מנה על גלגלים: טרנד האוכל החם של ברלין

משאיות האוכל בברלין | צילום: שרון בן דוד
משאיות האוכל בברלין | צילום: שרון בן דוד

ברלין מציעה לא מעט אטרקציות קולינריות, בהן משאיות מזון שנחשבות לטרנד לוהט. שתי המלצות לשוקי אוכל מעוררי קנאה, שהשחקניות המרכזיות בהם הן משאיות של אוכל רחוב

88 שיתופים | 132 צפיות

אחרי כמה וכמה ביקורים בברלין והודות לחבר משפחה שגר שם המון שנים ומשמש מדריך תיירים לעת מצוא, אנחנו מרגישים בעיר כמו בבית. חרשנו כבר חלק גדול מאתרי התיירות שהם חובה, ובכל הזדמנות אנחנו עולים על טיסת לואו-קוסט ומגלים עוד ועוד חלקים בבירת גרמניה הענקית והמשתפצת.

ככתבת קולינריה עשיתי לי מנהג – להתחיל את היום בברלין עם קפה, תוך כדי חרישת אתרי אינטרנט מקומיים בחיפוש אחר אטרקציות קולינריות. מכיוון שידעתי שמשאיות אוכל הן הטרנד הכי חם בעיר, הלכתי בעקבות הפייסבוק וגיליתי שבימי חמישי אחר הצהריים הן מתכנסות בשוק שמוקדש לאוכל רחוב.

בימי חמישי אחר הצהריים שוק מרקטהאלה עובר הסבה לשוק של אוכל רחוב | צילום: שרון בן דוד
בימי חמישי אחר הצהריים שוק מרקטהאלה עובר הסבה לשוק של אוכל רחוב | צילום: שרון בן דוד

מרקטהאלה: מנות קטנות של עונג

שוק מרקטהאלה נוין (Markthalle Neun), "אולם השוק מס' תשע", נמצא ברובע קרויצברג (Kreuzberg). למבנה, האנגר רחב ידיים, יש סיפור מעניין בפני עצמו: הוא הוקם בשנת 1891 כחלק מרשת של 14 שווקים מקוּרים, שרובם נהרסו במלחמת העולם השנייה. באותה תקופה נצבעו החלונות בשחור והמסחר פסק עד להתחדשותו בתום המלחמה, אז השתלטו על החלל דוכני מוצרים זולים. בשנת 2009 החליטה העירייה להשכיר את המקום לרשת מרכולים גדולה, אבל לתושבי הרובע היה רעיון אחר. הם הציעו לעירייה לחשב מסלול מחדש והפעם הוחלט למסור את המבנה למציע הקונספט המעניין ביותר. במכרז זכו שלושה אנשי עסקים, שהציעו להפעיל שוק בדגש פלורליסטי המתייחס לגיוון התרבותי והאתני של הרובע, שחלק גדול מתושביו תורכים. בימים כתיקונם ניצבים בשוק דוכנים של בשר, מיצים וקפה לצד דוכנים של מוצרי משק שמגיעים היישר מהמגדלים ומדלגים על פערי התיווך. בין לבין אפשר למצוא דברים מעניינים, כמו ריבות מתוצרת בית וקרשי חיתוך מעץ זית בעבודת יד. השוק פועל בכל יום, אך בימי חמישי אחר הצהריים הוא עובר הסבה לשוק של אוכל רחוב. החלטנו לתת לעניינים זמן להתחמם והגענו ב-18:00, שעה אחרי הפתיחה. קנינו כוס יין לבן וצונן בשני אירו ועלינו לפסגתה של טריבונה במרכז השוק כדי לתצפת מלמעלה.

לטעום מכל הבא לפה במשאיות האוכל בברלין | צילום: שרון בן דוד
לטעום מכל הבא לפה במשאיות האוכל בברלין | צילום: שרון בן דוד

משאיות האוכל כבר התמקמו במעברים ושיגרו צלחות עמוסות כל טוב להמון הרעב. לצד חלק מהדוכנים נרשמה צפיפות, וליד השולחנות הארוכים במרכז השתרך תור. סיימנו את היין, החזרנו את הכוס, קיבלנו בחזרה את העירבון והתחלנו לסקור את הדוכנים באופן שיטתי. מתקפה חסרת תקדים על חושי הריח והראייה גרמה לכך שאחרי כמה דקות נטשנו את התוכנית המסודרת והתחלנו לזגזג ולטעום מכל הבא לפה: צדפות טריות, לחמניות מאודות במילוי תבשיל בשר ארומטי, אמפנדס, טאקוס עם גוואקמולי ושעועית שחורה, פלטת גבינות ונקניקי בוטיק ובטח שכחנו חלק. בדוכן רושטי (Röschti), מנת הדגל של שווייץ, עמדנו דקות ארוכות מול בחור צעיר שהמיס רצועות גבינת אמנטל בכלי ברזל שחורים מוארכים ושפך את התערובת המבעבעת על תפוחי אדמה מבושלים. טעים אש. על מלאווח וסביח ויתרנו, לא לפני שניהלנו שיחה קצרה עם שני החבר'ה הישראלים מדוכן יימן אקספרס (Yemen Express), שרוצים לגרום לגרמנים להתמכר למאכל התימני השמנוני. במאמץ רב השארנו את המתוקים לסוף, ובגלל שלא נשאר הרבה מקום בבטן הסתפקנו בכיסוני פירוגי (Pierogi) במילוי שזיפים ורוטב קרמל ביתי ובקוקילידה מתוצרת בית שנמכרת תחת המותג Zwei Dicke Bären – "שני דובים שמנים". האוכל נמכר בכלים חד-פעמיים, במנות קטנות, שמתומחרות בין חמישה לשבעה אירו. רצוי להגיע עם חברים, להתנסות ולחלוק ובכלל לבלות ערב בכיף בשוק מעורר הקנאה הזה.

