הילדה רוצה להתחיל להתאפר. מה עושות?

כמה מוקדם זה מוקדם מדיי? | צילום: ShutterStock
כמה מוקדם זה מוקדם מדיי? | צילום: ShutterStock

בעולם שבו כולן רוצות להיות משפיעניות אינסטגרם מצליחות וכוכבות יוטיוב, כמה מוקדם זה מוקדם מדי בשביל להתחיל להתאפר, ואיך מתמודדות עם המצב?

88 שיתופים | 132 צפיות

הדיון בנוגע לגיל שבו נכון להתיר לילדות ונערות להשתמש באיפור הוא ככל הנראה נושא שאימהות מתמודדות איתו במשך דורות. יותר ויותר חברות איפור וטיפוח ממתגות את המוצרים שלהן כדרך הבעה עצמית, משפיעניות אינסטגרם וכוכבות יוטיוב צעירות מתמחות באיפור וזוכות לצפיות של של מיליוני ילדות. אז כמה צעיר זה צעיר מדי בכדי להשתמש באיפור? 

>> אחת ולתמיד: האם צריך לעזור לילדים בשיעורי הבית?

"כשהבת שלי בת ה-12 רואה אותי מתארגנת לבילוי משפחתי היא שואלת אותי אם אפשר גם, ואני אומרת לה שלא", מספרת רונה כורם-פרידמן, אם לארבעה מפתח תקווה. "היא מאוד אוהבת לבוא אליי לשולחן האיפור ולראות מה אני עושה, וכמו כל ילדה בת 12 היא גולשת ביוטיוב ורואה את אלין כהן ונועה קירל, זה העולם. החלום שלה זה לפתוח ערוץ יוטיוב על טיפוח ולהיות ביוטי גורו, אבל לכל דבר יש את הזמן שלו". 

איך היית מגיבה אם היא הייתה מבקשת ממך להתאפר לבית הספר בשנה המתקרבת?
"בשום פנים ואופן לא. היא יכולה להתאפר להופעות של חוג הריקוד שלה או בפורים, אבל איפור זה דבר שהוא מבגר. זה בסדר להעריץ זמרת ולרצות להיות כמוה, אבל אני מנסה להסביר לה שזה עוד לא הזמן. אני מאמינה שלראות ילדה מאופרת ברחוב יגרום לאנשים להסתכל עליה באור אחר, בוגר יותר". 

>> איך לצאת לחופשה משפחתית – ואפילו לא לסבול

ומה אומרות התקנות של משרד החינוך בנוגע לאיפור? לפי חוזר מנכ"ל משנת 2004, המפרט את אורחות החיים במוסד החינוכי, "הנהלת בית הספר רשאית להחליט על הגבלות בלבוש ובהופעה הכללית, ובכלל זה תספורת, איפור ותכשיטים". ניתן להבין שכמו בשאלת התלבושת האחידה, גם היתר שימוש באיפור בכותלי בית הספר משתנה בין מוסדות חינוך שונים ותלוי בגישה הכללית המונהגת בהם. 

רוני לנגרמן-זיו, מדריכת הורים במכון אדלר, מסבירה: "ילדים כל הזמן רוצים להיות שייכים ולהיות חלק מעולם המבוגרים. בגלל שהורים הם לרוב דמויות 'מוקצות', ילדים ימצאו מודלים אחרים להזדהות איתם כמו כוכבי קולנוע, יוטיוב ואינסטגרם. כמו תספורת, צבע לשיער, בגדים ותכשיטים, איפור הוא דרך לביטוי עצמי והשתייכות חברתית", היא מוסיפה, "יש פה מן הצהרה לעולם המבוגרים שהגוף שלי ברשותי, וזו ההצהרה האופנתית שלי, הייחוד שלי או של הקבוצה שלי". 

