כשמנכ"ל משרד האוצר מזלזל במורים: יכולות לתאר ארגון של גברים שמתעללים בו ככה?

יפה בן דויד | צילום: איליה מלניקוב, סטיילינג: שירה לוי, איפור: גל ל־OR KO, ז'קט: קרייזי ליין, שמלה: GANT
יפה בן דויד | צילום: איליה מלניקוב, סטיילינג: שירה לוי, איפור: גל ל־OR KO, ז'קט: קרייזי ליין, שמלה: GANT

יפה בן דויד "בהמה ושמנה"? המורים "יבואו לעבוד גם בשביל 6,900?" בואו נודה באמת: מצבם הגרוע של המורים נובע מהעובדה שהן מורות. אם הן היו גברים לא הייתם מדברים ככה

88 שיתופים | 132 צפיות

הנה זה מגיע שוב: ארגוני המורים באים בדרישות, הדרישות זולגות לעיצומים מתישים ומגיעות לשיאן בשביתה כוללת. אתמול קיבלנו ב-Ynet דיווח על הנעשה במו"מ בין האוצר למורים. נכתב שם כי מקורבים למשא ומתן בין הסתדרות המורים למשרד האוצר אמרו כי במהלך הישיבה אתמול (ראשון), מנכ"ל משרד האוצר, רם בלינקוב, נכנס לחדר לכמה דקות ואמר לנציגי ההסתדרות את האמירה המזלזלת הבאה: "8,600 שקל זו הצעה גבוהה מדי לציבור המורים. אני לא מבין למה הציעו לכם הצעה כזו. גם ב-6,900 שקל מורים יבואו לעבוד". בידיעה צוין כי כבר היום מורה במשרה מלאה יוכל להרוויח 6,900 שקלים.
במקביל לזלזול של האוצר במורים, השיח ברשת מתלהם, מותש ואמוציונלי עבור הורים שבעים מהפרעות בחיים, ובעיקר השיח מתעלם מסוגיית ליבה קריטית שמישהו כבר היה צריך לפחות להזכיר – סוגיית דרישות ארגוני המורים היא סוגייה מגדרית שההתעלמות ממנה מובלת באופן די מייאש על ידי גברים ונשים כאחד. לצורך הגילוי הנאות חיפשתי מקרים דומים של ארגונים בהם לגברים יש נוכחות דומיננטית וסובלים מאותם תחלואים – לא מצאתי. בעיותיה הרבות והידועות של מערכת החינוך לא יפתרו כנראה בשבוע הקרוב לפני פיזור הכנסת, אבל הנה כמה טיעונים שנשמח אם ייעלמו מהעולם, רצוי לפני תום החופש הגדול:

אנשים שמסרבים להכיר בעובדה שמדובר במאבק מגדרי

כמה נתונים זריזים (כי בכל זאת שביתה) – לפי דוחות משרד החינוך כ-80% מעובדי ההוראה הן עובדות ולמרות זאת אנחנו מסרבים לקרוא לילד בשמו – אין פה מאבק של מורים אלא של מורות, שכמו נשים אחרות במקצועות הנשלטים בעיקר על ידי נשים – מצאו את עצמן עם שכר ותנאים שאף גבר לא היה משלים איתם. וברצינות, מישהו מסוגל לדמיין ארגון עובדים המורכב בעיקר מגברים ומתוגמל באופן דומה? תחום ההוראה בארץ עבר עם השנים מה שנקרא ״פמיניזציה של מקצועות״ והפך לנשלט על ידי הצווארון הורוד – המורות, כדברי החוקרת אורלי בנימין – משלמות בפועל קנס על הזכות לטפל בילדים שלנו.

אנשים שאומרים ״יפה בן דויד בהמה״

אתם בני ארבע או סתם מיזוגנים? השיח על בן דויד נגוע בסממנים סקסיסטים, מיזוגנים ושמנופובים שלא רק שהם מטונפים, הם באמת כבר היו צריכים לעבור מהעולם. ״אגרסיבית״, ״בהמה גסה ודוחה״, או פשוט ״שמנה״. לא חסרים טיעונים עניינים שניתן להעלות כנגד הפעולות של יו״ר ארגון המורים – התעקשותה על העלאת משכורות למורות הוותיקות ללא כל תלות באיכותן למשל – אבל השיח האישי והאישיותי מנצח. אם לא השתכנעתם, נסו להיזכר מתי נאמרה לאחרונה המילה ״אגרסיבי״ כביקורת על גבר. בן דוד לא עומדת בסטנדרט היופי שלכם ומשום מה זה משכיח מכם שתפקידה אינו לעשות לכם נעים בעיניים.

אנשים שאומרים ״המערכת היא בייביסיטר״

קשה לדמיין מצב בו מישהו היה מעז בכלל להעלות את הביטוי הזה על שפתיו לו העוסקים במלאכה היו גברים. כמה קל לזלזל בעבודתן הקשה של עובדות ההוראה, המורות והגננות שרבות מהן מתעקשות להילחם על הילדים שלנו כנגד המחסור החמור בכלים שהמערכת מספקת להן. אין ספק שמדובר בדיון מורכב, ושבמערכת יש גם עובדות שרמתן נמוכה,  אבל אם זה הטיעון שתשלפו כדי להצדיק את אמירות הביביסיטר, נשלח אתכם מיד בחזרה לסעיף 1.

למה אף אחד לא מדבר על זה?

לפי נתוני המכון הישראלי לדמוקרטיה, שני שליש מהנשים המועסקות בישראל מועסקות במקצועות ״נשיים״ – פקידות, אחיות, מטפלות ומורות. 21.1% מאתנו עוסקות בהוראה. אפשר לומר שקשה להשוות שכר של עובדי ציבור לשכר המשולם בשוק החופשי אבל לפי נתונים שהתפרסמו ב"דה מרקר" השכר הממוצע של שוטרים למשל, מקצוע הנשלט באופן דומיננטי על ידי גברים, גבוה ביותר מ-70% משכר ממוצע של מורה. מחקרים רבים הראו איך יציאה של גברים ממקצוע מורידה את השכר הממוצע בו, בעוד כניסתם אליו, כפי שהתרחש למשל במקצועות הפיזיותרפיה, מעלה את השכר. לא נכנס לכלל הסיבות המורכבות הכוללות הסללה, תרבות, אפליה שקופה וחינוך, הגורמות למקצועות מסוימים להיות מאוכלסים על ידי נשים בעיקר, אבל קשה שלא לתהות מדוע הנושא המגדרי לא מקבל מקום רחב יותר בדיונים ולמי יש אינטרס למסמס אותו.