שנה ל-METOO: האם משהו השתנה?

מהציוץ של אליסה מילאנו שהתחיל את הכל דרך מעצרו של הארווי וינשטיין ועד מינויו של ברט קוואנו לשופט בבית המשפט העליון: ככה נראתה מהפכת metoo. סיכום שנה בתמונות

88 שיתופים | 132 צפיות

 

שנה עברה מאז צויץ לראשונה ההאשטאג METOO שהתחיל מהפכה עולמית הקוראת לשים קץ לפגיעות מיניות ולהפסיק את מעטה ההשתקה שליווה אותן. שנה שכללה הפגנות, חשיפה של מאות אלפי נפגעות וגם נפגעים ברחבי העולם, מחאות הוליוודיות וגם לא מעט סטירות לחי מצלצלות. הכנו סיכום שנה עם כל האירועים החשובים שינסו לעזור לכן לענות על השאלה האם הצלחנו להשיג את המטרה?
דבר אחד בטוח: הגלגל כבר לא יחזור לאחור. אנחנו לא נוותר.

ילדה מפגינה בהפגנת Women's March בלוס אנג'לס | צילום: Gettyimages
ילדה מפגינה בהפגנת Women's March בלוס אנג'לס | צילום: Gettyimages

 

אליסה מילאנו מעלה ציוץ שמציע לכל מי שעברה הטרדה או תקיפה מינית לרשום "me too" בשורת הסטטוס שלה | צילום מסך מטוויטר

1. שבועיים אחרי פרסום תחקיר על פשעי המין של המפיק ההוליוודי הארווי וינשטיין, השחקנית בת ה-46 אליסה מילאנו מעלה ציוץ, שמציע לכל מי שעברה הטרדה או תקיפה מינית לרשום "me too" בשורת הסטטוס שלה. מילאנו מכירה את הביטוי מארגון "me too" שהקימה האקטיביסטית טראנה בורק כבר ב-2006, ובציוץ הויראלי שלה, היא מצליחה להחיות מחדש את התנועה, ולהפוך אותה לתופעה עולמית.


2. השחקנית רוז מק'גואן מאחדת כוחות עם יוזמת metoo, טראנה בורק, בוועידת הנשים בדטרויט, כשהן מבהירות כי את המהפכה הזו אי אפשר להפסיק. בחודש האחרון, חשבון הטוויטר של מק'גואן הושעה למשך 12 שעות משום שצייצה שהארווי וינשטיין אנס אותה ואולפני אמאזון ביטלו פרויקט שלה, אחרי שהתלוננה. את הזעם שלה, מק'גואן מפנה ליצירת סדרה חדשה, "האזרחית רוז", שתתאר את מאבקה בתקיפות מיניות.

3.בעיצומו של דיון על קמפיין metoo במהדורת החדשות ערוץ 10, אשרת קוטלר מספרת למגישה, תמר איש שלום, כיצד לפני 25 שנה קיבלה הצעה מגונה ממנכ"ל קשת דאז, אלכס גלעדי. קוטלר, ככל הנראה, לא תכננה לספר על הארוע והחליטה על זה בספונטניות באותו הרגע. "מה שאני עומדת להגיד לך עכשיו קשה, ולכן זה קשה לכל כך הרבה נשים לצאת עם הסיפור הזה", אומרת קוטלר. שלושה ימים לאחר מכן, העיתונאית נרי ליבנה מספרת שגם היא הוטרדה על ידי גלעדי. מאוחר יותר העיתונאית דנה ווייס מספרת על הטרדה מינית מצידו של העיתונאי גבי גזית. בהמשך השנה עוד ישראליות חושפות האשמות על הטרדות מיניות: לאחרונה פורסמו בתקשורת האשמות כאלו כנגד מנכ"ל פוקס, הראל ויזל, על שהטריד עובדות, ומוקדם יותר השנה העיתונאית הוותיקה סילבי קשת טענה כי טומי לפיד ניסה לאנוס אותה בשנת 1963.  התוצאות: גלעדי השעה עצמו כנשיא "קשת" והגיש תביעת דיבה כנגד קוטלר וליבנה וגזית השעה עצמו משידור ברדיו. הראל ויזל עדין עומד בראש קבוצת פוקס ודוחה מכל וכל את הטענות כנגדו. 

