"אם גבר נמצא במצוקה אין לו מענה. אם אישה נמצאת במצוקה – יש לה אינספור אפשרויות. זה פער האמפתיה"

איור: אלונה פולסקי
איור: אלונה פולסקי

בתנועה לזכויות הגבר בטוחים שהאפליה המתקנת רק מזיקה לשוויון המגדרי ומאמצים את המונח החדש של פער האמפתיה. הסרט התיעודי המרתק "הגלולה האדומה" עוקב אחרי מאמציהם לשכנע את העולם כולו שלמעשה הם הקורבן על מזבח הפמיניזם

88 שיתופים | 132 צפיות

 

בסוף החודש יוקרן לראשונה ב-yes דוקו הסרט התיעודי "הגלולה האדומה". הסרט עוקב אחר מסעה של הבמאית הפמיניסטית קייסי ג'יי בעקבות התנועה לזכויות הגבר. לאורך הסרט טוענים הפעילים הגברים איך למעשה הם אלה שמופלים לרעה בזמן שנשים מחזיקות ביתרון. "החברה מקדשת חיים של נשים יותר משהיא מקדשת חיים של גברים", טוען אחד המרואינים. "מרבית ההרוגים מתאונות עבודה, ממלחמות, מהתאבדות הם גברים ואף אחד לא מדבר על זה. אם רוב ההרוגים היו נשים זה היה תופס כותרות ראשיות. מדוע חיי נשים חשובים יותר?".

בימים בהם הרשת מוצפת בנשים שעברו הטרדה מינית סביר שקריאה למען עוד זכויות לגברים תיתקל בהתנגדות עזה, אבל עבור פעילי התנועה לזכויות הגבר זה אולי הטיימינג המושלם להעביר את הנקודה. הם טוענים נגד הקיבעון המחשבתי שרואה במין הגברי כמקור כל הרשע ומי שלעולם יהיו בצד הפוגע. מרחיקי הלכת ביניהם אף טוענים שהנטייה של גברים לאלימות היא עניין תרבותי וכי החברה היא זו שחינכה אותם להתנהגות שכזו – אלימה, קרה ומכוונת מטרה.
אפשר להתרעם על הטענה האחרונה, אבל היא זו שהובילה את הבמאית קייסי ג'יי לזנוח את טייטל האקטיביסטית הפמיניסטית. ביומני הוידאו האישיים שלה היא חושפת את הדילמות המטלטלות ואת מסעה המרתק בתוך התנועה השנויה במחלוקת, שהובילה אותה לשנות את כל מה שחשבה על שוויון מגדרי, כוח וזכויות יתר.

 

יש לך משהו עצוב בעיניים

גם בישראל מתחילה התנועה לזכויות הגבר לתפוס תאוצה. הבעיה, כך הם סבורים, שהפמיניזם הליברלי התחיל לדרוש לעצמו זכויות יתר בשם השיוויון. "במקום להגיע לאיזון נהיה ניסיון להפוך את ההיררכיה וזה קורה דרך אפליה מתקנת", מסביר אלעד עומר, מייסד דף הפייסבוק "על גבריות ומעבר לה". "אפליה מתקנת היא עדיין אפליה והיא פוגעת בשני המינים באותה המידה. חזקת הגיל הרך למשל מספקת משמורת אוטומטית לאם, אבל אם תמיד נקבל את האישה כמטפלת העיקרית, היא לעולם לא תתפנה לצמצם את פערי השכר ולהתקדם בעבודה. גברים עדיין נדרשים לתשלומי מזונות, גם אם הם מטפלים בילדים באופן שווה. אם חלוקת הנטל שווה ואם האישה היא עצמאית וחזקה, אז אין שום סיבה הוגנת לחוקים שכאלה. בעצם, כל ההטבות המגדריות רק פוגעות במטרת השוויון ומחזקות את הסטיגמטיות הבין-מינית, הן מקבעות נשים וגברים בדיוק במקום ממנו הן מנסות לעקור אותם" טוען עומר, שמאמין כי מה שבאמת צריך לעשות הוא להציף את ה"בעיה הגברית". "הייתי רוצה שנגדיל את הרגישות לסבל של גברים, אפילו רק לעורר אמפתיה. אנחנו לא גברים מול נשים, אלא גברים עם נשים ואני בעד נשים, מאוד. הן האימהות, הידידות, הקולגות או בנות הזוג שלנו ואני רוצה שכל המשאבים שנועדו לתמוך בהן יעמדו על כנם. אבל התמיכה הזאת לא צריכה לבוא על חשבון התמיכה בגברים ובטח לא להדיר אותם. אין כל מענה לגבר הנמצא במצוקה נפשית או פיזית, אבל אם האישה במצוקה – יש לה אינספור אפשרויות. פה פער האמפתיה בא לידי ביטוי".

