אופנה

להוציא את העז: עולם האופנה נפרד מהקשמיר

התצוגה של סאן לורן | צילום: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images
התצוגה של סאן לורן | צילום: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

הצמר הרך, שמקורו בעזים במזרח אסיה, נמצא לאחרונה במרכז מחאה של פעילי איכות הסביבה ופעילים למען בעלי החיים. H&M, סטלה מקרטני, גוצ'י, איב סן לורן ובתי אופנה נוספים כבר הודיעו שיפסיקו או יצמצמו את השימוש בקשמיר

88 שיתופים | 132 צפיות

אחרי שעולם האופנה דאג לרווחתן של תולעי המשי, הוקיע את העיצוב בפרווה והפיץ מודעות לתנאי ההעסקה במפעלי האופנה במזרח הרחוק, ואחרי שדור המילניום הבהיר לכולם שהוא אוהב אוהב אוהב אופנה ממוחזרת וכותנה אורגנית, קונה בחנויות יד שנייה ופחות ברשתות מהירות – עכשיו מתפנים כולם לטפל במוסריות של תעשיית הקשמיר.

דווקא רגע לפני תחילתו של הקיץ הפך העיסוק בקשמיר לטרנד. בחודשים האחרונים התמלאה הרשת בהסברים אודות ייצור הקשמיר – צמר רך כענן, נעים כמשי, הנגזז מעזי קשמיר מיוחדות – בליווי הסברים מפורטים למה זה רע ובמי זה פוגע. שטחי המרעה בגבול מונגוליה-סין מעולם לא היו פופולאריים יותרו ורועי העזים הפכו לבעלי מקצוע שפאשניסטות מגלות בהם עניין ממשי. באתר "Business Insider" למשל סיקרו בהרחבה ביקור במפעל לקשמיר וב-wallpaper.com הקדישו כתבת עומק אודות מעצבת מונגולית התומכת בקהילות מונגוליות המייצרות קשמיר.

אחת מחובבות הקשמיר הידועות: מייגן מרקל בעליונית קשמיר. האם בקרוב היא תצטרך להיפרד ממנה? | צילום: גטי אימג'ס
אחת מחובבות הקשמיר הידועות: מייגן מרקל בעליונית קשמיר. האם בקרוב היא תצטרך להיפרד ממנה? | צילום: גטי אימג'ס

ומה הן המסקנות? עזי הקשמיר, המעבירות את זמנן בעיקר על הגבול שבין סין למונגוליה, מחסלות ברעבתנות את העשב ואוכלות אותו ביסודיות מהשורש, מה שהופך את השטח למדבר ואת הגידול המאסיבי במספר העזים למפגע אקולוגי. לפי דיווחים של הממשלה המונגולית, כמעט 60 אחוז מאזור הערבות במדינה הפך למדברי בגלל שטחי המרעה של עזי הקשמיר, ואם לוקחים בחשבון כי נדרשות ארבע עזים כדי לייצר סוודר קשמיר אחד, לעומת עז אחת שיכולה לייצר חמישה סוודרים מצמר רגיל, אפשר להבין את גודל הבעיה.

עולם האופנה מיד נרתם לעזרה. H&M הודיעו כי בעקבות המידע שהעבירה הממשלה המונגולית ולאחר ש-PETA עדכנו אותם על תחקיר שגילה טיפול בלתי נאות בעזים, הם יימנעו משילוב קשמיר בעיצוביהם עד שנת 2020. קבוצת Kering (שבאתר שלה תמצאו קטגוריית קיימות מורחבת ביותר), המחזיקה בגוצ'י, איב סן לורן, בוטגה ונטה, בלנסיאגה ואלכסנדר מקווין, פרסמה הודעה לפיה תתמוך בפרויקט עולמי שמעודד את המונגולים לרעייה מבוקרת של העדרים, וסטלה מקרטני (בין המעצבות היחידות בעלות אג'נדה טבעונית טהורה שאינה מונעת מאינטרסים מסחריים) הכריזה כי תשתמש אך ורק בעודפי קשמיר שמגיעים מתעשיית העיצוב באיטליה, ולא תעצב יותר בקשמיר המגיע מערבות מהמזרח הרחוק.

הרווחים ממכירות קשמיר עומדים, לפי דיווחים של מגזין ה"וול סטריט ג׳ורנל", על מיליארדים ברחבי העולם. עד לפני עשר שנים נחשב צמר הקשמיר למצרך נדיר, לסמל יוקרה, ואז הפך לחומר גלם פופולארי וזול יחסית, כשהדרישה לקשמיר הפכה את העזים להכרח גדול יותר מכפי שהערבות המיוחדות של מונגוליה וסין יכולות להכיל. היום אפשר למצוא קשמיר במגוון מחירים ובאיכויות משתנות, כמו למשל במותג יוניקלו היפני, המפורסם בסריגי הקשמיר הזולים והטובים שלו. כך שטווח המחירים נע בממוצע בין סריג קשמיר של יוניקלו ב-40 פאונד לעליונית של BRUNELLO CUCINELLI ב-3,267 פאונד.

עדר עזי קשמיר. הופכות את השטח למדבר | צילום: Shutterstock
עדר עזי קשמיר. הופכות את השטח למדבר | צילום: Shutterstock