איך תגרמו לילדים שלכן להתחיל לקרוא יותר ספרים?

מישל אובמה ומיס פיגי מקריאות ספרי ילדים | צילום: Gettyimages
מישל אובמה ומיס פיגי מקריאות ספרי ילדים | צילום: Gettyimages

איך תגרמו להם לעזוב את הטאבלט ולהתאהב בספרים? הסופרת נירה הראל עם כל הטיפים וההמלצות שיגרמו לילדים לגלות מחדש את חדוות הקריאה

88 שיתופים | 132 צפיות

 

כשאני פונה לבתי בת ה־11 ומבקשת ממנה לקרוא איתי מספר היא אומרת לי ברצינות תהומית: "אבל אימא, אני קוראת מהטאבלט, רואה את המשחק הזה? יש בו הרבה שורות לקרוא". אבל היא כבר יודעת שלא לזה התכוונתי ושתיכף נשב שתינו ונחפש לה ספר אמיתי.

כבר בשנת 2004 הוציאה הקרן לאומנויות בארה"ב דו"ח המביע חשש לעתיד הקריאה, וקראה לו "קריאה בסכנה" (Reading at Risk). בשנת 2007 שוב יצא דו"ח דומה, שהתייחס באופן פרטני יותר לקריאה של ילדים ובני נוער ובו התריעו שוב מפני השתלטות האמצעים הדיגיטליים על חיינו ועל הירידה ביכולות הקריאה ובהיקף הקריאה. יו"ר הקרן כתב במבוא לדו"ח ש"האמצעים הדיגיטליים אינם יכולים לשמש תחליף ראוי להתפתחות האינטלקטואלית והאישית הנובעת ומתקיימת כתוצאה מקריאת ספרים". ואכן, סקר שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בחודש יולי האחרון מצא שכ־29 אחוזים מהתושבים בישראל לא קוראים. בכלל.

מלניה טראמפ מיישמת את הטיפים: מקריאה ספר לילדים בבית הנשיא | צילום: Gettyimages
מלניה טראמפ מיישמת את הטיפים: מקריאה ספר לילדים בבית הנשיא | צילום: Gettyimages

עוד כתבות מעניינות
איך לדבר עם הילדים על כסף?
הסדנה שתלמד אתכן לצלם את הילדים כמו מקצוענית
הו, המבוכה: מה עושים כשהילדים תופסים אתכם על חם?

שינויים בהרגלי הקריאה
מעבר להרחבת הידע הכללי ואוצר המילים, ומעבר להעשרת הדימיון, מחקרים מראים שקריאה יומיומית תורמת גם לשיפור הזיכרון והריכוז, וכן ליכולות הכתיבה וההבנה של טקסטים מורכבים בגיל מבוגר יותר. אך השינוי בהרגלי הקריאה של ילדינו, כך נדמה, מתחיל בכלל אצלנו. "אם ילד יראה שהוריו בעצמם קוראים ספרים וישמע אותם מדברים על מה שקראו, אולי ירצה ללכת בעקבותיהם", אומרת נירה הראל, סופרת ועורכת ספרי ילדים, ומקימת האתר "דףדף" לעידוד הקריאה. "כדי לעודד את הילדים לקרוא ולאהוב ספרים חשוב לעסוק בקריאה משותפת", מדגישה הראל. לדבריה זאת פעולה חשובה ומשמעותית מאוד, הרבה יותר מרק 'להקריא לילד סיפור'. "בין שהילדים צעירים ובין שהם בוגרים, האמצעי היעיל לעודד אותם לקרוא בעצמם הוא קריאה בקול, באוזניהם", היא אומרת, "הורים רבים נוטים לעשות זאת כשהילדים קטנים וחדלים מכך כשהילדים מסוגלים לקרוא בכוחות עצמם. בעיניי זו טעות ואני מציעה לקרוא ספרים בהמשכים באוזני הילדים, גם כשהם יודעים לקרוא".

רגע, להקריא להם גם בגיל מבוגר יותר?
"בהחלט. החיבור ילד – ספר – הורה, מאפשר קירוב לבבות הדדי בין ילד להורה ומקרב גם את הספר אל הילד, כמקור להנאה ולעניין. זאת ועוד, לקריאת ספרים בהמשכים יש ערך ייחודי וכדאי להמשיך בה כל עוד הילד רוצה בכך".

עם השפע הספרותי שקיים היום, איך את ממליצה לבחור את הספר המתאים?
"אפשר לבחור ספרים מומלצים, הן בעזרת ספרן (הזדמנות להירשם לספרייה) והן
בעזרת אתר דףדף, כך ניתן להפוך את האינטרנט ממתחרה בקריאה, למעודד קריאה".

האם בעינייך כל קריאה היא משמעותית? מה לגבי תוכן פחות איכותי?
"לדעתי רצוי שילד יקרא ספרים טובים, אבל אין למנוע ממנו קריאת ספרים 'נחותים', בתקווה שהם יפתחו עבורו את הדלת להנאה שבקריאה וישמשו מקפצה לעבר ספרים איכותיים יותר".

מה את ממליצה לעשות עם ילדים שטוענים שהם לא אוהבים לקרוא? איך והאם בכלל אפשר לחבר אותם מחדש לחדוות הקריאה?
"אי אפשר לכפות על ילדים לקרוא. זאת לא גישה נכונה בעיניי. חדוות הקריאה אינה מושגת בכוח. נותר פשוט לקוות כי מי שנהנה לקרוא בילדותו ישוב לקרוא בבגרותו".

והנה 8 ספרים מומלצים שאהבנו החודש