7 טיפים להתמודדות עם קשיי ההורות בעולם שירד מהפסים

איור: GettyImages
איור: GettyImages

סופר נני, מיכל ינאי, שר פיטנס ועוד מומחיות יעזרו לכן לצלוח את התקופה הזאת במינימום דמעות, שלך ושל הילדים

88 שיתופים | 132 צפיות

1. מיכל דליות, מרכז מיכל דליות להכשרת יועצות משפחה:

"סיום הסגר מגיע אחרי חודשים של בלבול, חרדה, יציאה מהשגרה, אי ודאות קיומית ולחץ. הרבה לחץ. ובתוך כל זה, חיים ילדינו. ילדים הם צופים מצוינים ופרשנים גרועים. הם רואים ושומעים הכל. את ההתלחשויות של הוריהם, את החרדות של סבתא וסבא, את השיחות שנקטעות כשהם נכנסים לחדר, את הבכי של אימא ואבא, את החדשות, את הכעס, את ביטול הטיולים וימי ההולדת, את המקרר שמתרוקן ואת מגירת הממתקים שלא מתמלאת שוב. הם רואים ושומעים ומנסים להבין מה קורה כאן. חובתנו לתת להם הסבר, כי אם אנחנו לא ניתן להם תשובות מכבדות ומסבירות – הם ייתנו לעצמם תשובות שיבואו מתוך ההיגיון שלהם, של ילדים צעירים, והן תמיד יהיו מפחידות יותר מאשר התשובות שאנחנו ניתן להם. במצב הכלכלי והרגשי הקשה שעובר עלינו, יש להגיד לילדים את האמת, בהתאמה לגילם. אין צורך להפחיד אותם עם אמירות כמו 'אנחנו עלולים לאבד את הבית אם לא נשלם משכנתה', אבל בהחלט יש לתת להם הסבר לשינויים שהם חווים. למשל, בעזרת הסבר כמו 'אימא/אבא לא עובדים ולכן יש לנו פחות כסף, אז את מה שיש נשמור לדברים חשובים ממש ונבטל בזבוזים כמו מסעדות, טיולים, חופשה, מתנות וממתקים'.

לצערי, כיום הורים רבים חושבים שהם מגנים על הילדים בכך שהם מרחמים עליהם ולא מסבירים להם את המציאות – וזו טעות מרה וחמורה. הילדים קולטים וזה מפחיד אותם, ומה שירגיע אותם זה אם אנחנו ניתן להם מענה והסבר. ילדים לא מגיבים למציאות – כי הם צעירים ואינם מבינים את החיים עדיין – אלא מגיבים להוריהם. לכן אני מעודדת אתכם ההורים להיות אופטימיים, אמיצים ומאמינים בעצמכם וביכולת של ילדיכם להתמודד עם המידע המבוקר וההכרחי שתעבירו להם".

2. ד"ר מאיה רוזמן, תזונאית קלינית, מחברת ספר הילדים "מלפה־פון וגיבורי העל":

"הילדים לא מוכנים לאכול ירקות ומסכימים לאכול רק כריך עם שוקולד? אפשר לגרום לילדים לרצות לאכול ירקות בדרכים יצירתיות ולספר להם על גיבורי העל הקטנים שמתחבאים במאכלים הבריאים. למשל, ליקו הליקופן שמתחבא בעגבנייה ונלחם ברעים והמזיקים שנמצאים בחטיפים ובממתקים; סיה הזריזה (או בשמה המוכר יותר ויטמין C), שמגרשת מחלות מהגוף ומתחבאת בגמבה אדומה; בוני חלבוני שמאפשרת לנו לגדול והיא מתחבאת בביצה, וסיד החזק שבונה לנו את העצמות בעזרת סידן".

3. מיכל ינאי, שחקנית ויזמית האפליקציה My Medi לתרגול מדיטציה לכל המשפחה:

"כשמתחילים לתרגל מדיטציות בגיל צעיר, רוכשים כלים להתמודדויות שונות והילדים לומדים להכיר את התחושות והמחשבות שלהם ולבחור איך להתייחס אליהם. מדיטציה מסייעת להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז ומשפרת את איכות השינה, ותורמת להעלאת תחושת הביטחון והערך העצמי, למציאת אושר פנימי שלא תלוי בדבר, לשיפור מצב הרוח ולהפחתת מתחים וחרדות. ללמד ילדים לעצור, להתמקד ופשוט לנשום – זו יכולה להיות אחת המתנות הגדולות שתעניקו להם".