מאחורי הקריאה לצמצום פער האמפתיה עומד הרעיון שהציפייה המסורתית מגברים לג'נטלמניות והגנה חינכה אותם להתכחש לרגשות ולקדש מצ'ואיזם כערך עליון. פעילים בתנועה לזכויות הגבר מאמינים שמשחר ההיסטוריה גברים נדרשו להקריב מעצמם, לצוד ולצאת למלחמה ובגלל זה – הם הפכו למגדר "הניתן להקרבה". כל זה בזמן שדאגה ניכרת לנשים הובילה להתעלמות מוחלטת מסבלם. לטענתם, בעוד נשים לעולם יתוארו בזכות מינן ויזכו להאדרה – הגברים ייחשבו כ"אנשים" בלבד, הדאגה אליהם הפכה ללא קיימת והצרות שלהם לא מעניינות איש. ד"ר וורן פארל, פמיניסט לשעבר וכיום אבי התנועה לשחרור גברים, בטוח שמרוב שחונכו להפנים, להדחיק ולהכחיש, היום אכפת לנו יותר להציל לוייתנים מאשר גברים במצוקה. לדעת עומר אלעד מדובר בסכנה ממשית למין הגברי: "אחוז תמותה גבוה בעקבות תאונות עבודה, מלחמות, התאבדויות ועוד הם כולם בעיות מובהקות של גברים שהפכו שקופות. רק חשבי למשל על שלל הקמפיינים שמנסים להגביר את המודעות לסרטן השד ומעודדים נשים להיבדק והשווי אותם למאבק נגד סרטן הערמונית, ההבדל הוא אדיר. הסיכויים של שני המינים לחלות ולשרוד זהים כמעט לחלוטין, ועדיין מאות גברים מתים בשנה מסרטן הערמונית ואיש אינו שומע על כך".

פמיניסטיות רועמות, גברים שותקים

אפליה מתקנת נועדה לתקן מצב מעוות בו לאוכלוסיות מוחלשות אין הזדמנויות או גישה לאמצעים מסויימים."אפליה מגדרית נחוצה בכדי לקיים שוויון אמיתי. לא משנה אם מדובר בגבר או אישה, צריך לבחון מי חסר כוח, מי זקוק לעזרה ויחס, ובהתאם –  לספק לו את ההזדמנות הראויה לטפס בסולם", מסבירה ציונה יאיר קניג, משפטנית ונציבת שוויון הזדמנויות בעבודה לשעבר, "בדרך כלל, ולמרות שאנחנו בתהליך מהפכני לשוויון מגדרי, אלו עדיין הנשים שנמצאות במקום נמוך יותר במאזן. נשים מרוויחות פחות מגברים, גם עבור אותה המשרה. הן מנוהלות על ידי הגברים ברוב נגזרות המשק, כולל הרשות המחוקקת והמבצעת ופחות עצמאיות כלכלית. מנכ"לים של משרדי ממשלה, של העסקים הגדולים ביותר, שרים במדינת ישראל. כולם גברים. רק כשנשים ישיגו שוויון אמיתי בעמדות הכוח וההשפעה וכשההזדמנויות שלהן יהיו שוות באמת לאלו של הגברים, נוכל לקדם שוויון ללא אפליה".

הטיעון הכלכלי לא משכנע את תנועות הגברים. הם אולי זכו באליטה, אבל אין מתנות חינם. "נשים דורשות עמדות מפתח ותפקידים ניהוליים, אבל לא תשמעו פמיניסטיות שמתלוננות שאין מספיק פועלות בניין" נטען ב"הגלולה האדומה". הסרט שב וחוזר על כך שהמין הגברי למד להקריב את חייו הפרטיים ואת הנאותיו האישיות לטובת הציפייה שיספק תמיכה כלכלית וביטחון. הגברים שואבים את "ערכם הגברי" מעבודתם ומוגדרים לפיה, פונים יותר ללמוד מקצועות שיקדשו עבורם מסורת או רווח ומקריבים את כל שאיפותיהם בשביל האישה, הילדים והרושם החברתי. אם כך, טוענים בתנועה לזכויות הגבר, אלו התפקידים המגדריים בחברה ובמשק שהובילו לפטריארכיה, ולא ההיפך. טענתם חותרת לעורר תהייה – מה הסיכויים שתסכימו לצאת עם גבר מובטל וכמה גבוהים הסיכויים שתעדיפו גבר שלמד מנהל עסקים, על פני גבר חסר השכלה שעובד במוקד שירות?

ד"ר מירי רוזמרין, מרצה בתכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר אילן, מסכימה חלקית: "לגברים לבנים יש יתרון שלא נובע משום תכונה של הגבריות שלהם, אלא מחלוקה חברתית שהיא לא צודקת. אי אפשר לקרוא את המפה ולא להבין שהם חלק מקבוצה שהאינטרסים של המציאות משרתת אותה יותר, הרי הם שניהלו את החברות האנושיות. מצד שני, לגבריות יש מחיר. למרות שהסיכוי שלהם להתפרנס גדול יותר ולמרות שהם זוכים בלא מעט פריווילגיות, האידאולוגיה הפטריארכלית גובה מהגברים הון אישי גדול כבני אדם. הם לעולם לא יוכלו להרגיש קרבה אנושית, יש להם יותר סיכוי להגיע לכלא ואחוזי האובדנות בקרבם יותר גבוהים".

אז אם הגברים הם מקבלי ההחלטות, אולי רק הם יכולים לצמצם את פער האמפתיה?

"האינטרס של כולנו הוא לא מלחמה בין המינים. יש כאן הרבה עבודה של חינוך. אנחנו צריכים לאפשר לילדים שלנו יותר ממה שאפשרו לנו כגברים ונשים. כשאנשים פותחים פתח לשינוי עבור אחרים, גם משהו בתוך תוכם משתנה. ובכלל, כל גבר צריך לשאול את עצמו – האם היתרון החברתי שלי, שמראש לא הוגן, מתעלה על החסך הרגשי שהוא יצר עבור עצמו. אם לא, האם לא שווה לי לקחת חלק בשינוי?"

הקרנת בכורה של "הגלולה האדומה" ב- yesדוקו, יום ראשון 29.10, 22:00.