השרה קארין אלהרר: "חברות האנרגיה מנוהלות על ידי גברים"

השרה קארין אלהרר עם ראש הממשלה נפתלי בנט וביל גייטס | צילום: יח"צ
השרה קארין אלהרר עם ראש הממשלה נפתלי בנט וביל גייטס | צילום: יח"צ

היא מקווה שמשהו טוב יצא מהתקרית המביכה שמנעה ממנה להשתתף בפתיחת וועידת האקלים, וניצלה את המעמד כדי להיפגש עם הנשים שבזכותן יגיע השינוי. שרת האנרגיה קארין אלהרר מסכמת את ועידת גלזגו

88 שיתופים | 132 צפיות

היא הגיעה לוועידת האקלים בגלזגו, סקוטלנד, נחושה וחדורת מטרה, ברצון לעבוד, ללמוד, ליצור שיתופי פעולה וגם להשפיע. שום דבר לא הכין את שרת האנרגיה, קארין אלהרר, לכך שבהיותה נכה המתניידת באמצעות כיסא גלגלים היא לא תוכל להשתתף בפתיחת הוועידה, בגלל בעיית נגישות. "כשאת מגיעה לאירוע של האו"ם שמטיף כל הזמן לנגישות, את מצפה שהם יערכו לכך מבעוד מועד, בוודאי כשמדובר באירועים של עצמם", אומרת אלהרר, "הטענה שהועלתה כאילו מארגני הכנס לא עודכנו מראש, אינה במקומה, אנשי משרד ראש הממשלה ומשרד האנרגיה דאגו לכל מראש".

נפגעת?
"לא נפגעתי אבל הייתי מתוסכלת וזה בהחלט בגדר שערורייה. באתי לעבוד, תוכננו לי פגישות כבר ביום הראשון ולא הצלחתי למשל להגיע לפגישה שנקבעה עם נשיא הונדורס. תמיד נורא קל לדבר על נכות כשזה ברמת סיסמאות ואמנות בינלאומיות, כנראה שהרבה יותר מורכב ליישם את זה".

התקרית המביכה הפכה את השרה הישראלית לשיחת היום ואחרי שהבעיה נפתרה, רבים ניגשו אליה התנצלו ועודדו. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר לה באופן אישי: "אני מתנצל, דבר כזה לא היה אמור לקרות".

הערכת את ההתנצלות?
"ג'ונסון היה חמוד מאוד ואמר שהם ילמדו ממה שקרה ודבר כזה לא ישנה. מבחינתי לא ההתנצלות חשובה אלא הלמידה. צריך להפריד בין העיסוק התקשורתי מכל העולם – כי אין כמעט מדינה שלא פנתה אלינו כי נושא הנגישות הוא גלובלי, לבין יצירת מודעות לנושא החשוב הזה. יש לקוות שאחרי המקרה שלי יילמדו הלקחים".

השרה קארין אלהרר עם ראש הממשלה נפתלי בנט וראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון | צילום: יח"צ
השרה קארין אלהרר עם ראש הממשלה נפתלי בנט וראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון | צילום: יח"צ

ואיך הייתה הפגישה עם ביל גייטס?
"הצטרפתי לפגישה של ראש הממשלה נפתלי בנט וביל גייטס והיא הייתה מעולה. ביל הקים קרן בינלאומית לקידום אנרגיה ירוקה וחדשנות בתחום האקלים ואנחנו רוצים להעתיק את המודל לישראל ולשתף פעולה עם הקרן. דיברנו על העקרונות והייתה גם פגישה פרקטית בין המנכ"ל שלי ואנשי המשרד, עם האנשים שלו, כדי שזה יקרה".

ראש הממשלה פרגן לשרה שלו?
"מאוד. בנט היה מקסים גם בהתנהלות מול האירוע וגם בהערכה שלו את העבודה שנעשית במשרד האנרגיה אצלנו, וזה לא דבר של מה בכך שראש ממשלה מפרגן לשרים שאינם ממפלגתו. מעבר לאמפטיה, בנט רואה את התמונה הכוללת ורוצה שכל השרות והשרים יהיו חלק ממנה".