בשום אופן לא? | צילום: ShutterStock
בשום אופן לא? | צילום: ShutterStock

יש גיל מוקדם מדי להתאפר בו לדעתך?
"זה מאוד תלוי בסיטואציה. בפורים מתאפרים כבר מגיל חמש, עד סוף היסודי בוודאי לא מתאפרים ביום יום, אבל בגיל חטיבת הביניים כבר מתחילים לבנות את האישיות בצורה חיצונית, מנסים להראות 'מי אני'. בעניין איפור יש גבולות שהחברה מציבה, בבית הספר לא מקובל ואולי אף אסור להתאפר, אבל העניין הוא המקומות האפורים – אחר הצוהריים, אצל חברות, בחוג או בת מצווה". 

איך אומרות לילדה או לנערה "לא"?
"אני נגד לומר לא. לא מדובר בעניין של חיים או מוות, זה רק צבע. בא לה ללכת עם שיער כחול? שתלך עם שיער כחול ותחווה את התוצאות באמצעות כלים שאני אספק לה. אם אלו חוקי בית הספר אז יתנו לה הערה, חברים או הורים עלולים להרים גבה. אני בעד לתווך את המציאות ולתת לילדים ללמוד על תוצאות המקרים. אנחנו לא יכולים לשלוט הרבה פעמים באיך שמתבגרים צעירים מתנהגים, אבל יכולים להשפיע ממקום של יחסים טובים ושיח".

ומה בנוגע לילדים ונערים צעירים?
"בעיני זה לא שונה. לא משנה אם מדובר בבן או בת, מתאפר או מתאפרת, גיל 11 או 15, תפקיד ההורים הוא לשמור על ערוץ תקשורת פתוח. הורים תמיד יהיו אלה שאחראיים על הערוץ הזה. גם אם איפור אצל בנים הוא חלק מקונטקסט רחב יותר, אסור שזה יהיה משהו 'לא בסדר'. עדיף שנקיים שיח ונגיע בלב פתוח. אין להורים זכות להיות ברוגז או נעלבים, אנחנו לא חברים שלהם, אנחנו בתפקיד המלווה בהתלבטויות, במתן אמפתיה ועידוד. בגיל צעיר כמובן הייתי מציעה להסביר את ההשלכות, בדיוק כמו אצל בנות, אבל בגיל 13 או 14 הילד כבר מודע לכך שהוא עלול לקבל תגובות. יתכן מאוד שהוא עושה את זה כדי לשים את עצמו במרכז, כדי שתהיה לו איזשהי אמירה, זה נעשה מתוך מודעות מאוד גבוהה לסביבה".

"אני נגד לומר לא", רוני לנגרמן־זיו | צילום: יעל בר פסח
"אני נגד לומר לא", רוני לנגרמן־זיו | צילום: יעל בר פסח

לשיטתה של לנגרמן-זיו, שיח מפוגג מתחים וביקורתיות ועוזר להפיג מתחים. האיפור, היא מסבירה, הוא לא הדבר המהותי, כי אם היחסים שמתבטאים דרך הדיון בו. "לצעוק על ילדה 'אני לא מרשה! את נראית נורא!' לא יעזור ולחפירות היא לא תקשיב. מה שכן אפשר לעשות זה לשאול בסקרנות לאן לדעתה זה מתאים ולאן לא, לנהל על זה איזשהו שיח". 

"כשאנחנו כהורים מחליטים לאסור משהו על הילדים, ובייחוד על מתבגרים, כדאי שנשאל את עצמנו האם אותו מעשה עלול לפגוע בבטיחות, בביטחון או בבריאות שלהם", מחדדת לנגרמן-זיו. "במקרה של איפור אין סיכון. כשמדובר בילדה צעירה מאוד אנחנו יכולים לומר שזה עוד לא לגילה, אבל ברור לנו שזה לא משפט שיחזיק מעמד הרבה זמן. לכן עדיף במקום לומר 'לא' נחרץ, להתעסק באיפה זה כן מתאים. אולי אפשר להשאיר את זה למסיבת בת מצווה ולבית, ולא לבית הספר".