ליווי צמוד

מי תבחרי שתלווה אותך ברגעים המיוחדים ביותר בחייך? פרט לצוות בית החולים, תוכלי לקחת איתך ללידה דולה או מיילדת פרטית. מה ההבדלים בין השתיים ובאילו מקרים כדאי לבחור באחת ולא באחרת?

88 שיתופים | 132 צפיות

שירות הדולות הולך ותופס נפח משמעותי בחדרי הלידה בישראל. רותי קרני הורוביץ – מנהלת בית הספר "אמנות הלידה" להכשרת דולות ומדריכות ופקולטת CAPPA בישראל, מנהלת אתר "אמנות הלידה" ואתר "דולות" וראש ארגון הגג של מקצועות הליווי וההדרכה בישראל – מסבירה כי הדולה נשאבת לוואקום אדיר שמותירה תפיסת הלידה הציבורית.

"פס הייצור המתועש של לידה רפואית מתייחס ללידה כאל אירוע ביו-מכני של התבססות ראש התינוק בנקודה בגובה הספינות, זיזי עצם הבולטים פנימה באגן ומגבילים את נפחו, ובהיחלצות ממנה, ואינו מביא בחשבון פרמטרים בעיתיים למדידה כגון פחד, כאב, רגשות ותהליכים פסיכולוגיים ואישיים", היא טוענת.

גם שירות הלידה הפרטית הולך ותופס תאוצה. למעשה מדובר בשירות מחודש: בעבר הוצעו שירותי לידה פרטית בישראל, אלא שאז דובר בעיקר על לידה פרטית עם רופא. קרני הורוביץ סבורה כי השירות המחודש כפוף לאופנה העכשווית הממוקדת במודל הפיזיולוגי, ולכן מציעה מיילדת כמייצגת מודל זה, בניגוד לרופא המייצג את המודל המדיציני.

מיילדת פרטית

מהי מיילדת פרטית ומהי הכשרתה?
קרני הורוביץ: "מיילדת פרטית, כמו מיילדת ציבורית, היא אחות מוסמכת שעברה קורס שהכשיר אותה להיות מיילדת".

ורדה מרגלית, אחות אחראית חדר לידה בשיבא תל השומר, מוסיפה שמדובר במיילדת בכירה בעלת ניסיון, שנבחרה למטרה זו וכמובן הביעה נכונות לכך.

קיימים שני מודלים ללידה פרטית בבית חולים. בראשון, היולדת פוגשת מראש ובוחרת מיילדת ספציפית שתלווה אותה בלידה; בשני, מובטח ליולדת ליווי של מיילדת אישית שהיא אחת מתוך מאגר מיילדות, ולכן הפגישה הראשונה בין השתיים עשויה להתרחש רק בלידה.

קרני הורביץ מציינת כי כמעט בכל בתי החולים בישראל מתאפשר יילוד פרטי, בצורה מלאה או חלקית: "זה לא מסודר ומובטח מראש, אך קורה שמיילדת ציבורית, שהחלה לקבל לידה שבמהלכה נקשר קשר אמיץ עם היולדת, תישאר מעבר לזמן המשמרת שהוקצב לה עד לסיום הלידה.

בנוגע למיילדת חיצונית, יש בתי חולים שלא מאפשרים את כניסתה, ויש שמאפשרים רק אם היולדת שכרה רופא פרטי ללידה והמיילדת נכנסת תחת מטרייתו. לידות אלה הן יקרות מאוד, כ-3,000 דולר במקרה הטוב.


חלק גדול מהיולדות מבקשות פרטיות, אורות עמומים ושקט. אילוסטרציה: ingimage

הדלת סגורה

מהם יתרונות המיילדת הפרטית?
קרני הורוביץ: "לידה פרטית מביאה איתה את יתרונות הטיפול הפרטי. אין תחלופה של אנשי צוות ויש היענות רבה יותר לצרכים הספציפיים, בדרך כלל דלת חדר הלידה תהיה סגורה, בניגוד ללידות ציבוריות שבהן גם אם הדלת סגורה, היא לא ממש סגורה, כי כל רגע יכול להיכנס איש צוות, להדליק את האור ולשנות את האקלים בצורה אגרסיבית.

"'לידת דלת סגורה' מאפשרת סביבה ידידותית לתהליך ההורמונלי. חלק גדול מהיולדות מבקשות פרטיות, אורות עמומים ושקט, דברים שהמערכת הציבורית אינה מסוגלת לספק כשהדלת אינה סגורה. נשים שמעוניינות בלידה פיזיולוגית יטו לבחור באפשרות הזו. לידה פרטית מתרחשת בתוך בועה שנמצאת במערכת הציבורית".

ומהם חסרונות המיילדת הפרטית?
קרני הורוביץ: "מיילדת פרטית במוצהר מלמדת על מגמה של רפואה קוטבית מובחרת לעשירים ופחות טובה לאלה שאינם יכולים להרשות זאת לעצמם".

