מציאות מטלטלת

על פי הערכות, עשרות תינוקות מתים מדי שנה ואלפים נפגעים כתוצאה מטלטול הנגרם על ידי מבוגר. מה גורם להורים לטלטל את התינוק והאם ניתן למגר את התופעה?

88 שיתופים | 132 צפיות

בכל שנה מתים בישראל כ-650 תינוקות, 150 מתוכם מסיבה שאינה ידועה. להערכת המועצה לשלום הילד, במקרי התמותה שסיבתם אינה ידועה נכללים גם כמה עשרות תינוקות מתחת לגיל שנה המתים, מדי שנה, כתוצאה מטלטול אלים הנגרם על ידי ההורה או המטפל. מלבדם, ישנם עוד אלפי ילדים שסובלים מנזקים בלתי הפיכים, כמו לקויות למידה ונכויות בעקבות טלטול.

"תסמונת התינוק המנוער" (Shaken Baby Syndrome) היא אחת התופעות הפחות מוכרות ומדוברות בחברה הישראלית, ונכון להיום אין בישראל נתונים סטטיסטיים מדויקים לגביה. יחד עם זאת, ישנו בסיס איתן להשערה כי התופעה אינה שולית גם בישראל, בייחוד לאור העובדה שנמצא כי היא קיימת בכל שכבות האוכלוסייה ואינה תלויית תרבות, השכלה, אינטליגנציה או מצב כלכלי.

"טלטול או ניעור תינוקות מתקיים כאשר אוחזים בתינוק בשתי ידיים מתחת לשני בתי השחי, כך שמקיפים את בית החזה שלו, ובצורת האחיזה הזו מטלטלים את התינוק בחוזקה כאשר ראשו מיטלטל לאחור ולפנים", מתאר ד"ר יורם בן יהודה, מנהל המרכז לרפואת ילדים דחופה, בית חולים הדסה עין כרם. "טלטול עשוי להתחיל כמשהו קל ולהתפתח לניעור אלים מאוד ככל שחוסר האונים גובר".

מתוך קלות דעת ולא התעללות

"לטלטול תינוקות יש אפקט דומה לתאונת דרכים, הזריקה של הראש קדימה ואחורה כתוצאה מהניעור האלים דומה למה שמתרחש לראש כאשר רכב מתנגש ברכב אחר", מציינת ג'ניס זאוסמר, חוקרת ומתמחה בטלטול תינוקות ומנהלת סיעוד במחלקת ילודים בבית חולים "מאיר".

האם פעולת הטלטול יכולה להיגרם גם תוך כדי משחק פרוע מדי או השתוללות עם התינוק?
"מבחינה זו המסר להורים הוא אחד: טלטול לא נעשה עם חיוך על הפנים. טלטול אינו נעשה תוך כדי ערסול, נדנוד, משחק, נשיאה במנשא או כל פעילות נעימה אחרת עם הילד", מבהירה זאוסמר. "בטלטול יש מוטיב של אלימות ונזק, והוא תמיד ייעשה מתוך תסכול, איבוד שליטה וכעס. לכן אין לבלבל בין משחק לבין טלטול תינוקות".

מה בעצם יכול להיות המניע של הורים או מטפלים לנהוג כך?
"ב-90 אחוזים מהמקרים שנחקרו נמצא כי הטריגר לטלטול תינוקות הוא בכי. נתון זה מצביע באופן חד משמעי על כך שהורים רבים אינם יודעים להתמודד עם בכי של תינוק. זוגות רבים ניגשים לקורסי הכנה ללידה, אך לא מתכוננים למה שבא לאחר מכן, וכאן יש כשל אמיתי", משיבה זאוסמר, אולם היא מוסיפה כי בהבנה הזו טמון גם המענה: "אם נלמד הורים ומטפלים להבין את הבכי של התינוק ולהגיב אליו נכון ולא מתוך איבוד שליטה, נוכל לבצע מניעה אמיתית".

גם ד"ר יצחק קדמן, ראש המועצה לשלום הילד, סבור כי על אף ההערכות הקשות ישנה תקווה שהתופעה תצטמצם. "אנו יודעים שלא מדובר בהורים שמתכוונים להתעלל או באנשים פסיכופטים, העובדה שזה נעשה בכזו קלות דעת וחוסר תשומת לב מובילה לכך שהתופעה שכיחה. לכן, התקווה היא שעם הדרכה נכונה, מודעות ומערכת תמיכה, ניתן יהיה למזער את התופעה להיקפים קטנים. אני פונה להורים ואומר: מה שלא יהיה, מה שלא יקרה, מתוסכלים ועייפים ככל שתהיו – לעולם לעולם אל תטלטלו את התינוק".


