיא אינה גדלה במים מזוהמים. על-כן יש באפשרותה לנקות את גופנו ביעילות והיא תמיד בטוחה לשימוש. עם זאת, אצות נחשבות קשות לעיכול בשל העובדה שהן אינן מתפרקות או מתעכלות על-ידי אנזימי העיכול, כיוון שדפנות התאים שלהן עשויים חומרים שקשה לעכלם.
אצת קומבו (KOMBU)
אצה חומה הגדלה במעמקי האוקיאנוס, קשורה לסלעים שבחופי הים. טעמה מלוח. מנקה ומחזקת את המעיים, מצוינת לדלקת המעי הגס, מסייעת בהורדת לחץ דם ובהמסת שומנים, ממריצה את פעילות בלוטת התריס, מיטיבה עם מערכת הלימפה והבלוטות, מסייעת בחילוף חומרים, עודף משקל, עצבנות, נשירת שיער וציפורניים שבירות. את אצת הקומבו ניתן לרכוש בבתי טבע והיא משמשת בסיס מצוין למרקים ולתבשילי ירקות.
אצת ווקאמה (WAKAME)
צבעה חום, גדלה באזורים חמים על סלעים ושוניות ונפוצה מאוד ביפן. טעמה מלוח ולאחר ההשריה היא הופכת לירוקה טעמה. ידועה בעיקר כמחזקת את השיער. משמשת בעיקר לבישול מרקים. ניתן לרכוש בבתי טבע.
היג'יקי (HIJIKI)
אצת ים בצבע חום-שחור הגדלה בחופי סין ויפן. עשירה בסידן, מאזנת את רמת הסוכר בדם, מסייעת בהורדת רמת הכולסטרול ומחזקת את מערכת החיסון. ניתן לרכוש בבתי טבע. מופיעה גם בצורת אטריות שחורות. טובה לתיבול, להקפצת ירקות ולסלט.
ארמה (ARAME)
אצה בצבע חום-שחור הגדלה בחופי האוקיאנוס השקט בצפון ובדרום אמריקה וביפן. בדומה להיג'יקי גם היא מופיעה בצורת אטריות והיא עדינה מאוד בטעמה. טובה להורדת לחץ דם גבוה, מיומות, גידולים ברחם, ציסטות בשחלות ובחצוצרות. ניתן לרכוש בבתי טבע.
ספירולינה ( SPIRULINA)
אצה כחולה מיקרוסקופית החיה במים מתוקים. מכילה הרבה חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 3, כ-70 אחוז חלבונים המכילים את כל חומצות האמינו החיוניות, בטאקרוטן (A), וויטמינים E ו-B, וכן רמה גבוהה של ברזל שזמינותו לגוף גבוהה. אצת הספירולינה משפרת את הראייה, מונעת אנמיה ויכולה להקטין נזק שנגרם לכליות עקב צריכת תרופות. ניתן להשיג בכמוסות או באבקה.
מתוך: מגזין דרך האושר
לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה