אין שמש, גשם, יש רק צל

הפרגולה, היא פריט חובה לקיץ

88 שיתופים | 132 צפיות

כל מי שיש לו גינה נתקל בקיץ בדילמה קשה: הפרחים מפיצים ניחוח משכר והדשא ממש מתחנן שמישהו ישתרע עליו, אך השמש הקופחת עלולה להפוך את היציאה לגינה לעניין לא נעים כלל. הפתרון המתבקש במצבים אלו היא התקנת פרגולה, דרך מצוינת להערים על השמש, להפריד בינינו לבין קרניה המזיקות, להגן מפני הלחות של ערבי הקיץ, ואף לעצור את טיפות הגשם בחורף. איך מתכננים הקמת פרגולה? איזה חומר להעדיף ואיך ניתן לתחזק אותה. הכל במדריך שלפניכם:

לעולם בעקבות השמש

כאשר מתכננים את הפרגולה ומיקומה בחצר, חשוב לקחת בחשבון את שעות היום במהלכן מתכוונים להשתמש בה, ואת הצרכים שלשמם בונים את הפרגולה. האם יש לנו צורך בהצללה חלקית או מלאה, האם השימוש ייעשה גם בימי גשם או רק בימים חמים. אם, למשל, הפרגולה פונה מערבה ונוהגים לשבת בה בשעות אחר הצהריים, מומלץ להטות את הגג שלה בזווית קלה אל הכיוון ממנו מגיעה השמש, כדי למנוע סנוור.

אם יושבים בפרגולה בשעות הצהריים, כאשר השמש יוקדת ממעל, אפשר להקיף את המבנה במעין "רצועת מגן". את הרצועה ניתן ליצור מאחד החומרים ממנו עשויה הפרגולה, או מבד דקורטיבי – ממש כפי שתולים וילונות על חלונות הבית – שנותן גם אפקט אסתטי. לגבי גודל הפרגולה יש להתחשב בשני גורמים: רוחב וגובה הגג. ככל שהפרגולה רחבה יותר, כך השטח המוצל גדול יותר, וככל שהגג גבוה יותר, כך זרימת האוויר בה חופשית יותר. גורם נוסף שיש להתייחס אליו, הן הרוחות, ולכן יש לתכנן את הפרגולה כך שתהיה פתוחה לזרימת הרוחות בעונות המעבר ובקיץ, אך עמידה דייה לעמוד בסערות החורף.

סגנון: עניין של טעם

עניין נוסף שרצוי להתחשב בו בבחירת פרגולה הוא ההתאמה לסגנון הבית. לפרגולות כמה צורות בסיסיות: פרגולה עצמאית, עם גג הנתמך על ארבעה עמודים; פרגולה שדופן אחת שלה צמודה לבית ודופן שנייה נשענת על עמודים; ופרגולה שדופן אחת שלה צמודה לבית ודופן שנייה נמתחת בעזרת כבלי-מתיחה.

התוואי הכללי יכול להיות ישר, או פתלתל, וחשוב לדעת שכיום אפשר ליצור כמעט כל צורה מכל חומר, וניתן להזמין פרגולות עם גג עגול, חצי עגול, מקושת וכו'. גם נושא התאורה הוא עניין שיש להתחשב בו לפני רכישת הפרגולה, כך שניתן יהיה להכין מבעוד מועד שקעי חשמל מתאימים ומקומות להסתרת הכבלים. ככלל, רצוי שהתאורה תהיה עמידה למים, ותשדר אווירה רכה ונעימה. לכן, מומלץ להימנע מתאורת פלורוסנט, שאינה ניחנת בערך אסתטי רב. בנוסף, חשוב לזכור, שכל פרגולה מחייבת אישור בנייה, ולכן מומלץ ליצור תכנית מסודרת שכוללת פרטים על מיקום וגודל הפרגולה, לצורך קבלת אישור מהעירייה.