כתובת: Eisenbahnstrasse 42/43

לאתר

פאי סטייק (Steak and kidney pie) בסגנון בריטי שהבשר בו מבושל עם בירה גינס | צילום: שרון בן דוד
פאי סטייק (Steak and kidney pie) בסגנון בריטי שהבשר בו מבושל עם בירה גינס | צילום: שרון בן דוד

בייט קלאב: מיזם קולינרי חתרני

על אירוע הפתיחה של בייט קלאב (Bite Club), מיזם קולינרי חתרני, נפלנו ממש במקרה. אפילו החבר הברלינאי לא ידע על קיומו והופתע לגלות שממש מתחת לאף מתקיים שוק אוכל פתוח קטן ומקסים. האירוע מתקיים אחת לשבועיים ביום שישי (מתחילת מאי עד אמצע ספטמבר, בין 24:00-16:00) על גדת נהר השפרה (Spree). דוכני אוכל וחלק מהמשאיות שפגשנו במרקטהאלה מתמקמים בשטח, שפעם היה ודאי חצר של מפעל כלשהו, ומתחילים להאכיל את החוגגים באוכל רחוב מכל העולם: פאי סטייק (Steak and kidney pie) בסגנון בריטי שהבשר בו מבושל עם בירה גינס, שפצלה (Spätzle) גרמני מוקרם, ארנצ'יני מאיטליה, דאל מהודו ודים סאם מסין. בדוכן של יבואנית משקאות אלכוהוליים שנתנה חסות לאירוע קנינו קוקטיילים משובחים בשני אירו, וכשהחזרנו את כוס הפלסטיק קיבלנו את הפיקדון בחזרה. צמוד לשוק עוגנת ספינה שראתה ימים יפים יותר ומשמשת כעת כעמדת די-ג'יי ורחבת ריקודים, וצעירי ברלין בהחלט יודעים לעשות שמח. רוב האירועים מתקיימים באותו מקום, אבל כדאי לעקוב באתר או בדף הפייסבוק כי לפעמים המחתרתיות מניבה הפתעות שחבל לפספס.

כתובת: (Hoppetosse by Badeschiff (Eichenstrasse 4

לאתר

טיפ לדרך

אמנם לא שוק, אבל כדאי להכיר: הפיס (Häppies) הן לחמניות מאודות ששתי בחורות צעירות מכינות במסעדה קטנה ברובע פרנצלאואר ברג בהמון אהבה וסבלנות (כתובת: Dunckerstr. 85). שישה מילויים מכסים את טווח המלוח-מתוק-טבעוני, כנשנוש קליל בין ארוחות. ההפיס מוגשות כיחידה אחת או בזוג במחיר 4.80 או 7.90 אירו (בהתאמה).

לעמוד הפייסבוק

שרון בן-דוד – כתבת תיירות, קולינריה ועיצוב 

 

[tobutton text="%22%u05DC%u05D4%u05D6%u05DE%u05E0%u05EA%20%u05DE%u05DC%u05D5%u05DF%20%u05D1%u05D1%u05E8%u05DC%u05D9%u05DF%22" link="%22http%3A//www.booking.com/searchresults.he.html%3Fsrc%3Dindex%26nflt%3D%26ss_raw%3D%26error_url%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.booking.com%252Findex.he.html%253Faid%253D395994%253Blabel%253Darticle110914%253Bsid%253D08f48927206b81b142cc51d3551570f9%253Bdcid%253D1%253Bbb_ltbi%253D0%253Bsb_price_type%253Dtotal%2526%253B%26aid%3D395994%26dcid%3D1%26label%3Darticle110914%26lang%3Dhe%26sid%3D08f48927206b81b142cc51d3551570f9%26si%3Dai%252Cco%252Cci%252Cre%252Cdi%26ss%3D%25D7%2591%25D7%25A8%25D7%259C%25D7%2599%25D7%259F%26idf%3Don%26no_rooms%3D1%26group_adults%3D2%26group_children%3D0%26dest_type%3Dcity%26dest_id%3D-1746443LABEL%3D%26atmagberlin%22" theme="pink_red" target="blank" ]