"אבא, למה אמא תמיד אומרת שאתה לא אוהב אותנו?"
מהו "ניכור הורי", כיצד הוא משפיע על ההורים ובפרט על הילדים, ומדוע חשוב להתמודד עם התופעה האיומה הזו במהירות האפשרית
"אבא, למה אמא תמיד אומרת שאתה לא אוהב אותנו?", שאלה מיכל בת השמונה את אביה, דמעות מציפות את עיניה. דני, אביה של מיכל, הרגיש כאילו סכין ננעצה בליבו. זו הייתה השאלה שחשש ממנה מאז שהוא ורונית, אשתו לשעבר, החליטו להתגרש לפני שנה.
סיפורם של מיכל, דני ורונית הוא רק אחד מני רבים המדגימים את המורכבות הרגשית והמשפטית של גירושין כאשר ילדים מעורבים. כמו גשר שקרס, הגירושין מותירים לעיתים קרובות את הילדים תלויים באוויר, מנסים נואשות למצוא אחיזה בין שני העולמות שנפרדו.
ניכור הורי, כמו רעל המחלחל לאיטו, מתגנב אל תוך מערכות היחסים המשפחתיות. במקרה של מיכל, המילים והמעשים של אמה החלו לטפטף ספקות לגבי אהבתו של אביה, יוצרים סדק שהולך ומתרחב בקשר ביניהם. דני, מצדו, מצא את עצמו נאבק לא רק על זמן איכות עם בתו, אלא גם על מקומו בליבה.
כיצד משפיעה דינמיקה מורכבת זו על הליכי הגירושין? במקרה של דני ורונית, הניכור ההורי הפך את המשא ומתן על הסדרי הראייה והמזונות לשדה קרב רגשי ומשפטי. עורכת הדין של דני טענה כי יש להרחיב את זמני השהות שלו עם מיכל כדי לחזק את הקשר ביניהם, בעוד הצד של רונית התנגד בטענה שמיכל "אינה מרגישה בנוח" עם אביה.
אך מעבר לסעיפים המשפטיים והסכומים הכספיים, עומדת שאלה מהותית: כיצד מגנים על ילדה כמו מיכל מפני הנזק הרגשי ארוך הטווח של ניכור הורי? כיצד מבטיחים שהיא תוכל לאהוב ולהיות נאהבת על ידי שני הוריה, גם כאשר הם כבר אינם אוהבים זה את זה?
אך מהו בכלל "ניכור הורי?". לדברי עו"ד אביב הראל, מומחה לדיני משפחה, ניכור הורי היא, ככל הנראה, התופעה "העצובה ביותר בתיקי משפחה".
"התופעה הזו", הוא אומר, "מתייחסת למצב שילד או ילדה לא רוצים לקיים קשר עם הורה מסוים, סונטים בו ומדברים אליו בצורה מחפירה או במקרים אותו. בשיא השיאים לא מוכנים להיפגש איתו. זהו מצב חמור מאוד שכדאי מאוד שזוגות לא יאפשרו לו לקרות".
מי ישמיע את "קול הילד" במצב של ניכור הורי?
עו"ד הראל: "ראשית זוהי פונקציה של גיל. כמובן מדובר פה על גילאים שכבר ילדים יכולים להתבטא ולומר מה הם חושבים ומה הם רוצים. במקרים של ניכור הורי יש תמיד הורה שגורם לסיטואציה הזאת. מה שחשוב הוא הסימנים המקדימים, כי לא כל דבר הוא ניכור הורי. כלומר, אם ילד לא רוצה כרגע לדבר עם אחד ההורים כי הוא עסוק במשהו אחר, זה לא ניכור הורי".
אז מתי כן נקבע שמדובר בניכור הורי?
עו"ד הראל: "אם ילד מאוכזב או כועס בגלל מתנה שרצה ולא קיבל לא הייתי קורא לזה ניכור הורי. אך אם מסתבר שהילד או הילדה פונים לאחד ההורים ומסתבר שהוא מעורב עד צוואר בתוך התיק המשפטי, בקיא בשמות המעורבים בתיק וכן הלאה, כלומר יודע דברים שילד לא צריך לדעת. ניתן בהחלט לבחון את הידע של הילד על מנת לגשש בעניין הניכור ההורי. ילד, נניח בן 7 או בן 8, לא צריך לדעת על מה בדיוק רבים או על מה מתווכחים או אפילו את שמות עורכי הדין. ברגע שילד יודע את הדברים הללו זה כבר סימן מקדים. יכול להיות שהילד שומע בבית שיחות, אבל גם יכול להיות שמישהו מכניס אותו לעניין הזה, מישהו שותך בתוכו את המידע הזה כדי לעשות בו שימוש. מי שעושה כזה דבר, ולא משנה אם זה האמא או האבא, זה ממש לא אחראי. מי שנפגע מכל העניין הזה זה הילד עצמו".
ביהמ"ש יודע להתמודד עם מצבים של ניכור הורי?
עו"ד הראל: "בהחלט כן. לביהמ"ש יש ארגז שלם של כלים להשתמש בהם כדי לפתור את הבעיות הללו וגם על מנת 'לרסן' את ההורה המסית, לגרום לו לחדול מהדרך הנלוזה הזו. כי הפגיעה היא משמעותית וקשה".
לדברי עו"ד הראל יש הבדל בין איך שביהמ"ש יתייחס לניכור הורי עם ילדים קטנים או עם בוגרים יותר. "ביהמ"ש", הוא אומר, "בסופו של דבר מקבל חוות דעת מקצועיות של אנשי מקצוע שהוא ממנה לצורך העניין. אנשים שמתמחים רק בתחום הזה ומגישים חוות דעת מאוד מפורטות לביהמ"ש וביהמ"ש כמובן הופך כל אבן בחוות הדעת הללו בטרם הוא מוציא את מסקנותיו".
במקרה של הורה שאכן מסית נגד הצד השני, עומדות בפני בית המשפט סנקציות שהוא יכול להטיל. "לביהמ"ש יש ארגז כלים שבו הוא יכול להשתמש", אומר עו"ד הראל. "למשל, בשלב הראשון – חידושי קשר. הוא יכול לכפות על ההורה המסית לגרום לילד להיפגש עם ההורה האחר. בשלב מתקדם יותר, ניתן לנקוט גם בכל מיני סנקציות כלכליות, החל מקנסות, דרך עיקולים ואף סנקציות חריפות יותר, שרצוי לא להגיע לשם".
עורך הדין אביב הראל רכש ניסיון עשיר בניהול וליווי סכסוכי גירושין, בהם נדרש ידע וניסיון רב בכל הקשור באיזון משאבים בין בני זוג הנמצאים בהליך גירושין. כאשר בני זוג נמצאים בהליך גירושין ואחד מהם לא עבד, ובן הזוג השני בנה במהלך השנים קריירה משגשגת, יש לעמוד את שווי נכסי הקריירה, ולבצע איזון משאבים וחלוקת הרכוש באופן שווה בין הצדדים.
ליצירת קשר עם עו"ד אביב הראל:
אתר: https://www.avivharel.co.il/
טלפון: 03-6950595
avivharel.lawoffice@gmail.com
כתובת: רחוב היצירה 3 קומה 12, רמת גן