שובר שגרה

בשורת הקרוונים הגיעה סוף סוף לישראל, ואף שאנחנו עדיין רחוקים מחניוני המופת האירופיים, עוד ועוד שמורות טבע נפתחות לרעיון הנופש שמאפשר חניה צמוד לשפת הנחל

88 שיתופים | 132 צפיות

 

ישראלים רבים, בעלי משפחות שצלחו בשנות ה־80 את כבישי אירופה וארצות הברית, ראו אותם בשפע בימים וחלמו עליהם בלילות: קרוונים או כמו שהילדים אהבו לכנות אותם – אוטובית. כעבור 30 שנה גם הישראלים מצטרפים לנסיעה אל עבר החלום האמריקאי של החופשה המשפחתית. הורדת המסים בישראל על יבוא קרוונים ב־2012 הביאה להתפתחות מואצת של נופש הקרוונים בארץ, המאפשר חוויית שטח שמשלבת טבע ואפשרות ללינה עם מקלחת צמודה, מזגן, טלוויזיה ואינטרנט אלחוטי. איפה? על חוף הכנרת, על גדות הנחל, ביער או בחניון ירוק. למעשה כמעט בכל מקום שרק רוצים.

שובר שגרה

בישראל יש כיום יותר מעשר חברות שבהן מציעים קרוונים להשכרה ולמכירה בכמה גדלים ודגמים, ומנסים להתאים את הקונספט לכמה שיותר קבוצות חברתיות – לצעירים שרוצים לשכור קרוון מאובזר למסיבת רווקים; לזוגות שמחפשים גרסה אינטימית שאפשר להחנות באמצע שום מקום; למשפחות עם ילדים או לפנסיונרים שמאסו במלונות ורוצים לצאת לחופש בדרך שלהם.

אחד הקרווניסטים הוותיקים בישראל הוא גיורא חן, כיום יו"ר המועדון הישראלי לקמפינג וקרוונים – עמותה רשומה שבה חברים כיום כ־100 בעלי קרוונים להוטים. לחן קרוון משלו שהרכיב מחלקים. כיום, עם היציאה לפנסיה, מתהדר חן בקרוון חדיש, ואת המקורי בן ה־30 נתן לילדים במתנה. הם טיילו עמו מאז שהיו קטנים, והיום עושים אותו הדבר עם המשפחות שלהם.

המועדון מקדם את התחום, עוסק בנושאים טכניים, רישוי ותקנים ומקיים מדי שנה ארבעה מפגשים מאורגנים. בחג סוכות הקרוב הם ייסעו לחמישה ימים בפארק הירדן.

"הקרוון מאפשר את כל הציוויליזציה בטבע", הוא אומר, אבל מוסיף שזה לא נופש שיושבים בו רגל על רגל. "קרוון הוא יחידת נופש פעיל. זה לא חדר במלון. אתה איש האחזקה, החדרנית והטבח". עבור חן ועבור אחרים ההתעסקות עם הקרוון היא הנאה בפני עצמה: "כל הכיף הוא למצוא חידושים וגדג'טים ולהתקין אבזורים".

שובר שגרה- תיירות

רוב הקרוונים המוצעים להשכרה ולקנייה הם מהסוג הנגרר, המחייב רכב עם וו גרירה, ולא קרוונים ממונעים. הנהיגה עם קרוון נגרר, חניית הקרוון הנגרר בשטח, ייצובו וחיבורי המים והחשמל דורשים מעט הסתגלות, אבל מי שבכל זאת לא רוצה להתעסק עם זה יכול להזמין מחברות ההשכרה גם שירות ניוד לשטח והקמה.

עומרי פרטוש מחברת עולם הקרוונים עובד עם קהל המתעניין בהשכרה, בבנייה ובקנייה של קרוונים, ומספר שכשבאים זוגות המתעניינים בתחום הגברים מתלהבים בדרך כלל מהגימיקים ונשים חוששות שאולי זה קלסטרופובי מדי ומלחששות שהשירותים קטנים נורא. אבל אתגר גדול אחד עומד בפני כולם והוא פתרונות האחסון. יכול להיות שבקרוון יש הכל, אבל מרוּוח הוא לא, ואם לא שומרים על סדר מופתי הדרך לתוהו ובוהו קצרה. אחד הדברים שמתפתחים לאחרונה הוא בניית קרוונים בהתאמה אישית תוך ניצול מקסימלי של מקום והתחשבות פרטנית בצרכים. פרטוש עוסק גם בכך ועומד על היתרון הגלום בהתאמת קרוונים בתפירה אישית במקום לייבא דגם מוכן: "יש אחד שרוצה תא אחסון גדול יותר מתחת למיטה ואחר שמעוניין במכל מים ענק או בהתקנת פאנלים סולריים שחוסכים היסחבות עם גנרטור".

אחד הקרוונים האחרונים שבנה כלל אינו מיועד לחופשות ומשמש כבוטיק על גלגלים. Boutique Nomade הוא קרוון בוטיק נודד שמסתובב ברחבי ישראל ועוצר ביישובים שונים למכירות של בגדי מעצבים ואקססוריז. הקרוון המעוצב הותאם לצורכי בעלות הבוטיק ומתפקד כחנות בגדים קטנה. יש בו חדר מדידה, מתלים לבגדים, אחסון, תצוגה ודלפק. הכל קטן, קומפקטי ומתוק.

איפה חונים עם הקרוון?

"עבור מי שעושה קמפינג באוהלים – קרוון זה הילטון", אומר פרטוש. למעשה אפשר לעצור עם הקרוון בכל מקום שמתחשק, אבל אז צריך להצטייד בכמות גדולה של מים ובגנרטור. בחניון מוסדר מספקים חיבור חלקי או מלא לתשתיות אלה, והקרוון הופך ליחידת מגורים קטנה וניידת.

גם מפעילי חניוני הקמפינג התחילו להריח את השטח, ומיום ליום צצים עוד חניונים שמיועדים גם לחניית קרוונים ומציעים את התשתיות הנדרשות. בחורשת טל שבאצבע הגליל נפתח לא מכבר מקום מוסדר, ורשות הטבע והגנים עובדת על הכשרתם של חניון בארות במכתש רמון וחי בר יטבתה ועל הכשרה מלאה של חוף פלמחים. חניונים נוספים אפשר למצוא בגן לאומי אכזיב, בחוף דוגה, בשאר יישוב, בעין גדי ועוד. אמנם אנחנו עדיין רחוקים מחניוני המופת האירופיים אבל זו התחלה.

שובר שגרה- תיירות

כמה זה עולה?

קנייה

80־250 אלף ש"ח לקרוון מפואר

השכרה

700־900 ש"ח ליום־יומיים

500־600 ש"ח לשלושה ימים

שובר שגרה- תיירות

חניונים

החל מ־40־65 ש"ח למבוגר בחניונים של רשות הטבע והגנים (בתוספת 30 ש"ח על תשתיות) ועד 180 ש"ח ליום בחניונים אחרים לפני שיוצאים לדרך בדקו שלרכב שלכם יש וו גרירה שמתאים לגרירת הקרוון שבחרתם. בררו מה גודלו של מכל המים בקרוון ואם הוא מספיק לצורכיכם. אם אין חיבור לחשמל במקום שבו תחנו תזדקקו לגנרטור (אפשר לשכור). בררו עם חברת ההשכרה איזה ציוד קמפינג כלול במחיר והשלימו מה שצריך

3_p