מקודם

הסכם ממון – מה חשוב לדעת? ואיך עושים זאת נכון?

לעשות את זה נכון. צילום: FREEPIK
לעשות את זה נכון. צילום: FREEPIK

מתחתנים? שוקלים עריכת הסכם ממון? הסכם שהוא לא רק לעשירים

88 שיתופים | 132 צפיות

בעת משבר בנישואין, בדיוק כמו פוליסת ביטוח – אין חשוב יותר מהסכם ממון. בהסכם ממון ניתן להסדיר את כל ענייני הרכוש במטרה למנוע סכסוכים ומאבקים משפטיים עתידיים. מתי צריך לערוך הסכם ממון? מה הוא כולל? ואיך מאשרים את הסכם?. עו"ד עמית ורד מסביר את כל מה שכדאי לכם לדעת בנושא.

מה זה הסכם ממון?

הסכם ממון, או כפי שהוא מכונה בז'רגון המשפטי המקצועי: "הסכם יחסי ממון בין בני זוג", הוא חוזה הנערך בכתב בין בני זוג, שנועד להסדיר מראש את מדיניות היחסים הכלכליים ביניהם לעת פקיעת הקשר, ובכך למנוע בעיות של מאבקים ממושכים בערכאות, העלולים לעלות המון כסף.

אין נוסח אחד גנרי וגורף של הסכם ממון המתאים לכל הזוגות, אלא הוא משתנה ומותאם לפי הצרכים האינדיבידואליים של בני הזוג והמטרות שהם הציבו לעצמם. על פי רוב, ההבדלים המהותיים בעריכת הסכמי ממון מקורם בפורמט הרצוי שבו בחרו לעצמם הצדדים (למשל: האם מדובר ביחסי שיתוף, או הפרדה ממונית), וכן בסוג ובהיקף של הנכסים הרלוונטיים (למשל: דירת מגורים, בעלות על עסק, וכו').

לדברי עו"ד עמית ורד, המתמחה בנושא ושערך מאות רבות של הסכמי ממון לזוגות, הסכם ממון מומלץ הוא כזה שיסדיר באופן מפורט, מדויק ומקצועי את מכלול הסוגיות הכלכליות המתאימות לבני הזוג הספציפיים. על ההסכם להיות צופה פני עתיד ולשלב בתוכו התייחסות ופתרונות משפטיים ברורים לכל מיני תרחישים דינאמיים שיכולים לקרות במהלך שנות הנישואין (לדוגמה: קבלת ירושות, מתנות, רכישת דירה, הקמת עסק, ועוד), ולרבות את אלו העלולים להתפתח בין בני הזוג במקרה חלילה של פרידה וגירושין. והכול, על מנת להעניק לשני הצדדים ודאות משפטית.

מתי צריך לעשות הסכם ממון?

לרוב, הסכם ממון עורכים בני זוג לפני מיסוד הקשר (נישואין, או מגורים וחיים משותפים), אך למעשה אפשר לערוך הסכם ממון בכל שלב. אם אתם עומדים להינשא, כדאי מאוד שתערכו את ההסכם על מי מנוחות לפני החתונה (ולא ברגע האחרון!). אבל גם זוג נשוי שלא ערך הסכם ממון טרום הנישואין יכול להחליט בהמשך חיי הנישואין שכעת הגיע הצורך לערוך הסכם ממון לאחר צבירת רכוש, נכסים או ממון.

כמו כן, יש זוגות שמחליטים כי הזמן הנכון לעריכת הסכם ממון דווקא הוא כאשר היחסים מתחילים להתערער ולהיכנס לתוך משבר – הסכם הממון כפעולת מניעה לסכסוכים ומאבקים בסיטואציה של לקראת הפרידה, זאת כדי להביא למצב של ניהול תהליך גירושין (אם יקרה) ברוגע ושלווה ככל האפשר. גם זוגות שאינם מתכוונים להינשא (כולל חד-מיניים) יכולים לערוך ביניהם הסכם ממון.

אם כן, הסוגים הנפוצים של הסכמי ממון בישראל הם:

  1. הסכם ממון טרום נישואין (לפני החתונה).
  2. הסכם ממון לאחר נישואין (לבני זוג נשואים).
  3. הסכם ממון לבני זוג ידועים בציבור (הסכם חיים משותפים).

מה כולל הסכם ממון?

הסכם הממון מחולק על פי רוב לשלושה חלקים מרכזיים:

  1. הרכוש הקיים.
  2. הרכוש העתידי.
  3. הסדרת ענייני חלוקת הרכוש במקרה של סיום הקשר ו/גירושין.

