ליקוט פטריות: תחביב עונתי ששווה לך לאמץ

זמן ליקוט | צילום מואיד אבו עואד, רשות הטבע והגנים
זמן ליקוט | צילום מואיד אבו עואד, רשות הטבע והגנים

הפטריות הן האטרקציה של העונה: ליקוט מודרך ביערות המרכז, סיור הכולל ארוחת שף למי שתרצה לקחת את זה ברצינות ואתרי הטבע בהם אפשר לחפש אותן עצמאית

88 שיתופים | 132 צפיות

"אחרי הגשם מגיעים האנשים. פטריות מגיעות מתי שבא להן", צוחק המדריך לסיורי ליקוט פטריות, איל קרן, ומפריך אחת ולתמיד את האימרה המשומשת. ובכל זאת, כמויות הגשם שירדו בימים האחרונים מבשרות את העונה החמה של ליקוט הפטריות. אם טרם התנסית בכך, סיורי ליקוט מודרכים הם התחלה טובה.

>> מה את עושה בשישי הקרוב? טיולים סופר כיפיים ופרנסה למורי הדרך

"פטריות אינן דומות לחוביזה או כל עשב אחר שאפשר ללקט ולאכול, ומקסימום לחטוף צריבה או נפיחות. הן יכולות לגרום לסכנת מוות, ולליקוט פטריות נדרשת זהירות גבוהה בכמה רמות מאשר ליקוט צמחים אחרים", אומר דותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים, ומוסיף כי כיום ידועים בעולם כ-100 אלף מיני פטריות, שחלקן מייצרות רעלנים חזקים ביותר העלולים לגרום למוות: "מי שאינו מומחה ומכיר את המינים ואף יודע להבדיל ביניהם עדיף שלא ינסה. ניתן לרכוש מגוון פטריות בסופרמרקט".

פטריות אחרי הגשם | צילום מואיד אבו עואד, רשות הטבע והגנים
פטריות אחרי הגשם | צילום מואיד אבו עואד, רשות הטבע והגנים

הפטריות הקלות ביותר לזיהוי הן אורניות, הנמצאות בשפע בסביבות אורנים, בעיקר אורנים צעירים. "ועדיין אפשר להתבלבל ביניהן לבין פטריות אחרות", מסבירה תום סיון, מדריכת סיורי ליקוט פטריות ונותנת דגשים: "לכן חשוב לשים לב לפרטים הבאים: כובע חום, מעט דביק או רירי, ומצדו התחתון ספוג בגוון צהבהב עד כתום, שמגיע עד הרגל – לא דפים אלא ספוג! הרגל ישרה, עבה, מוצקה, עם נקודות אדמדמות עליה".

כך תזהי אורניה | צילום תום סיון
כך תזהי אורניה | צילום תום סיון
אורניות מצדן התחתון | צילום תום סיון
אורניות מצדן התחתון | צילום תום סיון

ספוג כהה, כמעט חום, הוא סימן לפטרייה זקנה שעלולה להיות מלאה ברימות ותולעים. לכן חשוב ללקט אורניות צעירות, וכשיש ספק – לקלף את הספוג ולוודא שבשר הפטרייה שמתחתיו מוצק וראוי למאכל: "אם יש רימות מומלץ להשאיר את הפטרייה בשטח, מתחת למרבד מחטי האורן, כדי לאפשר לה להתרבות ולדור הבא להתפתח", היא מסבירה. ראוי לציין כי פטריות הגדלות בתחומי שמורות טבע מוגנות על פי חוק ואין ללקט אותן. סיון ממליצה לקלף את הכובע ואת הספוג (מלבד בפטריות קטנות וצעירות מאוד) כדי למנוע בעיות עיכול לרגישים לכך. מאותה סיבה חובה לבשל או לצרוב פטריות שלוקטו ואין לאכול אותן נאות.

ליקוט ביערות המרכז | תום סיון

בדיי ג'וב שלה תום סיון עוסקת בלמידה משחקית, ומדריכה הורים כיצד לסייע לילדיהם בהקניית קריאה, כתיבה, מדעים וחשיבה מתמטית באמצעות משחקים. בשאר הזמן היא מדריכה סיורי ליקוט פטריות ביערות המרכז – יער שוהם, יער אילנות ואפילו בפארק הירקון. סיורי אמצע השבוע מיועדים לרוב למבוגרים, וחלקם כוללים זחילה בסבך לגילוי פטריות חבויות ומעט טעימות על הדרך. לסיורי שישי מוזמנים כולם, הורים וילדים מגיל תינוקות במנשא. פרטים ומועדי סיורים מתפרסמים מדי שבוע בעמוד הפייסבוק.
מבוגר 100 ש"ח, ילד 70 ש"ח, תינוקות במנשא חינם, הנחה לסבתות.

