סיר של בית: קישואי בלאדי ממולאים באורז מלא

המתכון הזה של השפית מרב סריג הוא בסיס לאינספור אלתורים ושינויים: אפשר להחליף את הקישואים הקטנים בירקות אחרים ולשחק עם טעמי הרוטב - בכל גרסה שתבחרו, ייצא סיר שיחמם את הלב ואת הבטן
25 ממולאים | 3 שעות | קל | כשר | טבעוני
"הדבר שאני הכי אוהבת במתכון הזה הוא החופש שהוא מעניק, חופש שאותו אני מרשה לעצמי לקחת כמעט בכל מתכון שאני מכינה. חופש לאלתר ולבשל ביד ספונטנית ומשוחררת. לכן, התייחסו אל המתכון הזה כאל מדריך בלבד – אפשר להחליף את הקישואים הקטנים בקישואים בינוניים או בחצילים, לגוון את עשבי התיבול, להחליף את הצימוקים בשזיפים מיובשים ואת העגבנייה המגוררת בדלעת, ולשחק עם מנעד הטעמים של הרוטב. והכי חשוב – תהיו בקשר עם הסיר בזמן הבישול, טעמו, אזנו ותקנו תוך כדי תנועה.
החומרים
25 קישואים בלאדי קטנים
לריפוד הסיר (לא חובה)
2־3 עגבניות בינוניות או בצלים בינוניים קלופים ופרוסים לעובי 1/2 ס"מ
מלח
פלפל שחור גרוס
שמן זית
למלית
½1 כוסות אורז עגול מלא (או אורז רגיל, פריקה, חיטה או גריסים)
1/2 כוס צימוקים אוזבקיים כהים או זרשק או שזיפים מיובשים קצוצים דק
2 כפות נענע מיובשת
קליפה מגוררת מ־1 לימון
1 חופן עלי פטרוזיליה (או כוסברה או עלי סלרי או גם וגם) קצוצים
1 זרעי עגבנייה גדולה
מלח
פלפל שחור גרוס
לרוטב
1 ליטר מים רותחים
2 כפות מחית תמרהינדי
1 לימון פרסי כתוש במכתש ועלי
מלח
פלפל שחור גרוס
2־3 כפיות רכז רימונים טבעי או סילאן טבעי לזילוף
גבעולי פטרוזיליה ו/או סלרי עלים (לא חובה)
אופן ההכנה
מכינים את הקישואים למילוי
1. מרוקנים קישואים בעזרת כף פריזיאן או כפית, עד שנותרת כמעט אך ורק הקליפה.
מרפדים את הסיר (לא חובה)
2. מרפדים סיר רחב ונמוך (סוטז') בשכבה אחת של פרוסות עגבניות (או בצלים). מתבלים במלח ופלפל שחור ומזליפים מעט שמן זית.
מכינים את המלית וממלאים
3. מערבבים את כל חומרי המלית בקערה ונותנים להם לעמוד כ־10 דקות. ממלאים כל קישוא עד כ־3/4 מגובהו, דוחסים ומהדקים קלות בעזרת האצבעות.
4. מניחים את הקישואים הממולאים בסיר די בצפיפות. אם נותרת מלית אפשר לפזר אותה בין הקישואים או עליהם.
מכינים את הרוטב ומבשלים
5. מערבבים בקערה או בצנצנת מים רותחים עם מחית תמרינדי ולימון פרסי ומערבבים עד שהתמרינדי נמס במים ומתקבל מעין ציר בצבע ענברי. מתבלים במלח ופלפל שחור, טועמים ומתקנים תיבול. יוצקים את הנוזלים בעדינות על הקישואים רק עד כיסוי. אם צריך עוד נוזלים, מוסיפים עוד מים רותחים. מזליפים רכז רימונים (או סילאן) ומביאים לרתיחה עדינה על להבה בינונית. מנמיכים את הלהבה, מניחים על הקישואים גבעולי פטרוזיליה ו/או סלרי (לא חובה), מכסים ומבשלים שעתיים.
6. מסירים את המכסה וטועמים את נוזלי הבישול. מתקנים תיבול עם מלח ורכז רימונים או מעט סילאן. מבשלים כ־15 דקות על להבה בינונית, עד שהנוזלים מצטמצמים למרקם של סירופ, ומגישים חם. *לחלופין, לקראת סוף הבישול, מחממים תנור ל־120 מעלות, מכסים את הסיר ברדיד אלומיניום ומעבירים לתנור לכמה שעות או ללילה.