הרכוש הקיים –

בתוך הרכוש הקיים נכנסים: כספים, נכסי נדל"ן, השקעות, מיטלטלין, עסקים וכו' שהושג ונצבר על ידי כל אחד מבני הזוג לפני תקופת הנישואין (או החיים המשותפים). חלוקת הרכוש הקיים במקרה של פרידה מוגדרת בהסכם לפי רצונם האישי של בני הזוג.

במסגרת הסכמי הממון אפשר לפרט באופן ספציפי את הרכוש הקיים שאותו הביא כל אחד מבני הזוג לנישואין ולקבוע שייכות. זאת, ללא תלות במספר שנות הנישואין, ילדים משותפים וכו'. הדרך הטובה ביותר להגן על הרכוש הקיים היא לקחת עורך דין המתמחה בענייני משפחה והסכמי ממון, על מנת שיערוך ויאשר הסכם ממון מותאם אישית לזוג.

הרכוש העתידי – 

הכוונה היא לרכוש אותו יצברו בני הזוג בהמשך, במהלך חיי הנישואין. על פי רוב, בני הזוג מסכימים ביניהם שהרכוש העתידי יהיה שייך לשניהם במשותף באופן שווה ערך של חצי- חצי, למעט מתנות וירושות שקיבל צד מסוים. נוסף על כך, ביכולתו של עורך הדין לענייני הסכמי ממון לקבוע עבור הצדדים חריגים בנוגע לאפיקי השקעה או נכסים מסוימים של בני הזוג, לפי חלוקת סכום ההשקעה של כל אחד מהצדדים ברכוש העתידי.

בני הזוג יכולים לקבוע הסדר שמתאים להם באופן אישי לפי הצרכים שלהם ועורך דין מנוסה ידע כיצד לערוך עבורם את הסכם הממון שיתאים להם באופן אישי וספציפי.

הסדרת חלוקת הרכוש במקרה של סיום הקשר – 

הסכם ממון מתייחס למצבים שבהם הקשר פוקע. כלומר: פרידה, גירושין או פטירה. בני הזוג קובעים בהסכם ממון את כללי היסוד של מדיניות חלוקת הרכוש שנצבר על ידיהם עד לפרידה. ובמלים אחרות, מה "שייך לי", מה  "שייך לך", וכן מה "שייך לשנינו". כמו כן, בהסכמי ממון נהוג לקבוע את הערכאה המשפטית שתדון במקרה של מחלוקות בין שני הצדדים בקשר (בית משפט לענייני משפחה, או בית דין דתי).

יתר על כן, ניתן לקבוע במסגרת הסכם ממון את אופן שערוך הנכסים המשותפים. כלומר, קובעים מראש מי יבצע את ההערכה הכספית של הרכוש המשותף שנצבר על ידי בני הזוג, אופן החלוקה ולוחות הזמנים לפירוק השיתוף, ועוד. בעניין זה חשוב להיוועץ בנושא עם עורך דין המתמחה בעריכת הסכמי ממון שיודע ובקיא במציאת מענה ופתרונות משפטיים באופן שיותאם לכל מקרה, וכולל בתוכו את ההוראות הספציפיות המתאימות, לשביעות רצונם של כל אחד מבני הזוג, וכך למנוע סכסוכים ופרשנויות שונות בעתיד (תקיפת ההסכם).

נישואים הם כרטיס בכיוון אחד | צילום: shutterstock
נישואים הם כרטיס בכיוון אחד | צילום: shutterstock

הסכם ממון לדירת מגורים

דירת מגורים בישראל היא נכס יקר ערך. כיום, רוב הזוגות הצעירים מסתייעים בהוריהם כדי להצליח לממן רכישת דירה, בנוסף ללקיחת משכנתא. אם, לדוגמה, אחד מבני הזוג קנה דירה לפני תחילת ההיכרות, או שיש לו סכום כסף (ולרבות מתנות מההורים) המיועד לשמש לרכישת דירה משותפת (במימון לא שוויוני), אין הוא או היא צריכים לחשוש שזכויותיהם בדירה יפגעו עקב הנישואין.

במצב כזה, בהחלט ניתן ואף מקובל מאוד לערוך הסכם ממון על דירה. במסגרת ההסכם אפשר להגדיר את הדירה כרכוש השייך רק לאותו צד שקנה אותה לפני הנישואין, כלומר, אם יסתיים הקשר, לצד השני לא יהיו שום זכויות בדירה.