4. אחרי שצצות האשמות על הטרדות מיניות שלואי ביצע בקומיקאיות, האשמות שהושתקו לאורך השנים – המחיר הפומבי הראשון של metoo נגבה, ואולמות הקולנוע שסי קיי תכנן למלא נותרים ריקים. המחיר התקדימי הבא שנחשף אליו, הוא כאשר יחשפו התקיפות המיניות של קווין ספייסי, שיודח מהסדרה "בית הקלפים" וסרט בכיכובו יצולם שוב עם שחקן אחר. הוליווד, לראשונה, מדגימה כיצד הדברים לא עוברים לסדר היום הרגיל.


5. התלונות שנערמות נגד הגברים החזקים בהוליווד מוציאות את הנשים מהבתים, בהפגנה המוקדשת ל"ניצולות metoo", בלוס אנג'לס. מארגנת ההפגנה היא טראנה בורק, ופניהם של וינשטיין, ספייסי, לואי סי קיי, ודונלד טראמפ, מופיעים על השלטים הזועמים.


6. "איש השנה" של מגזין טיים, הן בעצם נשים הזוכות לכותרת "שוברות השתיקה", בשער עוצמתי שעליו מתנוססות טראנה בורק, השחקנית אשלי ג'אד, טיילור סוויפט, ושלש אקטיביסטיות נוספות: אדאמה איווי, איזבלה פסקואל וסוזן פאולר. לצדן מצולמת יד של אישה אלמונית, ללא פנים, כדי להזכיר שנשים רבות סביב העולם עדיין מפחדות להתלונן על תקיפה מינית.


7. הסיפור "איש חתול", מאת הסופרת כריסטין רפוניאן, מתפרסם במגזין ה"ניו יורקר" והופך לדיון בוער ותופעה ויראלית. כולם מדברים על הסיפור, התמים לכאורה, על דייט גרוע בין גבר מבוגר ובחורה צעירה, שמסתיים בסקס מאכזב ובהשפלה – ופותח שיח חדש על חוקים בלתי כתובים ועל אמנה חדשה בין גברים ונשים. הסיפור הופך לרלוונטי במיוחד, אחרי שנחשפת תלונה על הקומיקאי עזיז אנסארי, שעד כה זוהה כמזדהה עם מאבק הנשים – ולפתע, הופך לנער הפוסטר של דושבגיות.


8. הוליווד מתייצבת לטקס הזוהר של ה"הגולדן גלוב" בשחור – אמירה אופנתית ואידאולוגית יוצאת דופן, המבהירה כי לחגוג בצבעים תוססים, שעה שהאשמות הולכות ונערמות, יהיה פשוט לא לעניין. הזדהות עם נשים נשמעת מעל הבמה ובראיונות, ובולטת בנוכחותה מריל סטריפ בשמלה שחורה, שיש האומרים כי "קופצת על הסוס" כעת, אחרי שבמשך שנים הייתה חלק ממערך ההגנה על מי שהיה חברה, הארווי וינשטיין.
שיא הערב הוא נאום של אופרה וינפרי, שמקבלת פרס על מפעל חיים, ומקדישה אותו לכל אותן נשים שקולן לא נשמע. "זה לא רק סיפור שמשפיע על תעשיית הבידור. זה סיפור שמתעלה על כל תרבות, מיקום גיאוגרפי, גזע, דת, פוליטיקה או מקום עבודה", אומרת אופרה.

9. איש התקשורת אסף הראל מעלה באתר "הארץ" מונולוג בו הוא מספר לצופיו כיצד הוטרד מינית על ידי מי שהיה המורה שלו כילד בבית הספר לאמנויות "תלמה ילין", המנצח מנחם נובהויז, וכי הוא משוכנע שאינו היחיד. הוא קורא לצופיו לחשוף גם הם את האמת, ועד מהרה עולים לא מעט פוסטים ברשת מתלמידים לשעבר של נובהויז שנפגעו ממנו, ונשאו את הבושה שנים. אין משמעות משפטית לתלונות אלו, כי חלה עליהן התיישנות – אבל הסרת מחסום הבושה מתקיפות מיניות כלפי בנים וגברים, היא תקדימית. ב-1 לפברואר מתפרסמת כתבה ב"מאקו" על מערכות יחסים של המורה בועז ארד ב"תלמה ילין", עם תלמידות – וביום פרסום הכתבה, ארד נמצא מת בדירתו, לאחר שתלה את עצמו.


