תאווה לעיניים

על הקשר שבין אוכל, סקס, ותאוות החיים
עוד משחר ההיסטוריה נכרכו המין והאוכל בחיבוק לופת שאין להתירו. מפגש מעניין התרחש כבר בין אדם, חווה והתפוח, ובהחלט אפשר להתייחס אליו כאל הזיווג הראשון. בעולם הפגני, לאלו שמחפשים הוכחות אנתרופולוגיות, הביאו המאמינים מנחות לאלים וקיימו יחסי מין סוערים עם הנשים ששימשו כשוחטות. הכל כמובן, כחלק מהריטואל ומהטרנס הדתי.
אבל הדוגמאות המשכנעות והמוכרות מכל הן המשתאות שנערכו ביוון העתיקה וברומא, שם היוו תענוגות הגוף חלק בלתי נפרד מחיי השליטים. לא מעט תוארו השולחנות העמוסים מעדנים מכל טוב הארץ. הפירות גדשו את הכלים, אשכולות ענבים גלשו סביב, כדי היין שבו ומולאו ורמת הסוכר בגופם של האורחים המריצה את תיאבונם. הם שכבו מדושני עונג, מקשיבים לנגינת המחללים, צופים במחוללות ובקוסמים, ונהנים מאורגיות משולחות רסן ללא סייגים גבולות או מעצורים.
סקס, סרטים ווידיאו טייפ
העולם המערבי הפך מאז למכופתר ומנומס יותר, אבל לא פרם את הקשר בין שני התענוגות המועדפים עליו.
רבים מאיתנו זוכרים את סצינת המפגש המיני הראשון בין קים בייסיגר למיקי רורק בסרט "תשעה שבועות של שכרון חושים". בייסינגר, מטפחת קשורה על עיניה, טועמת מידיו של רורק שפע של טעמים. הלשון מתפתלת, השפתיים מפושקות והאף מרחרח. רורק מלטף את גופה החשוף במאכלים שונים, מטפטף ומורח. כל החושים שותפים לחוויה המעוררת והמסעירה.
אריה בונפיס, השף והבעלים של חברת "בונפיס – מערכות ייעוץ קולינריים", מודה בקשר החשוב בין האוכל לסקס. "האוכל עצמו", הוא אומר, "מפעיל את כל החושים: הריח, הטעם, המישוש, השמיעה והראייה. כולם אף משתתפים בריגוש המיני. הגוף מנחה אותנו במידה זהה, מתי אנחנו רעבים לאוכל או לסקס. אנחנו מדברים על תחושות פיזיות דומות כמו חוסר מנוחה וחיפוש קצר רוח להשבעת התיאבון".
הדברים מקבלים אישור מדעי מפי ד"ר דורית אלוני, סקסולוגית ובעלת קליניקה לטיפול ולשיקום מיני: "האוכל והמין מגרים שניהם את אותו מרכז ההנאה במוח, הנקרא septum. שניהם יוצרים תחושה של מלאות פיזית ורגשית. הרי ידוע כי ההתנהגות האנושית מושפעת פעמים רבות על ידי הנאה. מדובר על אותם איברים או על איברים סמוכים, על תחושות זהות או דומות המביאות לסיפוק הצרכים הבסיסיים ביותר. לעיתים אף יהיו כאלה שיחליפו את סוגי הנאה זה בזה.
"לא במקרה יש קרבה לשונית בין המילים 'פה', 'פין' ו'פות'. הקשר הלשוני מעיד על כך שכבר משחר ההיסטוריה והתרבות השמית ראו את הקשר בין אוכל לסקס. יתירה מזאת, איברים אלו דומים במראה: יש צורה של שפתיים גם בפה וגם בפות", מוסיפה ד"ר אלוני.
"הביטויים לשני התענוגות הללו, כה דומים עד כי לעיתים, בהקשרים מסוימים, לא ניתן להבחין על מה אנו מדברים. לנגוס וללקק, למצוץ לצבוט, להפשיט, לנעוץ ולינוק, לצד תיאורים כמו בשר רך ועדין, מרקם רוטט, מעדן מענג, הרמוניה, ריח מגרה, בשרני ועסיסי.
עור מתוק כדבש או רך כחמאה, שדי האישה מתוארים מרימונים ועד אשכוליות, וגבר שווה מקבל חוות דעת כמו: "יאמי, הוא נראה טעים לאללה…". וזה הולך גם הפוך. מאכלים רבים מקבלים התייחסות כאילו היו גוף בשר ודם (טוב, לפעמים זה מה שהם). בעיירה הצרפתית אקס שבפרובאנס מכינים ממתק עתיק יומין הנקרא קליסון – מעין עוגייה העשויה משקדים טחונים, מלון וסוכר ומעוצבת בצורת עין. יש מספרים כי אחד מיוצריו הראשונים של המעדן, עיצב אותו בצורת איבר מין נשי לאחר שהתאהב במלכה צרפת בכל ליבו.
ואי אפשר לשכוח כמובן את איל שני ממסעדת "אוקינוס" המיתולוגית שיחסיו האינטימיים עם המזונות שבהם טיפל היו ידועים לכל, ותיאור העגבנייה שממנה יצר את מנת הקרפצ'ו החדשנית נשמע כסיפור התאהבות באישה האולטימטיבית. ומה עם השף גי מרטן המפורסם, שהסקסיות שהוא מקרין והשרמנטיות שלו מעוררת תיאבון, עד כדי כך שהצרפתיות מתוודות שלאכול באחת המסעדות שלו הוא כמעט כמו להגיע לאורגזמה?.