יין ואלכוהול: יינות בלתי שגרתיים
ארוחות החגים הן הזדמנות טובה לצרף לשולחן יינות מזני ענבים שלא שמעתם את שמם, לפחות לא בארצנו. הכירו את הדבוקי, הגראנש, המראווי, המרסאלן והריזלינג שיעשו לכם חג שמח
בכל שנה אני מתלבט מחדש מה לשתות בחגי חודש תשרי. האם מזג האוויר יהיה עדיין חם ובועט, כזה שמתאים בעיקר ליינות לבנים וקרירים? או שמא כבר אפשר יהיה לחוש איזו רוח סתווית ואזכה להוציא יין אדום, חגיגי יותר, מהמרתף? בשנים האחרונות מצאתי את הפתרון המושלם:
לצד היינות הלבנים אני מוציא יינות אדומים מזנים קלים יחסית, או כאלו שלא עברו תהליכי יישון והתבגרות ארוכים.בישראל של העשור האחרון הולכים ומתרבים יינות מסוג זה בדיוק. אנחנו רואים למשל יותר ויותר יינות מהזנים קריניאן וגרנאש, שפעם חשבנו שאפשר לייצר מהם רק יינות רוזה נחותים, ולצדם יש גם זנים שונים לגמרי, כמו הרוסאן והמרסלאן, זנים שעד לפני כמה שנים איש לא שמע את שמם בישראל. אם כך, החלטתי להוציא מהארון כמה יינות שונים, מזנים פחות שגרתיים.
פלדשטיין
דבוקי 2014
הדבוקי הוא זן ענבים ארץ ישראלי עתיק, ששימש במשך דורות ארוכים כמעט אך ורק למאכל. אמנם הוא שימש גם כזן מילוי ליינות רבים, כזה שמשתמשים בו כשיש מחסור בענבים אחרים (לבנים, במקרה הזה), אבל איש לא חשב לעשות ממנו יין זני. עד שהגיע אבי פלדשטיין.
פלדשטיין, יינן ותיק מאוד, שלו אנחנו חייבים את ה"לא מסונן" של סגל, הקים יקב שבו הוא מייצר יינות בכמויות מזעריות, מזנים ייחודיים, בהם הדבוקי. היין הלבן הזה מעניין ולא שגרתי, ושווה לטעום אותו, ולו לשם העניין והחוויה. 135 ש"ח
גראנש 2014
אם אתם רוצים ללכת על בטוח יותר – הגרנאש 2014 הוא יין נפלא, בעל גוף ועושר טעמים, שיתאים לכל מאכלי הבשר של החג. 245 ש"ח
רקאנטי
מראווי 2015
המראווי, או בשמו האחר חמדאני, גם הוא זן ארץ ישראלי עתיק, וחלוץ השימוש בו בישראל הוא יקב רקנאטי. היין מבציר 2015 הוא נעים ודי קל, אבל יש בו ארומות פירותיות מעניינות. הוא יין שבינתיים יש בו יותר הבטחה ממימוש, אבל הוא עדיין ראוי לציון. 119 ש"ח
ספרה
וייט קונספטס ריזלינג 2015
בישראל הריזלינג עדיין זקוק לתמיכה בקרב הקהל הרחב, ורק יקבים מעטים מייצרים ממנו יין. היין הזה תסס במשך 50 יום והפך לרענן, פרחוני ובעת ובעונה אחת אפילו קצת קינקי. לקנות ולשמור לפחות בקבוק אחד לעוד שנתיים-שלוש. 110 ש"ח
בנימינה
רזרב מרסלאן 2013
חם, בשרני מאוד – כמו בשר מטוגן – ומפתיע. החמיצות טובה והיין יבש ובעל סיומת בינונית-ארוכה. 56 ש"ח
יקב יפו
קריניאן סובאז' 2014
ריח היין מזכיר עלי גפן כבושים ומלווה במליחות. מאחורי כל אלה – ניחוחות מאפה חם. הטאנינים טובים והתיבול נעים. יין בעל כושר התיישנות של כמה שנים. 65 ש"ח
ברקן
פינוטאז' ספיישל ריזרבד 2013
הפינוטאז' הוא זן דרום אפריקאי, פרי הכלאה של פינו נואר וסנסו. כמו הישראלים עם הארגמן, גם הדרום אפריקאים חיפשו זן עם צבע מרשים ועמידות לפגעי מזג האוויר, ופיתחו את הזן הזה.
ברקן הוא מהיקבים הבודדים מחוץ לדרום אפריקה שטורח ומייצר יין פינוטאז', ועושה את זה בהצלחה יחסית: הוא מצליח לשמור על המאפיינים המעושנים ודמויי הקפה של הזן. זהו יין מעניין, עם תמורה טובה לכסף, ותמיד נושא לשיחה. 70 ש"ח
תשבי
סירה מגדל עוז 2011
יין מבציר קריר ויציב יחסית, לא שגרתי בארץ. הריח דובדבני מאוד ומרשים גם אחרי לא מעט שנים. הטעם נעים, עם טאנינים בולטים וחריפות מעניינת. יופי של יין, לאוהבי יינות בוגרים במקצת. 130 ש"ח
סוף עונה
לרוב בספטמבר בואכה אוקטובר כל היקבים עדיין עמוק בתוך הבציר. השנה הכל היה מוקדם ומהיר יותר, ויקבים רבים סיימו את הבציר כבר בימים הראשונים של ספטמבר: החום היחסי בתחילת אוגוסט הביא להבשלה מהירה וטובה ללא ירידה בכמות החומצות בענב. הבציר התקדם כל כך מהר השנה, כך שבהעדר מכלים פנויים לתסיסות הייננים היו חייבים למצוא מכלים פנויים, אפילו ביקבים אחרים. בקיצור ולעניין, אנחנו יכולים לצפות ליינות טובים מהבציר 2016, עם רעננות וחמיצות טובה.