תום סיון | צילום אניה סורדין
תום סיון | צילום אניה סורדין

לרדת לשורש הפטרייה | אביבית ברקוביץ'

סיורי הליקוט של אביבית ברקוביץ' מיועדים לחובבי פטריות רציניים. "מה שאני עושה הוא בעיקר הכשרת מדריכים והנגשת ידע", היא מסבירה. בדף הפייסבוק של המרכז המקצועי לליקוט – מלקטים עם הברקוביצ'ים משתפת ברקוביץ' בידע הנרחב שרכשה בנושא, מהפניה למחקרים ועד מפגש עם פטריות לא מוכרות לקהל הרחב, קמרונית אדמדמה למשל. סיורי הליקוט בהדרכתה מעמיקים בהתאם ובסופם מקבלים סיכום כתוב ומצולם, להמשיך בעזרתו ליקוט עצמאי. סיור ליקוט כולל ארוחת שף, בה תטעמי מנות שמבשל השף טל דדון ותקבלי מתכונים לשחזור החוויה בבית. בחודש הבא ייפתח מחזור נוסף של קורס ליקוט פטריות וצמחי בר למאכל ולמרפא, המיועד ללקטים ולמטפלים אך גם לכל מי שרוצה להתנתק מהמסכים ולהתחבר שוב לטבע.
סיור ליקוט מעמיק 220 ש"ח; סיור ליקוט וארוחת שף 450 ש"ח; קורס ליקוט פטריות וצמחי בר (11 מפגשים וארוחות שף, סה"כ 80 שעות) 4,700 ש"ח.

לרדת לשורש הפטרייה | צילום כרמית לייפר
לרדת לשורש הפטרייה | צילום כרמית לייפר
אביבית ברקוביץ' | צילום כרמית לייפר
אביבית ברקוביץ' | צילום כרמית לייפר

הריגוש שבחיפוש | איל קרן

"כשסבתא בת 75 ונכד בן 5 מתלהבים מאותה פטריה אני מרגיש שהשגתי את המטרה. הסיורים שלי פונים לכל מי שסקרן ומחפש את הריגוש שבחיפוש", צוחק איל קרן, מדריך טיולים ומלווה קבוצות לחו"ל שבאין עבודה כרגע – מדריך סיורי ליקוט. קרן מתרגש מפטריות בכל פעם מחדש, והוא מעיד על עצמו שהחל ללקט בגיל צעיר. הסיורים בהדרכתו מתקיימים בצפון הארץ והם מיועדים למשפחות ולמבוגרים המחפשים אחר ידע מדעי מעמיק. "חשוב לי שאנשים ייצאו עם יכולת לזהות פטריות ולהדגיש את הצורך בליקוט מתחשב", הוא מוסיף. פרטים בדף הפייסבוק פטריות וחוויות ובטלפון 052-3441076.
סיור ליקוט מעמיק למבוגרים 190 ש"ח; סיורי משפחות מבוגר 120 ש"ח, ילד 70 ש"ח.

ליקוט פטריות בצפון הארץ | צילום איל קרן
ליקוט פטריות בצפון הארץ | צילום איל קרן

מפגש עצמאי עם פטריות בטבע

ישנם מספר מקומות בארץ עם סיכוי גבוה למצוא בהם פטריות, ולו רק כדי להציג לילדים את ארץ יצורי הפלא האמיתיים (הידעת שהפטריות הן לא חי ולא צומח אלא בעלות מעמד משל עצמן?). יערות ברעם ומסעדה מוכרים בשל מגוון פטריות המעטרות אותם, וטיול במסלולים מסומנים יוביל אותך אליהן. בנוסף, בכל מסלולי הטיול בחורש הים תיכוני, בגבעות שבחופי הים וליד נחלים זורמים ניתן לפגוש פטריות ממינים שונים בצבעים ובצורות שונות.

נרתיקנית דביקה | צילום זיו לוי, רשות הטבע והגנים
נרתיקנית דביקה | צילום זיו לוי, רשות הטבע והגנים

הגן הלאומי ציפורי בינות בוסתני הגן הלאומי ציפורי הרימון התאנה והשקד, בשביל האמה בדרך מהמבואה אל מאגר המים תוכלו למצוא פטריות נרתיקניות.

המג'רסה שפך נחל דליות הוא לגונה יפיפייה, סופו של נחל אדיר ושוצף, שעשרות מינים של חיות בר מוצאים בו את ביתם. כדי למצוא פטריות יש ללכת בשמורה בשביל בטון סלול נגיש ומותאם לעגלות, העובר לאורך הגדה הדרומית של הנחל. גם אם המשימה לא הוכתרה בהצלחה – כי פטריות הן עניין של מזל – פיקניק בנוף ירוק מול נחל זורם הוא חוויה בפני עצמה.

תל דן בעונת החורף שמורת תל דן היא גן עדן ירוק וציורי. את האטרקציה העונתית, פטריות, יש סיכוי למצוא בשלוש נקודות: השביל הנגיש – המסלול הקלאסי שנגיש לכולם (כולל עגלות ילדים ובעלי מוגבלויות), שבו פזורים לצד הדרך בולי עצים מכוסי טחב המאפשר צמיחת פטריות; תל דן העתיקה, שבה על פי המסופר בתנ"ך חיו בני שבט דן; והסוללה והשער הכנעני ("שער אברהם"), השער העתיק בעולם שהוכרז כאתר מורשת עולמית.

לדעת היכן לחפש | צילום תום סיון
לדעת היכן לחפש | צילום תום סיון

תוך כדי חיפוש פטריות כדאי לחפש סלמנדרות שגם הן חובבות גשם ורטיבות. אם יתמזל מזלך תראי את הזוחל המסתורי והמרתק חוצה את השבילים בזהירות. גם במקרה זה מותר רק לראות, לא לקטוף, ללקט או לגעת. כך הטבע יישאר ללא הפרעה או התערבות ויוכל לשגשג כדי ליהנות ממנו בביקור הבא.