ציפי חוטובלי: "העולם הפוליטי לא מקבל אימהות. יכולתי להיות שרה ואני רק סגנית שר"

חולצה זארה, חצאית בוטיק ג'ואר, שרשרת PAU Jewellery Design, טבעות אוסף פרטי, נעליים אוסף פרטי | צילום: מיכאל טופיול
חולצה זארה, חצאית בוטיק ג'ואר, שרשרת PAU Jewellery Design, טבעות אוסף פרטי, נעליים אוסף פרטי | צילום: מיכאל טופיול

סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי חולמת להניף את דגל ישראל בהר הבית. עד שזה יקרה היא הודפת את הביקורת על נתניהו, לא מבינה למה צריך נשים ברחבת הכותל ומגלה שבסוף היום היא עוד אימא+2 שמתמודדת עם השילוב הבלתי אפשרי בין קריירה, פמיניזם והלכה

88 שיתופים | 132 צפיות

חברת הכנסת ציפי חוטובלי מסתובבת בפלורנטין עם שמלה ארוכת שרוולים, תסרוקת ממלכתית ושואלת "אתם כשרים?" בפתחם של בתי קפה. חוטובלי (38) היא לכאורה נטע זר בשכונה התל אביבית, אבל אנשים מחייכים, עונים, מבסוטים מנוכחותה. אותה זה לא מפתיע: היא יודעת היטב שהאישיות הנגישה שלה היא חלק גדול מהצלחתה. מהצד זה נראה אמין: סגנית שר החוץ היא אדם די כיפי בסך הכול. היא מחייכת, מתעניינת בסובביה ולא משדרת את ההתנשאות כלפי החילוניות שלעיתים מיוחסת למחנה הלאומי־דתי שאליו היא משתייכת.

את מודעת לכך שאת מייצגת משהו שונה מאוד מרוב האנשים כאן? אנשים פה רוצים לגמור את החודש, את רוצה את דגל ישראל בהר הבית.

"אני לא כל כך שונה מהאנשים פה. אני גרה עם בעלי בדירה שכורה, אנחנו נעזרים בהורים, אנחנו הכי מייצגים את מעמד הביניים הישראלי. המכנה המשותף ביני ובינך רב על המפריד. אני כל הזמן שומעת על תהליכים משמחים שמקרבים בינינו, כמו למשל רווקות חילוניות שהולכות להפרשות חלה".

צעד שלא מעיד על התקרבות לדת כמו על ייאוש מהרווקים התל אביביים.

היא צוחקת, "אז אתן צריכות לצאת עם הגברים שלנו! הם מעולים, ושמעתי שהם מבוקשים בקרב חילוניות חמודות. יש דיבור שדת"לשים נחשבים לדייט טוב".

אנחנו מתיישבות לבסוף בבית הקפה הכשר שמצאנו, חוטובלי מזמינה שייק פירות ומביטה סביב. אולי היא באמת מאמינה שמה שהיא רואה לא כל כך רחוק מהמציאות העתידית שהיא מדמיינת – מדינה דו־לאומית שאליה יסופחו פלסטינים, בשעה שבבתי הספר ילמדו על בית המקדש השלישי. לאחרונה סיפרה שחלומה הוא לראות את דגל ישראל מתנוסס מעל הר הבית, אמירה שנתפסה כאחת הקיצוניות ביותר שנאמרו כאן על ידי אדם בתפקיד כזה. "בואי נעשה סדר", היא אומרת, "אני מדברת על כך שהיום אנחנו, היהודים, חסרי זכויות במקום הכי קדוש לנו. לתיירים ולמוסלמים יש נגישות להר הבית ברוב שעות היום ולנו יש נגישות בשעות לא נוחות, כאלה שצריך לאבד בשבילן יום עבודה. המלחמה היום חוזרת לחברון ולהר הבית. התפקיד של התעמולה בצד השני הוא להראות שאנחנו זרים בחבל הארץ הזה. אני קוראת להם גנבי ההיסטוריה. הם מנכסים לעצמם את ההיסטוריה שלנו".

סיפוח לפני שלום

"ניכוס ההיסטוריה", כפי שחוטובלי קוראת לו, עמד במרכז נאומה השנוי במחלוקת בתגובה להחלטת אונסקו להכיר במערת המכפלה כאתר מורשת פלסטיני. סגנית השר נפנפה במליאת הכנסת מול ח"כים ערבים בספר "ההיסטוריה של העם הפלשתיני" שהוצע למכירה לאחרונה באתר אמזון על ידי אסף וול, ספר שמרבית דפיו ריקים.

זו לא פרובוקציה?

