רוח, שקט ואדמה: כך תכניסו את האווירה המדברית הרגועה הביתה

עיצוב מדברי. אדריכלות ועיצוב דורית סלע | צילום: עודד סמדר
עיצוב מדברי. אדריכלות ועיצוב דורית סלע | צילום: עודד סמדר

בתוך כל המולת חיינו, אנחנו לא מופתעות שאחד הטרנדים העולים בעולם העיצוב הוא עיצוב באווירה מדברית. כך תכניסו את המדבר הביתה בסטייל

88 שיתופים | 132 צפיות

אופנות באות והולכות, טרנדים מתחליפים אבל אם יש מגמה אחת בולטת שלא יורדת מסדר היום כבר למעלה מחצי עשור היא מגמת צבעי האדמה והתבלין. גוונים של חול, סלעים גולמיים, דיונות ונאות מדבר – צבעי האדמה הם לחלוטין צבעים חמים שמאפשרים לצקת תוכן וממדים חדשים ומופלאים בבית שלך.

>> הלב של הבית: הטיפים הכי טובים לעיצוב הסלון

אחרי עשורים במהלכם הסגנון המינימליסטי כבש את עולם העיצוב, בשנים האחרונות חל שינוי: סגנונות העיצוב הפכו למלאי אופי, עשירים בטקסטורות, רבדים, חומרים אותנטיים וצבעוניות ייחודית – כאשר אחד הטרנדים החמים בשנים האחרונות הוא עיצוב בהשראת המדבר, צורת נוף ארצית ובתולית מסקרנת שמשרה תחושה של רוגע. אז מה הפלא שכולנו חושקות להכניס את הגוונים החומים-אדמדמים-צהבהבים בכל צורה אפשרית? גוונים שמשווים לאזורים השונים בבית או בדירה מראה חם, עוטף ומזמין.

"השימוש באלמנטים אותנטיים וטבעיים בולט מאי פעם, והצבעוניות האדמתית משתלבת בהם בצורה האופטימלית", כך אומרת לנו אורלי גוהר בן-הרוש, מעצבת הבית של Ellita Living. "נראה למשל שימוש נרחב בטקסטורות עשירות ומחוספסות ופריטים עשויים עץ, קש וראטן בטונים מגוונים – החל מבהירים, שהם הומאז' לגווני האדמה החוליים, ועד לכהים יותר, המדמים את אדמת החמרה ואת הצמחייה המדברית שמרביתה מבוססת על גווני הצהוב והחום למיניהם".

עיצוב מדברי. קולקצייה מבית MUTINA ב־MODY | צילום: יח"צ
עיצוב מדברי. קולקצייה מבית MUTINA ב־MODY | צילום: יח"צ

אם אתן חושקות להכניס את העיצוב המדברי הביתה, מומלץ לשקול להתחיל בקירות ולהשתמש בטיח דקורטיבי בעל טקסטורה חולית – כמו למשל טיח צבעוני מרוקאי מוחלק במרקם ישן עתיק דהוי. עם זאת, וכמו בכל דבר בחיים, גם כאן חשוב לשמור על מידתיות: גם אם אתן נועזות מטבעכן, חשוב לעבוד במאסות מאוזנות על מנת לשמור על החלל נושם ואוורירי. לכן מומלץ לבחור קיר כוח אחד מרכזי, אותו נחפה בטיח העשיר ובשאר הקירות ניישם גוונים בהירים בהרבה, על בסיס לבן עם פיגמנט מוחלש של צהוב או חום.

טקסטיל הוא גם דרך נפלאה להכניס את האדמה אליכן הביתה מבלי להתלכלך, אבל ממש כמו בקירות, גם כאן חשוב לשמור, לאזן ולגוון על מנת לא להפוך את המכלול לכהה וחנוק. "מומלץ לעבוד עם חומרים טבעיים בעלי טקסטורה מחוספסת וטבעית כדוגמת בדי יוטה או בדים אקולוגים ואורגניים. אלו צוברים תאוצה בשנים האחרונות והופכים לנגישים מאי פעם", מציינת גוהר בן-הרוש ומוסיפה כי "מומלץ לשלב דוגמאות שנאמנות לקונספט המדברי, למשל מוטיבים שבטיים או מוטיבים של בוטניקה שנפוצה באזורים חמים ויבשים". לדבריה, חשוב לשמור על תמהיל נכון של פרטי ריהוט בחלל. "הרציונל הוא ליצור חלל כמה שפחות עמוס, שידמה את תוואי השטח המדברי שמושתת ברובו על גבעות, דיונות חול והרים", היא אומרת, "בסיסו של החלל צריך לשדר פתיחות ורק אז נשלב אלמנטים בגבהים שונים שנאמנים לטופוגרפיה המשתנה במדבר".

עיצוב מדברי | צילום: באדיבות MODY
עיצוב מדברי | צילום: באדיבות MODY

המדבר כובש את הדירות והבתים המפנקים ביותר

דורית סלע, בעלת משרד המתמחה בתכנון ועיצוב דירות ובתי יוקרה עושה גם היא שימוש נרחב בצבעוניות החולית. כך למשל בדירת פנטהאוז יפהפייה, הושקעה מחשבה כיצד ליצור סביבת מגורים נעימה ומינימליסטית שתאפשר להחביא ולטשטש את כל מה שאנו לא רוצות לראות: "המטרה הייתה בראש ובראשונה ליצור בית רגוע וחם, לכן לא בכדי בחרנו בצבעוניות נעימה והרמונית המזכירה את גווני המדבר, וגם בקירות מעוגלים שיצרנו מטיח. הקירות מתעגלים במפגש עם התקרה ויוצרים מראה עוטף ונעים".

"בבית נוסף שתכננתי, האדריכלות הגיאומטרית, הנפחים המגולפים והשימוש בחומרים על טהרת גווני חול, אדמה ואבן, מקנים למרחב את אותה אווירה שלווה, חמה ומגוננת לה כולנו שואפות", היא מדגימה "דווקא היעדר הצבע זה מה שמעצים את המרחב ומאפשר ביטוי חזק של אור, צללים ואוויר. בחרתי לחפות רבים מהאלמנטים – כמו את קירות הבית וקונסטרוקציית גרם המדרגות – בטיח ערבה בגוון חולי, המשתלב עם החומרים הטבעיים השונים בחלל".

עיצוב מדברי | צילום: באדיבות רשת ellita living
עיצוב מדברי | צילום: באדיבות רשת ellita living

גם מעצבי העל אימצו את הטרנד

הטרקוטה והחמרה הם שניים מהצבעים הבולטים במסגרת המגמה המדברית, עד כדי כך שגם גדולי המעצבים הבינלאומיים עושים בהם שימוש. כך למשל עשתה מעצבת העל פטריסיה אורקיולה, שיצרה עבור המותג האיטלקי MUTINA את קולקציית החיפויים TIERRAS שנאמנה למגמה.

"גווני החמרה מאוד נוכחים בבית הישראלי העכשווי. המגמה המובהקת, שהחלה לתת את אותותיה בתחום האופנה, אומצה בחום גם בזירת עיצוב הפנים", מאששת עדי לביא, מנהלת קשרי אדריכלי ב- MODY, יבואנית המותג, "גווני המדבר מעוררים את הסגנון הים תיכוני, הכפרי, החם והנעים – סגנונות שאהובים מאוד עלינו הישראלים".