נר לרגלייך

צירים בלי פיטוצין, יציאת שיליה בלי התערבויות והורדת חום בלי אנטיביוטיקה, הם רק חלק מהיתרונות הגלומים בטיפול רפלקסולוגי בעת הלידה ולאחריה. וגם הגברים יכולים לעזור

88 שיתופים | 132 צפיות

על פי הרפלקסולוגיה, איברי הגוף משתקפים בכפות הרגליים, ומכאן דרך עבודה על כפות הרגליים נשפיע על האיברים. אז מה הפלא שגם הרפלקסולוגיה מצאה את דרכה לחדרי הלידה? משה קרוצ'יק, רפלקסולוג, דולה ומדריך הכנה ללידה מכפר סבא, מייסד ויו"ר הפורום הישראלי לרפלקסולוגיה והאיגוד הבינלאומי לרפלקסולוגיה ואימהות, מספר שלפני 12 שנה במסגרת קורס הדולות שעשה, הוא למד על שיאצו בחדר הלידה.

כרפלקסולוג, הוא הניח שגם הרפלקסולוגיה יכולה לתת את אותו מענה. כיום הוא מרצה ומכשיר בקמפוס ברושים ובכל העולם מיילדות, דולות ומטפלים ברפלקסולוגיה לטפל בנשים בהריון, בזמן הלידה ולאחריה. קרוצ'יק נחשב כחלוץ בשימוש ברפלקסולוגיה כשיטת טיפול מונעת בהריון. לפני כשנתיים יזם וארגן את הכנס הבינלאומי הראשון ברפלקסולוגיה ואימהות.

מוויסות הצירים ועד להוצאת השיליה

לדברי קרוצ'יק, הרפלקסולוגיה יכולה לעזור במהלך הלידה ברבדים רבים:

ויסות הצירים
: "הרפלקסולוגיה יכולה לסייע במצב שבו הצירים חלשים, אבל גם כשהם מאוד חזקים אך לא מקדמים את הלידה. הרפלקסולוגיה גם תורמת ליצירת דינמיקה טובה ללידה. דינמיקה היא היחס בין הצירים לבין הפתיחה. ציר שמקדם פתיחה הוא ציר טוב. רפלקסולוגיה יכולה לעשות עבודה יעילה, לעומת ההתערבויות הרפואיות או הכימיקליות. אם למשל יולדת תקבל פיטוצין, הצירים בעקבותיו יהיו צפופים מאוד ולא יוותר לה זמן לנוח ביניהם. לעומת זאת, השפעת הרפלקסולוגיה תגיע בהדרגה תוך כיבוד יכולות הגוף לייצר צירים ומנוחה".

התרוקנות
: "הרפלקסולוגיה גם מסייעת ליולדת להתרוקנות המעיים ושלפוחית השתן. כשהם מלאים הלידה יכולה להתעכב. התרוקנות שלפוחית השתן חשובה במיוחד אצל יולדות שמקבלות אפידורל, מכיוון שבנוסף הן גם מקבלות נוזלים רבים וגם לא מרגישות את הצורך להתרוקן. אם יולדת מרגישה צורך להקיא אך אינה מצליחה, הרפלקסולוגיה מעודדת את התקיעות ומסייעת בשחרור. המיילדות בספרד, למשל, אומרות שאחרי שיולדת מקיאה הלידה מתקדמת מהר. בנוסף, הרפלקסולוגיה מקלה על צרבות ומטפלת בבחילות".

נשימה
: "גם בבעיות נשימה כמו היפר-ונטיליציה בלידה הרפלקסולוגיה מטפלת. לצערי הרב, רוב הנשים שמגיעות ללידה אינן יודעות לנשום. לקראת הסנטימטר השביעי-שמיני לפתיחה, היולדת מתחילה לאבד שליטה והנשימה שלה הופכת להיסטרית".

כשהחום עולה: "לפי פרוטוקולים מקובלים בכל העולם, כשטמפרטורת גוף היולדת מגיעה ל-38 מעלות חייבים לתת אנטיביוטיקה מחשש לזיהום. אם כתוצאה מהטיפול הרפלקסולוגי החום יורד – סימן שלא מדובר בזיהום. אם החום לא יורד, יש לתת אנטיביוטיקה".