"לא. הספר הזה הוא תרגיל נפלא ביחסי ציבור. אני לא אומרת שאין היסטוריה ערבית, יש היסטוריה ערבית ועות'מאנית ומוסלמית אבל הפלסטינים מעולם לא התנהלו כאומה. כואב להם שיש לנו קשר עמוק למקום הזה. הפלסטינים חיים על שלילת קיומנו. זאת תשתית הקיום שלהם, הם מבזבזים את האנרגיות על שכתוב ההיסטוריה והפצת שקרים".

לעולם לא תאמיני בחזון שתי המדינות?

"כשנכנסתי לתפקיד אמרתי לראש הממשלה נתניהו שצמד המילים 'מדינה פלסטינית' לא ייצא מפי, והצלחתי בכך. אני יכולה להבין את התקווה שלך לשלום, היא תקווה בסיסית ויהודית ואנושית. אם אאריך ימים אולי אראה שלום בינינו לבינם, אבל סיפוח יכול לקרות הרבה לפני. לדעתי בתוך עשור יוחל החוק הישראלי על תושבי יהודה ושומרון".

ולא תהיה לפלסטינים זכות הצבעה. התוצאה היא אפרטהייד.

"אפשר להגיד אפרטהייד, אפשר גם להגיד שצה"ל רוצח תינוקות, זה לא הופך את זה לנכון. הם יוכלו לקבל זכות הצבעה בירדן כמו שהייתה להם עד 1988. הם רוצים להשמיד את ישראל, ההשמדה חשובה להם יותר מהיכולת לפתח עצמאות פוליטית. לצערי זהו המצב, הם המיעוט האתני היחיד בעולם שכשהוצעה לו עצמאות סירב פעם אחר פעם, אין לכך תקדים".

שמלה רזיאלה, ז'קט בוטיק ג'ואר, טבעות אוסף פרטי | צילום: מיכאל טופיול
שמלה רזיאלה, ז'קט בוטיק ג'ואר, טבעות אוסף פרטי | צילום: מיכאל טופיול

 

דעי מאיפה באת

כמעט שלוש שנים עברו מאז שמונתה לסגנית שרת החוץ תחת אביה הרוחני, ראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו. בין ההישגים שהיא מתגאה בהם: קידום מהלך של פטור לוויזה עבור ישראלים בארצות הברית, פתיחת שווקים בסין, הודו ואמריקה הלטינית, ביקור בהר הבית לקורס הצוערים של משרד החוץ וביקור בכותל אצל מנהיגים שמגיעים לישראל. וכן, היא מאמינה ששגרירות ארצות הברית אכן תעבור לירושלים. "קיבלנו כמה אמירות מהשגריר שזה יקרה בקדנציה הזו. אין לזה אח ורע בעולם, שהשגרירויות כולן נמצאות בתל אביב ולא בבירה. הבירה שלנו היא ירושלים ואין לנו מחלוקת על זה, גם אם הם רואים בכך נושא במחלוקת. טראמפ מבין מי הרעים ומי הטובים בסיפור של הסכסוך".

את לא מרגישה את הבידוד של ישראל?

"לא. כל המדינות מחזרות אחרינו, הדיבורים על חרם ובידוד הם שקריים. היה כאן ביקור היסטורי של ראש ממשלת הודו, אנשים ממדינות שהרבה שנים לא היו בקשר דיפולמטי איתנו מעמיקים את הקשרים כי לישראל יש פתרונות לכל בעיות האנושות, כמו מים וביטחון תזונתי. מול האירופאים יותר קשה, אני חושבת שהם מנסים לטהר את עצמם מקולוניאליזם ומאשמה פנימית שיש להם מאז מלחמת העולם השנייה".

משרד החוץ מנסה למנוע מעמותות ישראליות לקבל מימון זר. זה לא צעד עוין כלפי העולם?

"המטרה מבחינתנו היא להפסיק את המצב האבסורדי שבו מדינות ידידותיות נותנות מימון לעמותות כמו 'שוברים שתיקה' שפוגעת בזכותה של ישראל להגנה עצמית. בימים אלה אני עובדת עם חברי השר יריב לוין על חוק עמותות חדש. אנחנו רוצים למצוא מנגנון שימנע מעמותות פוליטיות לקבל מימון ממשלתי ממדינות זרות. למעלה מ־100 מיליון יורו בשנה מושקעים בעמותות פוליטיות. אף מדינה אחרת לא היתה מאפשרת לזה לקרות".

במקביל לגישתה המדינית, מערכת החינוך סופגת ביקורת על תהליכי הדתה בבתי הספר, ולמרות ששני המשרדים נמצאים באחריות מפלגות שונות, יש תחושה שהתהליכים מקבילים.