4. הילדים משגעים אותך שבא להם פנקייק? החליפי את הקמח הלבן בקמח כוסמין, ככה הם יאכלו בריא ויפסיקו לאכול לך את הראש

5. רביטל ויטלזון, אושיית רשת, סטנדאפיסטית, מובילת קמפיין טיטולים פרימיום ואימא לחמישה:

"יש לי שני טיפים לאימהות עייפות: 1) בטרייה מלאה: קודם כל הנייד של אימא. אף על פי שקנית 400 מטענים, יש רק אחד שיש לו כבל וגם חיבור לשקע – והוא שלך. על כן הביטי בילדים במבט שמשדר "פנייתכם חשובה לנו" והטעיני את שלך. לאבא אגב אין צורך לדאוג, הוא מטעין במכונית, שהרי הוא נחשב עובד חיוני. 2) בטן מלאה: מנפי את המצב, כי לעשרה אנשים שיכולים להתקהל סביבך ממש לא אכפת מלוק הקורונה החדש שלך. שנאמר: 'אין ילד רע – יש ילד שאימא שלו רעבה', אז תאכלי משהו!".

6. דנה רגב, מאמנת לחשיבה יזמית והתפתחות אישית מוסמכת מכון אדלר:

"איך צולחים את התקופה הזאת בשפיות ובנעימים? מיומנות חשובה של העידן החדש היא היכולת להיות מחוברים לרצונות שלנו ולעצמנו, ואת המיומנות הזאת כדאי לטפח גם אצל הילדים. חשוב לאפשר לילדים להתנסות בעצמם בדברים מבלי להתערב, לבקר או לשפוט. משעמם להם? לא נורא, זה זמן נפלא לפיתוח יצירתיות ודמיון. מומלץ לפתוח את היום בסידור המיטה וחלוקה במטלות השונות – ניקיון, בישול וטיפול בכלב, כאשר בכל יום יש גם שעת לימוד והעשרה עם אחד ההורים. הילדים מרגישים הכל והדבר האחרון שאנחנו רוצים הוא שירגישו שבזמן שאימא איתם היא סובלת, לכן חשוב לשלב בלו"ז דברים שההורים אוהבים לעשות, למשל, תראי עם הילדים סרט שגם את אוהבת".

7. שר סנדה, מייסדת שר פיטנס, מנטורית ומאמנת כושר בינלאומית:

"פעילות ספורטיבית קבועה בקרב ילדים, חשובה לא פחות מאצל מבוגרים. בעת פעילות גופנית משתחררים אנדרופינים שמביאים להרגשה טובה, ולכן במיוחד בימים אלה שהילדים חשים באווירת הלחץ סביב, לפעילות הגופנית יש יכולת להשכיח מהם את המתרחש ולרומם את מצב רוחם. אפשר לשלב את הילדים באימון הזום היומי של ההורים ולבצע יחד את הפעילות הגופנית, דרך נפלאה להתקרב לילדים ולהעניק להם ביטחון.

אם זה לא מתאפשר, חשוב ליישם לוח זמנים קבוע בו תופיע כל יום פעילות אחרת מגוונת, באזור בטיחותי בבית. רשמו מראש מהו הציוד הנדרש, למשל כדורים רכים או חבלים צבעוניים, כי יצירת גירוי פיזי ושכלי תעודד את הילדים לקחת חלק בפעילות. קראו לפעילות בשם של משחק ובכל יום שחקו במשחק אחר, לדוגמה שעת סיפור מלווה בכושר: המציאו סיפור משלכם ובחרו מילת מפתח שתחזור על עצמה פעמים רבות בסיפור. למשל בכל פעם שהילדים שומעים את המילה 'תות' עליהם לקפוץ לגובה. למתקדמים – אפשר לשלב כמה מילים שונות, למשל, כששומעים את המילה 'מפתח' צריך לרוץ, ולמשמע המילה 'שקט' צריך להישכב על הרצפה. הקפידו להימנע מביצוע הפעילות סמוך לשעת השינה כדי לא לעורר מדי את הילדים".