למה נשים לא לוקחות אחריות על עתידן הכלכלי?

צילום אילוסטרציה: Shutterstock
צילום אילוסטרציה: Shutterstock

יש הרבה נשים משכילות, עצמאיות ומצליחות, אבל כשזה מגיע לפיננסים הן בוחרות לתת ליועץ בבנק, לסוכן הביטוח, לבן הזוג או לידיד ש"מבין בכסף" לטפל בתחום הזה. הגיע הזמן שזה ישתנה

88 שיתופים | 132 צפיות

בין הסגר הראשון לסגר השני יצא לי לשבת בבית קפה עם לירון, חברה ותיקה. שתינו אספרסו קצר, העלינו זיכרונות, התלוננו כמו כולם על המצב אבל מתחת לפני השטח הרגשתי שמשהו מעיק עליה. אט אט הסכרים החלו להיפתח… "אני ממש חוששת מהמצב הכלכלי שלי", אמרה לירון והוסיפה: "אני עובדת ומרוויחה לא רע, אבל מבחינה כלכלית אני תקועה באותו מקום כבר שנים. אני לא אחת שמתפרעת בקניות, ולמרות זאת אני חיה בתחושה מטרידה שאני לא יודעת להתנהל כלכלית, לא מבינה בזה, לא חוסכת מספיק וממש מפחדת שיום אחד אצטרך לבקש תמיכה מההורים שלי, כמו איזה טינאייג'רית".

לירון לא לבד

כמתכנן פיננסי אני פוגש מדי שנה מאות "לירוניות" שמשום מה בוחרות לאמץ את שירו של זוהר ארגוב "בלי עתיד, בלי תקווה, בלי חלום" כמוטו של התנהלותן הכלכלית. כולן נשים משכילות, עצמאיות ובעלות הכנסות נאות שיודעות לנווט את חייהן בהצלחה, אבל כשזה מגיע לפיננסים הן עוצרות ובוחרות בפתרון הקל: לתת ליועץ בבנק, לסוכן הביטוח, לבן הזוג או לידיד ש"מבין בכסף" לטפל בתחום החשוב הזה. כתוצאה מכך הן מאבדות שליטה בעתידן הכלכלי וברמת החיים הצפויה להן בעתיד הקרוב ובעת הפרישה לגמלאות. 

מדוע לירון ונשים כמותה לא לוקחות אחריות על עתידן הכלכלי? יש לכך סיבות רבות. רובן נובעות מתפיסות שגויות וזאת הזדמנות מצוינת לנפץ חלק מהן.

>> למה רוב הנשים נותנות לגבר לנהל את הכסף שלהן?

"תעבדי קשה-תרוויחי טוב-תחסכי קצת-תסתדרי בחיים"

סביר להניח שגדלת במשפחה בה ההורים עבדו, פרנסו אותך ואת האחים שלך בכבוד ואפילו הצליחו לשים קצת כסף בצד. הדפוס הקבוע הזה של עבודה-משכורת-חיסכון נצרב בתודעה וייתכן שהוא מונע ממך להבחין בשינויים הגלובליים שהתרחשו מאז: עולם שמקדש את תרבות הצריכה ושוק עבודה שאינו מבטיח קביעות או רציפות תעסוקתית – וזו רק ההתחלה. בעולם בו סביבת הריבית אפסית, פערי שכר גבוהים בין נשים לגברים ומחירי המוצרים והשירותים מתייקרים באופן קבוע (אינפלציה), חיסכון שמרני כמו פעם לא יאפשר לך לשמור על רמת החיים – לא עכשיו ובטח לא כגמלאית. 

"כסף? זה עניין לגברים…"

האומנם? זה הזמן שתחשבי מסלול מחדש. נשים הן משקיעות טובות יותר וזה מוכח מחקרית. לנשים יש את כל התכונות הדרושות להתנהלות פיננסית נכונה: ראייה לטווח ארוך, פרגמטיות, סבלנות, זהירות ואגו לא מנופח. לכן אין זה מפתיע שבהנהלות הבנקים מכהנות כיום נשים וגם בבתי ההשקעות יש להן נוכחות מרשימה. אם הן מסוגלות לעסוק בפיננסים, גם את יכולה!

"אני מאמינה במדינה"

"יש לי קרן פנסיה, אני מפרישה המון כסף לביטוח לאומי ובבוא העת תהיה לי רשת ביטחון פיננסית". 

את בטוחה? משבר הקורונה הוכיח שאין לך על מי לסמוך אלא על עצמך. המדינה בגירעון כבד, התמיכה שלה באזרחים בימי שגרה ובשעת משבר היא מהנמוכות בעולם וביטוח לאומי צועד בעיניים עצומות לרווחה לפשיטת רגל. כדי להוסיף שמן למדורה, אציין שמספר שנות החיסכון הפנסיוני יורד כי הכניסה לשוק העבודה נעשית בגיל מאוחר יותר ושהעלייה המתמדת בתוחלת החיים תגרום לכך שההון שצברת בדם, יזע ודמעות יצטרך להספיק לשנים רבות יותר. ומכאן הדרך לפגיעה משמעותית ברמת החיים קצרה מתמיד.

התחילי להשקיע בעצמך

בינינו, אין זה משנה מהי הסיבה. המסקנה ברורה וכואבת: אם לא תיקחי שליטה על מצבך הפיננסי, עד מהרה תאבדי את השליטה. לכן אין שום סיבה שההתנהלות הכלכלית והפיננסית לא תהייה בידיים שלך.

איך תעשי זאת? קבלי החלטה שאת לא כמו כולן והצטרפי לנשים שמינו את עצמן למנכ"ליות של עתידן הכלכלי. "קפצי למים", הכירי את אפיקי ההשקעה המניבים שעולם הפיננסים מעמיד לרשותך, למדי את עקרונות ההתנהלות הנכונה עם הכסף שלך וההשקעות הנכונות לך ותתחילי להשקיע בעצמך ובעתידך.

ברוכה הבאה ליום הראשון של החופש הכלכלי שלך

תוך זמן קצר תהפכי לגורם מוביל ודומיננטי בקביעת העתיד הכלכלי שלך ותהיי מעורבת בכל החלטה פיננסית בחייך. יהיו ברשותך כלי בקרה על פעילות היועצים שלך, תפיקי את המקסימום מההון שלך ותהיי ערוכה טוב יותר לכל אירוע כלכלי ומשבר עולמי. ואת הטוב השארתי לסוף: השליטה בעתידך הכלכלי היא יכולת מעצימה ובזכותה גם תוכלי בבוא העת, לתמוך כלכלית בילדים שלך ולהעניק להם יתרון יחסי בחיים. 

בכתבות הבאות אציג את הכלים הפיננסיים המרתקים והמניבים שיעזרו לך ליצור לעצמך עתיד כלכלי בטוח ולבנות את התשתית לחופש כלכלי מוחלט. שווה לחכות!