10. לארי נסאר, רופא נבחרת ההתעמלות האמריקאית, נמצא אשם בתקיפה מינית של למעלה ממאה נשים וילדות, ונשלח לכלא ל-60 שנה. על אף שנסאר הודה באשמה, בית המשפט החליט לאפשר לקרבנותיו להעיד במהלך שטילטל את העולם. בתמונה הזו נראית המתעמלת גוון אנדרסון כשהיא כמעט נשברת בעדותה, המתארת את מה שנסאר עולל לה לאורך השנים – בעודו יושב ומקשיב.


11. יותר ממיליון נשים וגברים צועדים ב"צעדת הנשים" השנייה בניו יורק, המתקיימת ביום השנה להשבעתו של טראמפ לנשיאות ארצות הברית. השלטים קושרים קשר ישיר בין הצורך של נשים להתקומם, לבין מי שיושב בבית הלבן, ושרק לא מזמן הסית לתקוף נשים באיבר המין שלהן.


12. ביום ה"נאום לאומה" של דונלד טראמפ, חברות הקונגרס והסנאט מהמפלגה הדמוקרטית מחליטות להגיע לעבודה לבושות בשחור, לאות הזדהות עם מחאת METOO.


13. בטקס האוסקר השנה מותר ללבוש צבעים, אבל יישור הקן של הטקס עם גלובוס הזהב ניכר בהחלט, כאשר על הבמה עולות שלוש מהמתלוננות הבולטות נגד הארווי וינשטיין – סלמה הייק, אשלי ג'אד ואנאבלה סו'רה. במאמר שפורסם לפני הטקס, הייק חשפה ב"ניו יורק טיימס" כיצד הארווי וינשטיין איים עליה ברצח אם לא תתמסר אליו, עם הכותרת "הארווי וינשטיין הוא גם המפלצת שלי".


14. זה נגמר: אחרי חצי שנה של הסתתרות, וניסיונות "לקנות" את המתלוננות נגדו ולמנוע ממידע לצאת – הארווי וינשטיין מודה בתבוסתו ומסגיר עצמו לידי המשטרה. ההאשמות שבהן הוא מואשם הן פחותות בהרבה ממה שכבר נחשף בתקשורת, ובימים אלה הוא מצפה למשפטו במעצר בית.


15. ביל קוסבי הולך לכלא – אחרי שהורשע בשלושה מקרי תקיפה מינית וסימום קרבנותיו, בית המשפט גוזר על הקומקאי בן ה-81 בין שלוש ל-10 שנים של ריצוי מאסר בפועל, והוא מובל לתאו על ידי המשטרה. על פי פרסומים ועדויות, קוסבי ביצע למעשה מעל 50 מקרי אונס, אבל רק על השלושה האחרונים עוד לא חלה התיישנות.


16. העולם כולו צופה בעדותה של ד"ר כריסטין פורד, המספרת כיצד המועמד לשיפוט בבית המשפט העליון, ברט קוואנו, תקף אותה מינית לפני שנים, וצילק אותה לכל חייה. פורד מחליטה לעמוד בפני וועדת הסנאט עם סיפורה, כשבחוץ אלפי מפגינות תומכות בה ובמאבקה, ומנגד אחרים מאשימים אותה בניסיון לסכל מינוי של טראמפ, מטעמים פוליטיים.

17. התלונות לא עזרו, גם לא כשנשים נוספות חושפות שקוואנו הטריד ותקף אותן מינית – קוואנו מושבע לתפקיד שופט בבית המשפט העליון, כשלצדו דונלד טראמפ המרוצה, שתמך בו לאורך כל הדרך, ואף לעג פומבית לד"ר פורד על פרטים שאינה זוכרת מהתקיפה ועל כך שלא התלוננה בזמן אמת. בתגובה נולד האשטג חדש: WhyIDidntReport# או בעברית: #לאהתלוננתי, שבעזרתו אלפי נשים חשפו את הסיבות בגללן לא התלוננו על פגיעה מינית. באמריקה מחאת הנשים והמושכים בחוטים מגיעים לנקודת התנגשות בלתי נמנעת, ויותר ויותר נשמעת הסברה כי הנושא המגדרי, הוא שיוביל את מערכת הבחירות הבאה לנשיאות ארצות הברית.