10 מחלות ילדים נפוצות – חלק ב'

שלשולים והקאות, הצטננות ודלקות אוזניים הם רק חלק מהתחלואים הנפוצים בקרב ילדים. איך מזהים אותם, מתי פונים לרופא ואיך מטפלים ומונעים בעזרת הרפואה המערבית והרפואה הסינית? – חלק ב'

88 שיתופים | 132 צפיות

לחלק א' של הכתבה>>

5. תולעים

זיהוי: מתברר שתולעים היא הבעיה השכיחה ביותר בארץ ובעולם. התולעים בארץ הן תולעי סיכה קטנות ולבנות, המטיילות באזור פי הטבעת בעיקר בשעות הלילה ויוצרות גירוד ואי שקט.

סכנות: מלבד אי נעימות, אין סכנה של ממש בתולעים. אצל בנות התולעים עלולות לעבור מפי הטבעת לנרתיק.

טיפול ומניעה: הדרך הטובה ביותר למנוע תולעים היא הקפדה על היגיינה. ההדבקה היא רק דרך מגע – ילד שיצא מהשירותים ולא שטף ידיים, נגע בידית הדלת והשאיר עליה ביצים של תולעים. אחריו נגע בידית ילד אחר שהכניס יד לפה, והופ – התולעת כבר במעי. אף על פי שהתולעים שכיחות בקרב כל האוכלוסייה, הבעיה פחות מדווחת. כמו במקרה של כינים, מומלץ לעדכן את צוות הגן ואת ההורים שיש מקרה של תולעים, כדי שיבדקו את הילדים. הטיפול המוכר הוא תרופת ורמוקס: מנה אחת ביום הראשון ומנה שנייה לאחר שבועיים. אין צורך שכל המשפחה תיקח את התרופה.

מתי פונים לטיפול רפואי: לצורך קבלת ורמוקס.

ההיבט הסיני: טיפול טבעי נגד תולעים מתבסס על אכילת שום, המבריח את התולעים. הבעיה שטיפול כזה דורש אכילת שום או לקיחת תמציות שום באופן יומיומי, במשך כשלושה שבועות עד חודש.

6. פריחה

זיהוי: פריחה היא סימנים אדומים על העור. יש לשים לב אם זוהי פריחה מקומית, שהיא לרוב ביטוי של אלרגיה, או פריחה מתפשטת, המהווה תסמין למחלה אחרת.

סכנות: פריחה עלולה להיות תסמין של מחלה חמורה יותר כמו דלקת קרום המוח.

טיפול ומניעה: אי אפשר למנוע פריחה, אבל אפשר להרגיע פריחה וגרד בעור בעזרת משחה מרגיעה.

מתי פונים לטיפול רפואי: אם הפריחה מתפשטת מעבר לאזור ספציפי בגוף ומלווה בחום ובתחושה כללית רעה, יש לפנות לרופא.

ההיבט הסיני: אפשר לטפל בפריחה באמצעות פורמולת צמחים המותאמת אישית ובאמצעות דיקור.

7. אלרגיה

זיהוי: יש סוגים רבים של אלרגיה, בהם: אלרגיה לאבק, אלרגיה לעונת הפריחה, אלרגיה למזון וכדומה. האלרגיה יכולה להתבטא באופנים שונים – נזלת ועיטושים, עיניים דומעות ואדומות, פריחה הדומה לכתמים אדומים על העור ואף בצקות והתנפחויות.

סכנות: אלרגיות קשות, בעיקר אלרגיות למזון, עלולות לגרום לבצקת בדרכי הנשימה ואף להסתיים במוות.

טיפול ומניעה: יש טיפול תרופתי לאלרגיות שונות. יש אלרגיות החולפות עם הזמן ולא בהכרח מלוות את הילד לכל החיים.

מתי פונים לטיפול רפואי: כשהאלרגיה מתמשכת, מומלץ לפנות למרפאת אלרגיה ולעשות בדיקות מקיפות. אלרגולוג יכול להתאים טיפול תרופתי לכל מקרה ספציפי.

ההיבט הסיני: אחת הדרכים לטפל באלרגיה היא הימנעות מגורם האלרגיה, אבל לא תמיד זה אפשרי. לדברי אלקלעי, ככל שמגיעים מהר יותר לטיפול, כך הוא יעיל יותר. שילוב של צמחי מרפא ודיקור מצליח לעצור את ההתקף האלרגי ולאזן את המערכת החיסונית.


