לחיי השקיפות: נבחרת הוודקות היוקרתיות
לא כל הוודקות נולדו שוות: הרוסים והשוודים מייצרים אותן מחיטה ושעורה, הפולנים מתפוחי אדמה ושיפון והצרפתים מענבים. שגיא קופר ממליץ על בקבוקי הפרימיום שישדרגו לכם את חוויית השתייה
האגדה אומרת שוודקה אפשר לעשות מכל דבר. זה לא רחוק מהמציאות, מכיוון שאת המשקה האלכוהולי הצלול אכן מייצרים ממגוון חומרי גלם, בהתאם למדינת המקור ולבחירת היצרן; האלכוהול יכול להיות מזוקק מחיטה, משעורה, משיפון, מסלק סוכר, מתפוחי אדמה ואפילו מענבים.
לפני כמה שנים התעורר הוויכוח במלוא עוצמתו, כאשר דיאג'ו – יצרנית המשקאות הגדולה בעולם – החליטה לשווק משקה חדש – שירוק – וודקה צרפתית מענבים. "וודקה מענבים?", שאגו הפולנים (תפוחי אדמה ושיפון), הרוסים והשוודים (חיטה) ויתר שומרות "חגורת הוודקה" (בעיקר המדינות הבלטיות), "חוצפה! שהצרפתים ימשיכו לקרוא למשקה שלהם ברנדי ושלא יבלבלו את העולם!". בסופו של דבר הושגה פשרה, ובאיחוד האירופי הוסכם שאם הוודקה לא עשויה מדגנים או מתפוחי אדמה, יש לציין את חומר המקור על גבי הבקבוק.
קל מאוד לייצר וודקה: לוקחים את חומר הגלם, מתסיסים והופכים אותו למעין תירוש, ואת הנוזל האלכוהולי מזקקים. את התזקיק הזה בדרך כלל לא מיישנים, אלא מדללים במים עד ל-40% אלכוהול, ובדרך כלל מבקבקים אותו מיד. מתקבל משקה אלכוהולי חזק (יישון בחבית מרכך את תחושת האלכוהול) וכמעט ניטרלי לחלוטין, ועדיין יש הבדלים ניכרים בין סוגי וודקה שונים.
זה כל השוני
ההבדלים בין הוודקות נובעים מכמה גורמים:
חומר הגלם חיטה, שעורה, שיפון ותפוחי אדמה משאירים חותם טעם מובהק יותר מסלק סוכר, למשל, ולוודקה שעשויה מענבים יש טעם שונה לחלוטין.
שיטת הזיקוק זיקוק בודד יפיק וודקה שונה מוודקה שזוקקה במזקקות תעשייתיות רציפות. הראשונה תהיה לרוב כבדה יותר, והשנייה תהיה בעלת אופי קל וניטרלי יותר.
החיתוך מספר הפעמים שבהם זוקקה או סוננה הוודקה משפיע על הטעמים.
תוספות יש יצרנים שמוסיפים לוודקה מעט פרוקטוז (סוכר ענבים), ויש כאלה שאפילו מכניסים קצת אלכוהול מענבים – ברנדי או קוניאק – לוודקה שעשויה מחיטה, למשל. וודקות כאלה יהיו מתקתקות יותר מאחרות ויהיו להן ארומות פרחוניות.
מרכיבי טעם בניגוד לתוספות האלה, יש תוספות משמעותיות יותר שנותנות טעמים שונים לוודקה. המקור הוא במסורות המקומיות השונות, כאשר בכל מדינה הוסיפו מה שגידלו ביער הסמוך או בערבות: עשבים, פירות יער ותערובת דבש ופלפלים חריפים הם בין התוספים המסורתיים ביותר. בעשור הקודם לא היה כמעט חודש שבו לא צצה "וודקה בטעמים" חדשה, אבל המנהג דעך, לשמחתי.
גזרת הפרימיום
אם אתם רוצים לשדרג את חוויית הוודקה שלכם, או להתנסות במשקאות מבוססי וודקה שהם קצת יותר מתוחכמים מוודקה רד בול, הכנתי כמה המלצות לוודקות מעניינות, שהם קצת יותר יקרות מהרובד הבסיסי. אם אתם מעדיפים וודקות בסיסיות לקוקטיילים של מסיבות סוף השנה, נסו את הריגה בלזאם או הרוסקי סטנדרט – שתיהן מצוינות גם בגרסאות הבסיסיות שלהן.
ולווט פלטינום
וודקה ישראלית! מקור האלכוהול בתערובת של שעורה וחיטה, והוא עובר זיקוק משולש וסינון עדין ומוקפד בן 18 מחזורים. יש בה נגיעה קטנה של ברנדי ענבים, שהופך אותה לפרחונית ונעימה מאוד. 120-130 ש"ח
סטוליצ'ניה ללא גלוטן
האמת היא שכל וודקה היא ללא גלוטן, מכיוון שהחלבון לא עמיד בזיקוק, אבל כאן הלכו וחיברו למכנסיים שלייקס עם החגורה: הוודקה עשויה מתירס וכוסמת, ויש לה טעם שונה ומפולפל יותר מהטעם הרגיל של הסטולי. 80 ש"ח
סובייסקי אסטייט
וודקה המיוצרת בפולין משיפון בלבד. יש לה גוף עבה, חריפות ופלפול נעימים והיא מאוד יבשה. 100-110 ש"ח
Ketel One 325 Anniversary
מהדורה מיוחדת של הוודקה ההולנדית הידועה: 100% חיטה בזיקוק דודי, חלקה מאוד ונעימה. היא מתיישנת במשך כמה חודשים, תהליך שמרכך אותה. הבקבוק המיוחד הופך אותה למתנה נחמדה לסופשנה.125 ש"ח
וודקה קריסטל הד
וודקה בבקבוק בצורת גולגולת, בעיצוב ג'ון אלכסנדר. הוודקה מיוצרת בקנדה מחיטה אנגלית, והיא טובה, אם כי חסרת ייחוד. 215 ש"ח
בלוודיר
אחת מהוודקות האהובות עליי. גם היא עשויה משיפון ומגיעה מפולין. היא הרבה פחות עוקצנית מהסובייסקי, ובעלת טעמי וניל עדינים. יופי של משקה: עדין ומחוספס בעת ובעונה אחת. 170 ש"ח
אבסולוט אליקס
וודקה המיוצרת בכמויות קטנות יחסית מחיטה שוודית בלבד. היא נקייה מאוד, עם מעט טעמי וניל. זהו מוצר מעולה – אמנם יקר יחסית, אך מספק תמורה טובה. 240 ש"ח
גריי גוס VX
וודקה שעשויה מחיטה, עם תוספת קוניאק. זהו מוצר יקר, אך האריזה בצורת בקבוק קוניאק עושה את ההבדל. 400 ש"ח