10 הדיברות להריונית

מה מותר ומה אסור. לעבור את ההריון בשלום | צלם: קרן לגזיאל
מה מותר ומה אסור. לעבור את ההריון בשלום | צלם: קרן לגזיאל

מזל טוב את בהריון! יחד עם זאת, מתעוררות לא מעט שאלות. הורים וילדים כינס את מיטב המומחים, ומציג רשימה של הדברים האסורים והמותרים בהריון. לגזור ולשמור בבטן

88 שיתופים | 132 צפיות

עוד בהורים וילדים:

פעילויות פורים ברחבי הארץ

המדריך לצילום ילדים

1. אוכלת בשביל שניים

"מה שאנחנו אוכלות מגיע לעובר ובונה את גופו, ולכן חשוב להקפיד על תזונה בריאה", אומרת יעל דרור, דיאטנית קלינית ופיזיולוגית במרכז הרפואי מדיקס. "בנוסף, נושא התזונה בהריון הוא חשוב בשל רגישות גבוהה יותר לזיהומים שונים במזון (ליסטריה, סלמונלה, טוקסופלזמה גונדי)". דרור מייעצת:
מותר
התזונה המומלצת לאישה בהריון אינה שונה מההמלצות לכלל האוכלוסייה, אבל רצוי להקפיד במיוחד על אכילת ירקות, פירות, מוצרי חלב, דגנים ומדי פעם בשר אדום רזה, החשוב בשל הברזל. יש לשטוף היטב את הירקות והפירות. בנוסף, רצוי לקחת את התוספים המומלצים לשלבי ההריון השונים (חומצה פולית, ברזל וכדומה).
אסור
המאכלים האסורים בהריון:
* נקניקים, פסטרמה, דגים מעושנים ומאכלי ים לא מבושלים, כגון צדפות.
* כל המאכלים המתבשלים בטמפרטורה של מתחת ל-70 מעלות, מכיוון שחיידק הליסטריה אינו מושמד.
* סושי, גם צמחוני או עם דג מבושל – מסוכן, משום שהוא נחתך בסכין ועל קרש שנגעו בדגים נאים. לא מעט תחקירים מצאו חיידקי ליסטריה בסושיות.
* ממרחי כבד השמורים בקירור, אלא אם יש בהם חומרים משמרים, שאמנם אינם בריאים אבל לפחות אין בהם סכנת ליסטריה.
* מוצרי חלב שלא עברו פסטור, כגון: חמאות מיובאות וגבינות רכות, למשל: פטה, ברי וקממבר.
* ירקות שאינם רחוצים כראוי, מחשש שיש בהם אדמה או זבל לדישון המזוהמים בליסטריה.
* בשר נא או מבושל חלקית, כגון: סטייק מדיום-רייר או קרפצ'יו.
* מוצרים המכילים ביצים לא מבושלות, מבושלות למחצה או לא מפוסטרות, כגון: קרם פטיסייר, מוסים, טירמיסו, עוגות גבינה קרה, רטבים לסלטים מסוימים, ביצת עין, ביצה רכה ומיונז ביתי – בשל חשש מהימצאות חיידק הסלמונלה.