פרגולה פתוחה של

פרגולה פתוחה של "קשתות"

עולם החומרים

הפרגולות הראשונות היו עשויות מכפות תמרים או גפנים ("איש תחת גפנו ותחת תאנתו"). אחר כך בנו פרגולות מעץ אורן לבן שעליו משחו בייץ. הפרגולות המודרניות יותר כסר בנויות מחומרים מגוונים – אדני רכבת, עץ רב שכבתי, עמודי טלפון ישנים, מוטות במבוק, בטון (חשוף, מחופה באבן, או מטויח), בלוקים מטויחים בטיח גרגרי גס בסגנון טוסקני, ברזל, או אלומיניום. לכל חומר יתרונות וחסרונות ויש לבחור אותו על פי המראה שהוא מעניק, תוך התחשבות בתחזוקתו.</p>

פרגולת עץ: הנפוצה ביותר בזכות תחושת החמימות והנעימות שהיא משרה, והשתלבותה ההרמונית בצמחייה שבגינה. סוגי העץ המומלצים לבניית פרגולות הם אורן (שהוא גם הזול ביותר) ועץ גושני, הנהנים מטקסטורה יפה.

פרגולות מתכת ואלומיניום: למבנים אלה עיצוב עדין במיוחד המתאים יותר לפרגולות ביתיות קטנות. הקווים הנקיים בעיצוב הפרגולה מקלים על השתלבותה במראה הבית. פרופילי האלומיניום, מהם הן עשויות, אינם מחייבים תחזוקה שוטפת.

פרגולה מאדני רכבת: עמודי טלפון ואדני רכבת משמשים אף הם לבניית פרגולות. יופיים ניכר במראה הגס המיוחד המאפיין אותם, אך קשה להשיגם באורכים המאפשרים מפתחים גדולים ללא תמיכה.

תחזוקה וטיפול

טיפול ותחזוקה נכונים של פרגולות עץ הם מתכון בטוח לשימורן לאורך שנים. כיום העצים צבועים בחומרים ידידותיים לסביבה, אשר מגנים עליהם מפני פגעי השמש, הרוח והלחות. הם מצמצמים את כמות הסדקים ומעניקים לעץ עמידות. הטיפול בעץ צריך להיעשות בעיקר לפני בוא הקיץ, שכן, השמש, ולא הגשם, היא הגורם העיקרי להתבלות העץ. גם חומרים כמו ברזל ובמבוק דורשים טיפול עונתי, בעיקר באמצעות לכה וצבעים שונים, אולם יש לחשוב מראש כמה אנרגיה מוכנים להשקיע בתחזוקה. לעומת זאת, פרגולות מאלומיניום או מאדני רכבת לא זקוקים לטיפול רב.

כדי לצמצם למינימום את הטיפול הדרוש בפרגולה, אפשר לקרות אותה ברעפים, שמצלים בשמש, מגנים מגשם ואינם זקוקים כמעט לתחזוקה. כאשר מקרים את הפרגולה, חשוב להתקין בצידיה מרזבים, כדי שמי הגשמים לא יישפכו מכל עבר. דרכים נוספות לקרות את הפרגולה הן באמצעות מחצלות קש, יריעות פוליקרבונט (חומר פלסטי דק ושקוף, העמיד בפני חדירת מים), צמחים מטפסים ולוחות זכוכית מחוסמת.



פרגולה עם מוטות מתכת תומכים.

פרגולה עם מוטות מתכת תומכים. "קשתות"

מטפסים וצמחים

חלק גדול מהצמחים המטפסים מתאימים מאוד לכיסוי, קישוט והצלה של פרגולות. אפרת אראל מעצבת גינות במשתלת גבעת ברנר, ממליצה על כמה מטפסים שמתאימים במיוחד לפרגולות:

אלמן הודי: מטפס שמפיץ ריח בשעות הערב ומתאים לכיסוי פרגולות וקירות. הוא בעל עלי כותרת אדומים ההופכים ללבנים, וניתן לגדלו במקומות עם שמש ישירה או עם הצללה חלקית.

בוגונוילאה: בעל יכולת צימוח עזה, המתאפיין בצבעים מרהיבים של כתום ואדום.

מנדוולה: מטפס מרהיב שפורח בצבעים עזים מאוד.

יערה: מטפס המושך פרפרים וניחן בפריחה ריחנית לבנה, המתחלפת לצהוב עם התבגרות הפרח.

 

מתוך: נישה

לעשיית מנוי, לקבלת מגזין מתנה