ברוב המקרים שנבדקו נמצא כי הטריגר לטלטול התינוק הוא בכי. אילוס': photos to go

הבכי מוציא אותם מדעתם

טיפול בתינוק בוכה
• הרגיעו את התינוק שלכם באמצעות מגע, חיבוק וליטוף.
• עשו לתינוק אמבטיה חמימה.
• תנו לתינוק לשמוע רחש של מים זורמים או מוזיקה.
• קחו את התינוק לטיול באוויר צח או לנסיעה במכונית.
• התקשרו לבן משפחה או לחבר קרוב ובקשו ממנו לדאוג לתינוק ולאפשר לכם לקחת פסק זמן.
• אם כל ניסיונותיכם עלו בתוהו ואתם חשים על סף איבוד שליטה, הניחו את התינוק במיטתו באופן בטוח כשהוא שוכב על גבו. צאו מהחדר, נשמו עמוק, ועשו פעילות שתרגיע אתכם. אחת לכמה דקות גשו לבדוק את התינוק וחיזרו כאשר אתם חשים רגועים יותר.

איך בעצם בכי יכול לגרום למבוגר לעשות כזה מעשה נורא, אתם בטח שואלים. "אחת הסיבות לתגובה הרגשית הקשה לבכי התינוק היא התפיסה שלנו כמבוגרים שאם מבוגר בוכה משהו נורא קרה, ואנו משליכים זאת גם על תינוקות. אבל עלינו לזכור שלתינוק יש דרך הבעה אחת – הבכי! יש תינוקות שבוכים יותר מאחרים, והאתגר החשוב שיש להורים הוא למצוא דרכים להרגיע את התינוק שלהם", מציעה זאוסמר. "לצערי, במקרים אומללים אנשים מאבדים שליטה ומטלטלים את תינוקם כדי להרגיעו ולהפסיק את הבכי".

ד"ר ליאת הולר הררי, פסיכיאטרית פסיכותרפיסטית ומדריכת הנקה, מנהלת אתר "נפש אם", מדגישה כי לידת תינוק חדש היא אירוע משמח, אך לא קל. "יש בלידה כדי לגרום לשינוי בכל תחומי החיים, והיא דורשת מההורים זמינות פיזית אינטנסיבית – אבל לא רק. הורים צריכים להבין את התינוק ולדעת מה הוא רוצה וזוהי משימה לא קלה, מכיוון שהתינוק אינו מתקשר דרך הבכי. אנו יודעים שבכי של תינוק מעורר באנשים תגובה רגשית חזקה ועוצמתית. קושי להרגיע בכי, בעיקר אם הוא ממושך, יכול להוביל לרגשות של תסכול, כעס, בלבול וחוסר אונים, ויכול להוות בסיס למעשים כמו טלטול".

עוד מציינת ד"ר הולר הררי כי פעמים רבות, לכאורה קל יותר לאמהות לשמור ולרכז אצלן את כל נושא הטיפול בתינוק. "מצב כזה עלול ליצור תחושת זרות אצל האב והוא עלול למצוא את עצמו מול תינוק בוכה, ללא כלים להרגיעו, ללא רגשות עמוקים שיקשרו אותו לתינוק. ככל שהורים יכינו מראש מערכת תמיכה לשעת הצורך ויסגלו כלים להתמודדות משותפת שכוללת את שני בני הזוג, כך יקל עליהם להתמודד עם התינוק", אומרת ד"ר הולר הררי.

אז מה קורה במוח?

"ההשלכות הקשות של טלטול הן פועל יוצא של מה שקורה למוח התינוק בעת הטלטול", מסביר ד"ר בן יהודה את חומרת התופעה. "את המוח אפשר להשוות לגוף שצף בתוך נוזל ומוקף בקירות נוקשים ברוב צדדיו, כשאין מה שיעצור אותו. בעת הטלטול, המוח נחבט בקירות אלו ועלול לקרוע את הוורידים המגשרים שעוברים בקרום המוח. בנוסף, המוח עצמו פוגע בגולגולת ועלול ליצור שטפי דם ולפגוע גם בעצבים, שבשלב התפתחותי מוקדם עדיין אינם מושלמים. ואם חלילה, תוך כדי טלטול הראש נחבט בקיר, הרי שהנזק גדול פי כמה. כמובן שמידת הפגיעה תלויה בעוצמת הטלטול ובמשכו".

מהם הנזקים וההשלכות הבריאותיות לטווח קצר וארוך?
ד"ר בן יהודה מציין כי הנזקים כתוצאה מטלטול נעים על טווח רחב ומעט אינסופי של פגיעות, החל מפגיעות קלות וכלה בפגיעות קשות ועד מוות.
הוא מונה את הפגיעות העיקריות על פי דרגת חומרה:

* הפרעות במוטוריקה עדינה: יבואו לידי ביטוי בשלב שבו הילד כבר בגן.

* לקויות למידה קלות או קשות: בתחום זה קשה לעיתים לדעת מתי הלקות היא מולדת או נוצרה כתוצאה מטלטול, אך יש בסיס להעריך כי ישנם ילדים רבים שהלקויות שמהן הם סובלים נרכשו כתוצאה מטלטול אלים.

* נכויות קשות: נכויות שאינן מלידה, כדוגמת שיתוקים חלקיים, הפרעות נוירולוגיות קשות, פיגור התפתחותי או שכלי קשה ועוד.

* ילד שהופך לצמח, ובמקרים קיצוניים מוות.

רוצים להתייעץ? היכנסו לפורום יעוץ להורים ולפורום הורים לגיל הרך