2. זה לא רק ספורט

"ככלל, הדבר החשוב ביותר לאישה ההרה הוא להיות קשובה לגוף", מסבירה דרור. "נשים המתאמנות באופן קבוע יכולות להמשיך באימונים הרגילים תוך הפחתת עומס בהתאם לשינויים הגופניים, אבל כאמור צריכות להיות קשובות לגופן. זאת משום שפעילות גופנית עלולה, תיאורטית, להתחרות עם העובר על מקורות האנרגיה והמשאבים, כגון סוכר וחמצן, וגם לגרום להעלאת טמפרטורת הגוף לערכים גבוהים, כאשר לא מתאימים אותה להריון". דרור מייעצת:
מותר
* איזון ומינון: בהריון תקין אין שום מניעה לעסוק בספורט, אבל חשוב להקפיד על כמה דברים: הוספת קלוריות לתפריט היומי, עשיית פעילות גופנית רציפה (בלי הפסקה של חודש, חזרה ושוב הפסקה), שמירה על דופק מתון (אם אפשר לדבר במהלך הפעילות) ועל טמפרטורת גוף נאותה.
* עצימות נמוכה: מותר לעשות אימון בעצימות נמוכה יותר – עדיין שורפים קלוריות רבות וזה שווה את המאמץ. ככלל, גוף בהריון שורף יותר קלוריות.
* להוריד קצב: תוכלי להמשיך לעשות כל מה שהיית רגילה לעשות קודם – הליכה, ריצה, יוגה, פילאטיס, ספינינג ושחייה – אבל כדאי להוריד קצב ולהקשיב לגוף.
* ספורטאית מתחילה: למי שמתחילה להתעמל במהלך ההריון, מומלץ להתייעץ עם מומחה בתחום שיתאים לה את סוג הפעילות.
אסור
* דופק מהיר: אסור להגיע למצב שבו הדופק מהיר מדי.
* כחום הגוף: יש להקפיד שטמפרטורת הגוף לא תעלה על 38 מעלות, מכיוון שהעובר תמיד מרגיש מעלה אחת יותר. אין להתאמן בתנאים חמים מדי (למשל, אם המזגן בחדר הכושר לא עובד), מכיוון שהטמפרטורה של הגוף עולה בזמן הספורט כמו בזמן מחלה.
* בלי לחץ: אין לעשות תרגילים בשכיבה על הגב, העלולים ליצור לחץ על כלי הדם התחתונים באזור המותן.
* בתנועה מעגלית: בתחילת ההריון אין לעשות כל מיני רוטציות, סיבובים חדים של הגוף, וגם לא תרגילי בטן ישירים, כגון כפיפות בטן.
* שמירת שיווי משקל: יש להימנע מפעילויות שבהן תיתכן טראומה לבטן, כגון משחקי כדור ומחבט, ומפעילויות שבהן איבוד שיווי משקל עלול לסכן את האם והעובר (למשל, התעמלות מכשירים ורכיבה על סוסים).
* בלי אתגרים מיותרים: יש להימנע מקיקבוקסינג, מאמנויות לחימה למיניהן ומספורט אתגרי, כגון: צלילה וטיפוס.
* בבטן מלאה: כשהבטן בולטת והחזה גדוש, אין לעשות תרגילים בשכיבה על הבטן.
* מצבים מיוחדים: יש מצבים שבהם הפעילות אינה מומלצת או שיש צורך בהתאמה אישית, ולכן חשוב להיוועץ ברופא ובמאמני כושר מוסמכים לאימון נשים בהריון.

יש סקס אחר

"במשך שנים נחשבה אישה הרה לא-מינית, האסורה ביחסי מין", מספר ד"ר עמוס בר, גינקולוג בכיר וממחברי הספר "המדריך הישראלי להריון ולידה". "הגישה הזו נבעה מדעות שונות של מומחים בעבר, שקשרו בין הפלות וסכנה לעובר ולאישה לבין יחסי מין. הדעה המקובלת היום היא שהגבלת יחסי מין בהריון עלולה לפגוע בזוגיות ולגרום למתחים נפשיים מיותרים, העלולים לחבל בהריון". ד"ר בר מסביר:
מותר
לאישה עם הריון תקין אין שום מניעה לקיים יחסי מין.
אסור
מכיוון שיחסי מין מביאים עימם לרוב אורגזמה, ואורגזמה כוללת התכווצויות רחמיות בעוצמות שונות, היו חוקרים שמצאו שיעור ניכר של לידות מוקדמות אצל נשים שחוו אורגזמות בהריון. לכן, ההגבלה בקיום יחסי מין קיימת היום רק אם האישה נמצאת בסיכון ללידה מוקדמת.

4. טיסה נעימה

מותר
לדברי ד"ר בר, בעבר חשבו שטיסות עלולות לגרום לקרישי דם. היום הגישה היא שמותר לטוס ושאין עם כך בעיה. יש איזון לחצים בכל שלב ושלב של ההריון, אם הוא תקין. אמנם מרבית חברות התעופה אינן רוצות לקחת סיכון בשלבים מתקדמים של ההריון, אבל מבחינה רפואית הטיסה אפשרית. בטיסות ארוכות מומלץ לטוס במחלקת עסקים, משום שיש יותר מקום לרגליים. מכיוון שיושבים זמן רב, ומכיוון שבהריון יש בעיות רבות של קרישיות דם, רצוי פעם בשעה לקום ולהסתובב במטוס או לעשות תרגילים לרגליים.
אסור
כל מי שיש לה בעיה מסוימת, צריכה להתייעץ עם הרופא.