הוצאת שיליה
: "אם השיליה מתמהמהת ביציאתה (לרוב היא יוצאת תוך 15-20 דקות) הרפלקסולוגיה יכולה לעורר צירים שיעזרו לה להשתחרר ומכאן למנוע התערבויות נוספות".


מלמדים את הבעל טכניקות של רפלקסולוגיה ע"מ שיסייע בלידה. אילוסטרציה: ingimage

רגל פה, רגל שם

איך מתבצעת הרפלקסולוגיה בחדר הלידה וכמה זמן נמשך הטיפול?
"אם היולדת פעילה, עומדת, רוקדת, נעה ומשתמשת בכוח הגרביטציה – הרי שפעילות זו טובה יותר מכל דבר אחר, כולל רפלקסולוגיה. מכאן שלא נשכיב יולדת פעילה לשם טיפול. המועד הקלאסי לעשות רפלקסולוגיה הוא בשלב הלטנטי של הלידה, כשמבשרי הלידה הראשונים מגיעים.

"כשהיולדת נמצאת בחדר לידה, הכל תלוי באיך שדינמיקת הלידה מתפתחת. הרפלקסולוגיה עובדת בצורה מהירה כי בלידה כל כוחות הגוף נמצאים בכוננות. הטיפול הרפלקסולוגי המהיר ביותר שעשיתי בלידה נמשך עשר שניות והיתה לו השפעה מדהימה על הלידה, היא התרחשה תוך ארבע שעות. לעומת זאת הטיפול הארוך ביותר שעשיתי בלידה נמשך ארבע שעות, שבהן עבדתי ברצף מבלי לעזוב את הרגליים. זה היה מקרה מסובך של בצקת והיולדת סיימה את הלידה בלי בצקת. הכל מאוד אינדיווידואלי. יש ארגז כלים אך אין נוסחה, הכל בהתאם למצב היולדת, למקום שבו מתרחשת הלידה ויש עוד פרמטרים רבים".

האם גם בן הזוג יכול לעשות רפלקסולוגיה בלידה?
"קרה לי שבהכנה ללידה לימדתי את הבעל כמה טכניקות שהוא יכול לעשות כבר בבית. גם קורה בחדר הלידה שהבעל רוצה לעשות משהו למען האישה, ואז אנחנו עובדים ביחד. אני בתור דולה רפלקסולוג שנמצא איתו מלמד אותו טכניקות. נכון שכדי לעשות רפלקסולוגיה צריך השכלה של רפלקסולוגיה, אבל בחדר לידה אפשר ללמד את הבעל/ המלווה שתיים-שלוש טכניקות".

להתחיל ברגל ימין

טיפול רפלקסולוגי בימים שלאחר הלידה תורם רבות להחלמה ולחזרה לשגרה ואף מסייע בכניסה חלקה להורות. בחודשים האחרונים זוכות היולדות בבית החולים כרמל בחיפה לקבל טיפול רפלקסולוגי חינם על ידי בוגרות מכללת רידמן שסיימו מגמת רפלקסולוגיה עם תת התמחות בטיפול בנשים בתקופת משכב הלידה, וזהו למעשה הסטאז' שלהן. הטיפול מתבצע לאחר תשאול קצר ונמשך 30-45 דקות. המטפלות מגיעות פעמיים בשבוע, כך שאם עברת ניתוח קיסרי תוכלי אף לזכות בשני טיפולים.

על רגל אחת

רגליים על הקרקע: לשם ביצוע טיפול רפקלסולוגי על היולדת לשכב/ לשבת, אבל המטפל לא ישכיב יולדת שבוחרת להיות פעילה בלידה. בעת הלידה אפילו טיפול קצרצר יכול להשפיע, לכן כשיולדת בוחרת להיות פעילה הטיפול יינתן כשהיא תנוח. הזמן הטוב ביותר לקבלת טיפול רפלקסולוגי הוא כשמגיעים מבשרי הלידה. וכן, גם הבעל יכול ללמוד כמה טכניקות.