עם מי עוד נפגשת בוועידה?
"עם שר האנרגיה האיטלקי וזו הייתה פגישה שלא ציפיתי שתהיה פורצת דרך, אבל אנחנו לקראת שיתופי פעולה טובים. גם עם שר האנרגיה האוסטרלי הייתה פגישה טובה ושניהם יגיעו לביקורים בארץ. שיתופי פעולה הם דבר חשוב ומדינת ישראל תזכה מזה. נפגשתי עם שרת המים של האמירויות והוזמנתי לשם, והייתה פגישה טובה עם השרה מארצות הברית. השיחות נגעו כמובן לצורך בפריצות דרך. כולנו מבינים שמשבר האקלים הוא משבר קיומי, החוכמה היא לא לקבוע יעדים לשנת 2050 – המטרה המרכזית היא  להביא פתרונות ויעדים כאן ועכשיו".

שרת האנרגיה קארין אלהרר והנסיך צ'ארלס בוועידת גלזגו | צילום: יחצ
שרת האנרגיה קארין אלהרר והנסיך צ'ארלס בוועידת גלזגו | צילום: יחצ

נפגשת גם עם הנסיך צ'ארלס ?
"כן, זו הייתה פגישת מסדרון. הוא דיבר על הקשר שלו לישראל, על כך שסבתא שלו הנסיכה אליס פון בטנברג, קבורה בהר הזיתים בירושלים והוא גם התעניין מאוד באנרגיה הישראלית".

"תחום האנרגיה נתפס כתחום גברי. החברות הגדולות מנוהלות על ידי גברים, אני רוצה להביא נשים לתחום ולהנכיח אותן. זה אף פעם לא מאוחר ואסור לנו לאבד נשים בדרך"

המפגש הפורה ביותר מבחינת השרה, היה דווקא עם קבוצה של נשים ישראליות, כל אחת מובילה בתחומה, שהגיעו לוועידת האקלים: דפנה אבירם-ניצן, מנהלת המרכז לממשל וכלכלה במכון הישראלי לדמוקרטיה, שמובילה יחד עם הממשלה את פרויקט ההיערכות למשבר האקלים;
ענת ארליך, בכירה במקנזי, חברת הייעוץ האסטרטגי הגדולה בעולם; עליזה מאיו, סמנכ"ל מכון ערבה; עורכת הדין, אורלי אהרוני, יועצת משפטית שמתמחה במדיניות אקלים ורגולציה; ליהיא סקולר, מנכ"לית ומייסדת שותפה של גיטה ׁׁ(חברה להשקעות אימפקט);  ונגה הלוי מנהלת צוות אסטרטגי בחברת סולאראדג', חברת הייטק ישראלית, הנחשבת לגדולה בעולם בתחום האנרגיה הסולארית.

קארין אלהרר במפגש עם נשים ישראליות מובילות בוועידה בגלזגו | צילום: יח"צ
קארין אלהרר במפגש עם נשים ישראליות מובילות בוועידה בגלזגו | צילום: יח"צ

>> באמירויות ובמפרץ כבר הבינו: נשים יובילו טוב יותר תהליכי שלום

החבורה הזו, נפגשה לשיחה בת למעלה משעה, ובסופה הוחלט שאותן נשים יהוו ועדה מייעצת לשרה, ובאותו מעמד הן הקימו קבוצת ווטסאפ אקסקלוסיבית בשם "נשים ואנרגיה" – להתוות יחד דרך ולהעברת מסרים ודעות.

"נשים מסוגלות ויכולות להיות חלק מקבלת החלטות. אני מבינה את הקושי שיש לאימהות, אבל אני קוראת לנשים לבוא, כל אחת מהמקום שלה, זה ישתלם לכולנו"

מה עוד את יכולה לספר על המפגש.
"משבר האקלים הוא משבר קיומי, אנשים צריכים להבין שזה גם כלכלי להם. פעם אמרו על אנשי איכות הסביבה 'מחבקי עצים', היום מבינים שזו בעיה של כל האזרחים באשר הם וזה יגיע לכולנו בצורה של שיטפונות ושריפות. בגדול דיברנו על הרצון שלהן לעבוד עם חברות ישראליות ולהוביל את התעשייה בארץ. דיברנו על הניסיון להפוך את המעבר לאנרגיה סולרית לקל יותר, על הרגולציה בישראל שמקשה על יזמים בתחום האנרגיה, להתקדם ולייצר. על קידום פרויקטים של קיימות, ועל המשימה להביא עוד נשים לתפקידי מפתח – כידוע כיום חסרות נשים בדירקטוריונים של חברות ממשלתיות ועמדות מפתח וזו משימה של כולנו".

