מטבחי סמל. מעצבות ויקי שדה וסברינה מוהדב. צילום: עודד סמדר
מטבחי סמל. מעצבות ויקי שדה וסברינה מוהדב. צילום: עודד סמדר
88 שיתופים | 132 צפיות

האיים במטבח שהפכו בשנים האחרונות מחלום רחוק לאחד הסטנדרטים המובהקים של הבית המודרני. האי, שבעבר נחשב לתוספת יוקרתית ומעט נדירה, הפך לאחד האלמנטים המבוקשים ביותר בכל תכנון מטבח. יותר ויותר משפחות מגלות שהוא אינו רק משטח עבודה, אלא מרחב חיים שלם: מקום שבו מבשלים, אוכלים, מדברים, מארחים ומבלים. מרכז שמאחד את האנשים יחד ומעניק למטבח משמעות חדשה לגמרי.

מטבחי סמל. מעצבות ויקי שדה וסברינה מוהדב. צילום: עודד סמדר
מטבחי סמל. מעצבות ויקי שדה וסברינה מוהדב. צילום: עודד סמדר

סברינה תותחני, מעצבת מטבחי סמל ומבעלי החברה, מסבירה כי הפופולריות של האי קשורה ישירות לשינוי שחולל המטבח בחיי הבית: “האי הוא האלמנט המבוקש ביותר בתכנון מטבחים. הלקוח תמיד מחפש אי. המטבח הפך להיות המרכז של הבית והאי הוא מרכז האירוח. הוא מייצר הפרדה בין חללים, מאפשר אירוח יומיומי, ומאפשר לנו להיות חלק מהאירוע תוך כדי הכנת האוכל, כיבוד או ארוחה. גם כשמכינים את האוכל, המבשל לא מנותק — הוא מול האורחים או בני המשפחה”. לדבריה, במקרים רבים, בעיקר בדירות קטנות, האי אף מחליף לחלוטין את פינת האוכל, ומאפשר לחסוך מקום מבלי לוותר על תחושת אירוח חגיגית ונוחה.

"האי העכשווי הוא כבר הרבה יותר מפריט פונקציונלי. הוא רהיט פיסולי שמגדיר את החלל ויוצר אמירה עיצובית ברורה. מעצבים רבים בוחרים ליצור איים שהם אובייקטים אדריכליים — בעלי נפחים גדולים, שיפועים, קימורים, שילובי חומרים והתייחסות מדויקת לפרופורציות. שימוש בחומרים טבעיים כמו אבן, עץ שעבר השחמה בתנור, מתכות או אלומיניום בעל טקסטורה משתנה, מוסיף לאי נראות אותנטית, עשירה ויוקרתית. דווקא חומרים שאינם אחידים יוצרים תחושת עומק, חיים ורכות בתוך חלל המטבח" אומרת תותחני.

מטבחי סמל. מעצבות ויקי שדה וסברינה מוהדב. צילום: עודד סמדר
מטבחי סמל. מעצבות ויקי שדה וסברינה מוהדב. צילום: עודד סמדר

לאורך השנים האיים הפכו גדולים הרבה יותר. הם כבר לא מסתפקים במשטח עליון, אלא משלבים כיור, כיריים, אזור לישיבה, משטחי עבודה ואחסון רחב — ממש תחנת בישול וביתיות אחת. ישנם איים שמגיעים גם לאורך של שבעה מטרים, והם מחליפים לחלוטין את שולחן האוכל כמקום המרכזי שבו המשפחה מתכנסת. כאשר החלל מאפשר זאת, עדיף לתכנן ישיבה פרונטלית — אחד מול השני — שמקדמת שיח ישיר וחוויה זורמת ולא ישיבה בשורה שיוצרת ריחוק בין היושבים.

Laminam. האי כמוקד מרכזי. צילום: יח"צ
Laminam. האי כמוקד מרכזי. צילום: יח"צ

לצד הגודל, גם בחירת המשטח הפכה למשמעותית במיוחד. גל נרדי, סמנכ״לית השיווק של LAMINAM ישראל, מציינת כי משטחי גרניט פורצלן הם מהמדויקים והעמידים ביותר: עמידים בחום, אינם סופגים, לא נשרטים ואפשר לעבוד עליהם ללא חשש. “מבחינה עיצובית הגוונים הפופולריים בישראל הם צבעי תבלין, חול וקפה — גוונים שמשתלבים נפלא עם מטבחים מודרניים ושקטים”, היא מוסיפה. במקרים רבים האי הוא האלמנט שזוכה לצבעוניות אחרת או למשטח בעל אמירה דרמטית, במיוחד כאשר שאר המטבח מעוצב בגוונים רגועים.

Laminam. האי כמוקד משפחתי. צילום: יח"צ
Laminam. האי כמוקד משפחתי. צילום: יח"צ

עוד אומרת נרדי "במקביל לכניסת החומרים הטבעיים, נכנסה גם מגמה של ריכוך הקווים. יותר ויותר איים מעוצבים עם פינות מעוגלות וצורות אובליות, שמעניקות תחושה חמימה ופחות חד-פינתית. המראה המעוגל מתכתב עם הריהוט העגול שנכנס לבתים בשנים האחרונות ועם הנטייה לעיצוב רך, זורם ומאיר פנים".

egger – אקו פורניר. צילום: יח"צ
egger – אקו פורניר. צילום: יח"צ

גם הבחירה באקו-פורניר  מבית EGGER  הפכה לחשובה בענף המטבחים. כפיר אביגד , מנכ"ל D-box, מפיצת Egger בישראל, מסביר כי מדובר בחומר שדומה במראהו לעץ טבעי, אך בעל עמידות גבוהה בהרבה, יציבות ואפס רגישות ללחות או לשינויים בלחות ובטמפרטורה. השימוש בו באי מאפשר לקבל מראה חם ועשיר, ללא צורך בתחזוקה מורכבת וללא הסיכון של שחיקה או שינוי גוון. זהו פתרון שמעניק תחושת טבעיות מעודנת ויוקרתית, ומתאים במיוחד למטבחים שבהם האי הוא הנוכחות המרכזית.

EGGER, אקו פורניר. האי הכוכב של המטבח. צילום: יח"צ
EGGER, אקו פורניר. האי הכוכב של המטבח. צילום: יח"צ

עם כל יתרונותיו, חשוב לזכור שהאי אינו מתאים לכל חלל. במטבחים קטנים מדי, דחיסת אי עלולה דווקא להדגיש את הצפיפות ולפגוע בתנועה. במקרים כאלה מומלץ לבחור דלפק קטן, פינה מתקפלת או שולחן אוכל קומפקטי. מנגד, כאשר החלל מרווח במיוחד, ניתן אף לשלב שני איים מקבילים — אחד לבישול ואחד לישיבה — או לתכנן חלוקה לאי חלבי ובשרי למשפחות שומרות כשרות.