האם השר החדש לשירותי דת באמת תומך בייצוג נשי במועצות דתיות או שזה פייק ניוז?

ח"כ מתן כהנא | צילום: Gettyimages / EMMANUEL DUNAND
ח"כ מתן כהנא | צילום: Gettyimages / EMMANUEL DUNAND

מורן שמואלוף שמחה לשמוע את ההבטחה של מתן כהנא, השר החדש לשירותי דת, שהכריז כי לא יאשר הקמת מועצות דתיות ללא ייצוג נשי. בחינה יותר מעמיקה גרמה לה לחשוד שמדובר באחיזת עיניים

88 שיתופים | 132 צפיות

"שינוי מגמה" זעקה הכותרת ב"וואלה": "השר לשירותי דת יכריז – לא אאשר הקמת מועצות דתיות ללא ייצוג נשי". הכתבה מציינת כי "שבועיים לאחר כניסתו לתפקיד, השר לשירותי דת, מתן כהנא, החל היום (שני) בתהליך בחירת הרכבי המועצות הדתיות ברחבי הארץ. במסגרת סמכותו לא יאפשר השר הקמת מועצה דתית בישראל מבלי שיהיה בהרכבה 'ייצוג נשים הולם'. לדבריו, ישנה 'חשיבות עליונה במינוי נשים ושילובן בתפקידי מפתח מנהליים במועצות הדתיות'".

אכן שבועיים בלבד מכהן השר כהנא כשר הדתות ואין ספק שהוא מפזר הבטחות לכל עבר הגורמות לנו להאמין ולקוות שהנה, גבר פמיניסט אמיתי לפנינו. אכן בשורה חשובה בממשלת השינוי והריפוי. האומנם?

קבלו סיפור: השבוע התנהל דיון בבג"ץ בפרשת "הבוגדת"- אישה שחשודה כי בגדה בבעלה ובתי הדין פסקו כי לא תקבל חלק בדירה המשותפת שלה ושל בעלה בהסכמי הגירושים. היא הגיעה עד לבג"ץ והשבוע הוא פסק לטובתה. "שמעתי בצער גדול על פסיקת בית המשפט העליון, שהפך את פסיקתו הקודמת ובחר להתערב בפסיקת בית הדין הרבני הגדול," כתב בטוויטר שר הדתות החדש, מתן כהנא והוסיף: "התערבות כזו (שלא כאן המקום לדון בהתפתחותה בפסיקה אל מול כוונת המחוקק) צריכה להיות שמורה למקרים חריגים ומובהקים. יש לי אמון גדול בבתי הדין הרבניים שעובדים במסירות גדולה ואכפתיות. אפעל לחקיקה שתחזק את בית הדין הרבני ותשמור על סמכויות השיפוט שהמחוקק הפקיד בידיו".

איזה כיוון גרוע בחר כבוד השר בפרשה. אלפי נשים נסחטות יום-יום על ידי בעליהן, ובחסות בתי הדין הרבניים, רק בשביל לקבל גט. אולי כדאי שישב השר עם הארגונים שמטפלים במסורבות גט ועגונות ויחכים מעט לפני שהוא בוחר צד ועוד בפרשה כזו. כנראה שהשר כהנא הבין שאם ייצא להגנתם של בתי הדין הרבניים, הוא לא יחטוף ביקורת קנטרנית מתמשכת מצדם לאורך כל הקדנציה שלו.

אני מבינה את הצורך של כהנא לצאת נגד בג"ץ, זה נטו לבוחרים, אבל עד שהוא באמת עושה את עבודתו – היה עדיף שלא היה מצייץ כלום. יש דברים שפשוט עדיף לא להגיד.

הנה עוד סיפור נהדר (לא באמת): אתמול אושר בוועדת שרים לענייני חקיקה תיקון לחוק מינוי דיינים שהגיש בעצמו השר כהנא. "תיקון החוק יעגן את השוויון בין גברים לנשים מבין נבחרי הציבור החברים בוועדה (למינוי דיינים- מ.ש)" נכתב באחת הכתבות שעסקו בנושא. שמחתי. באמת. אבל אז קראתי את האותיות הקטנות: "מינוי שני שרים כנציגי הממשלה ושתי חברות כנסת, או להיפך". למי שלא יודעת, בחוק המקורי עוגן הרכב הועדה כדלקמן: 2 הרבנים הראשיים לישראל, 2 הדיינים הגדולים, טוענת רבנית אחת, 2 נציגים מלשכת עורכי הדין – גבר ואישה, שני שרים – גבר ואישה (שבד"כ אחד מהם הוא שר הדתות, כלומר, כהנא) ו-2 נציגים ח"כים – גבר ואישה.

מסתבר שהשר כהנא קיבל בקשה מהשר המשולש, זאב אלקין (שקיבל 3 משרדים לידיו) להיות חבר בוועדה. לשם כך נאלץ כהנא לעשות תיקון לחוק: אפשרות לשני שרים מאותו מין. כתוצאה מכך הוא איפשר שבמקרה כזה, יהיו שתי ח"כיות. כל מי שיודעת חשבון בסיסי יודעת שהוא לא הוסיף שוב אישה ולכן נותר אותו ייצוג "הולם" שהיה לפני התיקון לחוק, רק שעכשיו השר אלקין קיבל עוד פוזיציה. מבולבלות? גם אני!

נחזור אחורה: ניכר שהשר באמת מראה נכונות לשלב נשים במועצות הדתיות. אני גם יודעת שכבר נענה לשבת עם מספר ארגוני נשים שעוסקות בתחום סרבנות הגט ודי בטוחה שהוא יהיה קשוב. נכון שאומרים לתת לשרים ולח"כים 100 ימי חסד, אבל אם בשבועיים הראשונים תפסנו את השר פועל ומתבטא נגד נשים, האם אני אמורה להאמין שהוא אכן יקדם נשים בכל הנוגע לזרועות משרד הדתות? בואו נקווה שלא. הזמן יגיד.

מורן שמואלוף | צילום: בן שמואלוף
מורן שמואלוף | צילום: בן שמואלוף

הכותבת היא יו"ר פורום מקדמות שוויון מגדרי ויועצת תקשורת לארגונים חברתיים ולקידום נשים