לחלופין, אם המדובר בדירה שתירכש ע"י בני הזוג במהלך הנישואין, ניתן לקבוע מראש לגביה מנגנון של זכויות בעלות באופן יחסי, לפי אחוזי המימון של כל צד (כולל כספי מתנת סיוע מההורים וכו').

צוואה ככלי משלים להסכם ממון

כפי שכבר ציינו, הסכם ממון קובע איזה רכוש שייך לכל צד במקרה של פקיעת הקשר. עם זאת, יחד עם הסכם ממון חשוב לערוך גם צוואה. לפי החוק בישראל, אך ורק בדרך של צוואה ניתן לקבוע מי יהיו היורשים החוקיים ואת אופן חלוקת העיזבון במקרה של פטירה חלילה של מי מבני הזוג.

צוואה מאפשרת להסדיר את ענייני חלוקת הרכוש במקרה של אסון. צוואה נערכת באופן אישי עבור כל אחד מבני הזוג ולפי רצונו הפרטי, אך ניתן גם לערוך 'צוואות הדדיות' לבני זוג. אין מניעה משינויים ועריכה מחדש של הצוואה מספר פעמים, אם יש צורך בכך, עקב שינויים עתידיים (למשל: ילדים שנולדו, נכסים חדשים, וכיו"ב).

איך מאשרים הסכם ממון?

על מנת שיהיה להסכם ממון תוקף חוקי חובה לאשר הסכם ממון בפני ערכאה משפטית. כלומר, בבית משפט לענייני משפחה או בבית דין דתי (אצל יהודים – בית הדין הרבני). אם בני הזוג הם לפני חתונה של אפשר לאשר את הסכם הממון בפני נוטריון או רושם הנישואין. זהירות נדרשת! שכן, זוהי דרישה מהותית והסכם שלא אושר באחת מבין הדרכים הללו – לא יהיה תקף. עם זאת, החריג הוא, שלגבי בני זוג שהם ידועים בציבור אין חובה לאשר את הסכם הממון (ודי בחתימת הצדדים עליו).

מדוע כדאי להיעזר בעורך דין הסכם ממון?

מומלץ לערוך הסכם הממון באמצעות עורך דין מקצועי, ולא לחפש קיצורי דרך. ניסוח איכותי של הסכם ממון מונע תקלות, אי בהירות ופרשנויות שונות או מוטעות להסכם, העלולים להביא להתערבויות ולמצבים של תביעות לביטול ההסכם במסגרת ערכאות שיפוטיות. זוכרים את המשפט: "מה שבזול עולה בסוף ביוקר?!"

חשוב מאוד לבחור עורך דין המתמחה בעיקר בדיני משפחה ובאופן ספציפי בהסכמי ממון, כזה הבקיא בכל הניואנסים הקטנים והחמקמקים, עם ניסיון עשיר בניסוח ועריכה של הסכמי ממון רבים. הסכם ממון הוא בהחלט נושא רגיש. מעבר למקצועיות ולכל יתר 'הנתונים היבשים' בבחירה –  המפתח להצלחה היא האישיות של עורך הדין הספציפי. הרי מעל הכול, הכי חשוב לכם, שהקשר לא ייפגע!

לכן, הקפידו לבחור עורך דין קשוב וסבלני, שישאל אתכם שאלות מנחות, ילמד את הרקע שלכם כדי שיוכל לנסח לכם את הסכם הממון הנכון ביותר עבורכם וילווה אתכם באופן אישי וצמוד תהליך. על עורך הדין להבליט למענכם את כל 'האותיות הקטנות' ולסייע לכם להבין מול מה אתם עומדים. קחו עורך דין הסכם ממון שיודע לקחת סיטואציות מורכבות ולהתמודד איתן בתבונה ורגישות.

עורך דין הסכם ממון מוצלח יוכל לחסוך לכם: כסף, ניגוד אינטרסים עתידי ובעיקר להפוך את כל התהליך של הרכבת הסכם הממון לחוויה משותפת ופתוחה, יחד איתכם, למענכם.

עורך דין עמית ורד הוא הבעלים של משרד עורכי דין שפועל מ-1998. המשרד מתמחה בעיקר במקרקעין ומיסוי נדל"ן, וכן בתחום דיני המשפחה, כולל בנישה של עריכת הסכמי ממון. בנוסף, נוטריון ומגשר משפחתי מוסמך.