5. מעשנים ביחד

אסור
"העישון גורם להפחתת החמצן לעובר ועלול לגרום לנזק לשיליה", מסביר ד"ר בר. "תינוקות לאמהות שעישנו במהלך ההריון לרוב יוצאים קטנים יותר מתינוקות שהאמהות שלהם לא עישנו. יש מאמרים שמראים שעישון בהריון גורם לאסתמה, למשקל נמוך, ללידות מוקדמות, ליותר הפלות וכדומה. עישון הוא הרגל לא בריא בכלל, ובהריון פוגע גם בעובר. ההוראה הגורפת, כמובן, היא לא לעשן במהלך ההריון".
מותר
עישון של עד שלוש סיגריות ביום נחשב ברפואה כ"לא מעשנת", אבל גם זה לא מומלץ.

6. שרת המשקאות

אסור
"שתיית אלכוהול בהריון נחשבת לבעייתית, מכיוון שאלכוהול נספג במהירות לדם, עובר בשיליה ולבסוף מגיע לעובר", מסביר ד"ר בר. "בארצות הברית אוסרים על שתיית אלכוהול בהריון, משום שגם כמות קטנה עלולה לגרום לנזקים, ואם אלה כמויות גדולות – הן עלולות לגרום לנזקים גדולים מאוד. תינוקות של נשים אלכוהוליסטיות נוטים לסבול מבעיות התפתחותיות רבות יותר. ה-CDC – המרכז לטיפול ולמניעת מחלות בארצות הברית, הודיע שאין שום כמות ושום משקה בטוח לנשים בכל שלב של ההריון".
מותר
בארצות הברית צריכת אלכוהול בהריון מחשבת מסוכנת. בישראל מקובל להתיר לנשים בהריון כוס משקה אחת בשבוע.

לכתבות נוספות בהורים וילדים:

תערוכת צילומי הניו בורן של הורים וילדים

ריאיון מיוחד עם יובל המבולבל וגיבור האור

7. תרשום, תרשום

"הסכנה העיקרית בלקיחת תרופות בהריון היא גרימת נזק לעובר", מסביר ד"ר בר. "תרופות מסוימות עלולות לגרום נזק לאיברים המתפתחים של העובר. רוב התרופות מסוכנות בעיקר בשלושת החודשים הראשונים להריון, אבל יש כאלה העלולות להזיק בשלבים מאוחרים יותר. חשוב לבדוק מה כתוב על התרופה לפני שנוטלים אותה, ואם אין התייחסות לשימוש בהריון – יש להתייעץ עם רופא נשים או עם אחד מהמרכזים הטרטולוגיים". ד"ר בר מפרט:
מותר
* צורך אמיתי: למרות הזהירות, חשוב לדעת שיש תרופות רבות שאפשר ליטול בהריון וצריך לשקול כל מקרה לגופו. במחלות ובמצבים מסוימים יש לעתים צורך אמיתי לקחת תרופות בזמן ההריון.
* בטוח לשימוש: אין טעם להתענות מכאב שיניים או מכאב ראש, כשיש בשוק משככי כאבים בטוחים לשימוש.
* בלי חשש: אל תחששי לקחת תרופה שנרשמה לך. אם הרופא שרשם לך אותה מודע להריונך – וחובה על כל אישה ליידע את הרופא על מצבה – יש לקחת את התרופה. אסור להתעלם מהוראות הרופא, מכיוון שיש מחלות העלולות לפגוע בעובר ובאישה יותר מהתרופה עצמה.
* ארון התרופות: מבין התרופות למצבים רפואיים שכיחים אפשר לקחת בהריון: אקמול – לכאבי ראש, פניסטיל – לאלרגיה, אגיסטן – לפטרייה ולגרד באיברי המין, סטילה – לעיניים, סטרפסילס – לכאב גרון ועוד.
* עצה חשובה: לפני כל תרופה שאת לוקחת בהריון, במיוחד אם זה יותר מפעם אחת, התייעצי עם רופא או עם מרכז טרטולוגי המוסמך לענות על כך.
אסור
* במחשבה תחילה: בשליש הראשון מומלץ להמעיט בתרופות, מכיוון שבשבועות האלה נוצרים איברי העובר. לפני שלוקחים תרופה בהריון יש להתייעץ עם רופא.
* אנטיביוטיקה בהתאמה: חשוב לקחת אנטיביוטיקה אם נרשמה על ידי רופא, אבל חשוב להתאים אותה למצב. רוב הסוגים מותרים לשימוש בהריון, אבל אין לקחת בלי הוראה מהרופא.
* אסור לקחת בהריון: כדורי שינה; ויטמינים כגון ויטמין A וויטמיןD , שנטילתם במינונים גבוהים פוגעת בעובר; תרופות המכילות נגזרות של ויטמין A, כגון ראקוטן לטיפול באקנה, המסוכנות מאוד לעובר, ויש לחדול לקחת אותן כחודש לפחות, עם עדיפות לשלושה חודשים, לפני הריון מתוכנן; וכך גם לגבי טיגסון, תרופה לפסוריאזיס. אסור לקחת כדורי הרגעה, אלא רק בהמלצת פסיכיאטר המיודע להריון. בכל מקרה, יש לבדוק בזהירות רבה את התרופה הספציפית, מכיוון שלחלק מהתרופות יש קשר מוכח למומים בלידה.
* לעולם חוסן: עדיף להימנע מחיסונים למיניהם, ולהתייעץ במידת הצורך.

