ריקוד המכולה

צמד אדריכלים מספרד, חסידים נלהבים של עיצוב אקולוגי ושמירה על הסביבה, יזמו פרויקט ייחודי המציג אבות-טיפוס למבנים העשויים כולם ממכולות. קבלו הצצה לדירות ולמבנים מקוריים במיוחד

88 שיתופים | 132 צפיות

אדריכלים: Jaime Gaztelo, Mauricio Galeano – James & Mau

לעבור לגור בתוך מכולה עלול להישמע רחוק מנוחות או יוקרה, אבל צמד האדריכלים חיימה גזטלו ומאוריציו גלאנו הוכיחו שמדובר בצעד כדאי. הקונספט המפתיע קיבל את השם אינפיניסקי (Infiniski). מדובר במשפחה של אבות טיפוס ליצירת מבנים עשויים ממכולות. את המבנים אפשר לבנות בכל מקום בעולם, להשתמש בהם למטרות פרטיות או מסחריות ולכל צורך.

שימוש חוזר

שימוש במכולות לצורכי בנייה אינו חדש. מעצבים רבים ברחבי העולם גילו בעשור האחרון את הפוטנציאל הגלום במכולות. בעקבות חדירת המודעות הסביבתית לציבור הרחב אדריכלים ויזמים משתמשים במכולות ממוחזרות לבניית פרויקטים מגוונים ומעניקים להן איכויות אסתטיות מרחיקות לכת. היום אפשר לראות מכולות בשימושים שונים, מבתים פרטיים דרך בנייני משרדים ועד בתי מלון יוקרתיים.

אבל מה שמשך את צמד האדריכלים להפוך את המכולה לפרויקט חייהם הוא לאו דווקא האסתטיקה, אלא הפוטנציאל הגלום בה כמשאב לשימור איכות הסביבה. חברות ההובלה הימית ברחבי העולם משתמשות במיליוני מכולות. מכולה נמצאת בשימוש כ-20 שנים, ולכן מדי שנה מוצאות משימוש מאות אלפי מכולות. "חשבנו שזה נתון מדאיג", מספרים גזטלו וגלאנו.

השמיים הם הגבול

במבט ראשון מגורים במכולה נראים לא יציבים, אבל מפתיע לגלות שאפשר להציב מכולות זו על זו לגובה של 11 קומות ללא צורך בחיזוקים כלשהם. לשימוש במכולות יתרונות מובהקים. הבנייה מהירה, זולה ואפשר ליצור מהן מבנים שונים ועיצובים שונים. "הם גם נראים פשוט מגניב", מוסיפים גזטלו וגלאנו, המתמחים בשדרוג מראה המכולה בחומרי גמר שונים.

אתר האינטרנט של החברה שהקימו פונה לקהל ברחבי העולם. באתר קטלוג מפורט המציג את אפשרויות המגורים השונות שאפשר ליצור ממכולה בשתי סדרות, Loft Series ו-Huis Series. העיצוב של כולן שואב השראתו מתקופת הבאוהאוס. לחלונות יש חלק מרכזי בעיצוב מעטפת המבנה, ובאתר אפשר לגלות חלונות באינספור אפשרויות, מחלון עגול המקנה לעיצוב מראה עתידני ועד חלונות המתפרשים לרוחב היחידה. הצבת המכולות זו על זו מעניקה למבנה מראה מתוחכם, מינימלי ומוגדר.

Loft Series היא הסדרה הבסיסית והיא כוללת ארבעה דגמים של יחידות מגורים הנבדלות בגודלן: loft 30, loft 60, loft 75 ו-loft 90. את המבנים בסדרה אפשר להציב על שפת בריכה, כיחידת דיור נוספת בחצר, כחנות קטנה או כבית עצמאי קטן. זמן ההקמה הוא חודשיים בלבד. היחידה מתפקדת כלופט ואפשר להציב בה חדר שינה, חדר רחצה, מטבח פתוח וסלון, ואף להוסיף מרפסת. ל-loft 75 ול-loft 90 אפשר גם להוסיף חדר ילדים וחדר רחצה נוסף.

Huis Series היא הסדרה היוקרתית בין השתיים, ואת דגמי הסדרה אפשר לבנות שתי קומות. הסדרה כוללת את Huis 140, Huis 175 ו-Huis 185, ואפשר לחלק את הדגמים לעד ארבעה חדרי שינה ושלושה חדרי רחצה, חדר ארונות, חדר משחקים, מטבח מרווח ושירותי אורחים. זמן ההקמה הוא שלושה עד ארבעה חודשים.