"המדינה בצומת וצריך להחליט – אפשר להיות כמו אמריקה, רק שמדברים עברית, או להיות הדבר המדהים הזה, חברת מופת ואור לגויים – מדינה יהודית. את רוצה שנגדל כחברה בלי כרטיס ביקור? שלא נדע מאיפה באנו? אני מדברת על להכיר את השורשים ואת הזהות שלנו כעם. אני לא מבינה את חוסר הביטחון שלכם החילונים, שמניע את הפחד מהדתה".

שמלה אליאן סטולרו , עגילים ה.שטרן | צילום: מיכאל טופיול
שמלה אליאן סטולרו , עגילים ה.שטרן | צילום: מיכאל טופיול

 

כשחוטובלי מדברת על לימודי יהדות בבתי הספר עיניה נוצצות, אבל קשה להתעלם מהקונפליקט האישי שטמון כאן. חוטובלי, תרצה או לא, היא סוג של מורדת בתוך הממסד הדתי. היא הייתה רווקה עד גיל 34.
הסדרה "סרוגים" חשפה בפני העולם החילוני את המציאות הלא פשוטה של עולם הדייטים הדתיים ובהקשר הזה ציפי מנדבת פיסת רכילות קטנה. "יצאתי עם יוצר סרוגים לייזי שפירא כשהסדרה יצאה", היא מספרת בחיוך, "אבל אני לא חושבת שיש שם דמות מבוססת עליי".
לפני ארבע שנים נישאה לעורך הדין אור אלון, הצעיר ממנה בארבע שנים. היום הם הורים למעין בת ה־3 ולאלירז בת השנה ומנסים כמו רבים, לשלב בין הורות לקריירות תובעניות. חוטובלי מגדירה את עצמה כפמיניסטית במלוא מובן המילה. ההישג העיקרי שלה כיושבת ראש הוועדה למעמד האישה, תפקיד שבו כיהנה בקדנציה הראשונה שלה בכנסת, היה הארכת חופשת הלידה לנשים.

איך הפמיניזם מסתדר עם מדינת הלכה?

"אני לא מדברת על מדינת הלכה, אין קשר בין מדינה יהודית למדינה דתית. אנחנו לא מאמינים בשלטון אייטולות. תמיד הייתה מלוכה לצד כהונה".

הרבנות נתפסת כגוף שפוגע בנשים.

"בעיה ארוכת שנים היא שהציונות הדתית לא השתלבה בתוך הרבנות. המהפכה הפמיניסטית עוברת תהליך של קבלה לתוך העולם הדתי, גם אנחנו היינו צריכות לפרוץ דרך. המהפכה בעיצומה ולא הגענו למנוחה ולנחלה. אם צריך, אני גם אדבר נגד רבנים".

אבל לא שמענו אותך במקרים של הדרת נשים, כמו למשל בביטול מתווה הכותל.

"כי אני לא חושבת שרחבת הכותל צריכה לתת מקום לזרם לא אורתודוכסי. האורתודוכסיה לא פוגעת בנשים, אני ההוכחה לכך. אני תומכת נלהבת בלימודים של נשים, למדתי בבית המדרש ברוריה שהוא הכי טוב לנשים ואני מעבירה שיעורים בבתי כנסת, אני חלוצה בתחום".

אבל מה שצריך להדאיג נשים, היא אומרת, היא לא הדת, אלא עולם העבודה. מאז שהפכה לאימא הבינה כי האתגר להצטיין בשתי הזירות – בתוך הבית ובחוץ – הוא המשימה של חייה. "בכנסת יש אולי 3-4 נשים בסיטואציה שלי, אימהות לילדים קטנים. נדרש מאיתנו המון והעולם הפוליטי לא מקבל את זה. אמרו שהמצב פוגע לי בקריירה ואולי זה נכון, יכולתי להיות שרה ואני רק סגנית שר".

מה אורך חופשות הלידה שלקחת?

"עם מעין לקחתי רק חודש וחצי, כשחזרתי הבנתי שזה היה מוקדם מדי, הגוף עבר טלטלה ברמה שלא הכרתי והייתי צריכה לנוח, אבל עם אלירז תיקנתי ולקחתי שלושה חודשים. להיעלם לשלושה חודשים זה מטורף בעבודה שלנו. היום הייתי חייבת להיות במסיבת הסיום של הגן של מעין, הגננת תיאמה איתי את התאריך מראש. רצו שאתראיין באותה שעה על הפיגוע בהר הבית, ולא יכולתי. גם לתוכניות הבוקר אני לא הולכת, זה הזמן שלי
עם הבנות".