יש אלרגיות החולפות עם הזמן ולא בהכרח מלוות את הילד לכל החיים. אילוסטרציה: שאטרסטוק

8. דלקת עיניים

זיהוי: דלקת עיניים מתבטאת בעיניים אדומות ובהפרשת מוגלה מהעין.

סכנות: דלקת עיניים היא מדבקת מאוד, ויש להוציא את הילד מהגן מיד למשך 24 שעות לפחות מתחילת הטיפול. אין סכנה לפגיעה מתמשכת בעקבות דלקת עיניים.

טיפול ומניעה: חשוב לשמור על היגיינה ולהימנע ממגע עם ילד חולה. הטיפול הוא מקומי וכולל טיפות עיניים ו/או משחה.

מתי פונים לטיפול רפואי: יש לפנות לטיפול רפואי מיד עם החשד לדלקת עיניים.

ההיבט הסיני: אחת מדרכי הטיפול היעילות במקרה של דלקת עיניים היא טפטוף טיפות קמומיל או תה קמומיל לעין. אם הדלקת אינה עוברת או חוזרת ונשנית, אפשר לטפל בעזרת צמחי מרפא ודיקור.

9. בעיות נשימה ואסתמה

זיהוי: ילד עם התקף קוצר נשימה הנושם נשימות מהירות ושטחיות, מתעייף בקלות ואינו מתנהג כרגיל. במקרים הקלים של בעיות נשימה, הילד מתחיל להשתעל אחרי כל מאמץ קל או סובל משיעול עם ליחה בבוקר ובמשך היום מרגיש טוב יותר. במקרים הקשים יותר, הילד ממש מתאמץ לנשום והנשימה שלו מצפצפת. התקפים כאלה עלולים לקרות מגיל לידה, אם כי בגיל זה הם אינם נקראים אסתמה. ילד מוגדר אסתמתי רק אחרי גיל חמש, וגם אז זה לא בהכרח לכל החיים.

סכנות: אסתמה ובעיות נשימה פוגעות באיכות החיים. התקף קשה עלול אף להסתיים במוות.

טיפול ומניעה: כדי למנוע בעיות נשימה אסור לעשן בקרבת הילדים, יש לאוורר את החדרים (במיוחד בחורף) ולהוציא מהחדרים שטיחים, וילונות ומצעים סינתטיים הצוברים אבק. מומלץ לקבל חיסון נגד שפעת, מכיוון שכל מחלה ויראלית עלולה להחמיר את קשיי הנשימה. במקרה של בעיות נשימה אסור לתת סירופ נגד שיעול, העלול להחמיר את התופעה. הטיפול היעיל בדרך כלל הוא אינהלציה עם תרופות המרחיבות את הסימפונות. במקרים קשים ובאישור רופא בלבד אפשר לטפל בעזרת ונטולין, סטרואידים או טיפול תרופתי מונע במקרה של התקפים תכופים.

מתי פונים לטיפול רפואי: כשההתקף חוזר על עצמו מומלץ לפנות לרופא.

ההיבט הסיני: חשוב לדעת כי אסתמה המטופלת נכון בגיל צעיר עשויה לחלוף ולא להפוך למחלה כרונית. אסתמה של ילדים נגרמת מעודף ליחה. צמחי מרפא בשילוב דיקור יכולים לפתור את הבעיה ולמנוע טיפול סטרואידי.

10. חבלות

זיהוי: אם ילד נפל יש לשים לב מאיזה גובה הוא נפל, על מה נפל ואיך. אם אזור המכה נפוח גם לאחר כמה דקות והילד מסרב להזיז את האיבר הפגוע, ייתכן שזהו שבר או סדק.

סכנות: אם הילד נופל על הראש, החבלה עלולה להיות חמורה ואף לגרום למוות.

טיפול ומניעה: אי אפשר למנוע לחלוטין פציעות וחבלות של ילדים, אבל חשוב לשים לב לכללי הבטיחות כדי לצמצם פגיעות. אם יש פצע מדמם, צריך לחטא אותו ולחבוש את המקום. במקרה של פצע עמוק כדאי לפנות לרופא.

מתי פונים לטיפול רפואי: אם הילד נפל על הראש, איבד הכרה, הקיא והוא מעורפל ולא יציב – יש לפנות מיד לרופא. אם התופעות האלה אינן מופיעות, מספיק לעקוב אחר מצבו. אם הילד נפצע ולא נרגע, כדאי לפנות לטיפול רפואי ולבדוק אם יש שבר או סדק.