חם ופריך: מתכון לפיש אנד צ'יפס ברוטב איולי עלי גפן

מנה שמגיעה מאנגליה הקרירה ומקבלת כאן גוון קייצי מקומי, לצד תפוחי אדמה צעירים וטריים ובשילוב איולי מעלי גפן חמצמצים
4 מנות | 35 דקות | קל | כשר | דגים
החומרים
600 גרם תפוחי אדמה קטנים מזן המתאים לטיגון
שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס
600 גרם פילה דג ים לבן חתוך לרצועות בינוניות
לאיולי
2 חלמונים
2 שיני שום
1 כף חרדל
1 כפית דבש
מיץ לימון סחוט טרי מ־1/2 לימון
1/2 כפית מלח
200 מ"ל (1 כוס פחות 2 כפות) שמן זית
10 עלי גפן צעירים חלוטים במשך כמה שניות במים רותחים, מצוננים וקצוצים
1/2 פלפל חריף קצוץ דק
לבלילה
1/4 כוס קמח אורז
1/4 כוס קמח לבן
1/2 כפית אבקת אפייה
1/2 כוס בירה
ביצה
1/2 כפית מלח
לטיגון
שמן ניטרלי
להגשה
2 לימונים חצויים
כמה גבעולי פטרוזיליה
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. מניחים תפוחי אדמה בסיר קטן, מוסיפים מים לכיסוי ועוד 2 ס"מ מעל. מביאים לרתיחה וכעבור 5 דקות נועצים סכין באחד מתפוחי האדמה – אם היא חודרת בקלות, מסירים מהלהבה. אם לא, מבשלים דקה־שתיים נוספות ובודקים שוב. הימנעו מבישול יתר (תפוחי האדמה עלולים להתפרק).
3. מסננים את תפוחי האדמה, מצננים מעט, מייבשים היטב בעזרת מגבת וחוצים אותם לאורכם. יוצקים מעט שמן זית לתבנית ומפזרים מעט מלח ופלפל. מניחים את תפוחי האדמה בתבנית כשהחלק החתוך שלהם פונה מטה. מזלפים שמן זית מעל, מכניסים לחלק העליון של התנור ואופים כ־20 דקות או עד שתפוחי האדמה מזהיבים.
4. בינתיים ממליחים את הדג במלח ומניחים בצד ל־15 דקות.
מכינים את האיולי
5. מעבדים בבלנדר או במעבד מזון חלמונים, שום, חרדל, דבש, מיץ לימון ומלח לעיסה אחידה. מזלפים בהדרגה שמן זית עד לקבלת מיונז. מוסיפים עלי גפן וטוחנים מעט כך שעדיין יישארו חתיכות קטנות שלהם. מוסיפים פלפל חריף לטחינה קצרה.
6. יוצקים שמן ניטרלי לטיגון לסיר נמוך בגובה 5 ס"מ. שוטפים את הדג מהמלח ומייבשים אותו היטב בעזרת נייר מטבח או מגבת. מערבבים את חומרי הבלילה בקערה וטובלים את רצועות הדג בבלילה כך שיצופו מכל הצדדים. מכניסים לשמן החם ואחרי 2 דקות הופכים בעזרת מלקחיים. מטגנים עוד כ־ 2 דקות עד שהציפוי זהוב. מוציאים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
7. מניחים בצלחות הגשה את הדגים המטוגנים, הצ'יפס, האיולי, חצאי הלימון וענפי הפטרוזיליה ומגישים.