8. דרך הגב

"במהלך ההריון עובר גוף האישה שינוי מתמיד, כגון: עלייה במשקל ושינוי מרכז הכובד", מסביר ד"ר זיו בר, מנהל רפואי אזורי בכללית רפואה משלימה. "בשילוב עם הרגלי תנועה לקויים ויציבה לא נכונה – המאפיינים נשים רבות בעולם המודרני, מתקבלת קרקע פורייה להיווצרות בעיות וכאבי גב. ברפואה המשלימה יש מגוון רחב של טיפולים שעשוי להקל משמעותית על בעיות אלה גם בהריון, אבל יש גם טיפולים שמהם כדאי להימנע ואחרים שבהם יש הגבלות". ד"ר זיו בר מפרט:
מותר
* דיקור סיני: הדיקור יעיל לבעיות הקשורות בהריון, כגון: בחילות בוקר, עייפות וכדומה, ומותר בכל שלבי ההריון.
* עיסוי הוליסטי: העיסוי מטפל בכאבי הגב האופייניים להריון ובבצקות ברגליים, ומותר מהשליש השני של ההריון רק על ידי מטפלים שהוסמכו לטפל בנשים בהריון.
* שיאצו: מותר רק בשליש השלישי של ההריון, ויעיל לכאבי גב ולעייפות.
* טווינא: הטווינא הוא עיסוי המשלב אלמנטים של הרפואה הסינית. מותר לעשות טיפול טווינא מהשליש השני, ובמקרים מיוחדים אפשר לעשות טיפול מקומי ממוקד מאוד בשליש הראשון.
* כירופרקטיקה: מותרת בכל שלבי ההריון.
* רפלקסולוגיה: מותרת רק לקראת סוף ההריון (משבוע 32-30 לערך) ומשמשת כטיפול הכנה ללידה, מכיוון שהיא מרככת את שרירי רצפת האגן.
אסור
* עיסויים בשליש הראשון ואצל מטפל שאינו מוסמך לעבודה עם נשים בהריון.
* רפלקסולוגיה בשליש הראשון והשני של ההריון.
* טווינא בשליש הראשון של ההריון.