דולה

מהי דולה ומה הכשרתה?
לפי הגדרת ארגון הגג של מקצועות הליווי וההדרכה הסב-לידתיים בישראל, דולה היא (לרוב) אישה שהוכשרה ללוות בלידה, המגישה תמיכה רגשית ופיזית רצופה בלידה. בנוגע להכשרה, כיום קיימות הכשרות השונות זו מזו מבחינת התכנים ושעות ההתנסות המעשית.

האם אפשר להביא דולה חיצונית?
מרגלית אומרת שבשיבא אפשר להביא דולות רק מתוך רשימה סגורה: דולות שנבחרו על ידי בית החולים, שמכירות את נוהלי העבודה בחדר הלידה וכמובן שוררת היכרות הדדית בינן לבין הצוות.

"יש בתי חולים שהרכיבו רשימות דולות המוכרות להם והיולדות מתבקשות לבחור אחת מהן, אך מבחינה חוקית אין לרשימות הללו כל משמעות, כי לפי הנחיות משרד הבריאות כל יולדת יכולה להביא איתה שני מלווים לחדר לידה, ובכלל זה דולה", אומרת קרני הורוביץ ומסבירה את הסיבה לרשימות: "בימים אלה של התהוות הפרופסיה הדולאית, טבעי שבתי חולים יעדיפו לעבוד עם דולות המוכרות להם. הסיבה ברורה – ישנו פער עצום בין סוגי ההכשרות השונים של הדולות, ובהיעדר שקיפות, הצוות הרפואי אינו יודע למה לצפות ומעדיף לצמצם את נוכחותן".

משפרת תוצאות

מהם יתרונות הדולה?
קרני הורוביץ: "במחקרים הוכח שהדולה משפרת תוצאות מיילדותיות בהיבטים הבאים: מורידה את שיעור הניתוחים הקיסריים ב-50 אחוזים, מקצרת את תהליך הלידה, מורידה את הדרישה לשימוש במשככי כאבים ובהתערבויות רפואיות מכשירניות כדוגמת מלקחיים וואקום, מעלה את שביעות הרצון האימהית מהלידה, משפרת סיכויי הנקה בטווח הבינוני והארוך, מספקת ליווי רציף לאורך הלידה כבר לפני המעבר המשמעותי מבית היולדת לזירת הלידה, ומכירה את האם בדרך כלל עוד מההריון ועשתה איתה תהליך של הכנה ללידה".

ומהם חסרונות הדולה?

קרני הורוביץ: "כרגע, בימי 'דור המדבר' של הפרופסיה הדולאית, הכשרת הדולה הספציפית אינה שקופה לציבור. כל עוד לא מונהג מבחן סף ארצי, אין לציבור דרך לדעת איזה סוג הסמכה עברה הדולה. חיסרון זה יימחק כשתושלם הרפורמה במקצועות הדולה.

"בנוסף, הדולה אינה מיומנת או מוסמכת בביצוע מטלות או משימות הנחשבות רפואיות, כמו בדיקת פתיחה, תפיסת התינוק וכו'. היולדת חייבת לדעת שהדולה לא יכולה לבצע את המטלות הללו והיא אינה מיומנת בטיפול במצבי חירום רפואיים".


צריך לקחת בחשבון שלידה עם מיילדת פרטית עולה לא מעט כסף. אילוסטרציה: ingimage

אז במי לבחור?

הם יתרונות המיילדת הפרטית על פני הדולה?
מרגלית: "המיילדת מלווה את האישה ונותנת מענה לכל הצרכים שלה במהלך הלידה, הן הנפשיים והן הפיזיים, וכמובן שמטפלת בעובר, ביולדת ואחר כך ביילוד".

לדבריה, כשמדובר ביולדת שמגיעה בגפה ללידה שאינה בשירות אישי, דולה יכולה להיות מענה מתאים אם היולדת מעוניינת בליווי, הרי המיילדת הציבורית לא נוכחת כל הלידה, יש לה יולדות נוספות לטפל בהן.

אבל לטענתה, אם מעמידים את שירות המיילדת האישית מול דולה, אי אפשר בכלל להשוות בין השניים: "הדולה לא נותנת מענה מקצועי ליולדת, והיולדת במילא תצטרך מיילדת שתלווה אותה בלידה". מרגלית טוענת שיש קצת בלבול בין מה שדולה עושה לבין ציפיות היולדת ממנה. בשיבא, לדבריה, הדולה משמשת כמלווה לכל דבר, בדיוק כמו בעל/ חברה טובה/ אמא.

ומהם יתרונות הדולה על פני המיילדת הפרטית?

קרני הורוביץ: "הדולה מחויבת לרווחת היולדת ולמשפחתה, ופחות למערכת הרפואית. הדולה מכירה מודלים רבים יותר של לידה. לבד מן המדיציני וההורמונלי, הדולה מכירה מודלים הוליסטיים של לידה פיזיולוגית וכן אמונה על המודל ההומני של הלידה. פני הלידה בעשורים האחרונים הם מתועשים ודרושה הומניות ללידה".