נפלאות השממה: חגית אברון מדרימה למצפה רמון

חוות היין ננה: אחד המקומות המרתקים בארץ | צילום: שרון דרעי
חוות היין ננה: אחד המקומות המרתקים בארץ | צילום: שרון דרעי

חגית אברון יצאה ליום חווייתי במצפה, אכלה קצת אבק מדברי, ליקקה גלידה צמחית, רחרחה סבון נאקות וקינחה בסטייק עסיסי וביין חלוצי. טיול של מרחב, תובנות והרבה אווירה

88 שיתופים | 132 צפיות

 

בחוג חבריי – פסיפס צבעוני של אנשים – שמור אצלי מקום של כבוד לזקנות השבט – החברות המבוגרות שלי. אני נמשכת אל חוכמת החיים שלהן, זאת שמבינה היטב שמה שנדמה כהרה גורל הוא בדרך כלל שטות גמורה. בזכותן אני מוקירה את שבילי הקמטים שנוצרו בכבוד על ידי שחוק ודמע, ובזכותן אני גם יודעת שאין כזה דבר "someday", אלא שאת החיים יש לטרוף, כאן ועכשיו. התגעגעתי לחברתן המקנה מעט שלווה, שיחה טובה ותובנות חיים. הייתי זקוקה גם לשקט ולמרחבים. נסעתי למצפה רמון וזימנתי לי את חברתה המחכימה של אהובה, חברתי מאותה חבורה.

 

בוקר

הנסיעה הארוכה חלפה ביעף, ואורות הניאון הצורבים של העיר התחלפו באבק מדברי זהוב. מצפה רמון של היום אינו דומה במאום לזה שלפני עשור. אם בעבר נהגנו לעצור כאן לכריך משובט באחת מהרשתות בדרך לאילת, הרי שחזון מדברי ויזמות זריזה הפריחו את השממה הקולינרית והצמיחו מקומות ראויים.

עצרנו בפונדק אינסנס שבשורת ההאנגרים המתהווה. הכרתי את המלון עוד מהימים שבהם היה שייך ליזם צרפתי להוט, ואילו כיום מפעיל את המקום זהר רוזנפלד, "מצפאי" כפי שהוא מכנה את עצמו, שועל מקומי ותיק ובעל קילומטרז' נאה במטבח. ישבנו להתרעננות עם כוס קפה טוב והתפתינו לטעום את הגלידה המשובחת שרוקח זהר, העשויה מפירות וצמחי המדבר: לבנדר, סברס, גרניום וטחינה.

המשכנו לסיבוב ברובע דרך הבשמים. הטיול במתחם נסך בנו התרגשות מוזרה; אולי בשל העובדה שבשעת צהריים מוקדמת באמצע השבוע לא היה במקום אדם אחד לרפואה. השממה הרגיעה אותנו והולידה רבדים מחתרתיים יותר של שיחה.

ממטעמי פונדק אינסנס| צילום: אירוס חיון
ממטעמי פונדק אינסנס| צילום: אירוס חיון
גלידה מפירות המדבר בפונדק אינסנס | צילום: אירוס חיון
גלידה מפירות המדבר בפונדק אינסנס | צילום: אירוס חיון

 

צהריים

קרונות של האנגרים עם חפצי אמנות מקומית, שלל בגדי יד שנייה ובקצה הרכבת – זוג מקומי שלבטח היה מקבל מה"זקן" צל"ש. שרון ואיתי קינן הקימו את פארן – מפעל לקוסמטיקה טבעית-אורגנית לפני כמה שנים. כמו בהרבה סיפורי יזמות מוצלחים, המפעל הוקם כתוצאה מתקלה טכנית שהניבה ליין של סבונים טבעיים, קוסמטיקה אורגנית ושלל פינוקים לגוף ולפנים. ערכנו סיור במפעל הקטן, רחרחנו סבון נאקות מדברי, מוללנו עלים בגינת התבלינים הקטנה ורכשנו מוצרים לשאר בנות החבורה.

תקלה טכנית שהולידה ליין סבונים טבעיים בפעל פארן | צילום: חיים רביה
תקלה טכנית שהולידה ליין סבונים טבעיים בפעל פארן | צילום: חיים רביה

פסיעה משם ועצרנו להתרעננות אצל הדסער, האנגר רב תכליתי שנבנה במו ידיהם של בני הזוג. שתינו שייק טרי של שזיף אורגני, נגסנו במאפים על טהרת הבריאות וקינחנו בעוגיות טחינה טעימות ובעוד קפה. סיבוב בחלל הניב קנייה של פעמון רוח , כמו גם מוצרי מזון וצמחי מרפא מתנובת המדבר.

