מוזות באופנה

ארבעה מעצבים בולטים שהותירו חותם על תעשיית האופנה

88 שיתופים | 132 צפיות

הירשמו לניוזלטרים של ifeel, וכל הכתבות הכי חמות בדרך אליכם

דוגמניות פוסעות על מסלולי תצוגות האופנה בערוץ FTV, כשלגופן תלבושות ססגוניות-מרעישות, חמושות באיפור חצי מוגזם ופריזורה מהוקצעת. אבל נשאלת השאלה: מי האמיצה שתתהלך ברחוב עם השמלה השקופה של שאנל או של כריסטיאן לקרואה?

אז זהו, שהמטרה מושגת עם הגעת ה"פריט" לפס הייצור ההמוני, תוך אינטרפרטציה עדכנית של יצרני האופנה. אלמנט, טקסטורה, גוון או גזרה ששולטים בקולקציה של מעצב-על זוכים לתרגום "משוחרר" יותר בקולקציות המוניות, חפות ממיצוב ה"קוטור" הבלתי-לביש בעליל.

מהו ה"הוט קוטור" (Haute couture), שהוטבע בפריז בשנת 1945? מתברר שזהו תואר יוקרתי, הנקשר עם תפירה עילית ואיכותית ואף מעוגן בחקיקה הצרפתית. כן, כן! כדי שבית אופנה יוכל לייחס לבגדיו את התואר הנחשק, הוא מחויב מכוח החוק לענות על שלושה קריטריונים:

  1. העיצוב חייב להיעשות בהזמנה מיוחדת.</li>
  2. סדנת העבודה בפריס חייבת להכיל 15 עובדים במשרה מלאה.
  3. בכל עונה חייבת החברה להציג עבור התקשורת קולקציה עם 35 דגמים לערב וליומיום.

עם זאת, רבים מיצרני האופנה ה"המוניים", המוכוונים לקנייה מיידית, מתהדרים במונח כדי להקנות למוצריהם יוקרה וכוח משיכה.

אלמנטים שהשתרשו בעולם האופנה בזכות מעצבי העל

1. מונוכרומטיות – שחור ולבן

מעבר לדמותו הנוצצת, קארל לגרפלד (71), המזוהה עם שיער כסוף, משקפי שמש אטומים וחליפה שחורה שמתחתיה מבצבצת חולצה לבנה המכסה את צווארו, ייזכר לעד כאחד שהרים את "שאנל" ומאמצע שנות ה-80 מיקם את בית האופנה ואת עצמו (כמעצבה הראשי) ככוח מוביל בעולם אופנת העילית.
הביע את חותמו עם: הצבע השחור השולט ביד רמה בשמלות קטנות ומקטורנים, בשילוב טבילות הצבע הלבן (בכיסים, למשל). חליפת החצאית המחויטת עם הז'קטים השחורים הקטנים עם כפתורי הזהב, שכל-כך מזוהים עם המותג, לצד תכשיטי זהב (צמידים ושרשראות) גסי מימדים.
עוד משהו: השיל ממשקלו יותר מ-42 ק"ג (ופרסם ספר "דיאטת לגרפלד").



מימין דוגמנית בשמלה של אוסקר דה לה רנטה, משמאל קארל לגרפלד (צילומים: יח

מימין דוגמנית בשמלה של אוסקר דה לה רנטה, משמאל קארל לגרפלד (צילומים: יח"צ)

2. תעוזה מגדרית

איב סאן לורן ז"ל (נפטר בגיל 71), היה המעצב שנתן לנשים לגיטימציה "להשתחרר" מחוקי האופנה הנוקשים, כשהעז להלבישן כמו גברים. בנוסף, היה הראשון שהציג על מסלולי התצוגות דוגמניות שחורות.
הביע את חותמו עם: נוצות של ציפורים נדירות ששילב בעיצוביו. בנוסף, העז להלביש נשים בסמוקינג ובז'קט ספארי.
עוד משהו: "כל אישה בעולם חייבת לאיב סן-לורן", אמר פייר ברז'ה, בן זוגו ומי שהקים את אימפריית סן לורן, ביום שלאחר מותו.

3. "הילד הרע" של עולם האופנה הצרפתי

ז'אן פול גוטייה (57) מעולם לא קיבל הכשרה רשמית כמעצב אופנה, אך הצליח להתברג לתחום כשפייר קרדן התרשם מכישרונו ושכר אותו כעוזר ב-1970. מאז שנת 1976 השיק קולקציות עצמאיות בסגנון שנוי במחלוקת; רובן התבססו על אופנת רחוב או אופנה עילית בעלת סגנון רשמי אך שובב. גוטייה הפתיע בתצוגות האופנה שלו, כשהציג דוגמנים "אחרים", כמו: גברים זקנים, נשים מלאות, דוגמנים עם פירסינג וקעקועים רבים. על התעוזה ספג ביקורת רבה, אך עם זאת, היא שהקנתה לו פופולאריות עצומה.
הביע את חותמו עם: החצאיות, במיוחד סקוטיות, כחלק מרכזי במלתחתם של גברים.
עוד משהו: בשנות ה-90 עיצב למדונה חזייה בצורת חרוט, שנחרטה בתודעה הציבורית. הוא גם האחראי על שמלת הנוצות המפורסמת של דנה אינטרנשיונל באירווזיון 1998. גוטייה השתתף בתצוגה מיוחדת במוזיאון המטרופוליטן בניו-יורק, שנקראה: "לב אמיץ – גברים בחצאיות".



שמלות של אוסקר דה לה רנטה (צילומים: יח

שמלות של אוסקר דה לה רנטה (צילומים: יח"צ)

4. סילואט נשי

אוסקר דה לה רנטה למד ציור במדריד ואת התעניינותו באופנה ביטא באמצעות רישומים שביצע עבור מעצב העל הספרדי קריסטובל בלנסיאגה. את דרכו כמעצב החל בבתי האופנה של לנוין, אליזבת ארדן ודיור, אבל מהר מאוד הקים בית אופנה עצמאי משלו. כיום, ידוע דה לה רנטה בזכות יצירותיו המגוונות, שנפרסות על פני קשת תחומים רחבה: אופנה, אופנת ספורט, הנעלה, אבזור, בישום ועיצוב פנים.
הביע את חותמו עם: השמלות בעלות המותן הצרה והצלליות הסקסיות המהללות את הגוף הנשי. פריטים נשיים בגזרת A, המתהדקים סביב המותניים ומתרחבים כלפי מטה (ובלשוננו: גזרות מחמיאות שמטשטשות את הישבן ומאריכות את הרגליים).
עוד משהו: את הופעת הבכורה בישראל של שמלות, נעליים, תיקים, חגורות וצעיפים פרי ידו של מעצב העל, תמצאו בבוטיק 'אניגמה' בכיכר המדינה.

ליצירת קשר עם נטע קרצו»

הכתבות הכי מעניינות שירתקו אתכם אל מסך המחשב עכשיו ב-Twitter