אומגה 3 בהריון ובהנקה

נטילת אומגה 3 חשובה לנשים הרות ומניקות ומומלצת ע"י גינקולוגים
בחודש שעבר פורסמה בכתב העת "Journal of Perinatal Medicine" החלטת האיגוד הפרינטולוגי (גינקולוגים המומחים להריון ולידה) להמליץ על נטילת אומגה 3 לכלל הנשים ההרות והמיניקות.
החלטה זו נובעת ממחקרים מאוחרים ומהמלצות קודמות של גופים נוספים בארצות הברית ובעולם. ממצאי המחקרים מראים בבירור כי העובר והיילוד צריכים לקבל אספקה נאותה של חומצות שומן ארוכות שרשרת, בכמות שתתמוך בהתפתחותם הקוגניטיבית ובהתפתחות של חדות ראייה אופטימלית. המסקנות הן כי על נשים הרות ומיניקות לכוון להשגת ממוצע צריכה של 200 מ"ג DHA (אחד הרכיבים של אומגה 3) ליום לפחות. ממצא נוסף שעליו מסתמכת ההמלצה הוא שצריכת שמנים עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3 במהלךההריון, מפחיתה את הסיכוי ללידה מוקדמת.
החוקרים ממליצים על הנקה מלאה לתינוקות בריאים שנולדו בזמן, ואם הנקה אינה מתאפשרת ההמלצה היא להשתמש בפורמולה מסוג אומגה 3 המותאמת לתינוקות, ולהמשיך באספקת חומצות השומן האלה גם אחרי גיל חצי שנה.
מרכיב עיקרי בבניית מערכת העצבים
מיכל שיין, דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית של המוצר "אלספה 9 חודשים": "כל אישה הרה ומיניקה צריכה לאכול לפחות שתי מנות דג בשבוע, כלומר לפחות 340 גרם. כך מומלץ בארצות-הברית וגם בישראל, וכך גם פורסם באחרונה בקונצנזוס של הפרינטולוגים. אבל רוב הנשים לא אוכלות דגים, במיוחד בתקופת ההריון, אם בשל בחילות ואם בשל חשש מפני רעלנים ומתכות כבדות בדגים שעלולים לפגוע בהתפתחות העובר. כתוצאה מכך, נוצר חסר תזונתי בקרב נשים רבות בעולם המערבי, ולחסר הזה יש משמעות מיוחדת בתקופת ההריון וההנקה, שבה העובר והתינוק דורשים כמות גדולה של אומגה 3 להתפתחות מערכות שונות בגופם המתפתח".
ההנחיה של האיגוד הפרינטולוגי, המצטרף לאיגודי הבריאות האמריקאי והאירופאי, היא לוודא שכל אישה הרה ומיניקה תצרוך לפחות 200 מ"ג DHA ליום. ושיין מסבירה: "חומצת שומן ייחודית זו, מקבוצת אומגה 3, מהווה רכיב עיקרי בבניית מערכת העצבים (מוח) של העובר והתינוק. כמו כן, ה-DHA נמצא קריטי גם להתפתחות תקינה של ראיית התינוק ולמערכות נוספות".
שמנים ומזונות צמחיים המכילים אומגה 3 הם שמן פשתן, שמן קנולה ואגוזי מלך, אולם אלה אינם מכילים DHA, אלא את חומצת השומן ALA מקבוצת אומגה 3. לדברי שיין, ה-ALA היא מולקולת המוצא לייצור DHA, אך יעילותה לתינוק פחותה בהרבה מזו של ה-DHA. "זו הסיבה לכך שהפרינטולוגים מציינים שצריכת שמנים צמחיים אינה המפתח לאספקת חומצת שומן DHA, הנחוצה להתפתחות העובר והתינוק", מסכמת שיין.
מתוך: מגזין הורים וילדים
לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה