סיימון אומר

בית בברייטון שבמלבורן, אוסטרליה. אזור פינת האוכל שטוף באור טבעי | צלם: Christine Francis
בית בברייטון שבמלבורן, אוסטרליה. אזור פינת האוכל שטוף באור טבעי | צלם: Christine Francis

יש לו קסם אוסטרלי, אישה ישראלית וכישרון בינלאומי, והבתים שהוא מתכנן פתוחים ומצטיינים בניקיון ויזואלי. שיחה עם אדריכל סיימון קאוצ'מן

88 שיתופים | 132 צפיות

כרטיס ביקור

שם סיימון קאוצ'מן
גיל 40
סטטוס נשוי + 3
לימודים אוניברסיטת דיקן (Deakin), מלבורן, אוסטרליה
ניסיון תעסוקתי Designing, FMSA Architects, מלבורן, אוסטרליה
שם המשרד סיימון קאוצ'מן אדריכלים
התמחות בתי יוקרה, מוסדות ציבור ובתי ספר
כתובת www.simoncouchman.com


"תמיד אפשר למצוא דרך לשלב בין הפנים לחוץ". אדריכל סיימון קאוצ'מן. צילום: יח"צ

סיימון קאוצ'מן, אדריכל מוכשר מאוסטרליה, הגיע הנה כמעט במקרה. תקראו לזה גורל או פשוט החיים, אבל מסלול חייו של קאוצ'מן, שהוביל אותו לעשות עלייה לפני כשנה, יכול היה להיות שונה לגמרי. את קטי, אשתו הישראלית, הוא פגש בבאלי כמה שעות לפני מועד טיסתו, לאחר שפספס את הטיסה המקורית שלו.

זאת הייתה פגישה קצרה אך היא הותירה בו חותם וגרמה לו לרצות לראות שוב את קטי, הפעם כאן בארץ. הרומן פרח וקטי עברה להתגורר עמו באוסטרליה, שם הם הקימו משפחה והביאו לעולם שלוש בנות. לאחר 12 שנה באוסטרליה החליטו השניים לעשות עלייה והגיעו ארצה.


בית קיט בחוף בלנרינג שבוויקטוריה, אוסטרליה. חלל מגורים שפתוח לחוץ

מעבר לא פשוט ממדינה כמו אוסטרליה למדינה קשת יום כמו שלנו.
"אני אוהב את ישראל. משהו פה הרגיש לי כמו בית כבר בפעם הראשונה שהגעתי הנה. יש כאן חום, במקום, באנשים. מאוד קל להרגיש פה בבית, גם אם אתה זר מוחלט".

איך אתה מסתדר עם מחסום השפה?
"בחצי השנה הראשונה למדתי באולפן, כך שאני מבין עברית וגם מדבר קצת, כמובן לא ברמה שמאפשרת לי להתנהל בעבודה. קטי אשתי עוזרת לי הרבה, גם בנושא השיווק, ובכלל יש לה עין מאוד טובה ואני מתייעץ אתה לעתים קרובות. מלבד זאת, רוב הישראלים שולטים בשפה האנגלית אז זה לא נורא בכלל".

תיק העבודות של קאוצ'מן בארץ עדיין דל יחסית, אך שיטוט באתר האינטרנט שלו, שמציג את כל עבודותיו באוסטרליה (פרויקטים גדולי ממדים עם ניחוח חו"לי שאי אפשר לטעות בו) – השאיר עליי רושם חזק. קאוצ'מן, המתמחה בעיקר בבנייה פרטית יוקרתית, תכנן בתים שמתפרשים על פני מאות מטרים רבועים בלוקיישנים מדהימים, ללא ספק חלומו של כל אדריכל.

המוטיב הבולט בפרויקטים שלו הוא הקשר החזק בין הפנים לחוץ. זהו קשר פיזי אמיתי, הנראה לעין. לא צריך להצביע עליו או להסביר אותו, אלא אפשר בקלות לחוש בו. חזיתות שלמות הפתוחות לרווחה וזליגה מתוחכמת מהחוץ לפנים וההפך מאפיינות את כל הפרויקטים שלו. שטחים פתוחים ובתים שממוקמים על קו הים הם משהו קצת פחות נפוץ אצלנו. "תמיד אפשר למצוא דרך לשלב בין הפנים לחוץ, כמובן במגבלות המגרש. השילוב הזה תמיד נותן ערך מוסף ומגדיל את השטח הקיים".

מה עוד מאתגר אותך בתכנון?

"שימור ושחזור הוא תחום שנגעתי בו באוסטרליה ולשמחתי גם פה הוא חזק. בבואי לתכנן תוספת למבנה ישן, אני אוהב דווקא להבדיל בין השניים ולא להטמיע את החדש בישן. תמיד אנסה לתת לישן כבוד, להבליט אותו. גם שילוב של אסתטיקה עם פרקטיות הוא אתגר עבור כל אדריכל. חצי ממלאכתו של אדריכל היא להסתיר דברים כמו מיזוג ומערכות אחרות, והאתגר האמיתי הוא לעשות זאת בצורה טבעית ואלגנטית ולא כפויה".

מה השוני העיקרי בין העבודה כאדריכל בארץ לעבודה באוסטרליה?
"בארץ אדריכל מתכנן את הקליפה ובונה אותה ואז במקרים רבים עיצוב הפנים מופקד בידי מעצב פנים. באוסטרליה עיצוב הפנים הוא המשך ישיר של תכנון המבנה, ולכן ברור שייעשה על ידי אותו אדם. השליטה שיש לאדריכל בפרויקט מתחילתו ועד סופו היא כמעט אבסולוטית.
למשל, התשלום לבעלי המקצוע מתבצע בשלבים, על פי חוזה כתוב, וכל תשלום דורש חתימה של האדריכל שמאשר שהעבודה נעשתה לשביעות רצונו. אופן ההתנהלות הזה מבטיח שההוצאה לפועל תהיה כמה שיותר קרובה לחזון של האדריכל. בארץ לאדריכל יש הרבה פחות שליטה על איך שהעניינים מתבצעים בשטח".

למה אתה הכי מתגעגע באוסטרליה?
"לשטחים הפתוחים, לנוף הפראי וכמובן למשפחה ולחברים. לאוכל באוסטרליה לעומת זאת, אני לא מתגעגע בכלל. האוכל פה מעולה".

מה יהיה הטיפ שלך לאדריכל בראשית דרכו?
"לדבר עם כמה שיותר קולגות, להחליף רעיונות".

אתה חושב שתחזרו לאוסטרליה?
"לא. זו התחנה האחרונה מבחינתנו. אנחנו נשארים כאן".


בית קיט בבלנרינג. חדר הורים עם יציאה לחצר פרטית

והכי בקיצור

הכי קשה במקצוע לנהל שינויים
הכי יפה במקצוע הנאה של אנשים ממשהו שאני עשיתי
אדריכל מוערך ג'ון וורדל (John wardle)
פרויקט מוערך בארץ מלון ממילא בירושלים, מוזיאון השואה בירושלים
בית חלומותיך בית על צוק המשקיף לים
רוצה לעשות וטרם עשית בארים, מסעדות
אם לא היית אדריכל הייתי אמן