9. פה גדול

"ההריון גורם לשינויים זמניים בתפקוד גוף האישה, וחלקם משפיעים גם על בריאות הפה שלה", אומר ד"ר איתן מיזריצקי, מומחה לשיקום הפה. "כשאישה בהריון עוברת טיפול שיניים היא לא לבדה – גם העובר נמצא איתה על כיסא הטיפולים, ויש לקחת אותו בחשבון. בזמן ההריון הגוף חווה שינויים הורמונליים, כגון: עלייה במטבוליזם של האסטרוגן וייצור מוגבר של פרוסטגלנדין. בעקבות שינויים אלה עלולה התגובה הדלקתית של החניכיים להיות מוגברת, כך שגם כמות קטנה של רובד חיידקים עלולה להוביל לדלקת חריפה. לכן לא כדאי לשלול מראש טיפול שיניים במהלך ההריון, אבל יש להקפיד על כללי הזהירות". ד"ר מיזרצקי מסביר:
מותר
* לשמור על שגרה: את טיפולי השיניים השגרתיים, כגון: סתימות, טיפולי שורש, עקירות לא כירורגיות, ניקוי אבן ואף כתרים, יש לעשות – אם צריך – במהלך השליש השני.
* שקט, מצלמים: צילומי רנטגן אינם מסוכנים לאישה ההרה אבל רצוי לעשות אותם במינימום ההכרחי לטיפול. מינון הקרינה לאזור השחלות שווה ל-1:50,000 של המינון באזור הפנים בצילום רנטגן ללסתות, זאת בלי לקחת בחשבון את סינר העופרת המונח על הבטן. אמצעים להגנה מפני קרינה הם פילם מהיר, מכונת רנטגן בעלת מתח גבוה וסינון הקרינה באמצעות הלבשת מסננים.
* כאב עובר ושב: תרופות נגד כאבים המכילות חומרים נרקוטיים, כגון קודאין, אינן מסוכנות במקרה של שימוש בטווח קצר מאוד. שימוש לאורך זמן, לעומת זאת, עלול לגרום להתמכרות של העובר. לכן, עדיף להשתמש בתרופות לא נרקוטיות, כגון אקמול, כדי להימנע מסיכון זה.
אסור
* כתר בהזמנה: אם יש צורך בכתר בשיניים הקדמיות כדאי להמתין עד לאחר ההריון, מכיוון שגובה קו החניכיים אינו יציב בזמן ההריון והתוצאה עלולה להיות לא אסתטית.
* המלחמה בדלקת: יש לקחת תרופות אנטיביוטיות רק במידת הצורך, בהמלצת רופא ועם מרשם. יש להימנע מתרופות כגון טטרציקלין, כלוראמפניקול וסטרפטומיצין בזמן ההריון. עם זאת, כשיש צורך ממשי באנטיביוטיקה יש לקחת אותה בהקפדה. הזנחה של דלקת וחום מסוכנת לעובר ועלולה לגרום להפלה או ללידה מוקדמת.
* לתת גז: אסור להשתמש בגז צחוק במהלך ההריון, מכיוון שהוא עלול לגרום למומים ואף להפלה.

10. יפה בהריון

"גם במהלך ההריון אנחנו רוצות להיות יפות, ואולי אפילו יותר מהרגיל", אומרת יפית אלימלך, קוסמטיקאית רפואית בכירה. "דווקא בתקופה זו העור עלול להתמלא בפצעונים, ולסבול מפיגמנטציה ומעייפות". אלימלך מציינת כי חשוב לשמור על שגרת טיפוח בתקופה זו, אבל צריך לשים לב לכמה כללים:
מותר
* טיפול באקנה: מותר להשתמש רק בתכשירים שאינם שומניים ושאינם מכילים נגזרות של ויטמין A. מומלץ לרכוש תכשירים של חברות מוכרות, וכן להיוועץ ברוקח או בקוסמטיקאית מוסמכת, מכיוון שהשמות הכימיים המופיעים על האריזה אינם תמיד ברורים לצרכן (גם יועצות היופי של הרשתות לא תמיד יודעות).
* פילינג גוף: אפשר לעשות פילינג גוף לא עמוק.
* מקדמי הגנה: מותר ורצוי להשתמש במקדמי הגנה איכותיים.
* איפור ולקים: מותר להתאפר ומותר למרוח לקים.
* הסרת והבהרת שיער: אפשר לחמצן את שיער הגוף. מותר להסיר שיער באינפרה אדום מכיוון שאין פגיעה בעובר, אבל לא כדאי לעשות זאת בשל השינויים ההורמונליים בגוף, הפוגעים באיכות הטיפול. מותר גם להשתמש בשעווה.
אסור
* פיגמנטציה וסימני מתיחה: אין לטפל בפיגמנטציה או בסימני מתיחה במהלך ההריון, אלא רק לאחריו.
* חומרים אסורים: קרמים המכילים רטינול (נגזרת של ויטמין A, העלול לגרום למומים לעובר) אסורים. פנול, המצוי בפילינג ביולוגי והמותיר עקבות בשתן, אינו מומלץ לשימוש בהריון.
* שמנים אתריים: בשליש הראשון לא מומלץ להשתמש בשמנים אתריים, הנספגים בעור וחודרים למערכת הדם, ובתכשירים שנרקחו באופן עצמאי ושלא ברור לחלוטין מה הם מכילים.
* מכשור קוסמטי: יש מכשירים חשמליים לטיפולים קוסמטיים שאינם מומלצים: מכשיר הגלווני המסייע בהחדרת הלחות לעור, מכשיר חיטוי (לאחר פתיחת נקבוביות) ומכשירי אדים. אין להשתמש במכשירים להורדת היקפים, במיטות שיזוף ובאפילציה או בלייזר להורדת שיער הגוף.

עכשיו במגזין נישה:

מדריך לעיצוב עם טפטים ומדבקות קיר