170 huis מסדרת El Tiemblo House: מרפסת מקורה היוצאת מחדר שינה בקומה העליונה ויוצרת הצללה על המרפסת בקומת הקרקע


מבט מהחצר אל הבית


בסלון מוצבים רהיטים מחומרים טבעיים או ממוחזרים

אחרי הכל זה עסק

החשיבה שמאחורי הקונספט היא אמנותית ופורצת דרך אך גם עסקית. המחיר למטר רבוע מתחיל ב-900 אירו. "היה לנו חשוב שהפרויקט יהיה רווחי מבחינה כלכלית כל עוד איננו מתפשרים על ערכו העיצובי ועל תרומתו לאיכות הסביבה", אומרים גזטלו וגלאנו ומתעקשים שהפרויקטים יחידים במינם וכל בית הוא יצירה בפני עצמה. "זוהי יצירה המותאמת אחד לאחד למקום, ללקוח ולצרכיו. אלא אינם שכפולים, אלא פרשנות של הדגמים הבסיסיים שיצרנו. אין לנו כוונה לשכפל כל דגם במדויק, למרות שאנחנו יודעים שזה אפשרי".

השנה החברה עומדת להשיק חמישה פרויקטים ברחבי העולם. בכל מקום שהם עובדים בו הם דאגו לתיאום ולשיתוף פעולה עם ספקים מקומיים, שעודדו את פועלם והתגייסו להקמת הפרויקט לא רק מאינטרס כלכלי אלא גם כאתגר בהתפתחותם העיצובית.

אחד הפרויקטים הוא Casa Manifesto שפותח מדגם Huis 185 וניצב כמו מבצר קסום על גבעה באזור קורקבי בצ'ילה. שטחו של הבית 175 מטרים רבועים, והוא נבנה ב-90 ימים בלבד משלוש מכולות המסודרות בשתי קומות בעלות של 790 אלף אירו. הבית משקיף לנוף קסום ונהנה משקיעות מרהיבות. קומת הקרקע מחולקת לסלון, מטבח וחדר שינה, ובקומה השנייה יש יחידת הורים עם חדר אמבטיה צמוד, שני חדרי שינה עם חדר רחצה משותף ומרפסת.

כיאה לבית מעוצב, התעקשו גזטלו וגלאנו לעצב גם את פנים הבית כדי שימשיך את קו העיצוב של המבנה. עיצוב הפנים נעשה בשיתוף פעולה עם סטודיו קומודו הצ'יליאני. האדריכלים מגדירים את עיצוב הפנים כ"שילוב בין רטרו למודרני שהופך כל פינה בבית לייחודית במינה". המבנה כולו מחופה בעץ בשתי וערב של לוחות צבועים בלבן. חיפוי העץ יוצר מעין "עור" שני לבית ומשמש כאלמנט קירור פסיבי טבעי המפחית את קליטת קרני השמש במכולה. שתי הקומות מונחות בהסתה זו על זו, וכך נחשפת המרפסת והשטח המיועד לישיבה בגינה מוצל.


מכולה שהוסבה למעדנייה של חברת Emprio. מבט אל חזית המעדנייה


חלל פתוח שבמרכזו ניצב שולחן עץ המציג את מוצרי החנות. הקירות נצבעו בחומרים ידידותיים לסביבה

נישה מסחרית

דוגמה לשימוש מסחרי באחד מאבות הטיפוס הוא סניף של Emporio ששטחו 250 מטרים רבועים. המבנה הוקם תוך שישה חודשים ועיצובו שואב השראה משוק כפרי. בחנות נמכרים מותגי מזון, בהם מוצרי הבשר של חברת Coexa S.A ומוצרי המעדניות של Campo Noble. המבנה הפתוח לכביש הראשי מחולק לחלל מסחרי, חלל תצוגה, משרדים וחדר מקררים לאחסון, ותוכנן כך שישמור על הטמפרטורה המתאימה בפנים החנות, כיאה למקום המציע מזון טרי. המבנה מבוסס על עיצוב סולרי פסיבי.

החזית הפונה אל הכביש עשויה זכוכית כדי למשוך את העוברים והשבים, אבל כדי להפחית את קרינת השמש הבניין מקורה במבנה עץ חיצוני המצל עליו. כך נעים לשהות בחלל בכל שעות היום, והוא נהנה מאור טבעי. לבידוד הקירות השתמשו בנייר ממוחזר ובפאנלים מסיבי גבס ממוחזרים. הקירות נצבעו בחומרים ידידותיים לסביבה, והרהיטים נוצרו מעץ מקומי. לדלת השתמשו בדלת מכולה שנצבעה באדום.

ברוב הפרויקטים בתיק העבודות של גזטלו וגלאנו נעשה שימוש במודולים צורניים ובחומרים ממוחזרים, ממכולות, דרך פסי רכבת ועד בקבוקי זכוכית ולוחות אלומיניום. המשרד של השניים פונה לאנשים צעירים ברוחם המחפשים בתים אינדיווידואליים, חדשניים וידידותיים לסביבה עם הרבה סגנון. "כל פרויקט נוצר בשיתוף מלא עם הלקוח, והתוצאה מפתיעה כל פעם מחדש", אומרים גזטלו וגלאנו.