הדסער: מתגאים בתנובת המדבר | צילום: יח"צ
הדסער: מתגאים בתנובת המדבר | צילום: יח"צ
גבינות וממרחים בהדסער
גבינות וממרחים בהדסער

המשכנו בעקבות ההמלצות אל עבר לשה – מאפיית הבוטיק של הדס מאיר, תל אביבית לשעבר שמאסה בחיי העיר והשתקעה בעיירה המדברית לפני שנים. כאן, במאפייה הקטנה, היא מייצרת לחמים מעולים, מאפים נהדרים ועוגות ומגשימה את המסע הרוחני הפרטי שלה. מדי בוקר היא פוסעת אל תוככי המאפייה ונבלעת לעמל יומה. "לחם במדבר, אישה, שעור ומים" – התמוגגה אהובה וסיכמה את הנרטיב של היום.

לשה: מאפייה קטנה ומטריפה | צילום: אדווה גולני
לשה: מאפייה קטנה ומטריפה | צילום: אדווה גולני

עזבנו את רובע הבשמים המתחדש לטובת מוסד ותיק שלא נס ליחו. החבית הוא פאב-מסעדה השוכן בתוככי אחת השכונות הוותיקות של מצפה. אביטל ומיקו אדרי הקימו את המקום לפני כשלושה עשורים, ומאז האכילו והשקו את כל מי שחשק במעט מרגוע ומזון בסביבה. התפרקדנו בנוחות על הספות והנחנו לאביטל לעשות את מה שהיא מיטיבה כל כך לעשות – לפנק את אורחיה. אל השולחן הגיע נתח של סטייק עסיסי עשוי כהלכה, ירקות מתפוצצים מטעם ומטריות וקינוחים תוצרת ידיה של אביטל. את התפריט העשיר מלווה מבחר נאה של בירות ויינות מקומיים.

פטריות מתפוצצות מטעם | החבית | צילום: אביטל אדרי
פטריות מתפוצצות מטעם | החבית | צילום: אביטל אדרי
סטייק עסיסי עשוי כהלכה | החבית | צילום: אביטל אדרי
סטייק עסיסי עשוי כהלכה | החבית | צילום: אביטל אדרי

 

ערב

כששמי המדבר החלו לכנס את הצבעים הצורבים של הבוקר לטובת פלטה רכה ואדמונית יותר, יצאנו מהמצפה ונבלענו עמוק בתוככי המדבר לכיוון חוות היין ננה. הספקנו להשקיף על כתמי הכרמים הירוקים של החווה: 100 דונם של כרמי יין, שאותם הפריחו ערן ושחר רז בלב השממה. שפשפנו את עינינו למראה התעתוע: על רקע ההרים והכרמים, תחת חופה משתרגת גפנים, ערכו עבורנו שולחן לגימות. לגמנו בשתיקה את היין הנפלא והקשבנו לסיפור הקמת החווה. בין אם מדובר בדבקות במטרה, במסירות או סתם בשיגעון אישי, מדובר באחד המקומות המרתקים על פני הארץ.

בדרך חזרה, כשאורות העיר הגדולה התחילו לרצד מולנו, חלחלה בנו ההבנה שלא צריך סיבה מיוחדת ואפילו לא נסיעה לאילת כדי לרדת למצפה רמון. כל שצריך הוא חברה טובה, סקרנות וסבלנות – לספיגת האווירה המצפאית המיוחדת.

שולחן טעימות ולגימות בחוות היין ננה | צילום: שרון דרעי
שולחן טעימות ולגימות בחוות היין ננה | צילום: שרון דרעי

 

פונדק אינסנס הר ארדון 8, 053-8095016
פארן קוסמטיקה טבעית הר ארדון 12, בחנוכה יתקיימו סיורים לכל המשפחה במרכז המבקרים, 08-6539333
הדסער הר בוקר 16 (סגור בשבת), 054-7599669, 08-9408473
לשה הר בוקר 8/5, כשר למהדרין, 08-6595063, 050-3611488
החבית נחל ציחור 10, 08-6588226
חוות ננה בתיאום מראש, 054-4444037