חוטובלי עם הבנות מעין ואלירז במליאת הכנסת | צילום: ליטל פרי
חוטובלי עם הבנות מעין ואלירז במליאת הכנסת | צילום: ליטל פרי

 

חוטובלי ובעלה חוזרים הביתה מאוחר, לעיתים אחרי שהבנות כבר במיטות תודות לסבתא רוסקה, אמה של חוטובלי. "באמצע יום עבודה יכולה להגיעה הודעה מהגננת שמעין ביקשה שאני אקח אותה מהגן ולא סבתא, וזה קשה. אבל טוב להן עם סבתא. לפעמים אמא שלי מבקשת שאני אתקשר יותר, אני יכולה לא לשאול עליהן ימים שלמים כי אני יודעת שהן בידיים טובות".

אור עושה יותר מאבות רגילים לדעתך?

"אין ספק. הוא אב השנה. הוא מעורב בצורה בלתי רגילה בחינוך ובהורות. כשהילדות חולות ואני לוקחת אותן לרופא, אני יושבת במסדרון ורואה רק אימהות עם הילדים וחושבת לעצמי 'רק כשאני אתחיל לראות כאן גם אבות, אדע שיש שינוי'. זו המהפכה החברתית שישראל צריכה לעבור".

מה יגרום לכך לקרות?

"צריך לשים את נושא שעות העבודה בפרונט. הן לא מתאימות להורים.  מקומות עבודה יוצאים מנקודת הנחה שיש גורם שלישי, סבתא או מטפלת, או שהמודל מיושן ובנוי על כך שאחד מבני הזוג ויתר על הקריירה. אבל רוב בני הזוג עובדים במשרות מלאות וקשה לחיות בעולם שבו ילדים רואים את ההורים רק בשעת ההשכבה".

יוקר המחייה מחייב את כולנו לעבוד קשה מאוד, ואולי גם כאן הממשלה אשמה.

"לא כל דבר הוא באשמת הממשלה. הדור הזה חי טוב יותר מאי פעם. סובייקטיבית אני לא יכולה להתווכח עם תחושות אבל יש גם דבר כזה, 'עוני פסיכולוגי'. הרי העוני כאן הוא לא כמו בהודו, נכון?".

ובכל זאת, יכול להיות שקל יותר לגדל ילדים בהתנחלויות.

"אז תעברי להתנחלות, את מוזמנת. בשנה הראשונה של הנישואים שלנו חיינו בישוב אלון שהוא התנחלות וזה היה כמו ירח דבש, כמו לחיות בצימר. אבל עברנו לרחובות כדי להיות קרובים להורים שלי".

ציפי חוטובלי עם אימה | צילום: לינור דוד
ציפי חוטובלי עם אימה | צילום: לינור דוד

 

זיהום אוויר ציבורי

חוטובלי חזרה לעיר ילדותה בלי טיפת חרטה. היא נולדה למשפחת עולים מגיאורגיה, בת יחידה בין ארבעה אחים, והורים שעבדו קשה בשיווק דברי מאפה. "כשהגיעו ארצה ההורים שלי לא יכלו לקבל השכלה, הם היו צריכים לשרוד, לפרנס. אבא שלי עובד מגיל 14, עד היום הוא קם בארבע בבוקר לעבוד. הם אנשים חרוצים וקיבלתי מהם נכסים גדולים יותר מכל דבר שבן עשירים יכול לקבל. הלוואי שאתן חצי מזה לילדות שלי".
כילדה היא הצליחה בלימודים והמשיכה בדרך זו גם כסטודנטית למשפטים עם תואר ראשון ושני בהצטיינות מאוניברסיטת בר אילן. בשנת 2006, אחרי שכבר התברגה במסלול האקדמאי והחלה בלימודי הדוקטורט, התייצבה חוטובלי באולפן של דן מרגלית ב"ערב חדש" לדבר על רווקות מאוחרת במגזר הדתי־לאומי.
מרגלית היה מרוצה מהתגלית החדשה וגייס את חוטובלי לפאנל "מועצת החכמים". עד מהרה הפכו פרצופה ודעותיה למוכרים, כל כך מוכרים שביבי בעצמו ביקש ממנה להתמודד בפריימריז לליכוד בשנת 2008. בבחירות של 2009 היא התברגה למקום ה־18 במפלגת הליכוד. בין היתר עמדה בראש הוועדה למעמד האישה ופעלה למען החלת החוק הישראלי ביהודה ושומרון. במערכות הבחירות הבאות התמקמה יפה ברשימת הליכוד ובהדרגה עלתה יוקרת תפקידיה, מסגנית שר התחבורה ב־2012, דרך סגנית שר המדע ב־2014 ועד לתפקידה הנוכחי.