>> שנה"ל האקדמית נפתחה, הנשים נשארו מאחור

ואיך מביאים את הנשים לעמדות מפתח?
"הגיע הזמן לעשות שינוי גם בנוגע לנשים דירקטוריות וגם בעמדות בכירות בחברות ממשלתיות. נשים מסוגלות ויכולות להיות חלק מקבלת החלטות. אני מבינה את הקושי שיש לאימהות, אבל אני קוראת לנשים לבוא, כל אחת מהמקום שלה, זה ישתלם לכולנו. אני כבר מתחילה לראות את השינוי. תראי את הממשלה הנוכחית שיש בה תשע שרות".

איך את מסבירה שרק עכשיו לראשונה יש בישראל שרת אנרגיה שהיא אישה?
"התחום הזה נתפס כתחום גברי. חברות האנרגיה הגדולות מנוהלות על ידי גברים, אני רוצה להביא נשים לתחום ולהנכיח אותן. כל הנשים שפגשתי לא התחילו בתחום הזה אלא הצטרפו אליו, אבל זה אף פעם לא מאוחר ואסור לנו לאבד נשים בדרך".

קארין אלהרר במפגש עם נשים ישראליות מובילות בוועידה בגלזגו | צילום: יח"צ
קארין אלהרר במפגש עם נשים ישראליות מובילות בוועידה בגלזגו | צילום: יח"צ

את מגיעה מתחומי הרווחה והחינוך.
"נכון, אבל אני אוהבת ללמוד דברים חדשים. ותחום האנרגיה הוא אתגר גדול, ואני אוהבת ללמוד וללמד. יש הרבה רעיונות לחזון ארוך טווח שאני מקווה לבשר עליו כבר בשבועות הקרובים".

את כבר רואה הישגים מאז נכנסת לתפקיד?
"אני בתפקיד מחודש יוני. כשהגעתי אליו היו 6% של אנרגיה מתחדשת והיום יש כבר 10% ואני מאמינה שייקח פחות מעשור שנגיע לפחות ל-30%".

בסוף זה הכל עניין של כסף?
"לא, כסף יש. זוהי סוגיה של הסרת חסמים ושיתופי פעולה".

בטווח הקצר המצב לא נראה טוב. אומרים שהשנה הבאה תהייה חמה מאוד.
"אין לנו זמן לבזבז וצריך להתחיל היום. ישראל היא מדינה שטופת שמש וצריך הרבה אנרגיות מתחדשות, ביקשתי להעביר לי רשימת חסמים מבחינת היזמים, להבין למה זה לא קורה ולפתור את החסמים האלה, אני אעשה סינרגיה ואדאג שהם יפתרו".

"יש שעת רצון טוב וכולם מבינים שזו הממשלה הכי טובה בעת הזאת"

ועדיין יש מדינות כמו סין ואחרות, שהן מזהמות גדולות.
"כן. אבל אם כולם ישלבו ידיים, אין ספק שאפשר יהיה למזער את הנזקים".

איך נראה העולם האוטופי שלך?
"עולם שמדבר אנרגיה ירוקה בלבד, שיאפשר לכל אדם לקבל חשמל אמין ירוק בכל עת. בעיני זו הצלחה כבירה".

הספקת להתרשם מהעיר גלזגו?
"לא, באתי לעבוד. זה לא היה טיול פלז'ר, רק ביזנס. ממוקד. כל מה שראיתי היה בדרך לשדה התעופה וממנה".

מה את אומרת על המצב הפוליטי?
"ברור היה לי שהתקציב יעבור, אין שאלה. אני מאמינה שיש שעת רצון טוב וכולם מבינים שזו הממשלה הכי טובה בעת הזאת".