מי יציל את הבית שלי

צריך לבחור אדריכל, המתפקד גם על תקן יועץ, מדריך ופסיכולוג

88 שיתופים | 132 צפיות

למה בכלל צריך אדריכל?

האדריכל הוא לא רק האיש שמתכנן לכם בית, הוא גם האיש שאחראי על הקשרים עם הרשות המקומית ועם בעלי המקצוע הנדרשים לבנייה. ככלל, האדריכל או הנדסאי האדריכלות (המורשה לבנות בתים עד 4 קומות) בונה יחד עם הלקוח את התוכנית הרעיונית לבית, ועל סמך תוכנית זו מגיש לרשות המקומית בקשה להיתר בנייה. עם קבלת ההיתר הוא מכין תוכנית למכרז לבעלי מקצוע וליועצים המקצועיים שתפקידם לייעץ בתחום התמחותם. לאחר שבעלי המקצוע נבחרו, האדריכל מרכיב תוכנית עבודה לביצוע הבנייה, והוא האחראי לוודא שהבנייה בוצעה על פי היתר הרשות או הוועדה המקומית.

עשו שיעורי בית

קשה לצפות מאדם שאינו עוסק בתחום לדעת לשפוט עבודה אדריכלית ולבחור אדריכל בצורה מקצועית. לכן כדאי לאמץ את עצת המורים ולעשות קודם שיעורי בית. בנוסף על ההמלצות שאוספים ממכרים וגופים מקצועיים שונים, כדאי לקרוא ספרות מקצועית או לקחת קורס בנושא המיועד לבונים פרטיים. כך, עם ידע בסיסי על התהליכים בבניית הבית, חומרים ופונקציות שונות ורלוונטיות, תוכלו לבחור אדריכל איכותי יותר בסיכון קטן יותר.

מה הטעם שלכם?

בחרו מספר פרויקטים של בנייה הדומים באופיים למה שהייתם רוצים, וסיירו בהם. שימו לב לסגנונות השונים ולאלמנטים ארכיטקטוניים שונים – סוגי גגות, חלונות, אלמנטים קישוטיים, חומרי גמר, צבעים ועוד. אם מצאתם בית שמוצא חן בעיניכם, שאלו את הדיירים מי האדריכל שבנה אותו. אולי תוכלו לקבל בו במקום גם המלצה על איכות עבודתו של האיש.

באילו אישורים יש להצטייד?

בכל אחת מהרשויות המקומיות קיימים גורמים קבועים שיש לעבוד מולם בתהליך הבנייה, כמו חברת החשמל, בזק והג"א. בנוסף, יש רשויות שדורשות אישורים מיוחדים במחלקות מסוימות, כמו האגף לשיפור פני העיר או אדריכל פיתוח העיר. בחרו אדריכל המצוי בדרישות הרשות המקומית, לטובת קידום קבלת היתר הבנייה ומימוש כל הזכויות המגיעות לכם.

מי האיש?

נסו לאמוד את "איכותו" של כל אחד מהאדריכלים הפוטנציאליים שפגשתם. הזמינו אותו לראיון, בררו באילו תחומים הוא מתמחה ואיזה ניסיון צבר. המלצות מקצועיות על פועלו של האדריכל תוכלו לקבל ממרכז האדריכל הישראלי, עמותת האדריכלים ואגודת האדריכלים.



אילוסטרציה: PHOTOS ASAP" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/354/1354/____________.gif?1155487038" />

"נסו לאמוד את איכותו של כל אחד מהאדריכלים הפוטנציאליים שפגשתם."
אילוסטרציה: PHOTOS ASAP

…ומה פועלו?

לאחר שיצרתם קשר עם מספר אדריכלים, בקשו לראות פרויקטים בתכנונם והמלצות מלקוחות. בדקו האם הפרויקטים מתאימים לסגנון שלכם. בחרו ב-3 מועמדים מנוסים, וצאו לסיור בפרויקטים שלהם. שימו לב לחומרי הבנייה, לאיכות הביצוע ובכלל – להרגשתכם הכללית מהתוצאה.

איך מנסחים חוזה

מומלץ שלא תצאו לדרך הארוכה והמפותלת של הבנייה ללא מסמך התקשרות מסודר. הקפידו לנסח הסכם מפורט שבו יוגדרו כל השירותים שהאדריכל חייב לתת, וכן ציון השכר לוחות זמנים ותנאים להפרת חוזה.

תפיסת העולם שלו

יש אדריכלים שדבקים בחזונם ולא מוכנים "לתפור" בית על פי צרכי הלקוח. יש שמעדיפים גישה פונקציונלית יותר. איך תדעו לאיזה סוג שייך האדריכל שעומד מולכם? בקשו ממנו לתאר בפניכם את תפיסת עולמו האדריכלית. כך תוכלו לבחון אם הוא מתאים לכם גם מבחינה אישית, דבר אשר יגדיל את הסיכויים ליצור ביניכם כימיה טובה.

מה הוא יודע

זמנים חדשים – רעיונות חדשים, וגם חומרים חדשים וטכנולוגיות חדשות. שימו לב שהאדריכל שבחרתם לא קפא על שמריו אלא מצוי בנבכי המתרחש בענף הבנייה ובהתפתחויות האדריכליות החדשות בתחום.

ומה עם יחסי אנוש

אדריכל משמש פעמים רבות גם כ"פסיכולוג" ומורה דרך והיכולת שלו להבין אתכם ולתרגם את רצונותיכם לשפה עיצובית היא חיונית. לכן ודאו שהתקשורת ביניכם טובה. בנוסף, יש לזכור שהאדריכל מייצג אתכם מול גורמים שונים, בהם רשויות ובעלי מקצוע, ולכן יש למצוא אדריכל נעים הליכות, נוח וסבלן, שייטיב להתמודד מול כל הגורמים ולא יהווה מכשול.

13.08.06

(עודכן ב – 24.02.09)