ביבי אמר בעצמו על אולמרט שראש ממשלה מכהן צריך להתפטר כשמתנהלת מולו חקירה, אין טעם לפגם בכך שהוא נשאר בתפקיד עם פרשת הצוללות?

"יש הבדל גדול. אצל אולמרט היה חשד לשוחד אישי, לכסף במעטפות, שזה הדבר הכי מכוער ומזהם אוויר ציבורי שהיה אי פעם. אצל נתניהו אנחנו לא יודעים את העובדות וההיקפים. אני מקווה, לאור הרקורד שלו, שהאיש שהכרתי לא השתנה".

את יכולה להבין את הביקורת הציבורית על התנהלותה של שרה נתניהו?

"אף אחד מאיתנו לא עמד בנעליים שלה. היו לי הרבה שיחות איתה ואני יודעת כמה זה קשה. היא הייתה השכפץ שלו ועברה שנים קשות מאוד".

אומרים שביבי הוא בוס ריכוזי, שהוא לא נותן לסגנים סמכויות אמיתיות. בביקור ראש ממשלת הודו הייתה תחושה שהודרת מהישיבות החשובות.

"הוא לא הדיר אותי. את יכולה לראות באינסטגרם שלי שהייתי בכל היום שהיה רלוונטי למשרד החוץ. במינויים אני בכלל לא משתתפת, זה נכון, חשובים לי דברים אחרים. יש לי גם מחלוקות עם ראש הממשלה – הייתי רוצה שליטה גדולה יותר בתקציבים, הפיצול עם משרד ההסברה חורה לי, אני רוצה 100 מיליון שקל ושהנציגים שלנו יעשו הסברה. תראי, תמיד אפשר לרצות יותר אבל הנקודה היא לא מה את רוצה, אלא מה אפשר לעשות בתפקיד שבו את נמצאת. החיים ארוכים ואני צעירה, הגעתי עם אורך רוח וקפצתי מדרגה בתפקיד הזה".

זה לא תפקיד שקצת הסתיר אותך?

"המחשבה הזו נובעת מהקולניות המאוד גבוהה של הפוליטיקה. יש אנשים שאומרים לי שאני חסרה וצריכה להופיע יותר בטלוויזיה, ואולי זה נכון. אבל אני החלטתי להתראיין בתקשורת הזרה יותר מאשר בתקשורת הישראלית, זה מה שבאמת חשוב".

הקולניים ביותר הם מהמפלגה שלך. כל יום מישהו מוציא אמירה שערורייתית אחרת.

״אנחנו המפלגה הכי צבעונית בכנסת, אם היינו מפלגה אליטיסטית לא היינו יכולים להיות מפלגת שלטון. ובכל זאת, לא כל התופעות מקובלות עליי, הייתי מעדיפה שלא יהיה סלפי עם טראמפ".

"שרה עברה שנה קשה" | הגברת נתניהו בביקור באוסטרליה | צילום: GettyImages
"שרה עברה שנה קשה" | הגברת נתניהו בביקור באוסטרליה | צילום: GettyImages
ח"כ חזן בסלפי עם טראמפ | מתוך חשבון האינסטגרם של אורן חזן
ח"כ חזן בסלפי עם טראמפ | מתוך חשבון האינסטגרם של אורן חזן

לעומת השקט התקשורתי אצלך, שרת התרבות מירי רגב עושה קרקס.

"אז אני לא באתי לעשות קרקס. באתי לעשות מדיניות ואני לוקחת את התפקיד שלי ברצינות. יחסיי עם מירי מצוינים, אני מפרגנת להצלחה של נשים ובגלל שאנחנו שונות אין בינינו תחרות. אני מאמינה שהמלחמה של מירי באליטות היא חשובה וטוב שהיא עושה מה שהיא עושה".

גם את יכולה להילחם באליטות בעצם.

"נכון, אבל מה לעשות, המראה שלי מנצח את שם המשפחה שלי, בליכוד מתייחסים אליי כאל אליטה, כנראה שהעיניים הירוקות שלי התקבעו".

שמלה וצעיף אליאן סטולרו, טבעות אוסף פרטי | צילום: מיכאל טופיול
שמלה וצעיף אליאן סטולרו, טבעות אוסף פרטי | צילום: מיכאל טופיול

 

צילום מיכאל טופיול
סטיילינג לריסה שוסטרמן
איפור רונאל גושן