הברירה הטבעית: יתרון הרפלקסולוגיה על פני התערבויות רפואיות וכימיקליות הוא שהרפלקסולוגיה אינה פולשנית וכן משפיעה על הגוף בהתאם ליכולותיו.

עבודת רגליים: בעת הלידה, הרפלקסולוגיה עוזרת לוויסות הצירים, לוויסות טמפרטורת הגוף, מסייעת במתן שתן ובהשתחררות המעיים, מרגיעה צרבות ומטפלת בבחילות, מסדירה את הנשימה ומסייעת בהוצאת השיליה.

הכאב שאחרי: אחרי הלידה הרפלקסולוגיה עוזרת בשיכוך הכאבים השונים (כאבי שרירים מתנוחת הלידה, מהתכווצויות הרחם, מחתך החיץ או הניתוח הקיסרי), בהפחתת בצקות, בסיוע במתן שתן, בשחרור המעיים ובהרגעת היולדת, ומכאן תורמת גם להתקשרות עם התינוק ולביסוס ההנקה.

ד"ר עמית דמתי, גינקולוג במחלקת יולדות בבית החולים כרמל וסגן מנהל בית הספר לרפואה מערבית במכללת רידמן, מסביר במה תורמת הרפלקסולוגיה לאחר הלידה: "האספקט הראשון הוא שיכוך כאבים. לאחר לידה ישנן סיבות שונות לכאבים – שרירים תפוסים כתוצאה מהתנוחה שהיולדת מאמצת לעצמה במהלך הלידה, כאבים הקשורים בהתכווצויות רחמיות, כאבים הקשורים לניתוח קיסרי, כאבים הקשורים לקרעים בתעלת הלידה או בחתך יזום של אזור החיץ.

הרפלקסולוגיה יכולה לעזור לכל הכאבים האלה. מחקרים שעסקו בטיפול ברפלקסולוגיה לנשים אחרי קיסרי, ובכלל לאנשים אחרי ניתוח, מצאו כי טיפול רפלקסולוגי מפחית במידה מסוימת את הצורך במשככי כאבים".

ומהם האפקטים הנוספים של הטיפול?
"טיפול רפלקסולוגי משרה רוגע ביולדות. יולדות רגועות יותר יוצרות קשר טוב עם התינוק שלהן וזה חשוב בהמשך לביסוס ההנקה. הטיפול הוא 45 הדקות היחידות של שקט שיש ליולדות לאחר הלידה, חלקן נרדמות במהלך הטיפול, הן נכנסות למצב של רוגע".

ד"ר דמתי מסביר כי הטיפול יעיל גם במקרים של עצירת שתן. בערך ארבעה-חמישה אחוזים מהנשים אחרי לידה חווות קושי במתן שתן עד כדי עצירת שתן – אינן מסוגלות כלל לתת שתן ומקבלות קטטר, והרפלקסולוגיה גם עוזרת בגמילה מהקטטר. לאחר לידה יש גם נשים הסובלות מעצירות, והרפלקסולוגיה מסייעת בהשתחררות המעיים.

לדבריו, הרפלקסולוגיה גם עוזרת בטיפול בבצקות, שלעיתים אף מחמירות לאחר הלידה. קרוצ'יק מוסיף שבמהלך כל תקופת הפוסט-פארטום הרפלקסולוגיה גם יכולה למנוע גודש ודלקת בשד.

איך היולדות מגיבות לטיפולים?
ד"ר דמתי: "הפידבקים נהדרים. יולדות שואלות 'איך לא חשבו על זה קודם?'. בהתחלה זה היה מאוד מהוסס, בשבועות הראשונים יולדות לא ידעו איך לאכול את זה, עכשיו הרוב מעוניינות".

כל יולדת יכולה לקבל את הטיפול?
ד"ר דמתי: "התווית הנגד היחידה לטיפול היא פקקת ורידים עמוקה ברגליים, וזה מצב די נדיר. רפלקסולוגיה היא טיפול לא פולשני, זול, יעיל וללא תופעות לוואי. למה לא ליישם אותו אצל כל יולדת?".