פיסת חיים

פסיפס לוד. צילום: רשות העתיקות
פסיפס לוד. צילום: רשות העתיקות

אחד הפסיפסים החשובים והמרשימים ביותר שנוצרו במזרח התיכון בתקופה הרומית מוצג בימים אלה באחוזת וודסדון בלב אנגליה, אחוזת משפחת רוטשילד הבריטית לדורותיה

88 שיתופים | 132 צפיות

הם היו אנשים עשירים ובעלי טעם טוב באמנות. את כספם הם השקיעו, בין היתר, ברכישת יצירות אמנות שהיו מוצגות לראווה בביתם. האחד הוא הברון פרדיננד דה רוטשילד שהקים את אחוזת וודסדון (Waddesdon Manor) בלב אנגליה, כבית הסניף הבריטי של המשפחה, והשני הוא אדם אלמוני, אולי סוחר מבוסס, מלוד העתיקה במאה השלישית לספירה.

בין השניים מחברת יצירה אחת – פסיפס לוד. הפסיפס הוא אחד הפסיפסים החשובים והמרשימים ביותר שנוצרו במזרח התיכון בתקופה הרומית, והוא עיטר חלק מביתו של אותו לודאי אלמוני, מעין שטיח מפואר שהפגין לעולם את עושרו וטעמו. הקיץ הוא מוצג (עד 2 בנובמבר) באחוזת וודסדון, אחוזת משפחת רוטשילד הבריטית לדורותיה.

הפסיפס הענק, כ-15 על שמונה מטרים, מוצג בבית הכרכרות הישן וממדיו הצרים מעצימים את האפקט הראשוני. הפסיפס ממלא את החלל ואפשר לצפות בו מקרוב ממבט-על. אפשר להבחין ביצירה כולה על מרכיביה השונים, כולל סוגי דגים רבים, סצנות טרף של חיות בר, ציפורים ומסגרות מפוארות. אפשר גם להתמקד בפרטים הקטנים: הכתמים על גב הארנבת, חברבורות הג'ירף וטיפות הדם המטפטפות מגופו של הצבי הניצוד. האמן השתמש בכשני מיליון אבנים, אף אחת מהן לא צבועה, ובמעט שברי זכוכית, והתוצאה מסחררת.

במקום מוצג גם סרטון המתאר את גילוי הפסיפס ב-1996 על ידי רשות העתיקות, במהלך עבודות להרחבת כביש ברחוב החלוץ בלוד, וכולל רגע מותח שבו הפסיפס הענק מגולגל כשטיח בד ומועמס על משאית בשלום. מאז החל הפסיפס את מסעו ברחבי העולם והוצג בניו יורק וברחבי ארצות הברית, במוזיאון הלובר בפריז, במוזיאון אטלס בברלין ועכשיו באנגליה לקראת שובו לבית הקבע בלוד.

אחוזת וודסדון עצמה בנויה בלב אזור יפהפה כטירה מחבל הלואר, והיא מוקפת גנים מטופחים. נמצאים בה אוספי אמנות רבים ועכשיו גם אפשר להתרשם בה מחיי העשירים, בלוד ובאירופה (וגם להתגאות לרגע).